Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Krimpenerwaard

Nota Integraal Veiligheidsbeleid 2016-2018

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieKrimpenerwaard
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingNota Integraal Veiligheidsbeleid 2016-2018
CiteertitelNota Integraal Veiligheidsbeleid 2016-2018
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

24-11-201601-01-2019Nieuw beleid

01-11-2016

Gemeenteblad 23-11-2016, Nr. 163982

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Nota Integraal Veiligheidsbeleid 2016-2018

Nota Integraal Veiligheidsbeleid 2016-2018

Gemeente Krimpenerwaard

Afdeling BMO

Team Openbare Orde en Veiligheid

Versie : 21 april 2016

Voorwoord

Voor u ligt de nota Integraal Veiligheidsbeleid 2016-2018, met als bijlage onder andere een Veiligheidsanalyse van de gemeente Krimpenerwaard. Inmiddels zijn de politiecijfers over 2015 bekend en ook daaruit kan geconcludeerd worden dat Krimpenerwaard nog steeds een veilige gemeente is.

Belangrijkste uitgangspunt voor de komende jaren is om er voor te zorgen dat Krimpenerwaard een veilige gemeente blijft en daar waar mogelijk nog veiliger wordt. In mijn visie kan dit alleen als inwoners, ondernemers, politie en gemeente samen optrekken.

De prioriteiten voor de komende drie jaar sluiten nauw aan bij deze gezamenlijke verantwoordelijkheid. Voorlichting en communicatie zijn van belang om de inwoners en ondernemers te informeren over de wijze waarop zij mee kunnen werken aan een veilige woon- en leefomgeving. Tevens is het geven van voorlichting ook belangrijk om diverse onderwerpen, zoals huiselijk geweld, ouderenmishandeling e.d. bespreekbaar te maken.

Burgerparticipatie is een ruim begrip, maar de kern hierbij is de eerdergenoemde samenwerking tussen gemeente, inwoners, ondernemers en politie. Iets wat in diverse vormen tot uiting kan komen maar met het doel om elkaar weten te vinden op momenten dat dit nodig is en om gezamenlijk op te trekken voor een nog veiliger en leefbaardere gemeente.

Naast de prioriteiten uit de nota Integraal Veiligheidsbeleid 2016-2018 zijn er nog tal van onderwerpen die de komende jaren onze aandacht vragen. Dit zijn veelal landelijke en/of regionale prioriteiten en onderwerpen die jaarlijks onze aandacht hebben. Deze onderwerpen komen terug in de jaarlijkse Uitvoeringsprogramma’s. Daar waar mogelijk zullen ook hier de prioriteiten Burgerparticipatie en voorlichting/communicatie bij worden betrokken.

Het Uitvoeringsprogramma 2016 zal gelijktijdig met de Nota Integraal Veiligheidsbeleid worden opgeleverd, waarna in de loop van 2016 het Uitvoeringsprogramma voor 2017 wordt opgemaakt. In het Uitvoeringsprogramma staat heel concreet wat in dat jaar voor uitvoeringsactiviteiten per onderwerp zullen worden ondernomen.

Ik hoop dat deze nota de inwoners en ondernemers bewust maakt van het feit dat veiligheid, net als leefbaarheid een gezamenlijke verantwoordelijkheid is, waaraan alle partijen een wezenlijke bijdrage kunnen leveren.

R.S. Cazemier

Burgemeester van Krimpenerwaard

1 Inleiding

Veiligheidsbeleid: integrale aanpak

De regie op het lokale integrale veiligheidsbeleid ligt bij de gemeente. Het opstellen van een veiligheidsbeleid vraagt een goede coördinatie en integrale aanpak, zowel binnen de eigen gemeentelijke organisatie als daarbuiten met andere partners en instellingen. Met de nota Integraal Veiligheidsbeleid wordt invulling gegeven aan de wettelijke regierol en geeft de gemeente Krimpenerwaard sturing aan lokale veiligheid.

 

Krimpenerwaard: veilige gemeente

Krimpenerwaard is een veilige gemeente. Dit blijkt niet alleen uit objectieve (politie) cijfers, maar ook uit gesprekken met inwoners tijdens diverse bijeenkomsten. Ondanks het feit dat er in Krimpenerwaard minder dan gemiddeld criminaliteit voor komt, is ieder delict er één te veel. Bovendien hebben dit soort zaken, in vergelijking met steden waar de criminaliteitscijfers hoger liggen, een grotere impact op de sociale omgeving. Reden te meer om ook voor de komende jaren serieus aan de slag te gaan om het veiligheidsbeeld positief te houden en waar mogelijk zelfs nog te verbeteren.

 

Prioriteiten: lokaal versus landelijk en regionaal

In deze nota zullen de lokale prioriteiten worden benoemd die specifiek binnen de gemeente Krimpenerwaard extra aandacht verdienen. Naast deze lokale prioriteiten zijn er ook landelijke en regionale prioriteiten die, voor zover van toepassing, ook binnen de gemeente Krimpenerwaard de aandacht krijgen. In de Uitvoeringsprogramma’s die jaarlijks op basis van deze nota worden gemaakt komen alle onderwerpen terug waarvoor in dat jaar activiteiten zullen worden verricht.

 

Elke vier jaar wordt door de minister van Veiligheid en Justitie de landelijke beleidsdoelstellingen voor de taakstelling voor de politie vastgesteld. Per 1 januari 2015 gelden de landelijke beleidsdoelstellingen voor de politie, die de minister heeft vastgesteld voor de periode 2015-2018. Deze doelstellingen zijn opgenomen in een gemeenschappelijke Veiligheidsagenda van de Regioburgemeesters, de voorzitter van het College van Procureurs Generaal en de minister van Veiligheid en Justitie. Voor deze periode zijn de prioriteiten:

  • ·

    aanpak van ondermijnende criminaliteit (vermenging van de onderwereld en de bovenwereld);

  • ·

    cybercrime;

  • ·

    horizontale fraude (fraude die gericht is tegen burgers, bedrijven en financiële instellingen);

  • ·

    kinderporno;

  • ·

    high impact crimes (woninginbraak, overvallen, straatroof en geweld).

 

Onderwerpen die op dit moment in gezamenlijkheid binnen de politie eenheid Den Haag worden opgepakt op basis van het Regionaal beleidsplan 2015-2018 zijn:

  • ·

    geweld

  • ·

    woninginbraak

  • ·

    jeugdoverlast en jeugdcriminaliteit

  • ·

    ondermijning

  • ·

    overlast en maatschappelijke onrust

     

Nieuwe beleidsprioriteiten

In het Collegewerkprogramma voor de periode 2015-2018 wordt aangegeven dat openbare orde en veiligheid steeds meer gebaat is bij een goed samenspel tussen verschillen partijen. Partnerschap is belangrijk want veiligheid is van iedereen. Van de gemeente wordt een actieve rol op veiligheid verwacht, de politie richt zich steeds meer op haar kerntaken. Het college geeft hierin aan dat de openbare ruimte van iedereen is en dat iedereen daarom de plicht heeft om zijn of haar steentje bij te dragen aan een veilige en leefbare woonomgeving.

 

Flankerend beleid

Binnen de gemeente Krimpenerwaard zijn de onderwerpen die onder de veiligheidsvelden van het Kernbeleid Veiligheid vallen, verdeeld over diverse afdelingen. Zo zullen de zaken die te maken hebben met verkeersveiligheid opgepakt worden door het team Verkeer. Ook het Sociaal Domein is een afdeling waar veel raakvlakken mee zijn.

1.1 Proces en participatie

In maart 2018 vinden er verkiezingen voor de gemeenteraad plaats. Het nieuw te vormen college maakt een Collegeprogramma met uitgangspunten voor de daaropvolgende vier jaar. Op basis daarvan zal dan de volgende nota Integraal Veiligheidsbeleid geformuleerd worden. Vandaar dat de huidige nota “slechts” de periode 2016-2018 omvat.

Bij de totstandkoming van het veiligheidsbeleid is gebruik gemaakt van het Kernbeleid Veiligheid van de VNG. Binnen dit Kernbeleid Veiligheid is er voor gekozen om alleen die thema’s en onderwerpen te benoemen die voor de gemeente Krimpenerwaard relevant zijn.

1.2 Overzicht Velden en thema’s Kernbeleid Veiligheid

Velden

Veilige woon- en leefomgeving

Bedrijvigheid en veiligheid

Jeugd en veiligheid

Fysieke veiligheid

Integriteit en veiligheid

Thema’s

Sociale kwaliteit

Fysieke kwaliteit

Objectieve Veiligheid / veelvoorkomende en ‘high’ impact – criminaliteit

Subjectieve veiligheid

Veilig winkelgebied

Veilige bedrijventerreinen

Veilig uitgaan

Veilige evenementen

Veilig toerisme

Jeugdoverlast

Jeugdcriminaliteit/ individuele probleemjongeren

Jeugd, alcohol en drugs

Veilig in en om de school

Verkeersveiligheid

Brandveiligheid

Externe veiligheid

Rampenbestrijding en crisisbeheersing

Polarisatie en radicalisering

Georganiseerde criminaliteit

Veilige Publieke Taak

Informatieveiligheid

Ambtelijke- en bestuurlijke integriteit

Ter voorbereiding van deze nota is een Veiligheidsanalyse gemaakt waarmee inzicht is verkregen in het veiligheidsbeeld van de gemeente Krimpenerwaard (zie bijlage).

De insteek voor de nieuwe beleidsperiode integraal veiligheidsbeleid is in samenwerking met de inwoners en de diverse ketenpartners tot stand gekomen. Op 30 november 2015 is er een Veiligheidsavond georganiseerd waar inwoners, raads-/commissieleden en ketenpartners goed gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om hun mening te geven over uiteenlopende veiligheidsonderwerpen. Deze avond is voorbereid door een voorbereidingsgroep waarin mensen met een diversiteit aan achtergronden (ondernemers, scholen, ouderen etc.) input hebben gegeven voor het slagen van de avond.

2 Veiligheidsbeeld Krimpenerwaard

In de Veiligheidsanalyse (bijlage) wordt het veiligheidsbeeld weergegeven op de voor de gemeente Krimpenerwaard relevante veiligheidsthema’s. De beschikbare politiecijfers, de Veiligheidsmonitor en andere input is gebaseerd op de vijf voormalige gemeenten.

Naast beschikbare objectieve resultaten is voor de analyse ook gebruik gemaakt van de praktijkervaring van professionals, te weten beleidsadviseurs van de gemeente Krimpenerwaard, politiemedewerkers en andere partners op het gebied van openbare orde en veiligheid, zoals stichting Jeugd en Jongerenwerk Midden Holland, brandweer etc.

Daarnaast is in de bijlage de uitkomst van de Veiligheidsavond opgenomen. Hierin staan de door de inwoners en ketenpartners aangegeven prioriteiten en opmerkingen zoals deze door hen op 30 november 2015 zijn verwoord. Tijdens deze avond konden de inwoners zelf onderwerpen aandragen die zij op het gebied van veiligheid belangrijk vonden. Daarna was er gelegenheid om de ingebrachte onderwerpen te prioriteren.

Hieronder de samenvattingen zoals die, op basis van het Kernbeleid Veiligheid in de Veiligheidsanalyse staan vermeld.

 

Veiligheidsveld

Veiligheidsthema

Uitkomst analyse

Veilige woon- en leefomgeving

Sociale kwaliteit

Geluidsoverlast is iets wat vaak samen hangt met andere vormen van overlast zoals jeugdoverlast en/of evenementen.

Het toenemend aantal mensen met een psychische achtergrond dat voor overlast zorgt in een straat, wijk of buurt is een grote zorg van professionals. Dit is een onderwerp dat binnen de politie eenheid Den Haag prioriteit heeft en beleidsmatig wordt vorm gegeven.

In de gemeente Krimpenerwaard wordt overlast door drugsgebruik en drugs dealen wel ervaren en gezien, maar niet gedeeld met bijvoorbeeld de politie. Hierdoor blijven strafbare feiten ongestraft en is er geen zicht op de eventueel onderliggende hulpvraag van gebruikers en hun omgeving. Dit is een lokale aangelegenheid.

 

Fysieke kwaliteit

Het terugdringen van het aantal vernielingen, met name tijdens de jaarwisseling, is een speerpunt van het college. Dit vraagt om lokale invulling en lokale inpassing van regionaal beleid.

 

Objectieve veiligheid / veelvoorkomende en ‘high’ impact – criminaliteit

Het aantal woninginbraken vertoont een dalende lijn, mogelijk komt dit omdat er in regionaal verband veel op wordt ingezet. Het is bijzonder dat in de eerste helft 2015 het aantal pogingen hoger is dan het aantal werkelijke inbraken. Dit zou kunnen komen doordat inwoners preventieve maatregelen hebben genomen.

Aandachtspunt bij delict diefstallen is met name diefstal uit/vanaf motorvoertuigen. Net als bij woninginbraken is het ook voor dit soort diefstallen van belang dat inwoners ongewone omstandigheden en/of verdachte personen melden, hierdoor wordt de pakkans vergroot.

Bij het bekijken van de gegevens over geweld kan worden geconstateerd dat met name bedreiging en mishandeling veelvuldig voorkomt in Krimpenerwaard en nog steeds een stijgende lijn vertoont. Dit ondanks het feit dat er een groot aantal verdachten werd aangehouden voor deze delicten. Ondanks deze cijfers geven de inwoners aan zich niet veiliger/onveiliger te voelen dan de gemiddelde Nederlander.

Gekeken naar de vijf voormalige gemeenten kan worden gesteld dat het aantal geweldsdelicten in Nederlek en Schoonhoven het hoogst is.

Er is nader onderzoek nodig om te achterhalen waarom geweld zo’n item is in Krimpenerwaard en hoe er goed zicht kan worden verkregen op de oorzaak hiervan. Ook is het van belang om het taboe rondom huiselijk geweld en ouderenmishandeling te doorbreken.

 

Subjectieve veiligheid

Het algemene beeld is dat Krimpenerwaard een veilige gemeente is, dit wordt ook door het merendeel van de inwoners zo gevoeld. Het is echter zeer belangrijk om dit gevoel ook zo te houden en waar mogelijk te verbeteren. Verbeterpunten kunnen met name gevonden worden in de kern Schoonhoven.

Bedrijvigheid en veiligheid

Veilig winkelgebied

Op dit punt spelen er weinig actuele veiligheidsrisico’s. In het Coalitieakkoord en Collegewerkprogramma wordt aangegeven dat het Keurmerk Veilig Ondernemen Winkelgebieden prioriteit heeft; dit zal dan ook als zodanig worden opgepakt.

 

Veilige bedrijventerreinen

Met name de leegstand van bedrijfspanden is een risico voor criminele activiteiten. Dit moet zeer serieus genomen worden. Ook het college geeft hier prioriteit aan middels de wens tot uitbreiding van het Keurmerk Veilig Ondernemen Bedrijfsterreinen.

Jeugd en veiligheid

Jeugdoverlast

Jeugdoverlast is iets van alle tijden en alle plaatsen. Het is niet te voorspellen op welke plaatsen en in welke mate de komende jaren sprake zal zijn van jeugdoverlast. Effectief is het betrekken van partners, zoals jongerenwerk en politie bij het beteugelen van eventuele overlast. Ook voor de ouders is hierin een rol weggelegd.

Fysieke veiligheid

Verkeersveiligheid

Het cijfer voor het aantal processen verbaal voor het rijden onder invloed van alcohol (en/of drugs) hangt mede af van het aantal alcoholcontroles die de politie jaarlijks houdt.

Te hard rijden komt volgens de Veiligheidsmonitor vaker voor in Krimpenerwaard dan elders in Nederland. De mate van overlast die dit veroorzaakt wordt in de verschillende kernen verschillend ervaren.

Parkeerproblemen worden volgens de Veiligheidsmonitor in de voormalige gemeenten Schoonhoven en Nederlek meer ervaren dan gemiddeld in Nederland

Landbouwverkeer wordt door inwoners van Krimpenerwaard als onveilig ervaren, dit komt niet overeen met de objectieve cijfers. Wel heeft dit onderwerp prioriteit bij politie en College.

 

2.1 Belangrijkste prioriteiten vanuit de Veiligheidsavond

Bij de totstandkoming van dit beleidsplan zijn de inwoners betrokken. Er is een voorbereidingsgroep samengesteld, waarin naast raads/commissieleden ook mensen deelnamen uit verschillende kernen en met een verschillende achtergrond.

Deze voorbereidingsgroep heeft nagedacht over de opzet en invulling van een Veiligheidsavond, die op 30 november 2015 werd gehouden in zalencentrum De Waard in Bergambacht. Tijdens deze avond werd er door inwoners, raadsleden en professionals in dit werkveld gediscussieerd over zeer uiteenlopende veiligheidsonderwerpen, die door de aanwezigen zelf konden worden ingebracht.

In de tweede helft van de avond konden de aanwezigen een prioritering geven aan de door hen ingebrachte onderwerpen.

Hieronder de onderwerpen met de hoogste prioritering:

  • 1.

    Verkeersveiligheid (95 punten)

  • 2.

    Huiselijk geweld (inclusief kindermishandeling) (38 punten)

  • 3.

    Burgerparticipatieprojecten (o.a. buurtprojecten, Keurmerk Veilig Ondernemen, Burgernet en Betrokken burgers) (36 punten)

  • 4.

    Jongeren (34 punten)

  • 5.

    Aangiftebereidheid (29 punten)

  • 6.

    Internetveiligheid (17 punten)

  • 7.

    Inbraak (15 punten)

  • 8.

    Veiligheid van de dijken (dijkdoorbraak) (12 punten)

Een uitwerking van de Veiligheidsavond is als de bijlage opgenomen.

3 Strategische partners

Voor het Beleidsplan Integrale Veiligheid 2016-2018 kunnen de hierna genoemde externe en interne partijen als belangrijkste strategische partners van de gemeente Krimpenerwaard worden beschouwd. (Deze opsomming is niet limitatief en in willekeurige volgorde.)

Externe partners

  • ·

    Openbaar Ministerie arrondissementsparket ’s-Gravenhage (OM)

  • ·

    Politie eenheid Den Haag, team Krimpenerwaard

  • ·

    Veiligheidsregio Hollands Midden

  • ·

    Regionaal Informatie- en expertisecentrum Georganiseerde Criminaliteit (RIEC)

  • ·

    GGD Hollands Midden

  • ·

    Regionale Brandweer Hollands Midden

  • ·

    Federatie van Woningcorporaties in de Krimpenerwaard

  • ·

    Jeugdbescherming west

  • ·

    Stichting Jeugd- en jongerenwerk Midden-Holland

  • ·

    De diverse ondernemersverenigingen

  • ·

    De diverse winkeliersverenigingen

  • ·

    Koninklijke Horeca Nederland

  • ·

    Stichting Kwadraad

  • ·

    Stichting Halt

  • ·

    Discriminatiezaken Midden Holland

  • ·

    Veiligheidshuis Hollands Midden

  • ·

    Buurtcoördinatoren Krimpen aan de Lek en Lekkerkerk

Interne partners

  • ·

    Gemeenteraad, portefeuillehouder(s), directie en managementteam

  • ·

    Afdeling Sociaal Domein

  • ·

    Afdeling Vergunningverlening Toezicht en Handhaving

  • ·

    Afdeling Beheer Openbare Ruimte

  • ·

    Afdeling Bestuur en Management Ondersteuning

  • ·

    Afdeling Ruimtelijke Ordening

4 Flankerend beleid en kaders

4.1 Flankerend beleid

Veel thema’s en/of onderwerpen uit de vijf veiligheidsvelden komen terug in andere beleidsontwikkelingen en hebben een directe samenhang met het Beleidsplan Integrale Veiligheid 2016-2018. Een aantal van deze beleidsstukken wordt hieronder weergegeven. Alleen de beleidsstukken die inmiddels geharmoniseerd zijn worden hier opgenomen:

  • ·

    Regionaal Beleidsplan 2015-2018 Eenheid Den Haag

  • ·

    Regionaal Crisisplan Veiligheidsregio Hollands-Midden 2016-2019

  • ·

    Regionaal Risicoprofiel Veiligheidsregio Hollands-Midden 2016-2019

  • ·

    Regionaal Beleidsplan 2012-2015 Veiligheidsregio Hollands-Midden

  • ·

    Rapportages ‘Bevolkingszorg VRHM 2015

  • ·

    Handboek Bevolkingszorg

  • ·

    Regionaal verkeer en vervoer plan Midden-Holland

  • ·

    Onderzoek landbouwverkeer

  • ·

    Algemene Plaatselijke Verordening 2016 (APV)

  • ·

    Nota Dierenwelzijn en faunabeheer

4.2 Kaders

Het benoemen van prioriteiten voor de periode 2016 - 2018 betekent dat er keuzes gemaakt moeten worden. De politieke agenda en de analyse van de veiligheidsproblemen in Krimpenerwaard zijn leidend bij het maken van deze keuzes.

Voor het stellen van prioriteiten wordt naar de volgende kaders gekeken:

  • ·

    Collegewerkprogramma gemeente Krimpenerwaard 2015 – 2018

  • ·

    Regionaal Beleidsplan politie eenheid Den Haag 2015 – 2018

  • ·

    Landelijke Veiligheidsagenda 2015 – 2018

  • ·

    De Veiligheidsanalyse

  • ·

    De uitkomsten van de Veiligheidsavond

  • ·

    Overig flankerend beleid

5 Strategische visie en missie veiligheidsbeleid

Centraal uitgangspunt

Veiligheid is een breed aandachtsgebied dat integraal deel uit moet maken van de ontwikkelingen in de gemeente Krimpenerwaard.

 

Rode draad

Bij het bestuderen van de Veiligheidsanalyse en de uitkomst van de Veiligheidsavond komen een tweetal onderwerpen naar voren, die als rode draad overal doorheen lopen: Voorlichting/communicatie en Burgerparticipatie.

 

Visie

In het Collegewerkprogramma 2015-2018:”De openbare ruimte is van iedereen. Iedereen heeft daarom ook de plicht om zijn of haar steentje bij te dragen aan een veilige en leefbare woonomgeving. Krimpenerwaard scoort landelijk hoog als het gaat om veiligheid en leefbaarheid. Dat is geen reden om achterover te leunen, maar een opdracht om dat tenminste zo te houden. Inwoners én overheid zijn nadrukkelijk samen verantwoordelijk voor een leefbare samenleving.”

 

Missie

Het bewerkstelligen van veiligheid vraagt om een gezamenlijke aanpak van gemeente, burgers en politie. Burgerparticipatie en communicatie/voorlichting zijn het gereedschap dat er voor gaat zorgen dat de burgers zich betrokken voelen en gaan beseffen welke wezenlijke bijdrage zij zelf kunnen leveren. Dit leidt tot de volgende missie die de koers aan geeft voor de komende jaren.

Door het benoemen van burgerparticipatie en voorlichting/communicatie als prioriteiten voor de periode 2016-2018 wordt de gezamenlijke verantwoordelijkheid van gemeente, burgers en politie voor de veiligheid in Krimpenerwaard, door alle onderwerpen in het Uitvoeringsprogramma verweven.

Met burgerparticipatie wordt hier bedoeld: ‘een manier van beleidsvoering waarbij burgers, individueel of georganiseerd, direct of indirect de kans krijgen invloed uit te oefenen op de ontwikkeling, uitvoering en/of evaluatie van beleid’ (Peeters 2012, 5)

 

Hoofdlijnen

  • ·

    De meldingsbereidheid in de gemeente Krimpenerwaard is laag. Enerzijds komt dit doordat er een taboe heerst op het melden van bepaalde delicten (bijvoorbeeld huiselijk geweld), anderzijds omdat het nut van het doen van een melding of aangifte niet gezien wordt. Door het geven van voorlichting en het betrekken van de inwoners en bedrijven bij deze problematiek zal het aantal meldingen en aangiftes toenemen, wordt de pakkans van de daders verhoogd en kunnen slachtoffers de nodige hulp en zorg krijgen.

  • ·

    De inwoners en bedrijven krijgen de komende jaren mogelijkheden om een actieve bijdrage te leveren aan de veiligheid in de gemeente. De ervaringen met een gerichte netwerkaanpak onder meer bij het Keurmerk Veilig Ondernemen zijn positief. Ook door het ondersteunen van particuliere WhatsAppgroepen, de deelname aan Burgernet en de buurtprojecten wordt een impuls gegeven voor wat betreft de actieve bijdrage van bewoners en ondernemers.

  • ·

    Bewoners en ondernemers hebben een eigen verantwoordelijkheid. Zij hebben de regie over hun eigen leef- en werkomgeving en kunnen elkaar daarop aanspreken en helpen. Door het geven van voorlichting zullen de inwoners zich bewust worden van deze rol en is de kans groter dat zij ook de bijbehorende verantwoordelijkheden oppakken.

  • ·

    Voorlichting over preventieve maatregelen zorgt voor beter bewustzijn van inwoners en ondernemers, spreekt hen aan op hun eigen verantwoordelijkheid en kan onveilige situaties en/of misdrijven voorkomen.

6 Prioriteiten

De prioriteiten in deze nota Integraal Veiligheidsbeleid zijn ingegeven door het feit dat, na een grondige analyse geconcludeerd kan worden dat Krimpenerwaard een veilige gemeente is. De reeds in gang gezette lokale, regionale en landelijke activiteiten en projecten op het gebied van onder meer de zogenaamde High Impact crime (inbraak, geweld en dergelijke) voorzien in de behoefte en zullen onverminderd worden voortgezet. Uit de Veiligheidsavond en de Veiligheidsanalyse kwam duidelijk naar voren dat verbetering van het huidige veiligheidsbeeld, zowel het objectieve als subjectieve beeld gezocht moet worden in het geven van voorlichting, het communiceren over deze veiligheidsonderwerpen en het betrekken van de burgers bij deze onderwerpen.

6.1 Burgerparticipatie, samen werken aan veiligheid

Inleiding

Begrippen als eigen kracht en participatiesamenleving zijn niet meer weg te denken uit onze maatschappij. Op het gebied van veiligheid kunnen burgers zelf veel initiatieven ondernemen om hun eigen woon-, leef- en/of werkomgeving te verbeteren. Zoals in het collegeakkoord staat vermeld zijn inwoners en overheid nadrukkelijk samen verantwoordelijk voor een leefbare samenleving.

 

Van het thema Burgerparticipatie komt in hetjaarlijkse Uitvoeringsprogramma Integrale Veiligheid onder andere terug:

Burgernet

In het Collegewerkprogramma 2015-2018 staat dit als volgt. “Wij stimuleren inwoners om deel te nemen aan Burgernet omdat de meerwaarde al is bewezen; één op de tien burgernetacties worden opgelost dankzij tips van deelnemers.”

Burgernet wordt vooral ingezet door de politie om opsporingsinformatie te genereren. Er wordt een beroep gedaan op de deelnemers om de politie deelgenoot te maken van de bijzonderheden die zij rondom een incident signaleren. Daarnaast wordt er met enige regelmaat voorlichting gegeven middels ditzelfde medium.

 

Buurtcoördinatoren

In het Collegewerkprogramma 2015-2018 wordt dit met name genoemd: “Wij zien dat wijkteams, buurtcoördinatoren en buurtprojecten belangrijke instrumenten vormen bij de handhaving van de openbare orde en de uitgangspunten van schoon, heel en veilig. Wij stimuleren daarom dergelijke initiatieven.

Buurtcoördinatoren zijn mensen die voor medebewoners, gemeente en politie aanspreekpunt zijn namens een straat of wijk. Vraagstukken op het gebied van leefbaarheid en veiligheid worden met hen besproken en gedeeld, waarna zij op hun beurt de overige buren informeren en/of informatie uit de buurt communiceren met de gemeente en/of politie.

 

WhatsAppgroepen

Inwoners vormen de ogen en oren van de eigen leefomgeving. Inwoners weten vaak beter dan professionals wie er wel en niet in hun buurt thuishoren. Steeds vaker ontstaan er spontane WhatsApp groepen van buurt- en/of wijkbewoners. Dit gaat buiten gemeente en politie om, maar kan wel een sterk middel zijn om ongewenste personen en zaken tijdig te signaleren.

 

Bewustwording

Door inwoners gericht voor te lichten over actuele veiligheidsonderwerpen ontstaat het besef dat ook deze onderwerpen in de gemeente Krimpenerwaard voorkomen en maakt deze onderwerpen bespreekbaar. Belangrijk aspect bij voorlichting is het duidelijk maken op welke wijze de inwoners en ondernemers zelf kunnen bijdragen. Het bewust maken van de eigen kracht en eigen verantwoordelijkheid ten aanzien van veiligheidsonderwerpen.

 

Verbinden van beleidsterreinen

Veiligheid is het resultaat van een samenwerking tussen verschillende partijen. Zowel professionals als inwoners leveren daaraan hun bijdrage. Op het professionele vlak is het belangrijk dat de verschillende beleidsterreinen de verbinding met elkaar zoeken. Veiligheid raakt verschillende beleidsterreinen en een samenwerking tussen deze beleidsterreinen kan dan ook een positieve weerslag hebben op de veiligheid in Krimpenerwaard. Bij bijvoorbeeld een persoonsgerichte aanpak speelt er vaak naast een veiligheidsvraagstuk ook een zorgaspect. Hiervoor is het belangrijk dat de lijnen tussen veiligheid en zorg kort zijn. Belangrijk voor korte lijntjes is dat er met regelmaat contact is tussen de verschillende beleidsterreinen en dat een ieder zich bewust is van zijn eigen verantwoordelijkheden met betrekking tot veiligheid. “Schoon, heel en veilig” is een belangrijk initiatief, dat de komende jaren de aandacht verdient en dat alleen goed uitgevoerd kan worden door nauwe samenwerking tussen de verschillende gemeentelijke afdelingen en teams.

 

Kwalitatieve doelstelling /ambitie van de aanpak

Naast het ondersteunen, stimuleren en faciliteren van burgerinitiatieven, zal er concreet gewerkt worden aan:

 

  • ·

    12% van de inwoners heeft zich aangemeld als Burgernet deelnemer

  • ·

    Gemeentedekkend netwerk van WhatsAppgroepen (graadmeter is www.wabp.nl)

  • ·

    Voortzetting van de buurtprojecten in de kernen Lekkerkerk en Krimpen aan de Lek

  • ·

    Jaarlijkse bijeenkomst van de ontwerpgroep nota Integrale Veiligheid om het integrale veiligheidsbeleid en de voortgang van het te evalueren

  • ·

    Stimuleren van aangifte- en meldingbereidheid van de inwoners

  • ·

    Voortzetting van de projecten Keurmerk Veilig Ondernemen Winkelgebied en Veilige Bedrijfsterreinen

  • ·

    Het vroegtijdig betrekken van ouders van overlastgevende jeugd

  • ·

    Het vernieuwen van het Convenant Veilige School

6.2 Voorlichting / communicatie

Inleiding

Ten aanzien van de prioriteit burgerparticipatie staat al vermeld dat op het gebied van veiligheid de inwoners zelf veel initiatieven kunnen nemen. Daarbij is het belangrijk de inwoners te informeren over de mogelijkheden die zij daarbij hebben en waar zij ondersteuning van de gemeente en/of andere partners kunnen verwachten. Verder zijn er nog tal van onderwerpen, waarvan een ieder overtuigd is dat zij ook in de gemeente Krimpenerwaard spelen, maar die door welke reden dan ook nog taboe zijn en/of waarvan de inwoners niet het belang zien om deze te melden.

 

Van het thema voorlichting/communicatie komt in de Uitvoeringsprogramma’s onder andere terug:

Voorlichting

Uit de veiligheidsanalyse blijkt dat ten aanzien van onderwerpen als Meldcode Huiselijk geweld, ouderenmishandeling, internetcriminaliteit en vele andere onderwerpen op het gebied van veiligheid nog kennis ontbreekt onder de inwoners. Door gerichte voorlichting zal de informatiepositie verbeteren en wordt burgerbetrokkenheid vergroot.

 

Communicatieplan

Er zijn vele onderwerpen op het gebied van openbare orde en veiligheid waarbij communicatie en voorlichting een positief effect kunnen sorteren. Het is echter van belang om op de juiste wijze, de juiste informatie bij de juiste personen te krijgen. Door middel van een communicatieplan zal er duidelijkheid zijn over de in te zetten middelen, doelgroepen en mogelijkheden.

 

Jaarplanning

Op basis van het communicatieplan zal jaarlijks een planning gemaakt worden op welk moment welke informatie gedeeld wordt. Zodat er een goede spreiding over het jaar zal ontstaan en er aansluiting is bij landelijke activiteiten en voorlichtingscampagnes.

 

Informatieve huisbezoek Welzijnsstichtingen

In de hele gemeente Krimpenerwaard worden ouderen vanaf hun 75e jaar, iedere 5 jaar door één van de Welzijnsstichtingen bezocht in het kader van een Informatief huisbezoek. Het gaat daarbij om het aanbieden van informatie in het kader van zelfstandig kunnen blijven wonen, zinvolle activiteiten en dergelijke. Het geven van voorlichting over wat men zelf kan doen om de woon- en leefomgeving veilig te maken en/of te houden passen hier naadloos in.

 

Week van de Veiligheid

De week van de Veiligheid wordt over het algemeen begin oktober gehouden op initiatief van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid. Deze week is een gezamenlijk initiatief van publieke en private partijen om de veiligheid onder de aandacht te brengen van met name ondernemers. Want, met het invallen van de donkere dagen neemt de kans op criminaliteit zoals inbraak en overvallen toe. Steeds meer wordt deze week ook ingezet om een breed scala aan veiligheidsthema’s onder de aandacht van burgers te brengen. Door de landelijke uitstraling van dit initiatief en bijbehorende publiciteitscampagnes bereikt dit veel inwoners en ondernemers.

 

Kwalitatieve doelstelling /ambitie van de aanpak

Het bespreekbaar maken van “moeilijke” en/of onbekende onderwerpen en het informeren van de burgers over de manier waarop zij zelf een bijdrage kunnen leveren aan de veiligheid (en leefbaarheid) van hun woonomgeving. Hierbij zal concreet gewerkt worden aan:

  • ·

    Het geven van voorlichting over Meldcode huiselijk geweld, ouderenmishandeling, internetcriminaliteit en andere actuele veiligheidsonderwerpen, onder andere tijdens de Week van de Veiligheid

  • ·

    Het opstellen van een communicatieplan voor de periode 2016 – 2018

  • ·

    Het jaarlijks opstellen van een overzicht wanneer welke onderwerpen gecommuniceerd worden en op welke wijze dit zal gebeuren.

7 Ambtelijke afstemming en proces

Ambtelijke samenwerking en afstemming over (de uitvoering van) het veiligheidsbeleid vindt plaats binnen de reguliere overleggen die al binnen de gemeente bestaan. Indien nodig zal er voor een specifiek onderwerp een werkgroep worden ingericht.

Dit beleidsplan voorziet in het beleidsmatige kader van het beleidsveld integrale veiligheid. Gezien de beperkte geldigheidsduur wordt gelijktijdig met dit beleidsplan het Uitvoeringsprogramma voor 2016 opgesteld. Daarnaast worden er op een later moment voor 2017 en 2018 jaarlijkse Uitvoeringsprogramma’s opgesteld. Deze Uitvoeringsprogramma’s worden geëvalueerd en de resultaten verwerkt in een rapportage.

De nota Integraal Veiligheidsbeleid 2016-2018 wordt na akkoord van het college ter vaststelling naar de gemeenteraad gezonden. Het Uitvoeringsprogramma 2016 zal vastgesteld worden door het college en daarna ter kennisgeving naar de gemeenteraad worden gezonden.

De Uitvoeringsprogramma’s worden door de beleidsadviseurs openbare orde en veiligheid, onder verantwoordelijkheid van de directie en het managementteam vertaald naar de programmabegroting, flankerende beleidsplannen en in specifieke plannen van aanpak rond bepaald veiligheidsthema’s. De beleidsadviseurs van het team Openbare Orde en Veiligheid zorgen voor inbedding van het Integraal Veiligheidsbeleid in beleids- en jaarplannen van externe partners.

8 Financiën

De nota Integraal Veiligheidsbeleid gaat over integrale samenwerking op diverse beleidsterreinen. De nota is financieel gezien niet een op zichzelf staand programma. Een belangrijk deel van de uitvoeringsactiviteiten die voortvloeien uit deze nota vallen onder het budget van flankerende beleidsterreinen. Er zal zo veel mogelijk getracht worden om binnen de bestaande financiële middelen uitvoering te geven aan de zaken uit deze nota.

In de uitvoeringsprogramma’s gebaseerd op deze nota zal het financieel perspectief voor de verschillende uitvoeringsactiviteiten nader worden uitgewerkt.

8.1 Budget Integrale Veiligheid

Het volgende is opgenomen in meerjarenbegroting:

Producten per programma (x € 1000)

Totaal

Product

Omschrijving

2016

2017

2018

2019

Lasten

120

Brandweer en rampenbestrijding*

-3.410

-3.247

-3.086

-3.086

 

140

Openbare orde en veiligheid

-377

-383

-383

-383

Totaal lasten

 

 

-3.787

-3.631

-3.469

-3.469

Baten

120

Brandweer en rampenbestrijding*

73

79

79

79

 

140

Openbare orde en veiligheid

23

23

23

23

Totaal baten

 

 

96

102

102

102

Eindtotaal

 

 

-3.691

-3.528

-3.366

-3.366

+/- is nadeel/lasten

* Brandweer en rampenbestrijding zijn de kosten voor de Veiligheidsregio Hollands Midden en crisisbeheersing

9 Bijlagen

Als bijlagen zijn toegevoegd:

  • 1.

    De Veiligheidsanalyse, met bijlagen:

    • .

      De politiecijfers 2014 en 1e helft 2015

    • .

      Veiligheidsmonitor 2013

    • .

      AD Misdaadmeter 2014

    • .

      AD Buurtonderzoek 2014

  • 2.

    De uitwerking van de Veiligheidsavond

Vastgesteld in de openbare vergadering van de raad van de gemeente Krimpenerwaard, op 1 november 2016

de griffier, drs. K.E. Driehuijs

de voorzitter, mr. R.S. Cazemier