Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Meppel

Organisatie- en mandaatbesluit samenwerking Meppel-Westerveld 2016

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieMeppel
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingOrganisatie- en mandaatbesluit samenwerking Meppel-Westerveld 2016
CiteertitelOrganisatie- en mandaatbesluit samenwerking Meppel-Westerveld 2016
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene wet bestuursrecht, afdeling 10.1.1

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

05-10-201623-01-2021nieuwe regeling

23-08-2016

Gemeenteblad 04-10-2016

1184894

Tekst van de regeling

Intitulé

Organisatie- en mandaatbesluit samenwerking Meppel-Westerveld 2016

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Meppel;

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerveld;

Overwegende dat

 

  • -

    De gemeenten Meppel en Westerveld hun uitvoeringskracht gaan bundelen door samenwerking van de ambtelijke organisaties van beide gemeenten;

  • -

    De gemeenten Meppel en Westerveld in bestuurlijke zin volledig zelfstandig blijven en uit dien hoofde ook eigen beleid blijven maken;

  • -

    In het kader van deze samenwerking eenheid van leiding efficiënt en doelmatig is;

  • -

    Artikel 160, eerste lid, aanhef en onder c van de Gemeentewet het college de bevoegdheid geeft om regels te stellen over de ambtelijke organisatie van de gemeente, met uitzondering van de organisatie van de griffie;

  • -

    Artikel 103, tweede lid, van de Gemeentewet het college opdraagt nadere regels over de taken en bevoegdheden van de secretaris te stellen;

  • -

    De colleges en de burgemeesters in een afzonderlijke Mandaat-, volmacht en machtigingsbesluit hebben bepaald welke bevoegdheden namens hen worden overgedragen aan medewerkers;

  • -

    De colleges in afzonderlijke budgethoudersregelingen de verantwoordelijkheden en bevoegdheden voor budgethouders hebben geregeld;

Gelet op het bepaalde in artikel 160, eerste lid, aanhef onder c, artikel 103 tweede lid van de Gemeentewet, afdeling 10.1.1 van de Algemene wet bestuursrecht, het Mandaat-, volmacht en machtigingbesluit en het bijbehorende mandaatregister van de gemeente Meppel en het Mandaat- en Volmachtbesluit 2013 van de gemeente Westerveld en de Budgethoudersregeling gemeente Meppel en de budgethouderregeling gemeente Westerveld;

BESLUITEN:

Artikel 1 Dagelijkse functionele leiding

  • 1.

    Onder de verantwoordelijkheid van het college berust de zorg voor de dagelijkse leiding van de ambtelijke organisaties van de gemeenten Meppel en Westerveld bij de algemeen directeur/gemeentesecretaris van de gemeente Meppel en van de gemeente Westerveld, met uitzondering van de griffie.

  • 2.

    Onder de eindverantwoordelijkheid van de algemeen directeur/gemeentesecretaris berust de dagelijkse leiding van een afdeling van één van beide gemeenten bij een afdelingsmanager van de gemeente Meppel of de gemeente Westerveld.

  • 3.

    Onder de eindverantwoordelijkheid van de desbetreffende afdelingsmanager berust de dagelijkse leiding aan medewerkers van één of beide gemeenten bij een teamleider van de gemeente Meppel of Westerveld.

  • 4.

    In de praktijk betekent dit dat een afdelingsmanager of teamleider medewerkers uit zowel Westerveld als Meppel aan kan sturen.

Artikel 2 Ondermandaat

  • 1.

    Het is de algemeen directeur, afdelingsmanagers en medewerkers van de gemeente Meppel en Westerveld toegestaan een gemandateerde bevoegdheid op grond van het Mandaat-, volmacht- en machtigingsbesluit van de gemeente Meppel en het Mandaat- en Volmachtbesluit 2013 van de gemeente Westerveld door te mandateren aan een teamleider of medewerkers van de gemeente Meppel of Westerveld.

  • 2.

    Indien een gemandateerde niet formeel werkzaam is onder verantwoordelijkheid van de mandaatgever, dat wil zeggen in het geval een medewerker van de gemeente Westerveld een besluit neemt namens het bestuursorgaan van de gemeente Meppel en andersom, behoeft de mandaatverlening de instemming van de gemandateerde.

  • 3.

    Op het ondermandaat zijn de bepalingen uit de afzonderlijke Mandaat-, volmacht- en machtigingbesluiten van toepassing.

Artikel 3 Beslissings- en ondertekeningsmandaat

  • 1.

    Tenzij in het mandaatregister behorende bij de Mandaat-, volmacht- en machtigingbesluiten van Meppel en Westerveld anders is bepaald, omvat het mandaat zowel de bevoegdheid tot het nemen van besluiten als het ondertekenen van de in mandaat genomen besluiten, alsmede van andere van de bestuursorganen uitgaande stukken zoals vermeld in de mandatenlijst.

  • 2.

    Het mandaat omvat tevens het verrichten van alle voorbereiding- en uitvoeringshandelingen die bij de uitoefening van de bevoegdheid horen, zoals:

    • a.

      Het verstrekken van mondelingen en/of schriftelijke informatie en gegevens van feitelijke en objectieve aard;

    • b.

      Het verzenden van ontvangstbevestigingen;

    • c.

      Het voeren van overige correspondentie;

    • d.

      Het vragen van adviezen en inwinnen van inlichtingen.

  • 3.

    Aan een verleend mandaat, volmacht of machtiging ligt tevens het uitgangspunt ten grondslag dat dit ook betrekking heeft op de bevoegdheid om te beschikken over de daarvoor benodigde financiële middelen. De budgethoudersregeling gemeente Meppel en de budgethoudersregeling gemeente Westerveld is daarvoor het aangewezen kader.

Artikel 4 Uitzonderingen

De geattribueerde bevoegdheden aan onder andere de heffingsambtenaar en commissie bezwaarschriften vallen buiten dit mandaatbesluit.

Artikel 5 Slotbepalingen

  • 1.

    Dit besluit blijft van kracht tot het moment dat de definitieve samenwerkingsvorm Meppel-Westerveld is vastgesteld.

  • 2.

    Dit besluit treedt in werking op de dag na bekendmaking.

  • 3.

    Het organisatiebesluit samenwerking Meppel-Westerveld, vastgesteld op 17 februari 2015, is hiermee ingetrokken.

Aldus besloten door

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Meppel

in de vergadering van …..2016

De secretaris, de burgemeester,

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Westerveld

in de vergadering van …. 2016

De secretaris, de burgemeester,

Toelichting

De gemeenten Meppel en Westerveld hebben besloten op ambtelijk niveau te gaan samenwerken. De vorm waarin dat gebeurt wordt bepaald door de inhoud van de samenwerking. Per deelgebied kan de intensiteit daarvan verschillen en daarom is een basisscenario ontwikkeld. Een samenhangend geheel van organisatorische uitgangspunten en arbeidsvoorwaarden die in ieder geval geregeld moeten worden. Onderdeel van deze besluitvorming is het Organisatie- en mandaatbesluit.

Dit besluit is een aanvulling op de afzonderlijke Mandaat-, volmacht- en machtiging besluiten van beide gemeenten. Het regelt alleen de bevoegdheden over en weer tussen afdelingsmanagers, teamleiders en medewerkers van beide gemeenten. De beide Mandaat-, volmacht en machtiging besluiten blijven bestaan en vormen ook het uitgangspunt voor het nemen van besluiten namens het bevoegde bestuursorgaan. Daarnaast blijven zoals ook nu al het geval is de verantwoordelijkheden en bevoegdheden ten aanzien van budgetten geregeld in afzonderlijke budgethouders regelingen voor beide gemeenten. Het kunnen beschikken over een budget betekend nl. niet automatisch ook de bevoegdheid hebben om een besluit/beschikking te nemen of te ondertekenen.

Een voorbeeld: een teamleider van Meppel neemt een besluit tot het verlenen van een subsidie aan een organisatie, waarbij een medewerker budgetverantwoordelijk is. De teamleider zal op zo’n moment contact moeten hebben met de medewerker en akkoord moeten hebben voor het nemen van het besluit om de subsidie te verlenen.

Op grond van het Organisatie- en mandaatbesluit Meppel-Westerveld is het ook mogelijk om als teamleider van Meppel een besluit voor de gemeente Westerveld te nemen en te ondertekenen. En andersom een teamleider van Westerveld kan een besluit nemen voor de gemeente Meppel en dit ondertekenen. Hiervoor zullen medewerkers instemming moeten verlenen, omdat er sprake is van mandaatverlening aan een niet-ondergeschikte. De medewerkers geven instemming door middel van een instemmingsbesluit.

Voor het kunnen beschikken over het budget blijven de afzonderlijke budgetregelingen van beide gemeentes bestaan. Dit betekent dus onderling afstemming zoeken. De gemeenten blijven immers in bestuurlijke zin volledig zelfstandig en uit dien hoofde wordt ook gewerkt met verschillende begrotingen.