Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Werkendam

Uitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2016

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieWerkendam
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingUitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2016
CiteertitelUitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2016
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerparchief

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Besluit omgevingsrecht en de kwaliteitscriteria 2.1 van het Programma Uitvoering met Ambitie
  2. Regionale 'Omgevingsbeleidsplan, van regulering naar gedeelde verantwoordelijkheid’

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

13-02-2016nieuwe regeling

26-01-2016

05-02-2016 Gemeenteblad, Jaargang 2016, Nr. 13511

94999

Tekst van de regeling

Intitulé

Uitvoeringsprogramma vergunningverlening, toezicht en handhaving 2016

1 Inleiding 1.1 Beleidsmatige kaders

30 juni 2015 heeft de gemeenteraad het regionale ‘Omgevingsbeleidsplan; van regulering naar gedeelde verantwoordelijkheid’ vastgesteld. In dit plan zijn, gebaseerd op de ontwikkelingen en een omgevingsanalyse, de prioriteiten en doelstellingen voor de komende jaren vastgesteld. Het omgevingsbeleidsplan geeft dus weer ‘wat’ we wensen te bereiken.

De manier ‘hoe’ we werken om deze doelstellingen te realiseren, is door ons college vastgesteld in het ‘Operationeel beleid omgevingsrecht’. In dit operationele beleid is bepaald welke instrumenten we inzetten, welke strategieën we volgen, hoe we zorgen voor kwaliteitsborging en hoe we de voortgang monitoren.

Beide (‘wat’ en ‘hoe’) geven ons de komende jaren een richting en kaders waarbinnen de taken rond het omgevingsrecht uitgevoerd worden.

 

Binnen het uniforme omgevingsbeleid voor de drie gemeenten (Aalburg, Woudrichem en Werkendam) zijn in voorliggend programma uitvoeringsaccenten gelegd specifiek voor onze gemeente.

1.2 Doel van het uitvoeringsprogramma

In dit uitvoeringsprogramma wordt de capaciteit geraamd die we in 2016 inzetten, zodat we met de beschikbare middelen zo optimaal mogelijk onze doelstellingen kunnen realiseren.

 

Het gaat hierbij voornamelijk om de instrumenten die we inzetten voor onze vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH). De focus is gelegd op het werkveld van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (WABO), met name bouwen, sloop, asbest, brandveiligheid, milieu, ruimtelijke ordening. Het uitvoeringsprogramma bevat ook de activiteiten en benodigde uren voor de overige taken binnen de fysieke ruimte, zoals parkeren, evenementen en overige APV taken.

 

Met dit Uitvoeringsprogramma wordt voldaan aan de bepalingen van het Besluit omgevingsrecht en de kwaliteitscriteria 2.1 van het Programma Uitvoering met Ambitie. Verder wordt met het programma invulling gegeven aan de wettelijke verplichting van de Wet ruimtelijke ordening, waarbij burgemeester en wethouders jaarlijks hun voornemens bekend maken over de wijze waarop uitvoering wordt gegeven aan de bestuursrechtelijke handhaving van de regels.

 

Ons uitvoeringsprogramma geeft blijk van transparantie voor burgers en bedrijven, de gemeentelijke organisatie en onze samenwerkingspartners over hoe wordt omgegaan met de uitvoering van het omgevingsbeleidsplan.

 1.3 Organisatorische inbedding

Binnen onze gemeente worden de taken rond het omgevingsrecht voornamelijk uitgevoerd binnen de taakvelden Vergunning & Handhaving en KCC van de Unit Servicecentrum. Daarnaast voeren de Omgevingsdienst Midden- en West-Brabant , de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant en de Drank en Horecapool Baronie een deel van de gemeentelijke taken uit. Hun werkprogramma’s 2016 zijn als bijlagen 2, 3 en 4 opgenomen.

 

Het uitvoeringsprogramma vormt de leidraad voor de uitvoering van de taken die de gemeente uitvoert. Natuurlijk kan de uitvoering door omstandigheden wijzigen. Dit wordt meegenomen als we na afloop van een jaar rapporteren over de resultaten van de uitvoering in ons jaarverslag. De ervaringen worden vervolgens meegenomen in het uitvoeringsprogramma voor het jaar daarop.

 

In dit uitvoeringsprogramma is in hoofdstuk 3 nadrukkelijk afstemming gezocht met de Kadernota Veiligheid 2015-2018 en het Uitvoeringsprogramma Veiligheid 2016. De daaruit voortvloeiende acties m.b.t. de thema’s horeca, drugs en georganiseerde criminaliteit worden meegenomen bij de taken op gebied van Vergunningen, Toezicht en Handhaving.

 1.4 Leeswijzer

In hoofdstuk 1 wordt terug geblikt op het regionale Omgevingsbeleidsplan, incl. het ‘Operationeel beleid omgevingsrecht’ en hoe dit wordt vertaald naar het jaarlijks uitvoeringsprogramma.

In hoofdstuk 2 beschrijven we de systematiek van programmeren door de doelstellingen te vertalen naar indicatoren en in te zetten instrumenten.

In hoofdstuk 3 ramen we – op basis van de beschikbare capaciteit en gestelde prioriteiten - de inzet van de VTH-activiteiten met betrekking tot de WABO en de WABO-gerelateerde taken en projecten en ramen we de ‘productie’ van deze activiteiten in 2016.

In hoofdstuk 4 wordt de samenwerking binnen het Land van Heusden en Altena en met onze gezamenlijke partners benadrukt.

 2 Systematiek van programmeren

In dit hoofdstuk beschrijven we de systematiek van programmeren. Het gaat er hierbij om hoe Doelstellingen worden gekoppeld aan Indicatoren, welke Instrumenten worden ingezet en welke Capaciteit beschikbaar is.

2.1 Regionale Doelstellingen

De gemeente moet de wet uitvoeren, dat is en blijft altijd een belangrijke doelstelling. De gemeente doet dit vooral via vergunningverlening, toezicht en handhaving. In dit uitvoeringsprogramma wordt dan ook primair beschreven hoe we invulling geven aan de VTH-taken en ramen we de reguliere (meer kwantitatief bepaalde) productie.

 

In ons omgevingsbeleidsplan hebben we per doelgroep (burgers, bedrijven en recreatie/toerisme) doelstellingen benoemd die we in de periode 2016-2019 beogen te realiseren met de vergunningverlening, het toezicht en de handhaving, maar ook met de inzet van andere instrumenten. Dit geldt als het basisniveau uit het regionale omgevingsbeleid. Het betreft de volgende 12 doelstellingen:

 

  • Burgers

    Minimaliseren van het aantal asbest sloopwerken dat onterecht niet is vergund / gemeld.

    Minimaliseren van het aantal woningen die onterecht zonder vergunning zijn gerealiseerd/aangepast en/of waarin niet toegestaan gebruik plaatsvindt.

    Constructieve en brandveilige gebouwen met publieks- en zorgfuncties, vooral met het oog op het langer zelfstandig blijven wonen.

    Terugdringen en voorkomen van structurele conflictsituaties tussen ondernemers en burgers en tussen burgers onderling. 

    Bedrijvigheid op bedrijfsterreinen

    Brandveilige gebouwen met bedrijfsfuncties.

    Minimaliseren van het aantal bedrijven die onterecht zonder vergunning zijn gerealiseerd/aangepast en/of waarin niet toegestaan gebruik plaatsvindt.

    Naleving bij 95% van de eerste (reguliere) controles bij bedrijven ten aanzien van geluidsvoorschriften en voorschriften ten aanzien van opslag en vervoer van gevaarlijke stoffen. 

    Bedrijvigheid in woonomgeving

    Verbetering van de brandveiligheid en menselijke woonomstandigheden van de huisvesting van arbeidsmigranten in bedrijfsgebouwen.

    Voorkomen wildgroei / structureel commercieel gebruik in para-commerciële ruimten 

    Bedrijvigheid in het buitengebied

    Passend gebruik van (voormalige) agrarische bouwwerken   

    Recreatie en toerisme

    Verbetering van de brandveiligheid op recreatieparken door verminderen van de illegale bebouwing, verbeteren evacuatieplannen en verbeteren toegankelijkheid bluswater

    Minimaliseren van de geluidsoverlast bij en rond evenementen en horecagelegenheden

2.2 Extra gemeentelijke doelstellingen

Via een oplegnotitie zijn op verzoek van de gemeenteraad drie prioriteiten/doelstellingen toegevoegd.

  • 3 extra gemeente specifieke doelstellingen Werkendam

    Voorkomen van illegale aanpassingen van monumenten 

    Voorkomen van illegale kap van bomen 

    Minimaliseren van het aantal illegale situaties in het landelijk gebied 

 

Handelsonderneming op een agrarische bestemming

2.3 Realisatie en bewaken doelstellingen via Indicatoren en Instrumenten 2.4 Om te kunnen bepalen in hoeverre de voorgenomen doelstellingen zijn / worden gerealiseerd, zijn in het ‘Operationeel beleid omgevingsrecht’ per doelstelling indicatoren bepaald. De indicatoren geven inzicht in de mate waarin een doelstelling wordt gehaald. Per doelstelling is in de ‘omgevingsanalyse’ bij het omgevingsbeleidsplan benoemd welke instrumenten we hiervoor in kunnen zetten. 2.5 In bijlage 1 is bij ieder van de doelstellingen de indicator opgenomen en wordt aangegeven welk instrument in 2016 wordt ingezet. Tevens wordt nader toegelicht hoe de instrumenten worden ingezet, bijv. via specifieke activiteiten. 2.6 Capaciteit VTH organisatie

Om uitvoering te kunnen geven aan de doelstellingen moet de beschikbare capaciteit worden vertaald naar de vereiste inzet ten aanzien van Vergunningverlening, Toezicht en Handhaving in het kader van de WABO. Met de beschikbare capaciteit kan in 1 jaar niet aan alle doelstellingen evenveel tijd besteed worden. Er moeten prioriteiten worden gesteld. De beschikbare capaciteit wordt daarom per jaar verdeeld over de reguliere werkzaamheden en doelstellingen.

 

Daarnaast dient er in 2016 ook capaciteit ingezet te worden ter uitvoering van andere WABO-gerelateerde taken, zoals de kadernota Veiligheid 2015-2018, Drank- en Horeca, diverse regionale acties, APV en evenementen. Dit vraagt om een strakke planning en prioritering van de inzet van de huidige beschikbare capaciteit.

 

De unit Servicecentrum kent in 2016 de volgende vergunning-, toezicht- en handhavingsfuncties met de vermelde capaciteit.

 

Taakveld Vergunningen en handhaving:

  • 1.

    3 vergunningverleners Wabo-aanvragen (2,8 fte, 3920 uur)

  • 2.

    1 milieuspecialist (1 fte, 1400 uur)

  • 3.

    1 juridisch beleidsmedewerker/handhaver (1 fte, 1400 uur)

  • 4.

    1 toezichthouder milieu (1 fte, 1400 uur)

  • 5.

    1 toezichthouder bouw (1 fte, 1400 uur)

  • 6.

    1 Buitengewoon Opsporingsambtenaar APV/Bijzondere Wetten (1 fte, 1400 uur per jaar)

Taakveld Klant Contact Centrum:

  • 1.

    1 evenementen- en horeca coördinator (0,78 fte, 1092 uur)

 

Borging in de organisatie

In de gemeente Werkendam wordt gestuurd op resultaat. Daarom staan in de uitwerking de te behalen resultaten centraal en is de hiervoor genoemde capaciteit binnen de gemeentelijke organisatie niet verder uitgewerkt per product.

Dit uitvoeringsprogramma is de basis voor de persoonlijke jaarplannen van de medewerkers. Deze komen in februari via planningsgesprekken tot stand. Op deze wijze worden de doelstellingen via de instrumenten vertaald in de werkplanning van de medewerkers en is de ambitie van de raad geborgd.

Overige capaciteit

Binnen het KCC vinden ook de 1e lijns (vooral informatieve) klantcontacten plaats t.a.v. de Wabo en evenementen. Daarnaast draagt de unit Ruimte mede bij aan de Wabo/RO-procedures. En de beleidsmedewerker Openbare Orde en Veiligheid is nauw betrokken bij de planning en uitvoering van taken c.q. realisatie van doelstellingen op gebied van drugs, horeca en georganiseerde criminaliteit. De capaciteit die hiermee is gemoeid is buiten dit uitvoeringsprogramma gelaten.

Capaciteit partners

Via onze partners, de Omgevingsdienst Midden en West-Brabant, de Veiligheidsregio Midden en West-Brabant ( Brandweer) en de regionale Drank en Horecapool Baronie wordt voor specifieke vergunningverlening-, toezicht- en handhavingstaken capaciteit ingehuurd. Het betreft de volgende specifieke taken:

OMWB:

 

  • 1.

    Vergunningverlening, Toezicht en handhaving op het landelijk basis milieutakenpakket en toezicht op asbest bij sloop –inzet op basis van werkprogramma waarin afname van producten is vastgelegd, zie bijlage 2

  • 2.

    Toezicht Openbare Ruimte (Boa-taken) – in totaal 736 uur

Veiligheidsregio: Toezicht brandpreventie inclusief evenementen – capaciteit onbekend i.v.m. heroriëntatie zie 3.7 en bijlage 3

Politieregio De Baronie: Buitengewone Opsporingsambtenaar Drank- en Horeca – totaal 100 uur, zie 3.4 en bijlage 4

 

3. Verwachte output in 2016  

  • 1.

    3.1. WABO taken

De uitvoering van VTH taken ten aanzien van de WABO-activiteiten (met name bouwen, sloop, asbest, brandveiligheid, milieu, ruimtelijke ordening) levert van oudsher een kwantitatieve outputbenadering op. In de begroting wordt de capaciteit gerelateerd aan de programma’s 10 (Milieu) en 11 (Volkshuisvesting en ruimtelijke ordening) en de daarbinnen opgenomen producten.

We verwachten dat onze activiteiten in 2016 tot de volgende aantallen producten leiden. Wat betreft Milieu betreft dit de uitvoering van taken door de eigen organisatie. De uitvoering door de Omgevingsdienst is apart gepland en wordt verantwoord via het werkprogramma 2016, zie bijlage 2.

 

  • Product

    Verwachte aantallen in 2016, WABO

    Verwachte aantallen in 2016, Milieu

    Principeverzoek / schetsplan

    125

     

    Besluit op aanvragen Wabo

    250

    5

    Melding Activiteitenbesluit

     

    80

    Vooraankondiging

    25

    1

    Verzoek om handhaving

    10

    2

    Last onder dwangsom

    5

    1

    Last onder bestuursdwang

    5

    1

    Gedoogbeschikking

    1

    0

    Invorderingsprocedure

    0

    0

    Bezwaarprocedure

    10

    0

    Beroepsprocedure / voorlopige voorziening

    5

    0

    Controles

    Bouw

    Nieuw 600Bestaand 20

    Sloop /asbest 20

    Illegale

    Bouw 50Sloop 2Gebruik 20

    Reguliere controle 197

    + Hercontrole 20

    Admin.controle 50

    + adm.hercontrole 15

    Klachten

    45

    40

 

Milieutoezicht, zo hoort het dus niet

 

3.2. Kadernota Veiligheid 2015-2018

In de kadernota is o.a. de prioriteit gelegd bij de georganiseerde criminaliteit. Hierdoor ligt in de periode 2015-2018 o.a. de nadruk op het in kaart brengen en bestrijden van hennepteelt en xtc productie. De Gemeente Werkendam geeft actief uitvoering aan de “beleidsregels voor het toepassen van bestuursrechtelijke sancties op grond van artikel 13b beleid Opiumwet”. Het College is van mening dat er naast strafrechtelijk ook bestuursrechtelijk opgetreden moet worden tegen drugsproductie.

 

Binnen het Baronie Interventie Team, een samenwerking tussen Justitie en gemeenten binnen de politiekring De Baronie, werken we samen.

De gemeente heeft verschillende toezichtfunctionarissen (BOA’s, bouw- en milieu- inspecteurs, havenmeesters) die veel zien en weten van wat zich in de gemeente afspeelt. Dit kan het beeld wat de politie heeft versterken.

Door elkaar actief te informeren over verdachte locaties en situaties ontstaat een goed beeld waar gerichte handhavingsacties nodig zijn i.v.m. mogelijke onregelmatigheden. Het strafrechtelijke en bestuursrechtelijke spoor versterken elkaar. Naast drugsgerelateerde locaties kunnen dit ook andere zaken betreffen, waarbij gedacht kan worden aan problematische huisvesting buitenlandse werknemers.

Hiermee wordt invulling gegeven aan het thema ‘aanpak georganiseerde criminaliteit’ in het Uitvoeringsplan Veiligheid 2016.

 

  • Product

    Verwachte handhavingsacties in 2016

    Toezicht en handhaving hennepteelt / XTC

    10

    Toezicht storten/opruimen drugsafval

    2

    Baronie Interventie Team

    5

 

Drugsafval

In toenemende mate vinden in Brabant dumpingen van drugsafval plaats. Het gaat om afval dat afkomstig is van de productie van xtc, speed en andere synthetische drugs. Indien dit in onze gemeente wordt aangetroffen zal het standaardprotocol werkwijze melden/opruimen gedumpt drugsafval worden gevolgd.

Opsporing en verwijdering afval hennepteelt, De Tol/A27

 

Dit is een uniforme werkwijze die meer inzicht geeft in de dumpingenproblematiek en een bijdrage kan leveren aan het ‘terugrechercheren’: het via een dumping achterhalen van drugscriminelen.

Vanaf 1 februari 2016 kan de gemeente  die de dumping conform geldende wet- en regelgeving heeft gesaneerd én aangifte heeft gedaan van de dumping subsidie aanvragen als tegemoetkoming in de opruimkosten.

3.3. Bibob-beleid

De gemeente heeft in 2015 de beleidsregel BIBOB op het gebied van Horeca en Bouwen opgesteld. Alle aanvragen worden getoetst, zo nodig met ondersteuning vanuit het Regionaal Informatie en Expertise Centrum (RIEC) Zeeland West-Brabant.

Op grond van het Uitvoeringsplan Veiligheid 2016 wordt in 2016 ook gekeken of er ook op andere terreinen districtelijk BIBOB beleid opgesteld en toegepast moet worden.

 

  • Product

    Verwachte aantallen in 2016

    Bibob procedure in kader van Drank en Horecawet

    13

    Bibob procedure in kader van de WABO

    3

 3.4. Drank en Horeca

De gemeente is verantwoordelijk voor de vergunningverlening, controle en naleving van de Drank- en Horecawet. Naast controle op naleving verleende vergunningen betreft dit ook het verkopen en schenken van zwak-alcoholische dranken aan jongeren onder de 18 jaar. Dit zal o.a. via toezicht in para commerciële instellingen, de natte horeca en supermarkten/slijterijen plaatsvinden.

  

De inzet van zogenaamde Drank- en horeca Boa’s is daarbij noodzakelijk. De gemeente neemt hiervoor deel aan een regionale pool De Baronie. Daartoe zijn op 16 december 2013 een convenant, een samenwerkingsovereenkomst en een aanwijzingsbesluit door de participanten ondertekend. De controle van horecagelegenheden zal een integrale actie zijn waarbij de gemeente, de Voedsel en Waren Autoriteit (Tabakswet) en ook de brandweer aanwezig zullen zijn en dat alles onder regie en ondersteuning van de politie. De in 2014 en 2015 ingeslagen weg zal in 2016 en volgende jaren voortgezet worden, hetgeen betekent dat de inhuur van Boa’s uit deze pool voor ca. 100 uren op jaarbasis wordt gecontinueerd.

Hiermee wordt tevens invulling gegeven aan de in het Uitvoeringsprogramma Veiligheid 2016 genoemde acties.

  

  • Product

    Verwachte aantallen in 2016

    Raming inzet uren

    Organisatie

    Vergunningen Horeca, incl.actualiseren

    3 para commerciële instellingen

    10 natte horecagelegenheden

     

     

    Toezicht Horeca, inrichtingseisen

    13

     

     

    Toezicht en Handhaving Horeca

    6 natte horeca

    6 para commercieel

    5 evenementen

    4 Restaurants /overig

     

    100

     

    Horeca-BOA De Baronie

In bijlage 4 treft u het werkprogramma 2016 van de drank en horecapool Baronie aan.3.5. Evenementen

Met ingang van 2014 is in Werkendam evenementenbeleid van kracht. In de evenementenkalender 2016 zijn de vooraf gemelde evenementen opgenomen en is aangegeven of het een meldings- of vergunningsplichtig evenement betreft.

Naar aanleiding van het ongeval met de monstertruck in Haaksbergen wordt bij de vergunningverlening voor potentieel gevaarlijke activiteiten extra alert gekeken naar de op te leggen vergunningvoorschriften en de handhaafbaarheid.

Sluitstuk van dit beleid is handhaving. Nagegaan zal worden of opgelegde voorschriften, de gemaakte afspraken en de gedane toezeggingen ook worden nagekomen. Bij handhaving van de vergunning of melding kunnen politie, gemeentelijke handhavers en toezichthouders worden ingezet.

Vooralsnog wordt een aantal vergunningsplichtige evenementen gecontroleerd. Aan de hand van selectiecriteria zoals constructieve veiligheid, milieu, schaal en omvang van het evenement vindt toezicht plaats door Boa’s, Bouw en woningtoezicht en Brandweer binnen de bestaande formatie. Een voorbeeld is de tweejaarlijkse havendag in Werkendam die in 2016 weer zal plaatsvinden.

Incidenteel kan toestemming verleend worden voor het schenken van zwak-alcoholische dranken waarbij gelet zal worden op leeftijdsgrenzen en dergelijke, zodat ook toezicht via de Boa-pool de Baronie ingezet kan worden.

 

  • Product

    Verwachte aantallen in 2016

    Raming inzet uren

    Organisatie

    Vergunningen evenementen

    40

     

     

    Toezicht evenementen

    5

    Nnb, zie 3.7

    Veiligheidsregio

    Handhaving evenementen

     

     

3.6. Algemene Plaatselijke Verordening

Hiervoor zijn de evenementen apart behandeld omdat het een categorie activiteiten betreft die uit oogpunt van veiligheid specifieke aandacht vraagt binnen de toepassing van de Algemene Plaatselijke Verordening. Op de naleving van de APV wordt verder toezicht uitgeoefend door de BOA’s van de gemeente en de Omgevingsdienst. Het gaat daarbij vooral om het controleren op veel voorkomende overtredingen, die ergernis opwekken bij de inwoners, zoals fout parkeren, het uitlaten van honden (aanlijnen en poepen) en het onjuist aanbieden van afval, incl. het storten van afval in het buitengebied. De BOA’s zijn ‘de ogen en oren in het veld’ en pakken op eigen initiatief en op verzoek ook andere zaken op, bijv. op grond van meldingen via het Meldpunt Openbare Ruimte.

Het toezicht geschiedt via surveillance in de kernen en het buitengebied. Afhankelijk van de aard en ernst van de overtreding wordt het via een boete afgedaan of kan worden volstaan met het aanspreken van de overtreder en het per direct beëindigen van de overtreding.

Het proces van de inning van de boetes verloopt via Justitie.

 

  • Product

    Verwachte aantal boetes in 2016

    Raming inzet uren

    Organisatie

    Toezicht parkeren

    230

    1400738

    BOA gemeenteBOA OMWB

    Toezicht honden

    5

    Toezicht (zwerf)afval

    0

    Toezicht overige, o.a. meldpunt

    175

 3.7. Veiligheidsregio Midden en West Brabant

De Brandweer Midden en West Brabant voert de taken voor de gemeente uit. In verband met de nodige ontwikkelingen heroriënteert de brandweer zich op haar taken en de wijze van uitvoeren. Er zijn 15 basistaken vastgesteld (basistakenpakket) en er zijn 4 prioriteiten benoemd. Dit wordt voor 2016 uitgewerkt op operationeel niveau. De nieuwe manier van werken betekent vooral:

  • 1.

    Het traditionele regelgerichte toezicht komt geleidelijk te vervallen en wordt vervangen door risicogericht toezicht

  • 2.

    Vergroten van brandveiligheidsbewustzijn bij de doelgroepen (inwoners, bedrijven, instellingen)

  • 3.

    Versterken eigen verantwoordelijkheid en vergroten zelfredzaamheid

 

Als bijlage 3 is toegevoegd de notitie “Uitvoering toezicht 2016 i.r.t. basis taken, pakket risicobeheersing”. Deze notitie hoort bij de brief d.d. 17 december 2015 van de Veiligheidsregio.

 

Voor de gemeente Werkendam betekent dit:

  • 1.

    Toezicht bij de meest risicovolle objecten (welke objecten in 2016 worden gecontroleerd wordt nog nader bepaald);

  • 2.

    Minimaal één expeditie “Geen Nood bij Brand”, aanpak van brandveiligheidsbewustwording in zorginstellingen in de gemeente;

  • 3.

    Ondersteuning van de gemeente bij de aanpak van brandveiligheid op recreatie terreinen;

  • 4.

    Gezamenlijke uitwerking van initiatieven op gebied van de toolbox/brandveiligheid.

2016 zal een overgangsjaar zijn voor de implementatie van het basistakenpakket. Voor de gemeentelijke organisatie geldt dit evenzeer als voor de veiligheidsregio. In 2016 zullen de gemeenten Aalburg, Woudrichem en Werkendam gezamenlijk optrekken om adequaat in te kunnen spelen op de nieuwe manier van werken met de brandweer.

  

3.8. Samen Sterk in het Buitengebied (SSiB)

 

 “Een kapotte tv in de sloot naast een weiland, vuilniszakken langs de rand van de polderweg, lawaai van een illegale nachtelijke houseparty op een open plek in het bos, motorcrossers die u voorbij schieten terwijl u geniet van uw wandeling, loslopende honden in het bos, stroperij van reeën, vossen of ander wild, roofvogels die vergiftigd zijn met in gif gedrenkt aas, het lozen van mest in een sloot, een gedumpte partijverfblikken of ander chemisch afval zomaar ergens op een bospad….”

 

Dit is slechts een kleine selectie uit een nog groter aantal overtredingen waar het platteland en de natuur flink onder lijden. Om deze misstanden in het buitengebied aan te pakken, werkt de provincie samen met onder andere gemeenten, waterschappen en natuurverenigingen.

 

De regio Midden- en West-Brabant kent, in tegenstelling tot de rest van Brabant, voor dit project Samen Sterk in het Buitengebied nog een redelijk aantal gemeenten die niet deelnemen. Hiermee wordt niet voldaan aan de voorwaarde voor financiële bijdrage van de provincie aan dit project binnen onze regio. Het voorstel is om te besluiten SSIB op te nemen als collectieve taak van de Omgevingsdienst. Dit kost dan jaarlijks € 7.500.

 

De gemeente Werkendam neemt niet deel aan SSiB. We herkennen ons deels wel in de problematiek. Dit heeft ook geleid tot de extra doelstellingen (zie blz. 6):

14. Voorkomen van illegale kap van bomen

15. Minimaliseren van het aantal illegale situaties in het landelijk gebied

 

Door het onderbrengen van het toezicht door de bouw- en milieu inspecteurs (ook bevoegd ten aanzien van de Wet Ruimtelijke Ordening) en de BOA’s in het taakveld Vergunningen en handhaving is er veel onderlinge afstemming en vindt het toezicht niet versnipperd plaats. Iedere toezichthouder heeft zijn/haar eigen aandachtsgebied, maar men ziet en hoort meer over wat zich ‘in het veld’ af speelt. Zie ook 3.2 over de samenwerking t.a.v. ‘Veiligheid’.

Ook met andere collega’s in de buitendienst is er regelmatig contact over zaken die zich in het landelijk gebied afspelen. In voorkomende gevallen vindt er afstemming plaats met externe partijen over de vervolgaanpak.

Deze aanpak, waarbij de gemeente zelf regisseert dat we sterk staan in het buitengebied, leidt er toe dat er geen dusdanige problemen zijn in het landelijk gebied die aansluiting bij SSiB rechtvaardigen met een structurele jaarlijkse bijdrage van € 7500.

  

4. Tot slot

 

Het uitvoeringsprogramma is tot stand gekomen met medewerking van onze partners.

Bij het opstellen van het programma is gebleken is dat zowel bij de Veiligheidsregio als de Omgevingsdienst er spanning zit tussen de beschikbare budgetten en de geplande activiteiten. Zowel de Veiligheidsregio als de Omgevingsdienst zitten in een reorganisatie dan wel andere opzet van de organisatie en hun activiteiten. De Omgevingsdienst is hiervoor het programma “Huis Op Orde” gestart.

De Veiligheidsregio is aan de slag met het programma Risicobeheersing 2.0. Komende jaren moet er meer duidelijkheid komen over hun inzet, de prijzen en de producten.

Samen met de twee andere gemeenten in het Land van Heusden en Altena zullen we ons inzetten om onze ambities te borgen binnen beide organisatie. Ons streven is naar een zo optimaal mogelijk werkprogramma afgestemd met de partners in de regio en werkbaar voor alle partners.