Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Nijmegen

Verordening Meedoen 2016

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieNijmegen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVerordening Meedoen 2016
CiteertitelVerordening Meedoen 2016
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

art. 149 Gemeentewet

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

19-07-2016Onbekend

13-07-2016

Gmb-2016-96886

Raadsvoorstel 89/2016

Tekst van de regeling

Intitulé

De raad van de gemeente Nijmegen, bijeen in zijn openbare raadsvergadering van 13 juli 2016; gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 28 juni 2016; gelet op artikel 149 van de Gemeentewet; overwegende dat het van groot belang is dat alle inwoners van de gemeente Nijmegen kunnen participeren in de samenleving; dat het van groot belang is dat alle inwoners van de gemeente Nijmegen kunnen participeren in de samenleving; dat dit voorkomt dat mensen in een sociaal isolement geraken;dat dit mensen juist aanspoort om betrokken te blijven en mee te doen;dat volwassenen met een minimuminkomen in financiële zin moeite hebben met het meedoen in de samenleving en het ondernemen van activiteiten; dat categoriale bijzondere bijstand en andere minimaregelingen in het kader van de Participatiewet niet meer zijn toegestaan; dat het de gemeenteraad is toegestaan de verordeningen te maken die hij in het belang van de gemeente nodig oordeelt;besluit vast te stellen de Verordening ter ondersteuning van mensen met een laag inkomen bij het meedoen in de samenleving, kortweg de

Verordening Meedoen 2016

Artikel 1 - Doelgroep

Er is een Regeling Meedoen die is bestemd voor inwoners van de gemeente Nijmegen die 18 jaar of ouder zijn en die:

  • a.

    een inkomen hebben van ten hoogste 110% van de inkomensgrenzen zoals deze in de beleidsregels Inkomensondersteuning zijn vastgesteld en

  • b.

    geen in aanmerking te nemen vermogen hebben zoals bedoeld in artikel 34, derde lid van de Participatiewet.

     

Artikel 2 - Bestemming bijdrage

De Regeling Meedoen is een financiële bijdrage in de kosten van sportieve, educatieve, sociale of culturele activiteiten ter bevordering van maatschappelijke participatie van de in het eerste artikel genoemde doelgroep.

 

Artikel 3 – Nadere regels

Het college stelt nadere regels op ter uitvoering van deze regeling. In deze regels komt onder andere aan de orde:

  • -

    de hoogte van de financiële tegemoetkoming;

  • -

    de ingangsdatum en looptijd van de regeling;

  • -

    de wijze van verstrekken;

  • -

    nadere voorwaarden met betrekking tot de doelgroep;

  • -

    de wijze van controle en verantwoording.

     

Artikel 4 - Uitvoering

  • 1.

    Het college beslist in die gevallen waarin deze verordening niet voorziet.

  • 2.

    Het college kan in bijzondere gevallen ten gunste van de aanvrager afwijken van deze verordening, indien de toepassing van deze verordening tot onbillijkheden van overwegende aard leidt.

     

Artikel 5 - Inwerkingtreding en citeertitel

Deze verordening treedt in werking op de dag nadat deze is bekendgemaakt en kan worden aangehaald als de Verordening Meedoen 2016.

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 13 juli 2016,

 

De griffier

 

drs. M.A.H. Heffels

 

 

De voorzitter,

 

drs. H.M.F. Bruls

 

 

Toelichting

De gemeente Nijmegen heeft een historie van categoriale bijzondere bijstand en minimaregelingen, bedoeld om volwassenen met een minimuminkomen te ondersteunen bij het participeren in de samenleving. Het is van groot belang om zoveel mogelijk mensen betrokken te houden bij de samenleving. Voor het grootste deel van de inwoners geldt dat zij hier zelf uitstekend in kunnen voorzien. Waar mensen dat niet kunnen, dreigen zij buiten de samenleving te vallen. Hier is financiële ondersteuning vanuit de overheid gewenst om enige mate van participatie te faciliteren.

 

De regelingen uit het verleden waren een vorm van bijzondere bijstand en vielen als zodanig onder de Wet werk en bijstand. Vanaf 1 januari 2015 is de Participatiewet in werking getreden. Bijzondere bijstand in de vorm van collectieve regelingen is niet langer toegestaan. Om die reden is ervoor gekozen om de regelingen als zelfstandige regeling in het kader van de Gemeentewet op te nemen.

 

In het inkomensbegrip in artikel 1 is aansluiting gezocht bij de beleidsregels Inkomensondersteuning, om ervoor te zorgen dat enige uniformiteit in de inkomensgrenzen blijft bestaan.

 

Dit is een kaderstellende verordening omdat de autonome bevoegdheid van artikel 149 van de Gemeentewet een raadsbevoegdheid is. De raad laat echter met deze verordening aan het college de nodige ruimte ter uitwerking van deze regeling. Het ligt voor de hand dat het college met nadere regels komt.