Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
's-Hertogenbosch

Besluit aanwijzen economische activiteiten van algemeen belang

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
Organisatie's-Hertogenbosch
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBesluit aanwijzen economische activiteiten van algemeen belang
CiteertitelBesluit aanwijzen economische activiteiten van algemeen belang
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

17-09-2016Nieuwe regeling

09-09-2014

Gemeenteblad nr. 127402 d.d. 16-09-2016

3845017

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit aanwijzen economische activiteiten van algemeen belang

De gemeenteraad van ’s-Hertogenbosch

Overwegende dat de gemeenteraad de bevoegdheid heeft activiteiten aan te wijzen die plaatsvinden in het algemeen belang als bedoeld in artikel 25h, vijfde lid, van de Mededingingswet/Wet Markt en Overheid.

De gemeenteraad van 's-Hertogenbosch in zijn openbare vergadering van

9 september 2014;

gelezen het voorstel met reg.nr. 3845017

 

Besluit

Voor de volgende activiteiten opnieuw te bevestigen dat deze activiteiten plaatsvinden in het algemeen belang als bedoeld in artikel 25h, vijfde lid van de Mededingingswet:

 

  • 1.

    de uitgifte van gronden;

  • 2.

    het bieden parkeergelegenheid op transferia;

  • 3.

    het aanbieden van het gratis stallen van fietsen;

  • 4.

    het tegen maatschappelijk tarief beschikbaar stellen - conform het Sportbesluit - van faciliteiten van Sportiom, Maaspoorthal en ander maatschappelijk vastgoed (gymzalen, sportzalen, sporthallen) (inclusief aanvullend dienstbetoon)

  • 5.

    het tegen maatschappelijk tarief beschikbaar stellen - conform het Sportbesluit - van sportvelden, kantines/paviljoen, was- en kleedaccommodaties, (zwem)water e.d. ten behoeve van buitensport (inclusief aanvullend dienstbetoon);

  • 6.

    de verhuur van bepaalde oevers en delen van (vis)water aan verenigingen;

  • 7.

    informatie en advies geven op sociaaljuridisch gebied, sociaaljuridische dienstverlening (invullen formulieren, bezwaar en beroep, verwijzing, schrijven van brieven als intermediair voor de klant, bemiddeling) en signaleren van leemtes in wet- en regelgeving door Bureau Sociale Raadslieden;

  • 8.

    het door het Theater aan de Parade aanbieden van voorstellingen onder de kostprijs; en

  • 9.

    het om niet in bruikleen geven van de Bossche museale collectie aan het SM’s.

 

's-Hertogenbosch, 9 september 2014

 

Dit besluit treedt in werking de dag na bekendmaking.

De gemeenteraad voornoemd,

De griffier, De voorzitter,

drs. A. van der Jagt, mr. dr. A.G.J.M. Rombouts

Bijlage Overzicht economische activiteiten in het algemeen belang

1.De uitgifte van gronden

Meer algemeen worden drie wijzen van uitgifte onderscheiden:

  • 1.

    de uitgifte door verhuur of bruikleen

  • 2.

    de uitgifte in erfpacht, derhalve door vestiging van beperkt zakelijk recht

  • 3.

    de uitgifte in eigendom, derhalve door verkoop en levering.

 

Onroerende zaken kunnen dan zijn: gronden, zoals bouwkavels of bedrijfsterreinen, of gebouwen, danwel een combinatie van beiden.

 

Uitgifte vindt door de gemeente plaats door middel van het grondbedrijf of door middel van dochterbedrijven, meer specifiek de BIM (voor 99% dochter van de gemeente) waar het de verhuur van bedrijfsruimte in bedrijfsverzamelgebouwen betreft en de NV Mei, waar het de verhuur van bedrijfsruimte betreft meer specifiek van de Brabanthallen. De BIM en NV Mei kwalificeren ook als overheidsbedrijven als bedoeld in de Wet Markt en Overheid.

 

De gemeente ’s-Hertogenbosch hecht veel waarde aan de realisatie van haar doelstellingen op het gebied van Ruimtelijke Ordening en facetbeleid, zoals Economisch beleid, Milieubeleid, Monumentenbeleid etc.. Belangen op het gebied van Volkshuisvesting, Leefbaarheid, Welzijn en Werkgelegenheid dienen daarbij zwaar te wegen. De gemeente heeft met uitgifte dan ook met name het oog op deze doelstellingen en belangen: de evenwichtige opbouw van de stad als omgeving waarin gewoond en gewerkt wordt door haar bewoners.

 

Waar het de uitgifte van gronden door het grondbedrijf betreft (uitgifte van bouwkavels en bedrijfsterreinen) is het bovenstaande ook met zoveel woorden in de Nota Grondbeleid 2010 erkend. Daarbij is het grondbedrijf een instrument voor de gemeente ten behoeve van de realisatie van deze doelstellingen en uitgifte een instrument van (actief) grondbeleid. Hiermee is duidelijk een algemeen belang gediend. Overigens vindt uitgifte door het grondbedrijf plaats tegen prijzen die worden berekend op basis van de gangbare grondquotes, zoals deze ook in de Nota zijn vastgesteld. Marktconformiteit is daarmee gegeven. Van oneerlijke concurrentie met particulieren kan daarbij geen sprake zijn.

 

Waar het de uitgifte door verhuur van ruimte in bedrijfsverzamelgebouwen betreft door de BIM, sluit dit op het bovenstaande aan. Door starters te huisvesten onder gunstige voorwaarden als ingroeihuur en korte opzegtermijnen wordt ruim baan gegeven aan het creëren van nieuwe werkgelegenheid binnen de stad. Starters krijgen gunstige voorwaarden, zoals ingroeihuur en korte opzegtermijnen. Ondernemers die uit deze eerste fase komen, betalen daarna evenwel een huur die marktconform is en voorziet in een integrale kostendoorberekening.

 

Waar het tot slot de uitgifte van bedrijfsruimte, de Brabanthallen, door de NV Mei betreft geldt, evenals voor uitgifte door de BIM, dat sprake is een instrument ter realisatie van de gemeentelijke doelstellingen op het gebied van het creëren van werkgelegenheid. Daarbij wordt een markthuur in rekening gebracht.

Voorzover sprake is, of is geweest van onrendabele investeringen, die eventueel niet worden doorberekend in de huurprijs, zodat in zoverre niet van een integrale kostendoorberekening sprake is, mag voorts niet uit het oog verloren worden, dat het hier een investering in het monumentale deel van het complex betreft. Derhalve is ook de realisatie van doelstellingen op het gebied van monumentenbeleid (behoudt van industrieel erfgoed) hiermee gediend.

 

De gevolgen van de algemeen belangvaststelling voor derden

Met betrekking tot voornoemde activiteiten zijn er meerdere aanbieders op de markt. Private ondernemers die eveneens gronden en/of gebouwen of delen daarvan verkopen of verhuren met een kostendekkend tarief. Vastgesteld kan worden dat voornoemde activiteiten door particuliere ondernemingen op een markt en in concurrentie kunnen worden verricht, zodat de gemeente ’s-Hertogenbosch daarmee, feitelijk of potentieel in concurrentie treedt of zou kunnen treden. Waar evenwel tegen marktconforme en kostendekkende prijzen wordt overgegaan tot uitgifte kan van oneerlijke concurrentie en derhalve van benadeling geen sprake zijn.

 

Is het noodzakelijk en proportioneel om gebruik te maken van de uitzonderingen van algemeen belang?

Gelet op het belang voor de stad vanuit een oogpunt van Volkshuisvesting, Leefbaarheid, Welzijn en Werkgelegenheid is het noodzakelijk dat zoveel mogelijk inwoners betaalbaar kunnen wonen en werken in de stad en in verband met dit laatste zich ook (nieuwe) bedrijven kunnen vestigen die voorzien in werkgelegenheid.

Gelet op het vorenstaande en na afweging van de betrokken belangen dient aan het algemeen belang een zwaarder gewicht te worden toegekend dan aan de belangen van derden. Hierbij wordt tevens betrokken dat vooralsnog van een onevenredige benadeling van derden niet is gebleken en dat die waarschijnlijk ook niet zullen blijken in verband met het feit, dat hoe dan ook sprake is van een integrale kostprijsdoorberekening.

 

2.Het bieden parkeergelegenheid op transferia

Er wordt tegen betaling parkeergelegenheid geboden aan de rand van de stad. Het tarief is inclusief vervoer per bus naar de binnenstad. Er is sprake is van een economische activiteit, die in concurrentie wordt verricht. Immers, deze activiteit heeft effect op de keuze van de parkeerder, van welke parkeerfaciliteit deze gebruik wil maken t.b.v. het bezoek aan de binnenstad.

 

De activiteit wordt vanaf 2015 aangeboden tegen een tarief dat is afgeleid van de integrale kostprijs. De Raad heeft echter besloten, dat het tarief niet hoger mag stijgen dan het prijspeil van 2016. Daarmee bestaat de kans dat het tarief lager is dan dat het zou moeten zijn vanuit de berekening integrale kostprijs. Dat is nodig om de keuze van de automobilist te beïnvloeden. (beleidskeuze is lang parkeren naar transferia en kort parkeren in de parkeergarages)

 

Er is sprake van een algemeen belang dat is omschreven in de koersnota. Daarin is als beleid geformuleerd dat ten aanzien van parkeren wordt ingezet op een autoluwe binnenstad ten gunste van een aanzienlijke “uitbouw” van transferia en het uitbreiden en gratis maken van bewaakte

stallingen. De historische binnenstad biedt onvoldoende mogelijkheden om het parkeeraanbod aan te kunnen. De binnenstad zou hierdoor compleet onbereikbaar worden.

 

Gekozen is daarom voor het alternatief transferia omdat uitbreiding van parkeergelegenheid in het centrum niet realiseerbaar is.

 

Conclusie

De keuze om een transferium te exploiteren dient het algemeen belang, zoals omschreven in de koersnota. De prijsstelling voor het parkeren is anno 2015 kostprijs gerelateerd. Op termijn is er sprake van een door de Raad vastgesteld maximum tarief. Er is vanuit algemeen belang noodzaak om het tarief laag te houden om de keuze van parkeerplaatsen te stimuleren. Dit levert economisch voordeel op (bereikbaarheid binnenstad) waarvan ook de private parkeerplaatsondernemer profiteert.

 

3.Het aanbieden van het gratis stallen van fietsen

Het stallen van een fiets is een economische activiteit , die op grond van algemeen belang gratis wordt aangeboden. Deze maatregel heeft effect op de handelsvrijheid van de particuliere onderneming. Er is echter geen redelijk alternatief om de beleidsdoelen op een andere wijze te bereiken.

Het algemeen belang voor gratis stallen van fietsen is eerder vastgesteld in de koersnota hoofdinfrastructuur. Daarin zijn een aantal forse ambities uitgesproken die moeten leiden tot een bereikbare, leefbare en economisch sterk functionerende stad. Eén van de hoofddoelen is dat het aantal autoritten met 10% afneemt. Het aandeel intern fietsverkeer moet groeien van 33% naar 44%. Dat vraagt om een aantal beleidsmaatregelen, zoals het versterken van de fietsinfrastructuur en het gratis kunnen stallen van fietsen.

Invoering van gratis stallen is noodzakelijk om de beoogde groei van het fietsgebruik te kunnen verwezenlijken. Dit is door de Raad vastgesteld op 31 maart 2009.

 

Anno 2015 zijn er geen particuliere ondernemingen die een gelijkwaardig product aanbieden. De maatregel maakt het evenwel onmogelijk om deze activiteit op commerciële basis te starten. De fietsenstalling stond in “concurrentie” met de fietsenstalling van de NS, in welke fietsenstalling wel een tarief wordt gerekend. Door wisselende doelgroep werd dat door partijen als aanvullend en niet als strijdig ervaren. Inmiddels heeft ook de NS gekozen, om de stallingen gratis te maken. De ervaringen met de uitvoering van het plan laten zien dat deze maatregelen een stimulerend effect hebben op de omvang van het fietsverkeer.

 

Conclusie

Het bieden van een gratis fietsenstalling is een economische activiteit, die valt onder de werking van de Wet Markt en Overheid. Op grond van algemeen belang wordt de integrale kostprijs niet doorberekend aan de gebruiker. Het algemeen belang betreft het stimuleren van het fietsgebruik. Het aanbieden van gratis stallen is daaraan ondersteunend. Anno 2015 heeft dit geen effect op private ondernemers.

 

4.Het tegen maatschappelijk tarief beschikbaar stellen - conform het Sportbesluit - van faciliteiten van Sportiom, Maaspoorthal en ander maatschappelijk vastgoed (gymzalen, sportzalen, sporthallen (inclusief aanvullend dienstbetoon);

en

 

5.Het tegen maatschappelijk tarief beschikbaar stellen - conform het Sportbesluit - van sportvelden, kantines/paviljoen, was- en kleedaccommodaties, (zwem)water e.d. ten behoeve van buitensport (inclusief aanvullend dienstbetoon)

en

 

6.De verhuur van bepaalde oevers en delen van (vis)water aan verenigingen

De gemeente ’s-Hertogenbosch hecht veel waarde aan een gezonde en vitale samenleving en dat vraagt om actieve en gezonde inwoners. In dat kader investeert de gemeente ’s-Hertogenbosch zelf of door middel van een overheidsbedrijf in het realiseren, beheren en exploiteren van sportieve voorzieningen en activiteiten die de (geestelijke) gezondheid van burgers kunnen helpen verbeteren. Van belang wordt geacht dat iedere bewoner (voor onbepaalde tijd) kan sporten en bewegen en dat de prijs/het tarief geen belemmering voor deelname vormt. Daarom worden, voor de verhuur van sportvoorzieningen en het gelegenheid geven tot sportbeoefening inclusief aanvullend dienstbetoon, door de gemeenteraad vastgestelde tarieven gehanteerd. Immers, het in rekening brengen van kostendekkende tarieven verhoogt de kosten van sportdeelname aanzienlijk en dat heeft direct invloed op de deelname aan sportactiviteiten. De sportverenigingen, die voor een belangrijk deel de sportbeoefening organiseren moeten de hogere kosten doorbereken aan hun leden. Hoge contributies zullen het ledenaantal drastisch doen afnemen en in een aantal gevallen mogelijk leiden tot bedreiging van sportverenigingen in hun bestaansrecht. De gemeente acht, gelet op het belang van de bevordering van de (geestelijke) volksgezondheid, het aanbieden van sport en beweegmogelijkheden tegen een maatschappelijk, niet kostendekkend, tarief dan ook van algemeen belang.

 

De volgende activiteiten worden uitgevoerd in het kader van voornoemd algemeen belang:

 

  • ·

    Het tegen maatschappelijk tarief beschikbaar stellen- conform het Sportbesluit- van faciliteiten van Sportiom, Maaspoorthal en ander maatschappelijk vastgoed (gymzalen, sportzalen, sporthallen (inclusief aanvullend dienstbetoon);

  • ·

    Het tegen maatschappelijk tarief beschikbaar stellen –conform het Sportbesluit- van sportvelden, kantines/paviljoen, was- en kleedaccommodaties, (zwem)water e.d. ten behoeve van buitensport;

  • ·

    Verhuur van bepaalde oevers en delen van (vis)water aan verenigingen.

 

De gevolgen van de algemeen belangvaststelling voor derden

De gemeente ’s-Hertogenbosch stelt sportfaciliteiten beschikbaar in het kader van het gelegenheid geven tot sportbeoefening. Dit zijn die sportfaciliteiten die de markt niet aanbiedt en waarvan het in het algemeen belang is dat daarvoor een maatschappelijk tarief wordt gehanteerd. (Daar waar sportfaciliteiten worden verhuurd die de markt wel aanbiedt wordt een marktconform commercieel tarief gehanteerd).

 

Is het noodzakelijk en proportioneel om gebruik te maken van de uitzonderingen van algemeen belang?

Gelet op het belang voor de (geestelijke)Volksgezondheid is het noodzakelijk dat zoveel mogelijk inwoners kunnen sporten en bewegen. Hiervoor is onder andere van belang is dat de continuïteit van het kunnen gebruiken van de sportieve voorzieningen en activiteiten gegarandeerd wordt en (financiële) drempels om te sporten en te bewegen zo laag mogelijk worden gehouden. Gelet op het vorenstaande en na afweging van de betrokken belangen dient aan het algemeen belang een zwaarder gewicht te worden toegekend dan aan de belangen van derden. Hierbij wordt tevens betrokken dat van een onevenredige benadeling van derden niet is gebleken.

 

7.Informatie en advies geven op sociaaljuridisch gebied, sociaaljuridische dienstverlening (invullen formulieren, bezwaar en beroep, verwijzing, schrijven van brieven als intermediair voor de klant, bemiddeling) en signaleren van leemtes in wet- en regelgeving door Bureau Sociale Raadslieden

De gemeente 's-Hertogenbosch vindt dat elke inwoner in staat moet worden gesteld om naar vermogen te participeren in de samenleving. Voor veel mensen gaat dat vanzelf, maar soms lukt dat niet op eigen kracht. In dat geval kunnen inwoners rekenen op ondersteuning door middel van voorzieningen.

De gemeente ’s-Hertogenbosch vindt het hierbij belangrijk, met het oog op haar zorgplicht, dat een kwalitatief goede dienstverlening wordt geboden, breed toegankelijk, vanuit een integrale benadering en toezicht op wacht- en doorlooptijden. BSR richt zich op ondersteuning van kwetsbare inwoners van ’s-Hertogenbosch door hen te helpen in het vinden van hun recht. BSR speelt een belangrijke rol in het tegengaan van niet-gebruik van gemeentelijke en landelijke regelingen met betrekking tot inkomensvoorziening.

 

De volgende activiteiten worden op de rechtsgebieden Sociale Zekerheid & Voorzieningen en Belastingzaken uitgevoerd:

  • ·

    Informatie en advies geven op sociaaljuridisch gebied,

  • ·

    Sociaaljuridische dienstverlening (invullen formulieren, bezwaar en beroep),

  • ·

    Verwijzing, schrijven van brieven als intermediair voor de klant, bemiddeling,

  • ·

    Signaleren van leemtes in wet- en regelgeving.

 

Steeds vaker doen inwoners maar ook overheidsorganen en uitvoeringsinstanties een beroep op de kennis van de sociaal raadslieden. Juist omdat zij in staat zijn snel en goed effecten van nieuwe of aangepaste wet- en regelgeving (ook in detail) te beoordelen. Daarnaast zijn de sociaal raadslieden bij uitstek ervaren in zogenaamde samenloopsituaties: vraagstukken waarbij twee of meer onderdelen van wet- en regelgeving in relatie tot elkaar tot niet-bedoelde, vaak negatieve inkomenseffecten kunnen leiden.

 

De gemeente ’s-Hertogenbosch hecht veel waarde aan de eigen kracht en zelfredzaamheid van inwoners. Er wordt door de gemeente ook steeds meer verantwoordelijkheid gelegd bij de inwoner zelf. In ’s-Hertogenbosch is dit vastgelegd in het visiedocument “de sociale kracht van de stad”, vastgesteld op 28 februari 2012.

 

Het algemeen belang

In het kader van kader van de zorgplicht bestaat het algemeen belang uit het ondersteunen van kwetsbare inwoners in het vinden van hun recht waarbij een brede aanpak noodzakelijk is.

De dienstverlening van BSR is kosteloos, toegankelijk en laagdrempelig voor alle inwoners van de gemeente 's-Hertogenbosch. BSR bedient een groep inwoners die anders nergens terecht kan met vragen over een breed sociaal-juridisch terrein en tussen wal en schip vallen. Het gaat om een groep kwetsbare inwoners die uit zichzelf niet voor een commercieel bureau zal kiezen, vanwege de hoge (financiële) drempel.

Klantcontacten

Jaar

Aantal

 

2010

7387

 

2011

7669

 

2012

7355

 

2013

8014

Het merendeel van de klanten heeft een Wwb-uitkering (45.9%), loondienst of ziektewet (17.7%) of een arbeidsongeschiktheidsuitkering (14.8%).

 

De gevolgen van de algemeen belangvaststelling voor derden

Vastgesteld kan worden dat de activiteiten van de sociaal-raadslieden door particuliere ondernemingen op een markt en in concurrentie kunnen worden verricht, zodat de gemeente ’s-Hertogenbosch daarmee, feitelijk of potentieel in concurrentie treedt of zou kunnen treden. Private ondernemers hebben er belang bij inkomsten te genereren. Van inwoners zal in dat geval een financiële bijdrage worden gevraagd. Inwoners in een financieel kwetsbare positie ondervinden daarvan nadelige gevolgen.

 

Is het noodzakelijk en proportioneel om gebruik te maken van de uitzonderingen van het algemeen belang?

Gelet op het belang van onze zorgplicht is het noodzakelijk dat zoveel mogelijk inwoners zelfredzaam zijn en daarbij gebruik kunnen maken van adequate dienstverlening. De door de gemeente geboden dienstverlening is gratis toegankelijk om de drempel zo laag mogelijk te houden. Gelet op het vorenstaande en na afweging van de betrokken belangen dient aan het algemeen belang een zwaarder gewicht te worden toegekend dan aan het belang van derden. Hierbij wordt tevens betrokken dat vooralsnog van een onevenredige benadeling van derden niet is gebleken.

 

8.Het door het Theater aan de Parade aanbieden van voorstellingen onder de kostprijs

Het aanbieden van voorstellingen door het ZNTM om een bijdrage te leveren aan de realisering van een hoogwaardig cultureel klimaat met een divers podiumaanbod op het gebied van podium-,toon,-en filmkunsten voor een breed publiek in ’s-Hertogenbosch en de verre omgeving daarvan, met een tariefstelling die bijdraagt aan de laagdrempeligheid ten aanzien van de toegang tot de geboden producties en een zo groot mogelijke publieksparticipatie. Het aanbieden van deze voorstellingen onder de integrale kostprijs past in het beleid zoals dat is opgenomen in het raadsbesluit van 19 december 2006.

 

De gevolgen van de algemeen belangvaststelling voor derden

Het aanbieden van een dergelijke voorstelling is niet aantrekkelijk voor private partijen omdat het onvoldoende mogelijkheid biedt om inkomsten te genereren. Niet kan worden uitgesloten dat de activiteiten door particuliere ondernemingen kunnen worden verricht, zodat de gemeente ’s-Hertogenbosch daarmee, feitelijk of potentieel in concurrentie treedt of zou kunnen treden.

 

Is het noodzakelijk en proportioneel om gebruik te maken van de uitzonderingen van het algemeen belang?

Gelet op het belang laagdrempeligheid ten aanzien van de toegang tot de geboden producties en een zo groot mogelijke publieksparticipatie en het feit dat vooralsnog van een onevenredige benadeling van derden niet is gebleken, kent het bestuur meer gewicht toe aan het algemeen belang dan aan het belang van derden.

 

9.Het om niet in bruikleen geven van de Bossche museale collectie aan het SM’s

Het in bruikleen geven van de Bossche museale collectie aan het SM’s met als doeleinde om deze te laten beheren volgens wetenschappelijke en museale normen en daarnaast tentoon te stellen en in te zetten voor cultuur educatieve doeleinden op een laagdrempelige wijze en voor een breed publiek. Het in bruikleen geven van de museale collectie onder de integrale kostprijsberekening past in het beleid zoals verwoord in de nota ‘Het SM’s werkt’ en is bekrachtigd in het raadsbesluit van 1 juli 2013.

 

De gevolgen van de algemeen belangvaststelling voor derden

Niet kan worden uitgesloten dat de activiteiten door particuliere ondernemingen kunnen worden verricht, zodat de gemeente ’s-Hertogenbosch daarmee, feitelijk of potentieel in concurrentie treedt of zou kunnen treden. Private ondernemers hebben er echter belang bij inkomsten te genereren waardoor het professionele beheer, de ruime toegang en laagdrempeligheid niet kunnen worden gegarandeerd.

 

Is het noodzakelijk en proportioneel om gebruik te maken van de uitzonderingen van het algemeen belang?

Gelet op het belang van professioneel beheer van - en een ruime verspreiding van - alsmede een laagdrempelige toegang tot de kunstcollectie en het feit dat vooralsnog van een onevenredige benadeling van derden niet is gebleken, kent het bestuur meer gewicht toe aan het algemeen belang dan aan het belang van derden.