Organisatie | Heusden |
---|---|
Organisatietype | Gemeente |
Officiële naam regeling | Beleidsregels Pilot (tijdelijke proef) reguleren mengvormen winkel/horeca |
Citeertitel | Beleidsregels Pilot (tijdelijke proef) reguleren mengvormen winkel/horeca |
Vastgesteld door | burgemeester |
Onderwerp | openbare orde en veiligheid |
Eigen onderwerp | openbare orde en veiligheid |
Geen
Onbekend
Geen
Datum inwerkingtreding | Terugwerkende kracht tot en met | Datum uitwerkingtreding | Betreft | Datum ondertekening Bron bekendmaking | Kenmerk voorstel |
---|---|---|---|---|---|
25-04-2016 | 01-04-2016 | 01-04-2017 | nieuw | 15-03-2016 www.officielebekendmakingen.nl, 25-04-2016 | 454047 |
In diverse gemeenten, waaronder in de gemeente Heusden, leeft bij verschillende ondernemers de wens om in een winkel naast de detailhandelsactiviteiten ook een drankje of andere consumptie voor gebruik ter plaatse te kunnen aanbieden of om in een horecagelegenheid zaken te verkopen of diensten te verlenen. Hiermee wordt de winkel of horecagelegenheid aantrekkelijker door het kunnen bieden van een ‘totaalbeleving’ aan de consument. In beide situaties blijft de tweede activiteit ondergeschikt aan de eerste.
De bestaande regels van de Drank- en Horecawet (DHW) laten dit soort situaties maar beperkt toe. Sinds 1 januari 2013 is het toezicht op de naleving en de handhaving van deze wet aan de burgemeesters opgedragen. Deze stap is ingegeven door het uitgangspunt dat zij dat beter kunnen doen dan de centrale overheid, omdat zij de lokale omstandigheden kennen.
Bij een aantal burgemeesters is in G4- en G32-verband de gedachte gerezen dat het wenselijk is in een aantal gemeenten een proef van beperkte duur te organiseren met mengvormen van winkels en horeca, binnen duidelijke kaders en onder duidelijke voorwaarden en beperkingen. Ook het Actal, het Adviescollege toetsing regeldruk, meent in zijn advies over transsectoraal ondernemen dat er goede redenen zijn om ondernemers ruimte te bieden om buiten de traditionele grenzen van de verschillende soorten ondernemingen te treden.
Het hoofddoel van de DHW is het tegengaan van de nadelige gevolgen van alcoholgebruik, met bijzondere aandacht voor de bescherming van jongeren. Er is reden om te veronderstellen dat dit hoofddoel niet in gevaar komt door een kleine versoepeling van de regels van de wet. Met een proef in verschillende gemeenten kan worden nagegaan of de gedachte dat beperkte mengvormen van winkel- en horeca-activiteiten aantrekkelijk zijn, klopt, dat het niet tot onwenselijke concurrentievervalsing leidt en dat het geen afbreuk doet aan de hoofddoelen van de wet.
Dat spreekt mij en ook het college van burgemeester en wethouders aan. Daarom heb ik besloten ook in onze gemeente de mogelijkheid te bieden om aan de proef mee te doen.
Het gaat om situaties waarin de traditionele scheidslijn niet goed meer aansluit bij de manier waarop het publiek tegenwoordig graag winkelt en uitgaat. In juridische zin gaat het daarbij om lichte, vaak onbewuste overtredingen van de DHW, waartegen toch al weinig handhavend wordt opgetreden. Men kan denken aan zaken als het schenken van een glas champagne bij het passen van een trouwjurk in een bruidsmodezaak of van een glas wijn bij een boekpresentatie in een boekwinkel, het organiseren van een proeverij in een slijterij, de verkoop van een fles olijfolie of een kookboek in een restaurant of de verkoop van een exotische fles wijn in een fairtrade-cadeauwinkel. Deze zaken zijn in enkele buurlanden al gangbaar en succesvol zonder dat er merkbare nadelige neveneffecten op lijken te treden.
Er zijn horecaondernemers en winkeliers die proberen aan te sluiten bij de geschetste ontwikkelingen, maar zij lopen daarbij nu tegen wettelijke grenzen aan. Alle genoemde situaties leveren formeel namelijk strijd op met één of meer van de verboden in de artikelen 3, 12, 13, 14, 15, 18 of 25 van de DHW. Dit leidt soms tot onbegrip en onvrede, zowel bij ondernemers als bij klanten.
In het handhavingsbeleid zijn de prioriteiten bepaald bij het controleren op het verbod om te schenken aan personen onder 18 jaar. De proef richt zich op situaties waar het onwenselijk en disproportioneel is om de schaarse handhavingscapaciteit in te zetten. Niet waarschijnlijk is dat door bedoelde mengvormen de volksgezondheid en/of de openbare orde en veiligheid in het geding zijn. Daarbij staat voorop dat we als gemeente blijven handhaven op het verbod om alcohol te verstrekken aan jongeren onder 18 jaar.
Al met al is er voldoende aanleiding om een proef met mengvormen van winkels en horeca te organiseren. Hierbij volgen we de uitgangspunten, die gemeenten in landelijk verband na overleg met diverse belangen- en brancheorganisaties, hebben geformuleerd. Ook met het advies van Actal is rekening gehouden.
Het doel van de proef is na te gaan of de belangen van ondernemers en klanten blijken te worden gediend als tijdelijk meer ruimte wordt geboden om op maatschappelijk verantwoorde wijze in te spelen op de genoemde ontwikkelingen. Ook kunnen we dan nagaan of er geen ongewenste neveneffecten optreden. Daarmee wordt tevens informatie verzameld voor de evaluatie van de DHW in 2017. Als dat verantwoord is gebleken, zal de wetgever wellicht besluiten om ondernemers in de toekomst wettelijk de ruimte te geven om hun bedrijfsactiviteiten vorm te geven overeenkomstig de mogelijkheden van de proef.
Daarom zal gemonitord worden hoe het aantal uitgiftepunten in onze gemeente en de scheidslijn tussen hoofdactiviteit en nevenactiviteit zich ontwikkelen en wat hiervan de gevolgen zijn.
Om de uiteindelijke verwezenlijking van het hoofddoel van de DHW niet te doorkruisen en de bescherming van jongeren niet uit het oog te verliezen;
Om aan de redelijke wensen van ondernemers tegemoet te komen zonder dat hierbij voor een bepaalde groep oneerlijke concurrentievoordelen worden gecreëerd;
Om ten behoeve van de evaluatie van de DHW in 2017 een representatief beeld te kunnen schetsen van de uitkomsten van de proef,
gelden voor de proef de volgende kaders:
Categorie a:horeca-inrichtingen die producten willen verkopen
Deelnemers in het bezit van een vergunning krachtens artikel 3 DHW, die in afwijking van artikel 13, eerste lid, artikel 14, tweede lid, en artikel 15, eerste lid, van de DHW een horecalokaliteit ook in gebruik mogen hebben voor het uitoefenen van de kleinhandel of dienstverlening;
Categorie b:winkels die alcohol willen schenken en/of verkopen
Deelnemers niet in het bezit van een vergunning krachtens artikel 3 DHW, die
Categorie c:slijters die een proeverij willen organiseren
Deelnemers in het bezit van een vergunning krachtens artikel 3 DHW, die in afwijking van artikel 13, tweede lid en artikel 14, eerste lid, van de DHW een slijterij ook in gebruik mogen hebben voor het klanten op georganiseerde wijze laten proeven van alcoholhoudende drank die daar per fles e.d. wordt verkocht.
Deelname aan de proef vindt plaats onder de volgende algemene voorwaarden en beperkingen.
Voor deelnemers in de categorie b gelden de volgende voorwaarden:
dat bij de verkoop en/of het schenken van alcoholhoudende drank in het kader van de proef iemand aanwezig moet zijn die in het bedrijf dienst pleegt te doen én die beschikt over een verklaring sociale hygiëne of die de Instructie Verantwoord Alcoholschenken (IVA) heeft gevolgd. Diens naam wordt bij de aanmelding voor de proef opgegeven.
dat het verboden is bedrijfsmatig of anders dan om niet alcohol houdende drank te verstrekken aan een persoon van wie niet is vastgesteld dat deze de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt. Onder verstrekken als bedoeld in de eerste volzin wordt eveneens begrepen het verstrekken van alcoholhoudende drank aan een persoon van wie is vastgesteld dat deze de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt, welke drank echter kennelijk bestemd is voor een persoon van wie niet is vastgesteld dat deze de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt (het verbod van artikel 20, eerste lid Drank- en Horecawet);
Dit besluit kan worden aangehaald als: Besluit tijdelijke proef reguleren mengvormen winkel/horeca gemeente Heusden.
Deze beleidsregel treedt in werking op 1 april 2016;