Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
's-Hertogenbosch

Beleidsregels voor het toestaan van zitmeubels voor de detailhandel in de binnenstad

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
Organisatie's-Hertogenbosch
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels voor het toestaan van zitmeubels voor de detailhandel in de binnenstad
CiteertitelBeleidsregels voor het toestaan van zitmeubels voor de detailhandel in de binnenstad
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

20-07-2016Nieuwe regeling

20-07-2016

Gemeenteblad nr. 108651 d.d. 05-08-2016

5911148

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels voor het toestaan van zitmeubels voor de detailhandel in de binnenstad

Het college van burgemeester en wethouders,

In zijn vergadering van 20 juli 2016,

Gezien het voorstel met reg.nr. 5911148

Besluit

De Beleidsregels voor het toestaan van zitmeubels voor de detailhandel in de binnenstad vast te stellen.

Beleidsregels voor het toestaan van zitmeubels voor de detailhandel in de binnenstad

In de Bossche binnenstad geldt een streng regime ten aanzien van reclame-uitingen en uitstallingen. Dit om de historische kwaliteit van de binnenstad te beschermen. De wens bestaat om meer ruimte aan de ondernemer te bieden, om de aandacht op zijn zaak te vestigen en enige service te verlenen aan zijn klanten.

 

Het bieden van zitgelegenheid in de openbare ruimte hoort bij een gastvrije stad. De gemeente realiseert deze in de openbare ruimte. Een gastvrije ondernemer biedt zijn klanten ook service en comfort. Dat gebeurt natuurlijk primair in zijn zaak. Een zitgelegenheid pal voor de zaak kan de gastvrijheid voor klanten en passanten verhogen.

 

We willen in het uitstallingenbeleid meer ruimte geven aan de ondernemers. We stellen hier wel stringente voorwaarden aan, gericht op de kwaliteit van de openbare ruimte en het voorkomen van onveilige situaties. Nadere analyse van de mogelijkheden leert dat er beperkingen liggen vanuit verschillende (tegenstrijdige) belangen en conflicterende beleidsterreinen. Ook moet rekening gehouden worden met juridische beperkingen.

 

Grondslag voor het toestaan van uitstallingen

Op grond van artikel 2.3., van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is het verboden om zonder voorafgaande vergunning voorwerpen of stoffen op, aan of boven de openbare weg te plaatsen. Op grond van lid 3 is uw college bevoegd categorieën van voorwerpen aan te wijzen, waarvoor het verbod en de vergunningplicht niet geldt. Aanpassing van de APV is niet nodig.

 

Beleidsregels zitgelegenheden

Vanuit de gedachte dat het bieden van zitgelegenheid een service is aan klanten en passanten, hebben we zorgvuldig gekeken naar overlappingen, zoals bijvoorbeeld met de horeca. Voorkomen moet worden dat zitgelegenheden geëxploiteerd worden als horecaterras. Ook willen we geen openbare parkeerplaatsen, laad- en losstroken e.d. opofferen voor zitmeubelen. De kwaliteit van de openbare ruimte dient geborgd te zijn.

 

De beleidsregels zijn:

  • ·

    Zitgelegenheden zijn voor de detailhandel alleen toegestaan in de vorm van een stoel of een zitbank. Statafels en tafeltjes zijn niet toegestaan.

  • ·

    De zitgelegenheid moet direct tegen de gevel geplaatst worden. Per ondernemer wordt één zitbank of maximaal 2 stoelen toegestaan, ongeacht de breedte van de gevel.

  • ·

    De zitgelegenheid mag een maximale breedte hebben van 150 cm, een diepte van maximaal 50 cm en een hoogte van maximaal 100 cm. Dit is een gangbare maatvoering.

  • ·

    De zitgelegenheid mag alleen gedurende de openingstijden van de zaak in de openbare ruimte geplaatst worden; buiten de openingstijden van de zaak is het niet toegestaan de zitgelegenheid in de openbare ruimte te laten staan.

  • ·

    Vanuit de zaak mag niet worden bediend;

  • ·

    Op zitgelegenheden mogen geen reclame-uitingen worden aangebracht. Ook mogen er geen artikelen worden geplaatst die ter verkoop worden aangeboden, of anderszins geen relatie met het doel van de zitbank hebben (geen verkapte etalage). Kussens zonder reclame-uitingen zijn alleen toegestaan als deze bedoeld zijn om het zitcomfort te verhogen.

  • ·

    De zitgelegenheden moeten qua materiaal (hout en/of metaal) passend zijn in de omgeving en het gevelbeeld niet verstoren. We stellen daartoe referentiebeelden van zitmeubels beschikbaar aan ondernemersverenigingen/ondernemers.

  • ·

    Het is niet toegestaan om zitgelegenheden te plaatsen, wanneer dit hinder of gevaar oplevert voor de weggebruikers. Voor voetgangers dient een minimale doorgang van 120 centimeter gewaarborgd te blijven. Het is niet toegestaan om zitmeubels te plaatsen op parkeerplaatsen, laad- en loshavens, of gedeelten van de openbare weg die te allen tijde toegankelijk moeten blijven voor het overige verkeer.

  • ·

    Vrije doorgang voor nood- en hulpdiensten dient te allen tijde geborgd te blijven.

  • ·

    Het plaatsen van zitmeubels mag niet leiden tot een verrommeling van de openbare ruimte (plaatsen fietsen, etc.). De ondernemer is zelf verantwoordelijk om dit te voorkomen.

 

Precario

Voor deze vorm van gevelaankleding wordt aangesloten bij de huidige bepalingen in de “Verordening op de heffing en invordering van een precariobelasting in de gemeente ’s-Hertogenbosch 2016. In de tarieventabel I, onderdeel 5 van deze verordening is het tarief opgenomen voor dergelijke zitgelegenheden:

Uitstallen van goederen en reclamevoorwerpen:

het langs panden uitstallen van goederen of plaatsen van reclamevoorwerpen:

  • a.

    Binnen het gebied als omschreven in volgnummer 4, onderdeel A, per m2 per jaar: € 42,35

  • b.

    Buiten het gebied als omschreven in volgnummer 4, onderdeel A, per m2 per jaar: € 21,15

 

Handhavingsparagraaf

De historische uitstraling van de binnenstad is een belangrijke kwaliteit. Om die reden hebben we in het kader van het reclame- en uitstallingenbeleid in het verleden juist ingezet op het verwijderen van ongewenste objecten in de openbare ruimte. De voorgestelde tegemoetkoming aan ondernemers betekent niet dat we een concessie doen aan de kwaliteit van de binnenstad. Met deze beleidsregels wordt duidelijkheid geschapen over wat wel en niet toegestaan is. De handhaving blijft gericht op het verwijderen van objecten, die niet aan de in de APV en deze beleidsregels gestelde voorwaarden voldoen, dus ook als de veiligheid in het geding is, of hinder wordt veroorzaakt.

Bij handhaving speelt overigens geen rol of er Precario geheven wordt. Precario wordt geheven op grond van feitelijke omstandigheden. Daarbij is het niet van belang of deze legaal zijn.

De secretaris,

Mr.drs. I.A.M. Woestenberg

De burgemeester,

Mr.dr. A.G.J.M. Rombouts