Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Groningen (Gr)

Beleidsregels laptop voortgezet onderwijs (Laptopregeling)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieGroningen (Gr)
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels laptop voortgezet onderwijs (Laptopregeling)
CiteertitelLaptopregeling
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerponderwijs

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Participatiewet, art. 35
  2. Algemene wet bestuursrecht, art. 4:81

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-09-2015Nieuwe regeling

25-08-2015

Onbekend

Gemeenteblad 2015, nummer 110

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels laptop voortgezet onderwijs (Laptopregeling)

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Groningen,

(5182896);

Gelet op artikel 35 Participatiewet en artikel 4:81 Algemene wet bestuursrecht;

Overwegende,

  • dat kinderen die thuis geen computer (laptop) hebben, achterstanden kunnen oplopen in het voortgezet onderwijs, omdat in deze tijd kinderen niet meer hun huiswerkopdrachten kunnen maken zonder computer;

  • dat de gemeente Groningen het noodzakelijk acht dat kinderen uit gezinnen die van een inkomen op minimumniveau moeten rondkomen een goede opleiding krijgen, zodat zij in de toekomst een grote kans hebben op het vinden van werk;

  • dat het minimuminkomen van ouders niet voorziet in middelen om hun kinderen een laptop te geven als zij naar het voorgezet onderwijs gaan;

  • dat het college deze doelgroep de mogelijkheid wil bieden voor hun kinderen een laptop aan te schaffen;

heeft besloten:

de “Beleidsregels laptop voortgezet onderwijs (Laptopregeling)” vast te stellen.

Artikel 1 Begripsomschrijving

  • 1.

    In deze beleidsregels wordt verstaan onder:

    • a.

      college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Groningen;

    • b.

      belanghebbende: een persoon als bedoeld in artikel 2;

    • c.
    • d.

      inkomen: totaal van het inkomen, bedoeld in artikel 32 van de wet, en de algemene bijstand;

    • e.

      bijstandsnorm: de op grond van paragraaf 3.2 en 3.3 van de wet van toepassing zijnde bijstandsnorm (+ verhoging – verlaging inclusief vakantietoeslag) met uitzondering van artikel 22a;

    • f.

      voortgezet onderwijs: vmbo, havo en vwo;

    • g.

      kind: het thuiswonende ten laste komende eigen kind, stiefkind of pleegkind tot 18 jaar;

    • h.

      ouder: de ouder of verzorger van het kind als bedoeld onder g, die op de datum van de aanvraag in de gemeente Groningen woont;

    • i.

      peilmaand: de maand juli van het jaar waarin wordt aangevraagd.

  • 2.

    Voor zover niet anders is bepaald, worden begrippen in deze beleidsregels gebruikt in dezelfde betekenis als in de wet.

Artikel 2 Doelgroep

  • 1.

    Ten aanzien van het schooljaar 2015-2016 behoort tot de doelgroep de ouder van een kind dat op 1 september van voornoemd schooljaar voortgezet onderwijs volgt en die in de peilmaand een netto-inkomen exclusief vakantietoeslag heeft dat niet hoger is dan 110 procent van de bijstandsnorm.

  • 2.

    Ten aanzien van het schooljaar 2016-2017 of de schooljaren daarna behoort tot de doelgroep de ouder van een kind dat op 1 september van het betreffende schooljaar voortgezet onderwijs volgt in de brugklas, en die in de peilmaand een netto-inkomen exclusief vakantietoeslag heeft dat niet hoger is dan 110 procent van de bijstandsnorm.

  • 3.

    Indien sprake is van gehuwden als bedoeld in artikel 3 van de wet wordt met de inkomsten van beide echtgenoten rekening gehouden voor het bepalen van de hoogte van het inkomen.

Artikel 3 Laptop

  • 1.

    Aan belanghebbende kan bijzondere bijstand worden verstrekt voor de noodzakelijke aanschaf van een laptop tot een bedrag van maximaal € 350,-- .

  • 2.

    Belanghebbende kan, onder overlegging van een toekennende beschikking, een laptop verkrijgen bij bruingoedzaken, niet zijnde internetwinkels, die staan ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en een btw-nummer hebben.

  • 3.

    Per kind dat aan de voorwaarden van artikel 2 voldoet, kan een laptop worden verstrekt.

Artikel 4 Aanvraag

  • 1.

    De aanvraag geschiedt met behulp van een voor deze regeling vastgesteld en beschikbaar gesteld formulier.

  • 2.

    Het college benadert met een brief personen waarvan bij het college bekend is dat zij naar verwachting behoren tot de doelgroep. De collegebrief nodigt deze personen uit tot het indienen van een aanvraag en gaat vergezeld van een vereernvoudigd aanvraagformulier als bedoeld in het eerste lid, waarop de reeds bekende gegevens zijn ingevuld.

  • 3.

    De aanvraag kan worden ingediend bij het college in de periode 1 september tot 1 december van het schooljaar waarin de ouder tot de doelgroep behoort, onder overlegging van de bij de aanvraag vereiste bewijsstukken.

Artikel 5 Te verstrekken gegevens

  • 1.

    Een aanvraag om bijzondere bijstand als bedoeld in artikel 4 bevat:

    • a.

      naam, adres, woonplaats en burgerservicenummer van de belanghebbende;

    • b.

      naam, burgerservicenummer, en geboortedatum van het kind;

    • c.

      het soort voortgezet onderwijs dat het kind volgt in het betreffende schooljaar en een kopie van het inschrijvingsbewijs als het kind buiten de gemeente Groningen naar school gaat;

    • d.

      kopie van de loonstrook in de peilmaand van alle werkgevers en/of specificatie in de peilmaand van alle uitkeringen van belanghebbende en diens echtgenoot, dan wel voor zover het een zelfstandige betreft de (voorlopige) belastingaanslag die niet ouder is dan twee jaar;

    • e.

      overige gegevens die het college nodig acht om te kunnen besluiten over de aanvraag.

  • 2.

    Gegevens als bedoeld in het voorgaande lid worden niet opgevraagd voor zover deze reeds bij het college bekend zijn.

Artikel 6 Slotbepaling

  • 1.

    Deze regeling treedt in werking op 1 september 2015.

  • 2.

    Deze regeling kan worden aangehaald als “Laptopregeling”.

 

Vastgesteld bij collegebesluit van 25 augustus 2015,

nr. 5h.

Gedaan te Groningen in de collegevergadering van 25 augustus 2015.

De burgemeester,

Peter den Oudsten

De secretaris,

Peter Teesink.

TOELICHTING

Algemeen

Met invoering van deze beleidsregels geeft het college handen en voeten aan de aangenomen motie van de raad van 27 mei 2015 genaamd “Met een pc doe je mee” In deze motie stelt hij voor om een eenvoudige laptopregeling te ontwikkelen voor scholieren die voortgezet onderwijs volgen en die afkomstig zijn uit gezinnen die moeten rondkomen van een minimuminkomen. De raad is van mening dat een middelbare scholier anno 2015 niet meer zonder personal computer kan, om mee te kunnen doen op en buiten school.

Aangezien een laptop meer bewegingsvrijheid geeft om bijvoorbeeld op de eigen kamer of bij vriendjes huiswerk te maken, is gekozen voor deze vorm van personal computer.

Ouders met kinderen die (voor het eerst) naar het voortgezet onderwijs gaan en die een minimum inkomen hebben, worden door het college als een specifieke groep ouders aangemerkt, aan wie voor genoemde kosten bijzondere bijstand kan worden verstrekt, mits aangetoond wordt dat deze kosten zich daadwerkelijk voordoen en dat deze betaald worden (dit wordt bijzondere bijstand op basis van groepskenmerken genoemd).

Artikelsgewijze toelichting (voor zover nodig)

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

Onderdeel e

Op grond van de wet moet bij het bepalen of aanvrager voldoet aan de inkomensgrens worden getoetst aan de van toepassing zijnde bijstandsnorm inclusief vakantietoeslag (artikel 19, tweede en derde lid jo. artikel 35, eerste lid). Echter, bij het bepalen van het inkomen van de aanvrager wordt het inkomen exclusief vakantietoeslag genomen (zie artikel 2). Dit komt ten gunste van de aanvrager en is gemakkelijker vast te stellen voor zowel aanvrager als uitvoerder.

Onderdeel g

Met thuiswonend kind wordt bedoeld dat het kind woont op het adres van de ouder die tot de doelgroep behoort (en dus een aanvraag kan indienen).

Artikel 2 Doelgroep

De bedoeling is dat wanneer kinderen de overstap maken van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs, zij een laptop kunnen krijgen om het voortgezet onderwijs meteen goed te kunnen volgen.

Om bij de start van de regeling een inhaalslag te maken ten aanzien van kinderen die al op het voortgezet onderwijs zitten, kunnen ouders het eerste jaar een laptop aanschaffen voor al hun kinderen die voortgezet onderwijs volgen.

Artikel 3 Laptop

Belanghebbenden aan wie de aanvraag is toegekend, krijgen geen geld in handen. Zij kunnen met de beschikking naar een leverancier van computers (bruingoedzaak) naar keuze gaan en een laptop uitzoeken tot maximaal het aangegeven bedrag. De leverancier regelt met de gemeente vervolgens de betaling.

Aangezien internetwinkels niet op deze wijze kunnen (willen) werken, zijn zij uitgezonderd.

Derde lid

Ieder kind dat onder de doelgroep valt heeft recht op een laptop. Er kunnen dus meerdere laptops aan een gezin worden verstrekt. Echter, ieder kind heeft maar één keer recht op een laptop.

Artikel 4 Aanvraag

Derde lid

Aan het begin van het schooljaar 2015-2016 (sept-dec) kan de ouder ten behoeve van zijn kind of kinderen die voortgezet onderwijs volgen bijzondere bijstand voor een laptop aanvragen.

In de jaren daarna kan alleen de ouder wiens kind (of kinderen) naar de brugklas van het voortgezet onderwijs gaat, aan het begin van dat nieuwe schooljaar (sept-dec) bijzondere bijstand voor een laptop aanvragen.