Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Berkelland

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berkelland houdende regels omtrent nadere regels Nadere regels voorwerpen op en aan de weg

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieBerkelland
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBesluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berkelland houdende regels omtrent nadere regels Nadere regels voorwerpen op en aan de weg
CiteertitelNadere regels voorwerpen op en aan de weg
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt het Aanwijzingsbesluit op basis van artikel 2:10 APV van 3 mei 2010.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 2:10 Algemene plaatselijke verordening

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

03-08-201601-05-2018nieuwe regeling

12-07-2016

Berkelbericht, 02-08-2016

.

Tekst van de regeling

Intitulé

Besluit van het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Berkelland houdende regels omtrent nadere regels Nadere regels voorwerpen op en aan de weg

 

 

De burgemeester van Berkelland;

gelet op artikel 2:10, derde lid, van de Algemene plaatselijke verordening 2016 (Apv 2016);

 

B E S L U I T:

 

A. Nadere regels terrassen vast te stellen.

 

1.Vrije doorgang

Het terrasmeubilair en andere voorwerpen op het terras (afvalbakken, parasols, parasolhouders enz.) moeten zo geplaatst worden, dat de ingangsdeuren van de zaak vrij zijn; de breedte van deze vrije doorgang moet tenminste dezelfde afmeting hebben als de volledige breedte van de toegangsdeur(en). Daarnaast mag de toegang of ontsluiting van aanliggende percelen niet belemmerd worden.

 

Gelet op de (brand)veiligheid is het noodzakelijk dat de toegangsdeuren tot de zaak vrij toegankelijk blijven. Om directe hinder te voorkomen moeten terrasmeubels zo geplaatst worden dat de toegang tot naastgelegen panden vrij blijft.

 

2.Obstakelvrije zone op en boven de weg

De rijbaan, als onderdeel van de openbare weg, moet volledig obstakelvrij zijn, terwijl de vrije doorrijhoogte minimaal 4,5 meter is. De absolute minimum-norm voor vrije ruimte op voetgangersgedeelten van de openbare weg is 1,5 meter, terwijl hierboven minimaal 2,20 meter vrij moet blijven.

 

Het spreekt voor zich dat het vanuit oogpunt van verkeersveiligheid nooit de bedoeling kan zijn dat het terras geplaatst wordt op weggedeelten bestemd voor het rijverkeer. Daarnaast moet boven dit gedeelte minimaal 4,5 meter vrije ruimte te bestaan, gebaseerd op de normen voor de maximale hoogte van vrachtverkeer, die 4 meter bedragen.

 

De gemeente kan zelf bepalen hoe zij voldoende ruimte en daarmee veiligheid waarborgt op weggedeelten bestemd voor voetgangers. Richtlijnen van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu, jurisprudentie en het handboek verkeersvoorzieningen voor mensen met een handicap zijn gebruikt bij de bepaling van de afstanden.

 

3.Geluidsniveaus

De vergunninghouder moet zich houden aan de geluidsnormen die gelden in het Activiteitenbesluit. Het is daarom verboden een geluidsapparaat in werking te hebben op het terras.

 

Terrassen brengen een bepaald geluidsniveau met zich mee. Om te voorkomen dat dit overlast veroorzaakt gelden de voorschriften van het Activiteitenbesluit.

 

Tussen 07.00 en 19.00 uur: 35 – 50 dB(A)

Tussen 19.00 en 23.00 uur: 30 – 45 dB (A)

Tussen 23.00 en 07.00 uur: 25 – 40 dB (A)

 

De piekwaarden die worden bereikt mogen niet hoger zijn dan 20 dB(A) boven bovenstaande grenzen. Deze maximale piekwaarden gelden overdag niet voor het laden en lossen en voor het komen en gaan van bezoekers. Het stemgeluid van bezoekers wordt niet meegerekend, tenzij deze bezoekers zich bevinden op een terras op een binnenterrein. Overigens kan de gemeente in individuele gevallen afwijken van bovenstaande geluidsniveaus, behalve ten aanzien van het geluidsniveau binnen woningen van derden.

 

4.Meubilair binnen uitstalstrook

Het terras moet ingericht zijn zoals aangegeven op de tekening die bij de vergunning hoort.

 

Bij de vergunningaanvraag moet een tekening worden ingediend. De afdeling Publiekswinkel beoordeelt of de afmetingen voldoen aan de bepalingen in beleidsregel 2.

 

5.Maximumoppervlakte

De burgemeester is bevoegd aan het terras een maximum-oppervlakte te verbinden.

 

Deze situatie kan zich bijv. voordoen op plaatsen waar de voor voetgangers bestemde gedeelten van de openbare weg heel royaal zijn of op het voor parkeren bestemde gedeelten van de openbare weg.

 

6.Terrasseizoen

Het terrassenseizoen bestaat uit twee periodes:

  • -

    het zomerseizoen duurt van 1 april tot 1 november

  • -

    het winterseizoen duurt van 1 november tot 1 april

     

7.Sluitingstijd terrassen

    • a.

      Tijdens het zomerseizoen van 1 april tot 1 november gelden de volgende sluitingstijden: om 0.00 uur dient het terras gesloten te zijn. Op zaterdagen en zondagen (vrijdagnacht en zaterdagnacht) geldt een sluitingstijdstip van 01.00 uur.

    • b.

      Tijdens het winterseizoen van 1 november tot 1 april geldt een sluitingstijd van 18.00 uur.

       

8. Opruimen terrasmeubilair

Na sluitingstijd moet het terrasmeubilair op zijn minst opgestapeld zijn en voorzien zijn van ketting met slot, om vandalisme te voorkomen.

 

9.Schoonhouden terras en omgeving

De vergunninghouder moet het terras en de omgeving altijd schoonhouden.

 

10.Voorkomen schade of overlast

De vergunninghouder moet alle mogelijke maatregelen nemen om te voorkomen, dat de gemeente of derden schade lijden of overlast ondervinden als gevolg van het terras.

 

11.Aansprakelijkheid

De vergunninghouder is verplicht de eventuele schade, die door het gebruik van de vergunning wordt toegebracht, te vergoeden.

 

12.Aanvullende voorwaarden

De burgemeester is altijd bevoegd om – wanneer het gebruik van het terras daartoe aanleiding geeft – aanvullende voorwaarden te stellen aan de vergunning.

 

13.Intrekking vergunning

Het niet voldoen aan of overtreden van de gestelde voorwaarden kan leiden tot intrekking van de vergunning.

 

14.Opvolgen aanwijzingen politie en/of gemeente

Aanwijzingen van de politie en/of gemeente ter naleving van de aan deze vergunning verbonden voorschriften en/of ter bescherming van de openbare orde en veiligheid moeten altijd worden opgevolgd.

 

B.Het aanwijzingsbesluit op basis van artikel 2:10 APV van 3 mei 2010 in te trekken.

 

Borculo, 12 juli 2016

Burgemeester van Berkelland,

de burgemeester,

drs. J.H.A. van Oostrum