Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Oegstgeest

Algemeen verbindend voorschrift van de gemeenteraad van de gemeente Oegstgeest houdende cliëntenparticipatie Participatiewet Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet gemeente Oegstgeest 2016

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieOegstgeest
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingAlgemeen verbindend voorschrift van de gemeenteraad van de gemeente Oegstgeest houdende cliëntenparticipatie Participatiewet Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet gemeente Oegstgeest 2016
CiteertitelVerordening cliëntenparticipatie Participatiewet gemeente Oegstgeest 2016
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt de cliëntenparticipatie verordening WWB.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

art. 47 PW

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

09-07-201601-01-2016nieuwe regeling

23-06-2016

Gemeenteblad 2016, 92229

.

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet gemeente Oegstgeest 2016

De raad van de gemeente Oegstgeest;

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 17 mei 2016/ CB-16-1633;

 

gelet op artikel 47 van de Participatiewet;

 

overwegende dat

  • 1.

    de gemeenteraad bij verordening regels dient vast te stellen over de wijze waarop de personen, bedoeld in artikel 7, eerste lid, of hun vertegenwoordigers worden betrokken bij de uitvoering van de Participatiewet;

  • 2.

    dit wordt uitgevoerd door het instellen van een Adviesraad Sociaal Domein (ASD) die tevens bedoeld is ter uitvoering van cliëntenparticipatie zoals bedoeld in art. 2.10 van de jeugdwet en art. 2.1.3 derde lid en art. 2.5.1 van de Wmo;

 

besluit vast te stellen: de Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet gemeente Oegstgeest 2016

 

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Artikel 1. Adviesraad sociaal domein

  • 1.

    De personen bedoeld in artikel 7, eerste lid, van de Participatiewet worden bij de uitvoering van deze wet betrokken door een Adviesraad Sociaal Domein.

  • 2.

    Burgemeester en wethouders stellen een reglement op, waarin de samenstelling, werkwijze, taken en bevoegdheden van de Adviesraad Sociaal Domein nader zijn uitgewerkt.

Artikel 2. Contactambtenaar

Een ambtenaar binnen de gemeente fungeert als contactambtenaar en waarborgt als zodanig dat de adviesraad in staat is zijn taken naar behoren te vervullen.

Hoofdstuk 2. Taken en bevoegdheden van de gemeente, het college, de adviesraad en de ambtelijk secretaris

Artikel 3. Taken van gemeentebestuur

Het gemeentebestuur vraagt over beleidsvoornemens van de gemeenteraad en van het college advies aan de Adviesraad Sociaal Domein op een dusdanig tijdstip dat dit advies van wezenlijke invloed kan zijn op het te nemen besluit.

Artikel 4. Ondersteuning adviesraad

Het college zorgt voor adequate ondersteuning van de Adviesraad Sociaal Domein.

Artikel 5. Taken en bevoegdheden van de Adviesraad Sociaal Domein

  • 1.

    De Adviesraad Sociaal Domein brengt gevraagd en ongevraagd advies uit in verband met door het college of de gemeenteraad voorgenomen beleid.

  • 2.

    De Adviesraad Sociaal Domein heeft geen bevoegdheden in zaken betreffende individuele klachten, bezwaarschriften, andere zaken met betrekking tot een individuele persoon en in zaken betreffende de uitvoering van het beleid.

Hoofdstuk 3. Slotbepaling

Artikel 6. Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag na die van haar bekendmaking en werkt terug tot 1 januari 2016, onder gelijktijdige intrekking van de vigerende “cliëntenparticipatie verordening WWB”.

  • 2.

    Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening cliëntenparticipatie Participatiewet gemeente Oegstgeest 2016

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 23 juni 2016.

De voorzitter,

De griffier,

Toelichting

Algemeen

Met deze verordening wordt uitvoering gegeven aan artikel 47 van de Participatiewet. Dit artikel draagt de gemeenteraad op bij verordening regels vast te stellen over de wijze waarop personen als bedoeld in artikel 7, eerste lid, van de Participatiewet of hun vertegenwoordigers betrokken worden bij de ontwikkeling van het gemeentelijk beleid. Personen als bedoeld in artikel 7, eerste lid, van de Participatiewet zijn personen:

  • -

    die algemene bijstand ontvangen;

  • -

    als bedoeld in artikel 34a, vijfde lid onderdelen b en c, van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (hierna: WIA), artikel 35, vierde lid, onderdelen b en c, van de WIA en artikel 36, derde lid, onderdelen b en c, van de WIA tot het moment dat het inkomen uit arbeid in dienstbetrekking gedurende twee aaneengesloten jaren ten minste het minimumloon bedraagt en ten behoeve van die persoon in die twee jaren geen loonkostensubsidie als bedoeld in artikel 10d van de Participatiewet is verleend;

  • -

    personen als bedoeld in artikel 10, tweede lid, van de Participatiewet;

  • -

    personen met een nabestaanden- of wezenuitkering op grond van de Algemene nabestaandenwet;

  • -

    personen met een uitkering ingevolge de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers;

  • -

    personen met een uitkering ingevolge de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen;

  • -

    personen zonder uitkering;

en, die voor de arbeidsinschakeling zijn aangewezen op een door het college aangeboden voorziening.

 

Om een goede werking van de adviesraad te waarborgen worden de leden van de adviesraad ondersteund en gefaciliteerd door de gemeente.

 

 

Artikelsgewijze toelichting

Enkel die bepalingen die nadere toelichting behoeven worden hier behandeld.

 

Artikel 1. Adviesraad Sociaal Domein

Omdat het niet mogelijk is om alle personen persoonlijk te betrekken bij het beleid ligt het voor de hand een raad samen te stellen die bestaat uit vertegenwoordigers van de doelgroepen zelf of vertegenwoordigers uit belangenorganisaties. In dit lid wordt bepaald dat de cliëntenparticipatie wordt vormgegeven door een adviesraad sociaal domein.

In het tweede lid wordt bepaald dat de taken en verantwoordelijkheden van deze Adviesraad Sociaal Domein in een, door het college vast te stellen ‘reglement adviesraad sociaal domein’ worden uitgewerkt. Omdat het een brede integrale adviesraad betreft, die zowel de doelgroepen van de Participatiewet alsook de doelgroepen van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de Jeugdwet, vertegenwoordigt, is in dit reglement tevens uitgewerkt hoe deze brede vertegenwoordiging wordt gewaarborgd.

 

Artikel 2. Contactambtenaar

Op grond van artikel 47, onderdeel b, van de Participatiewet moet worden voorzien in ondersteuning om de Adviesraad Sociaal Domein zijn rol effectief te kunnen laten vervullen. Om hierin te kunnen voorzien wordt een contactambtenaar aangesteld. Deze kan de communicatie tussen college en gemeenteraad enerzijds, en de Adviesraad Sociaal Domein anderzijds, stroomlijnen.

 

Artikel 3. Taken van het gemeentebestuur

Het gemeentebestuur zal over beleidsvoornemens tijdig advies vragen, zodat het advies van de adviesraad van wezenlijke invloed kan zijn op het te nemen besluit.

 

Artikel 4. Ondersteuning Adviesraad Sociaal Domein

Om zijn taken effectief te kunnen vervullen is het van belang dat de adviesraad wordt gefaciliteerd. Niet alleen vergaderruimte is van belang, maar ook de toegang tot informatie, kantoormiddelen en deskundigheidsbevordering.

 

Artikel 5. Taken en bevoegdheden van de Adviesraad Sociaal Domein

In dit artikel wordt de adviesrol benadrukt, in het ‘reglement adviesraad sociaal domein’ worden de taken en bevoegdheden meer concreet uitgewerkt.

 

Artikel 6. Inwerkingtreding en citeertitel

De Participatiewet is op 1 januari 2015 in werking getreden. Vanaf 2015 is de WMO-adviesraad betrokken geweest bij de beleidsontwikkeling en besluitvorming rondom de Participatiewet.

De WMO-advies raad liep feitelijk vooruit op de taken van de nog op te richten adviesraad sociaal domein.