Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Lelystad

IKB regeling gemeente Lelystad 2017

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieLelystad
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingIKB regeling gemeente Lelystad 2017
CiteertitelIKB regeling gemeente Lelystad 2017
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

hoofdstuk 3 paragraaf 5 CAR-UWO

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-201701-01-2020nieuwe regeling

13-12-2016

Gemeenteblad 2016, 180722

160017324-2

Tekst van de regeling

Intitulé

IKB regeling gemeente Lelystad 2017

IKB regeling gemeente Lelystad 2017

 

Collegebesluit

 

Nummer: 160017324-2

 

Het college van de gemeente Lelystad,

 

B E S L U I T:

 

Met inachtneming van paragraaf 5 hoofdstuk 3 van de CAR-UWO;

Gelet op de overeenstemming in het georganiseerd overleg.

 

VAST TE STELLEN:

 

IKB regeling gemeente Lelystad 2017

§ 1 Algemene bepalingen

Artikel 1 Begripsomschrijving

Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

 

Fiscale ruimte

Het verschil - met betrekking tot de vergoeding voor woon-werkverkeer - tussen het bedrag dat fiscaal onbelast mag worden vergoed aan een medewerker en het bedrag dat daadwerkelijk door een werkgever voor woon-werkverkeer wordt vergoed.

 

Individueel KeuzeBudget (IKB)

In geldwaarde uitgedrukte aanspraken resulterend in een saldo dat de medewerker kan aanwenden voor de landelijke in de CAR-UWO neergelegde en lokaal aangewezen doelen.

 

Medewerker

De ambtenaar in de zin van artikel 1:1, onder a van de CAR-UWO.

 

Vakbond

Organisatie, zoals bedoeld in artikel 12:1, lid 1, sub c en artikel 12:1, lid 3 van de CAR-UWO.

 

Vakbondscontributie

Het geldbedrag dat moet worden betaald voor het lidmaatschap van een vakbond.

 

Start en sluitingsdata

De jaarlijks door de werkgever te bepalen data waarop keuzes voor de verschillende doelen kunnen worden ingediend. Deze data zijn zichtbaar op de welkomstpagina van Flex Benefits in DigiP.

§ 2 Lokale doelen

Artikel 2 Lokale doelen

Lid 1

Naast de in artikel 3:29 van de CAR-UWO vermelde landelijke doelen (uitbetalen van IKB, kopen of verkopen van vakantie-uren, fiscale uitruil voor een opleiding, indien en voor zover deze niet door de werkgever wordt vergoed en met inachtneming van de geldende fiscale regelgeving) gelden de volgende lokale doelen:

  • ·

    fiets;

  • ·

    vakbondscontributie;

  • ·

    fiscale uitruil woon-werkverkeer;

  • ·

    extra storting in de levensloopregeling.

 

Lid 2

De medewerker kan via Flex Benefits (DigiP) aangeven gebruik te willen maken van een doel zoals opgenomen in het voorgaande lid.

Artikel 3 Fiets

Lid 1

De medewerker kan 12 maanden na de datum van indiensttreding voor het eerst het IKB gebruiken voor de aanschaf van één fiets.

 

Lid 2

De medewerker kan eenmaal in de 36 maanden de keuze maken om het IKB te gebruiken voor de aanschaf van één fiets.

 

Lid 3

Voor de medewerker die voorafgaand aan 01-01-2017, op grond van de flexibele arbeidsvoorwaarden van de gemeente Lelystad gebaseerd op hoofdstuk 4a CAR-UWO, opgenomen in het Cafetariamodel gemeente Lelystad, een over meerdere kalenderjaren verspreide afrekening van de fiets heeft, geldt overgangsrecht. Dit overgangsrecht komt er op neer dat de situatie zoals deze vóór 2017 bestond als volgt wordt uitgevoerd:

  • a.

    Indien met de medewerker was afgesproken dat hij elke maand bruto salaris inlevert in ruil voor de fietsbijdrage wordt dit voortgezet.

  • b.

    Indien met de medewerker was afgesproken dat zijn bruto vakantietoelage of bruto eindejaarsuitkering wordt verlaagd, wordt in overleg met de medewerker bepaald in welke periode IKB wordt ingezet voor de aflossing van de fiets.

  • c.

    Inden met de medewerker was afgesproken dat zijn aanspraak op vakantieverlof jaarlijks verlaagd zou worden, wordt het vakantieverlof gedurende de afgesproken periode verlaagd met het overeengekomen aantal uren.

     

Voor bovenstaande situaties geldt bovendien dat de medewerker het volledig uitstaande bedrag in een keer mag afbetalen met het vakantiegeld van 2016 dat in mei 2017 wordt uitbetaald. 

 

Lid 4

Door het IKB aan te wenden ten behoeve van de aanschaf van een fiets, verklaart de medewerker deze fiets voor meer dan de helft van het voor hem of haar van toepassing zijnde aantal werkdagen voor het woon-werkverkeer te gebruiken.

 

Lid 5

Onder woonwerk-verkeer zoals opgenomen in het voorgaande lid wordt verstaan de afstand tussen het woonadres en de werkplek, mits deze afstand niet meer is dan 15 km. Indien de afstand tussen het woonadres en de werkplek meer dan 15 km bedraagt, dan wordt als woon-werkverkeer aangemerkt de afstand tussen het woonadres en de locatie van het voor- en natransport zoals een (trein)station of carpoolplaats.

 

Lid 6

Het IKB mag alleen worden aangewend voor een fiets, uitsluitend bestemd voor gebruik door de medewerker.

 

Lid 7

De fiets mag elektrische trapondersteuning hebben (e-bikes), voor zover de fiets voldoet aan de bepalingen van artikel 1 lid 1 sub ea van de Wegenverkeerswet 1994.

 

Lid 8

Het maximale bedrag dat voor de aanschaf van een fiets kan worden aangewend is € 750 bruto. Het bedrag van € 750 bruto is inclusief verzekering en accessoires.

 

Lid 9

De medewerker kan het IKB aanwenden voor de aanschaf van een fiets indien hij voldoende IKB heeft.

 

Lid 10

Indien de medewerker het IKB aanwent voor de aanschaf van een fiets moet hij bij het invoeren van zijn keuze in Flex Benefits (DigiP) tevens een op naam van de medewerker gestelde factuur van de aanschaf en betaling van de fiets overleggen. Dit kan doormiddel van het inscannen en uploaden van de factuur en het betalingsbewijs in Flex Benefits (DigiP). Een pro forma nota dient de medewerker in te leveren bij de P&O-Servicedesk.

 

Lid 11

De werkgever is niet aansprakelijk voor schade die ontstaat door verlies, diefstal of beschadiging van de fiets, voor enige schade die het gevolg is van het gebruik van de fiets of voor eventuele andere gevolgen die deelname aan deze regeling voor de medewerker met zich meebrengt.

Artikel 4 Vakbondscontributie

Lid 1

Indien de medewerker lid is van een vakbond die de belangen van medewerkers in de gemeentelijke sector behartigt, kan hij één keer per jaar het IKB aanwenden voor het doel vakbondscontributie.

 

Lid 2

Tot de uiterlijke sluitingsdatum van het desbetreffende kalenderjaar kan de medewerker de keuze indienen voor de uitruil van vakbondscontributie zoals bedoeld in lid 1. Indien de medewerker verzuimt zijn keuze op tijd in te dienen, vervalt de mogelijkheid in het volgend kalenderjaar de contributie van het eerdere kalenderjaar uit te ruilen.

 

Lid 3

De medewerker dient de op zijn naam gestelde jaaropgave van de vakbond en het op zijn naam gestelde betalingsbewijs te overleggen. Dit dient de medewerker te doen door de bewijsstukken in te scannen en te uploaden in Flex Benefits (DigiP).

Artikel 5 Fiscale uitruil woon-werkverkeer

Lid 1 De medewerker kan - indien hier fiscale ruimte toe is - gedurende het kalenderjaar het IKB (eventueel maandelijks) aanwenden voor de fiscale uitruil woon-werkverkeer.

 

Lid 2

Hiertoe wordt fiscale ruimte bepaald die belastingvrij als een woon-werkverkeer vergoeding kan worden uitgeruild.

 

Lid 3

Indien de medewerker er voor kiest het IKB aan te wenden voor het fiscale uitruil woon-werkverkeer wordt dit verrekend in de maanden van zijn keuze in hetzelfde kalenderjaar.

 

Lid 4

De fiscale ruimte voor de bepaling van de vergoeding reiskosten woon-werk wordt conform de regels van de Belastingdienst toegepast zolang deze fiscale mogelijkheid bestaat.

 

Lid 5

Voor het berekenen van de afstand enkele reis woon-werkverkeer dient de medewerker gebruik te maken van routenet.nl ( kies "snelste route").

 

Lid 6

Indien de medewerker verhuist is de medewerker verplicht dit direct aan de werkgever door te geven, door een adreswijziging door te voeren in DigiP.

 

Lid 7

Bij een aanpassing van het aantal dagen waarop de medewerker werkt, wordt dienovereenkomstig het uit te ruilen bedrag aangepast. Deze kan door de medewerker worden ingevoerd in DigiP.

 

Lid 8

Wanneer een medewerker langer dan zes weken geen kilometers woon-werkverkeer aflegt, bijvoorbeeld door ziekte of afwezigheid, dient de medewerker dit door te geven via P&O-Servicedesk@lelystad.nl. Deze periode wordt verminderd op de fiscale ruimte. Een verrekening van bovenmatige uitruil door een correctie op de fiscale ruimte zal uiterlijk in de maand december van het desbetreffende kalenderjaar plaatsvinden.

Artikel 6 extra storten in de levensloopregeling

Voor die medewerkers die reeds aan de inmiddels beëindigde levensloopregeling meedoen, blijft het mogelijk de werkgeversbijdrage voor de levensloopregeling vanuit het IKB als extra bijdrage in de levensloopregeling te storten.

Artikel 7 Herroepen reeds gemaakte keuzes

Reeds in Flex Benefits gemaakte keuzes kunnen ongedaan worden gemaakt door de medewerker mits de periode waarop de keuze betrekking heeft nog niet is verstreken. De keuze kan worden aangepast of verwijderd. Het initiatief hiertoe rust uitdrukkelijk bij de medewerker.

Artikel 8 Loonbeslag

In het geval dat de werkgever, in verband met beslaglegging door derden, wettelijk verplicht is een loonbeslag uit te voeren op het nettoloon van de werknemer, kan de werknemer geen gebruik meer maken van de in deze regeling genoemde doelen evenals de in de CAR-UWO bepaalde doelen.

De werkgever zal het maandelijks opgebouwde IKB maandelijks uitbetalen.

Artikel 9 Gevolgen keuzes

Het bepaalde in artikel 3:33 van de CAR-UWO is van toepassing op deze regeling.

§ 3 Slotbepalingen

Artikel 10 Onvoorziene gevallen

In gevallen waarin deze regeling niet of niet in redelijkheid voorziet, kan de werkgever een bijzondere voorziening treffen.

Artikel 11 Citeertitel

Deze regeling kan worden aangehaald als de “IKB regeling gemeente Lelystad 2017” en treedt in werking een dag na die van de bekendmaking, met ingang van 1 januari 2017.

 

Lelystad, 13 december 2016.

 

Het college van de gemeente Lelystad,

 

de secretaris, de burgemeester,