Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Groningen (Gr)

Gemeenschappelijke regeling met de waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest inzake IBA

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieGroningen (Gr)
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingGemeenschappelijke regeling met de waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest inzake IBA
CiteertitelGemeenschappelijke regeling met de waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest inzake IBA
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerpRegeling met de waterschappen Hunze en Aa’s en Noorderzijlvest inzake IBA

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Wet gemeenschappelijke regelingen

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-08-200701-07-2006nieuwe regeling

20-06-2007

Gemeenteblad, 2007, 53

R200607

Tekst van de regeling

Intitulé

GEMEENSCHAPPELIJKE REGELING MET DE WATERSCHAPPENHUNZE EN Aa’s EN NOORDERZIJLVEST INZAKE DE IBA’S

De gemeente Groningen, hierna te noemen de gemeente, te dezen ingevolge artikel 171 van de Gemeentewet rechtsgeldig vertegenwoordigd door de burgemeester, de heer drs. J. Wallage;

 

en 

 

het waterschap Hunze en Aa’s, hierna te noemen het waterschap, te dezen ingevolge het bepaalde in artikel 95 van de Waterschapswet rechtsgeldig vertegenwoordigd door de dijkgraaf, de heer prof. mr A. van Hall;

 

hierna te noemen partijen;

 

overwegende dat:

  • -

    de gemeente ingevolge 10.16a van de Wet milieubeheer tot taak heeft de inzameling en het transport van afvalwater (zorgplicht riolering) en het waterschap tot wettelijke taak heeft het verdere transport en zuivering van communaal afvalwater;

 

  • -

    dat beide ieder vanuit hun eigen verantwoordelijkheid hebben gewerkt aan het op een verantwoorde wijze en tegen de laagst mogelijke maatschappelijke kosten verwerken van afvalwater vanuit verspreide bebouwing in de gemeente waarvoor in beginsel ontheffing van de zorgplicht is verleend;

 

  • -

    dat afgesproken is dat de gemeente zorgdraagt voor de plaatsing en installatie van individuele behandelingssystemen voor afvalwater (hierna te noemen IBA’s) en dat het waterschap zorgdraagt voor het beheer en onderhoud van de IBA’s;

 

dat partijen daarbij het volgende zijn overeengekomen:

Artikel 1

Onder IBA wordt in deze regeling verstaan een systeem voor individuele behandeling van afvalwater van minimaal klasse II, inclusief de eventueel benodigde putten waarin het afvalwater wordt voorbehandeld en de pompput. De IBA is gepaatst in het kader van de zogenaamde “verbrede zorgplicht” welke de gemeente voor betreffende percelen op zich heeft genomen.

Artikel 2

Partijen hebben besloten ten behoeve van de samenwerking op het gebied van IBA’s een gemeenschappelijke regeling als bedoeld in artikel 61 van de Wet gemeenschappelijke regelingen aan te gaan.

Artikel 3

Het doel van deze gemeenschappelijke regeling is het maken van afspraken over de verdeling van verantwoordelijkheden tussen partijen met betrekking tot de eigendom en het beheer en onderhoud van IBA’s.

Artikel 4

Deze gemeenschappelijke regeling heeft geen gemeenschappelijk bestuursorgaan of openbaar lichaam.

Artikel 5

Het waterschap draagt zorg voor de toezending van deze gemeenschappelijke regeling als bedoeld in artikel 26 van de Wet gemeenschappelijke regelingen.

Artikel 6

De gemeenschappelijke regeling gaat in op 1 juli 2006.

Artikel 7

De gemeenschappelijke regeling wordt aangegaan voor onbepaalde tijd. Indien een van de partijen de gemeenschappelijke regeling wil ontbinden moet hij de andere partij daarvan tijdig, doch in ieder geval drie jaren voor afloop van de regeling daarvan in kennis stellen en in overleg treden met de intentie om de nadelige gevolgen voor de andere partij te beperken. Voorafgaande aan uittreding zal de deelnemer die tot uittreding wil overgaan de nadelige financiële gevolgen voor de andere deelnemer –naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid te bepalen- in overleg met de andere deelnemer vaststellen en vergoeden.

Artikel 8

Deelnemers zijn ten opzichte van elkaar niet aansprakelijk voor geleden of te lijden schade, tenzij sprake is van grove schuld of nalatigheid bij de uitvoering van werkzaamheden op grond van deze gemeenschappelijke regeling.

 

Artikel 9

Alvorens de geschillenregeling als bedoeld in artikel 10 van de Wet gemeenschappelijke regelingen in werking treedt zullen partijen bestuurlijk overleg voeren over het voorliggende geschil.

Artikel 10

De eigendom van de IBA’s berust bij de gemeente, het waterschap zorgt voor het beheer en onderhoud  van de IBA’s.

Artikel 11

De gemeente vestigt met de gebruikers van de IBA’s een zakelijk recht en zorgt  hierin dat een goede toegankelijkheid van de IBA’s voor het beheer en onderhoud door het waterschap wordt gewaarborgd. Hierbij worden tevens eisen en randvoorwaarden opgenomen ten aanzien van het gebruik van de IBA.

Artikel 12

Het beheer en onderhoud van de IBA’s door het waterschap omvat:

  • -

    het steekproefsgewijs controleren van de goede werking bij een representatief aantal IBA’s, onder meer door middel van bemonstering en analyse van het effluent;

  • -

    het tijdig verwijderen van zuiveringsslib;

  • -

    het verrichten van onderhouds- en vervangingswerkzaamheden. Het electro- mechanische deel wordt lineair in 15 jaar afgeschreven. De reparatiekosten per jaar zullen niet meer dan de boekwaarde bedragen met een maximum per reparatie van € 400,-. Boven dit bedrag wordt in overleg getreden met de gemeente. Twee jaar na aanvang van deze gemeenschappelijke regeling wordt deze methode geëvalueerd en zonodig in overleg aangepast.

  • -

    het zijn van meldpunt voor klachten van gebruikers en storingen en informatie over IBA’s;

  • -

    het verhelpen van storingen.

Artikel 13

De energiekosten van de IBA’s zijn voor rekening van de gemeente.

Artikel 14

Het waterschap zorgt voor een tijdige afhandeling van klachten en storingen. Het waterschap spant zich in om binnen 48 uur de storing op te lossen. Zo nodig wordt in overleg getreden met de gebruiker en/of de gemeente over het oplossen van de storing.

Artikel 15

Jaarlijks verstrekt het waterschap aan de gemeente een overzicht over de werking van de IBA’s, waarin de punten als genoemd in artikel 12 aan de orde komen.

Artikel 16

De gemeente is als eigenaar van het lozingspunt van de IBA’s verantwoordelijk voor de kwaliteit van het effluent.

Het waterschap Hunze en Aa’s,                  de gemeente Groningen,

 

 

 

 

prof. mr. A. van Hall                                 de heer drs. J. Wallage,

dijkgraaf                                                  burgemeester