Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Utrecht (Utr)

Beleidsregel sportevenementen 2015 - 2018

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieUtrecht (Utr)
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel sportevenementen 2015 - 2018
CiteertitelBeleidsregel sportevenementen
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerpsportevenementen

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-201522-12-2016Onbekend

16-12-2014

Gemeenteblad

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel sportevenementen 2015 - 2018

Besluit van b en w 16 december 2014

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht;

gelet op: artikel 4:81 Awb en art 3 lid 2 Algemene subsidieverordening 2014 (ASV 2014);

de Sportnota 2011 – 2016 ‘In Utrecht staat jouw talent centraal’; en de raadsbesluiten die zijn genomen naar aanleiding van de adviezen van de Taskforce sport 2014;

BESLUIT:

vast te stellen de volgende:

BELEIDSREGEL sportevenementen

GEMEENTE UTRECHT: Beleidsregel sportevenementen 2015 - 2018

Artikel 1 Begripsomschrijvingen

In deze beleidsregels wordt verstaan onder:

  • a.

    breedtesportevenement: een sportevenement in de vorm van een activiteit/wedstrijd met open inschrijving gericht op kennismaking met (een) sport en/of het bevorderen van de sportdeelname bij voorkeur van niet (verenigings)leden.

  • b.

    topsportevenement: een sportevenement rondom, bij voorkeur, een van de door de gemeente vastgestelde kernsporten of een combinatiesport (triathlon) dat deelname kent van topsporters (zie ook artikel 7).

Artikel 2 Beleidsdoelstelling

In de sportnota 2011-2016 'In Utrecht staat jouw talent centraal' is het volgende opgenomen:

De gemeente wil zoveel mogelijk Utrechters laten sporten en bewegen en de faciliteiten bieden om iedere Utrechter het eigen talent te laten ontdekken en verder te ontwikkelen.

We realiseren dat met sport- en beweegaanbod dat aantrekkelijk en gemakkelijk bereikbaar is.

Topsportevenementen bieden een podium waarop talenten zich kunnen meten met de (inter)nationale top. Deze evenementen zijn belangrijk voor Utrecht, omdat zij zorgen voor een aantrekkelijke stad en een bijdrage leveren aan de sportieve, promotionele en economische ontwikkeling van de stad.

Utrecht wil samen met partners een optimaal topsportklimaat creëren waarbinnen talenten en topsporters zich kunnen ontwikkelen tot medaillewinnaars en met hun prestaties vele Utrechters kunnen inspireren. De rol van de breedtesport als broedplaats voor topsporttalent, stevig verankerde topsportverenigingen met een sterke wisselwerking met de breedtesport en de beschikbaarheid van goede, bereikbare en toegankelijke (topsport)voorzieningen zijn belangrijke randvoorwaarden.

Artikel 3 Definitie aanvrager subsidie

Subsidie kan worden aangevraagd door een rechtspersoon.

Artikel 4 Vaststelling subsidieplafond

Het college stelt jaarlijks het subsidieplafond vast door middel van de subsidiestaat. Deze wordt gepubliceerd op www.utrecht.nl/subsidie.

We hanteren een verdeelsleutel om tot een goede verdeling tussen breedtesport- en topsportevenementen te komen. Van het budget is 75% beschikbaar voor topsportevenementen en 25% voor de breedtesportevenementen. Na 1 oktober van ieder jaar kunnen de, voor dat jaar nog beschikbare gelden, over de afzonderlijke activiteiten worden herverdeeld.

Artikel 5 Subsidiabele activiteiten

Subsidie in het kader van de beleidsregel sportevenementen kan aangevraagd worden als bijdrage in de kosten voor de organisatie van een topsportevenement of een breedtesportevenement waarmee een bijdrage wordt geleverd aan het gemeentelijke sport- en beweegbeleid (zie hiervoor de Sportnota 2011-2016).

Evenementen gericht op het inzamelen van geld voor een goed doel, zoals een sponsorloop, worden niet direct ondersteund met een subsidie; evenementen die een goed doel willen ondersteunen kunnen dit alleen realiseren via een bijdrage (bovenop de inschrijfgelden) van de deelnemers of een andere actie die geen onderdeel uitmaakt van de exploitatie van het evenement.

Artikel 6 Eisen aan de subsidieaanvraag

Om voor subsidie in aanmerking te komen dient een aanvraag aan de onderstaande voorwaarden te voldoen (zie ook artikel 6b ASV):

  • 1.

    Een activiteitenplan, met daarin een omschrijving van de activiteit, wanneer deze plaatsvindt en de duur daarvan, alsmede de beschrijving van het resultaat dat men wil behalen. Uit het activiteitenplan moet blijken hoe aan de verplichtingen en criteria wordt voldaan. Hierbij wordt ook aandacht besteed aan toegankelijkheid van de activiteit voor deelnemers en/of toeschouwers met een beperking. Voor het organiseren van een evenement specifiek voor aangepaste sporten is vanuit de gemeente subsidie beschikbaar, omschreven in de beleidsregel flexibel budget sport- en beweegstimulering.

  • 2.

    Een sluitende en goed onderbouwde begroting waaruit blijkt dat de subsidie noodzakelijk is voor het evenement.

  • 3.

    De subsidieaanvraag wordt uiterlijk 13 weken voor de aanvang van het evenement ingediend. Voor een breedtesportevenement geldt een periode van 8 weken.

Artikel 7 Beoordeling (Verplichtingen en criteria)

Bij de inhoudelijke beoordeling van de subsidieaanvraag wordt naar een aantal aspecten gekeken.

Het moet aannemelijk zijn dat het sportevenement ten gunste komt aan Utrecht en haar inwoners. Bijvoorbeeld doordat het evenement plaatsvindt in Utrecht of een aanzienlijk deel van de deelnemers woonachtig is in Utrecht of is lid van een Utrechtse sportvereniging.

M et betrekking tot de breedtesportevenementen stellen wij de volgende verplichtingen :

  • 1.

    Het evenement wordt georganiseerd in de vorm van een activiteit/wedstrijd met open inschrijving, eventueel voorafgegaan door een clinic, en heeft als doel kennismaking met een sport en/of het bevorderen van de sportdeelname.

  • 2.

    Er worden per aanvrager maximaal twee subsidies voor breedtesportevenementen per jaar verleend.

Met betrekking tot de breedtesportevenementen stellen wij het volgende criterium:

1.Bij de beoordeling van de aanvraag wordt ook het deelnemersaantal in relatie tot de kosten meegewogen.

Met betrekking tot de topsportevenementen stellen wij de volgende verplichtingen :

  • 1.

    Er worden per kernsport maximaal twee subsidies voor topsportevenementen per jaar verleend.

  • 2.

    Het evenement is mede gericht op deelname van topatleten uit de categorieën 1 t/m 4 zoals benoemd in het overzicht vanuit NOC*NSF (zie www.nocnsf.nl).

  • 3.

    De organisatie van het (top)sportevenement organiseert tevens een breedtesportactiviteit. Dit wordt meegenomen in de begroting van het topsportevenement. De breedtesportactiviteit vindt plaats in de periode 6 weken voorafgaand (bijvoorbeeld in de vorm van clinics), tijdens of in de periode 6 weken na afloop van het evenement.

  • 4.

    De organisatie dient een bijdrage te leveren aan stads- en/of sport promotionele doeleinden. Door middel van het plaatsen van het logo van stadspromotie Utrecht op aankondigingen, advertenties en/of flyers en door middel van het plaatsen van materialen met het Utrecht-logo die door de gemeente voorafgaand aan het evenement verstrekt worden. Deze materialen worden door de organisatie voorafgaand aan het evenement opgehaald bij de accountmanager bij Sport en Samenleving en uiterlijk twee weken na afloop van het evenement teruggebracht.

Met betrekking tot de topsportevenementen stellen wij de volgende criteria :

  • 1.

    Het evenement betreft bij voorkeur een van de door de gemeente vastgestelde kernsporten of een combinatiesport (triathlon).

  • 2.

    Bij de subsidieaanvraag laat u zien welke duurzaamheidsmaatregelen u wilt treffen en hoe u daarover gaat communiceren. U kunt bijvoorbeeld wel/niet werken met aggregaten, inkopen bij een lokale en duurzame leveranciers, duurzame afvalverwerking, bezoekers stimuleren gebruik te maken van het openbaar vervoer of fiets, gebruik maken van duurzaam/recyclebaar/afbreekbaar materiaal.

Artikel 8 Indiening subsidieaanvraag

Subsidieaanvragen kunnen gedurende het gehele jaar worden ingediend totdat het subsidieplafond is bereikt.

De subsidieaanvraag wordt ingediend bij burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht via het Digitaal Loket van de gemeente Utrecht. Deze is te vinden op ww.utrecht.nl/subsidie. Op deze pagina zijn standaard formulieren beschikbaar voor het schrijven van een aanvraag met de juiste bijlagen.

Artikel 9 Hoogte subsidie

• Het subsidiebedrag voor breedtesportevenementen bedraagt maximaal 30% procent van de totale begroting van een evenement tot een maximum van 3.000 euro per aanvraag. Ook wordt het deelnemersaantal meegewogen in de verlening van de subsidie.

• Het subsidiebedrag voor topsportevenementen bedraagt maximaal 30% procent van de totale begroting van het evenement tot een maximum van 30.000 euro per aanvraag.

• Toonaangevende evenementen van groot belang voor de uitstraling van de stad kunnen bij uitzondering een projectsubsidie van maximaal drie jaar verleend krijgen.

Artikel 10 Besluitvorming

Beoordeling vindt plaats op volgorde van binnenkomst. De gemeente Utrecht neemt alleen volledige aanvragen in behandeling. Alleen aanvragen die voldoen aan de gestelde eisen worden beoordeeld en komen voor het verlenen van subsidie in aanmerking.

Artikel 11 Voorwaarden aan subsidieverlening

De subsidie kan verleend worden onder de volgende twee ontbindende voorwaarden:

  • -

    dat u, indien van toepassing, de beschikking krijgt over de benodigde vergunningen

  • -

    dat de cofinanciering in orde is (zie artikel 6).

Artikel 12 Evaluatie

Deze beleidsregel wordt in 2018 geëvalueerd.

Artikel 13 Inwerkingtreding en citeertitel

Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van 1 januari 2015. Subsidieaanvragen

worden vanaf deze datum beoordeeld en beschikt op basis van deze beleidsregel. Deze beleidsregel wordt aangehaald als: Beleidsregel sportevenementen.

Aldus vastgesteld door burgemeester en wethouders van de gemeente Utrecht op

16 december 2014.

De secretaris, De burgemeester,

Drs. M.R. Schurink Mr. J. van Zanen

Deze beleidsregel treedt in werking op 1 januari 2015