Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gorinchem

Terrassennota gemeente Gorinchem

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieGorinchem
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingTerrassennota gemeente Gorinchem
CiteertitelOnbekend
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerpTerrassen
Externe bijlagenGrote Markt, Groenmarkt en Achter de Kerk Varkenmarkt Langendijk Kortendijk Lingehaven

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Aangepaste versie vastgesteld op 4 juli 2017

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

02-03-2016Onbekend

16-02-2016

Onbekend

16-4540

Tekst van de regeling

Intitulé

Terrassennota gemeente Gorinchem

TERRASSENNOTA GEMEENTE GORINCHEM

 

Vastgesteld op 16 februari 2016 door het college van burgemeester en wethouders en de burgemeester, ieder voor zover bevoegd.

Datum inwerkingtreding: 2 maart 2016

 

Aangepaste versie vastgesteld op 4 juli 2017 door het college van burgemeester en wethouders

Datum inwerkingtreding: 1 augustus 2017

 

 

 

 

 

1.Inleiding

Gorinchem heeft de ambitie een aantrekkelijke en levendige stad te zijn. Fijn om te wonen, te recreëren en te werken. De monumentale binnenstad neemt daarbij een belangrijke plaats in. De historische kwaliteiten vormen in samenhang met de winkels en de horeca het belangrijkste bezoekmotief voor toeristen en andere bezoekers om naar de stad te komen.

Het gemeentelijk beleid is onder andere gericht op het vergroten van de aantrekkelijkheid om zo meer mensen (zowel bezoekers als ook inwoners) naar de stad te trekken om zo een impuls te geven aan de stedelijke economie.

De terrassen van de verschillende horecagelegenheden dragen in grote mate bij aan de verlevendiging van het straatbeeld en de aantrekkelijkheid van de stad. Maar de terrassen zijn ook beeldbepalende elementen. Uitgangspunt van dit beleid is dan ook inzetten op kwalitatief hoogwaardige terrassen die het verblijfsklimaat in de binnenstad positief beïnvloeden en daarmee versterken.

 

2. Beleid

2.1Huidig Beleid

Zomerterrassen

Het huidige beleid is gebaseerd op de Nota Terrassen Gemeente Gorinchem uit 1995. Dit beleid regelt met name de exploitatie van de zogenaamde ‘zomerterrassen’. Ter toelichting, deze benaming wil niet zeggen dat alleen in de zomermaanden exploitatie plaatsvindt. De term is slechts bedoeld om aan te geven dat de exploitatie voornamelijk plaatsvindt bij goed weer.

Een zomerterras is toegestaan als aan de in de nota gestelde voorwaarden wordt voldaan. Deze voorwaarden zijn dusdanig dat hiervoor geen bouwvergunning, tegenwoordig omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen, is vereist.

Winterterrassen

In het najaar van 2010 is hieraan aanvullende regelgeving voor winterterrassen toegevoegd. Dit zijn door middel van wanden en overkappingen meer gesloten voorzieningen. Voor deze terrassen is een omgevingsvergunning voor de activiteiten bouwen en monumenten vereist.

Deze terrassen zijn wel aan tijd gebonden en mogen alleen gedurende de maanden oktober tot en met april worden geplaatst. Verder zijn deze terrassen uitsluitend toegestaan op de daarvoor aangewezen locaties.

Aanleiding nieuw beleid?

Bezoekers weten in toenemende mate de terrassen in onze binnenstad te vinden. Dit is economisch gezien een positieve en toe te juichen ontwikkeling. Maar daarmee wordt wel een grote(re) druk op de beschikbare voorzieningen uitgeoefend, zowel door de bezoekers als door de horeca-exploitanten.

De huidige regelgeving biedt onvoldoende mogelijkheden om te komen tot een optimalisering van de terrasvoorzieningen, zowel in kwalitatieve als kwantitatieve zin.

 

2.2Uitgangspunten nieuw beleid

Zoals hiervoor al aangegeven, levert de horeca een belangrijke bijdrage aan het totale voorzieningenniveau van de stad. Niet alleen in de zomerperiode, maar mede dankzij de realisatie van een aantal winterterrassen, ook in de wintermaanden.

Flexibel terrasgebruik

Het weer in ons land kenmerkt zich door veel variatie. Dit heeft tot gevolg dat de wensen van de consument ook steeds wisselen. Bij aangenaam weer wil men plaatsnemen in de zon, op warme dagen onder een schaduwbrengend zonnescherm, bij veel wind beschut achter een terrasscherm en op koude dagen onder of naast een verwarmingselement.

Op deze wisselende omstandigheden kan momenteel onvoldoende worden ingespeeld. Dit heeft tot gevolg dat de beschikbare terrascapaciteit niet optimaal kan worden benut.

Vierseizoenenterrassen

Door, op daarvoor naar onze mening geschikte locaties, over te gaan op zgn. vierseizoenenterrassen, waarvoor de regelgeving voor het gehele jaar geldt, wordt voorzien in het optimaal benutten van de beschikbare terrascapaciteit.

Enerzijds komen we hiermee aan de wens van de klant tegemoet, anderzijds draagt de methodiek van vierseizoenenterrassen bij aan een maximalisering van de gebruiksmogelijkheden van de totale aanwezige capaciteit aan terrasruimte.

Terras is een buitenplek

Een terras is een buiten de besloten ruimte van een inrichting liggend deel van een horecabedrijf waar zitgelegenheid kan worden geboden en waar tegen vergoeding eet- en drinkwaren voor directe consumptie ter plaatse worden verstrekt.

Voorzieningen als parasols, uitschuifbare dakconstructies, (verstelbare) terrasschermen en heaters zijn slechts bedoeld om het buiten verblijven te veraangenamen.

Een terrasvoorziening die volledig is afgesloten met vaste terraswanden en/of een vaste overkapping wordt in dit kader dan ook niet gezien als een terras, maar als een permanente uitbouw. (Een gebouw dat als vergroting van een bestaande ruimte is gebouwd aan een hoofdgebouw, welk gebouw door de vorm kan worden onderscheiden van het hoofdgebouw en dat in architectonische zin ondergeschikt is aan het hoofdgebouw – b.p. binnenstad). Aan de realisatie van een permanente uitbouw op een perceel of gedeelte daarvan, dat tot de openbare buitenruimte behoort, wordt geen medewerking verleend.

Beeldkwaliteit

Invulling van de openbare buitenruimte moet geschieden met respect voor de beeldkwaliteit van panden en omgeving. Gevels, straatwerk, pleinen en de invulling met terrassen moeten daartoe in samenhang worden bezien.

Waar het kan, wordt volstaan met algemene regels voor het plaatsen en gebruiken van terrassen.

Voor de binnenstad zijn, gelet op de verschillende functies en de te stellen kwaliteitseisen, deze algemene regels vaak niet toereikend. Daar gelden aanvullende criteria per gebiedsdeel (straat of plein).

Herverdeling terrasruimte plein Grote Markt

Het ‘binnen’plein van de Grote Markt maakt onderdeel uit van de openbare buitenruimte. Ter vergroting van de aantrekkelijkheid van de stad, stelt de gemeente een groot gedeelte van het plein beschikbaar voor de exploitatie van terrassen door horecabedrijven die gelegen zijn aan dit plein.

De Grote Markt is aangewezen als horeca-concentratiegebied. Dit heeft tot gevolg gehad dat de afgelopen jaren meerdere nieuwe horecabedrijven aan dit plein gevestigd zijn. Verder is er met enige regelmaat sprake van wisseling van horecabedrijven. Ook deze nieuwe bedrijven willen in aanmerking komen voor terrasruimte op het plein. Het is zaak om enerzijds balans te houden tussen toedeling van terrasruimte aan al gevestigde en aan nieuwe ondernemers en anderzijds moet worden voorkomen dat een te vergaande versnippering van de pleinruimte optreedt. Hiertoe zijn criteria vastgesteld. Zie hiervoor bijlage 1.

 

3. Begripsomschrijving

A. Horecabedrijf (= openbare inrichting)

Een openbare inrichting zoals opgenomen in artikel 2:27 van de APV Gemeente Gorinchem, inhoudende:

  • 1.

    de voor het publiek toegankelijke, besloten ruimte waarin bedrijfsmatig of in een omvang alsof zij bedrijfsmatig was, logies wordt verstrekt of dranken worden geschonken of rookwaren of spijzen voor directe consumptie worden verstrekt of bereid, en/of

  • 2.

    de voor publiek toegankelijke, besloten ruimte waarin bedrijfsmatig of in een omvang alsof zij bedrijfsmatig was in hoofdzaak kant- en klare maaltijden en kleine etenswaren worden verstrekt of bereid voor directe consumptie, anders dan ter plaatse.

Onder een openbare inrichting wordt in ieder geval verstaan: een hotel, restaurant, pensioncafé, cafetaria, snackbar, discotheek, buurthuis, clubhuis, theater, afhaalpunten, fast- en foodbezorging, take away of maaltijdbezorging.

Onder een openbare inrichting wordt tevens verstaan het bij een openbare inrichting, zoals bedoeld bij 1 en 2, behorende en direct op de openbare inrichting aansluitende terras en andere aanhorigheden. Hiertoe behoren de gevelterrassen zoals opgenomen in deze nota.

B. Terras

Terras: een buiten de besloten ruimte van de openbare inrichting liggend deel van het horecabedrijf waar sta- of zitgelegenheid kan worden geboden en waar tegen vergoeding dranken kunnen worden geschonken of spijzen voor directe consumptie kunnen worden verstrekt.

C. Gevelterras

Een direct aan de gevel van de openbare inrichting van waaruit de exploitatie plaatsvindt, gelegen terras. Het toegangspad naar de entree van het pand maakt onderdeel uit van het gevelterras.

Dit type terras kent twee verschijningsvormen:

1. Zomerterras

Een gevelterras, dat beschutting kan hebben middels inklapbare/opdraaibare parasols of een uitschuifbaar scherm. De zijwanden moeten eenvoudig wegneembaar of wegdraaiend zijn. De voorzijde van het terras moet open blijven, waarbij het wel is toegestaan om eenvoudig wegneembare afscheidingen tot een maximale hoogte van 1.20 meter te hebben.

2. Vierseizoenenterras

Een gevelterras dat beschikt over drie verstelbare wind- en waterdichte wanden en een uitschuifbare overkapping of inklapbare/opdraaibare parasols, dat gedurende het gehele jaar op flexibele wijze kan worden geëxploiteerd.

D. Pleinterras

Een van de openbare inrichting vrijstaand terras in de openbare buitenruimte, dat zich voor of in de directe nabijheid van de openbare inrichting bevindt.

E. Straatterras

Een terras gelegen op een ondergrond welke (visueel) tot de wegen-/padenstructuur behoort. Een straatterras kan grenzen aan een gevelterras.

F. Uitstallingenterras

Een in een (winkel)straat gelegen terras dat zich qua locatie bevindt in de uitstallingenstrook zoals vastgelegd in het reclame- en uitstallingenbeleid.

H. Terrasafscheiding

Een afbakening van een terras dat dient om de grens van het terras ten opzichte van de omgeving te markeren.

I. Evenementen

Elke voor publiek toegankelijke verrichting van vermaak, zoals omschreven in artikel 2.24 e.v. van de APV Gorinchem.

 

4. Regelgeving

Aanvullend op de algemene regelgeving zijn er voor ieder type terras eigen specifieke regels van toepassing. Navolgend worden de regels en specificaties die gelden per type terras nader toegelicht.

 

4.1Algemeen geldende regels voor alle typen terrassen

• De gemeente bepaalt de exacte locatie en afmetingen van een terras. Hierbij wordt onder andere rekening gehouden met, waar van toepassing, de benodigde vrije doorgangsruimte van 3,5 meter voor hulpdiensten en voor het overige met een vrije loopruimte voor het publiek van minimaal 1.20 meter.

• De exacte locatie en afmetingen van een terras worden in de exploitatievergunning vastgelegd.

• Het ruimtelijk karakter van de straat en/of plein zijn mede bepalend voor de toedeling van een

terras.

• Exploitatie van een terras is gedurende het gehele jaar toegestaan, met inachtneming van de

beperkingen zoals opgenomen bij de specifieke regelgeving per type terras in het vervolg van deze

nota.

• Terrasoverkappingen (parasols, uitvalschermen en andere dakconstructies):

  • -

    moeten over een vrije doorloophoogte van minimaal 2.20 meter beschikken. Bij parasols is dit inclusief een eventueel aan te brengen volant van maximaal 20 cm;

  • -

    mogen niet over de terrasbegrenzing heen steken.

• De terrasconstructie moet eenvoudig verwijderbaar zijn i.v.m. bereikbaarheid voor inspectie en (vervangings)werkzaamheden van de ondergronds gelegen kabels, leidingen en overige voorzieningen.

• Op de terrassen mag geen versterkte of onversterkte muziek ten gehore worden gebracht. Zie verder hetgeen ter zake van geluid is opgenomen in hoofdstuk 7 van deze nota.

• De sluitingstijd van terrassen is bepaald op:

  • -

    binnenstad en Buiten de Waterpoort tussen 00.00 – 09.00 uur

  • -

    overige locaties binnen de bebouwde kom tussen 22.00 – 09.00 uur

• Het plaatsen van een tapinstallatie op het terras is niet toegestaan. Voor het incidenteel plaatsen van een buitentap (bijvoorbeeld bij een evenement op het terras) kan op grond van artikel 35 van de Drank- en Horecawet een ontheffing worden verleend.

• Het plaatsen van plantenbakken bij gevelterrassen is toegestaan overeenkomstig de in bijlage 2 opgenomen criteria.  

• Het plaatsen van plantenbakken op de overige terrassen is niet toegestaan. Indien de gemeente van mening is dat uit het oogpunt van verkeersveiligheid, afscheiding van voetgangersstromen of anderszins de plaatselijke situatie dit rechtvaardigt, kan zij onder nader te stellen voorwaarden, ontheffing verlenen van dit verbod.

Voor het plaatsen van plantenbakken op de straatterrassen op de Varkenmarkt en de plein- en straatterrassen op de Grote Markt is deze ontheffing verleend overeenkomstig de in bijlage 2 opgenomen criteria.

• Uitsluitend met toestemming van de gemeente, mogen parasols en terraswanden in de ondergrond worden verankerd. Bij verwijdering van parasol of terraswand moeten de gaten in de ondergrond

worden dichtgemaakt, hetzij via de reguliere bestrating hetzij door het bevestigen van, voor

voetgangers veilige, afdichtdoppen.

• De te verlenen exploitatievergunning/terras is op grond van artikel 1:5 van de APV Gorinchem

persoonsgebonden. Dit betekent dat de vergunning wordt afgegeven aan de horecaondernemer

ten behoeve van het betreffende bedrijf en niet overdraagbaar is. Bij een wijziging in de exploitatie moet een nieuwe exploitatievergunning/terras worden aangevraagd. Dit is bijvoorbeeld aan de orde wanneer het horecabedrijf door een andere ondernemer wordt overgenomen of als de ondernemingsvorm wijzigt. Bij een wijziging aan de inrichting door bijvoorbeeld een verbouwing is, afhankelijk van de aard en omvang van de verbouwing, ook een nieuwe exploitatievergunning nodig. Bij verder ongewijzigde omstandigheden blijft het recht op het gebruik van het vergunde terrasgedeelte in beginsel gedurende de in die vergunning vermelde periode gelden.

 

4.2Aanvullende specifieke regels per type terras

 

4.2.1 Gevelterras algemeen

Het straatbeeld van de binnenstad is belangrijk voor het imago van de stad. De uitstraling van een terras is hiervan een wezenlijk onderdeel. Daarom is het van belang kaders te stellen voor de realisatie van een terras. Deze kaders zien wij niet zozeer in de keuze van de soort van te gebruiken materialen, maar meer in de kwaliteit van materialen en hoe een terras eruitziet (uitstraling).

Vormgeving, materiaal- en kleurkeuze van het gevelterras moeten passen bij het karakter van het pand en de omgeving, en is ter beoordeling aan de gemeente. Het terras geeft de mogelijkheid om bij te dragen aan de uitstraling van de eigen identiteit van het horecabedrijf.

Dit laat zich niet in uniforme regels vertalen, maar vereist maatwerk op pandniveau. Hiervoor worden de volgende kaders gehanteerd:

  • ·

    Het terras moet in een juiste verhouding staan t.o.v. het pand en de omgeving.

  • ·

    Er moet sprake zijn van een goede stedenbouwkundige inpassing van het terras in de openbare ruimte.

  • ·

    Het terras moet een positief effect hebben op de beleving van de openbare ruimte en mag geen afbreuk doen aan de architectuur van het straat- en stadsbeeld.

  • ·

    Kwalitatief hoogwaardig, met een goede uitstraling.

  • ·

    Transparantie, doorzichtige gedeelten van de wanden bij voorkeur van helder glas of op helder glas gelijkend materiaal.

  • ·

    De terrasconstructie moet bestaan uit degelijke en duurzame materialen met voldoende stijfheid en stabiliteit.

  • ·

    De zijwanden moeten loodrecht/haaks ten opzichte van de gevel staan.

  • ·

    De hellingshoek van een uitvalscherm moet tot een noodzakelijk minimum worden beperkt, dit om zoveel mogelijk zicht op de gevel te houden.

In de praktijk worden aanvragen per geval en in de geest van de kaders/uitgangspunten zoals in deze nota zijn geformuleerd, beoordeeld.

Een gevelterras is niet breder dan de voor- of zijgevelbreedte van de openbare inrichting waartoe het behoort. De diepte is afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse en wordt per horecabedrijf afzonderlijk door de gemeente vastgesteld.

Indien in de gevelpui van het pand een afzonderlijke toegangsdeur aanwezig is ten behoeve van de bereikbaarheid van niet tot de horeca-exploitatie behorende ruimte(n), wordt de breedte van het terras begrensd tot maximaal de zijkant(en) van de betreffende deur.

Gevelterrassen komen in beginsel niet in aanmerking voor een herverdeling van terrasruimte tussen horecaondernemers.

 

4.2.1.1 Gevelterras - zomer

Terraswanden

  • ·

    Zijwanden moeten eenvoudig wegneembaar of wegdraaiend zijn.

  • ·

    De maximaal toegestane hoogte van een zijwand is 1.80 meter boven de straathoogte.

  • ·

    Het gedeelte van de zijwand dat uitsteekt boven de hoogte van de aan de voorzijde geplaatste terraswand dient doorzichtig te zijn.

  • ·

    De voorzijde van het terras moet open blijven; eenvoudige wegneembare afscheidingen zijn toegestaan tot een maximale hoogte van 1.20 meter.

Terrasoverkappingen

  • ·

    Toegestaan is beschutting in de vorm van parasols of een uitschuifbaar scherm. Indien in de vorm van parasols, dan moeten deze geheel inklapbaar zijn.

  • ·

    De overkapping moet los van de terraswanden blijven.

Vlonders

Zijn niet toegestaan.

 

4.2.1.2 Gevelterras - vierseizoenen

Voor dit type terras gelden de volgende aanvullende bepalingen:

  • ·

    Terrasexploitatie kan gedurende het gehele jaar plaatsvinden, waarbij geldt dat de daadwerkelijke exploitatie in de periode van 1 april tot 1 oktober gedurende minimaal 48 uur per week plaatsvindt.

  • ·

    Geen aantasting van het historische karakter van de omgeving.

  • ·

    Behoud en zichtbaarheid van de historische (beeld)kwaliteit van het pand/de gevel waaraan het terras is verbonden.

  • ·

    Geen bevestigingsconstructie die onomkeerbare gevolgen heeft voor een monumentale gevel.

  • ·

    De oppervlakte van het terras bedraagt maximaal de bruto verkoopoppervlakte van het pand van waaruit de exploitatie geschiedt.

  • ·

    De terraswanden moeten minimaal verstelbaar zijn tot de afmetingen zoals geldend voor een zomerterras. Uitsluitend met toestemming van de gemeente kan hiervan worden afgeweken.

  • ·

    Terrasoverkappingen:

    • -

      Een terrasoverkapping bestaande uit een uitschuifbaar scherm moet maximaal open en

volledig ingerold kunnen worden;

-Indien een overkapping bestaat uit panelen dan moeten deze tot de afmeting van het

bovenste paneel inschuifbaar zijn.

  • -

    Bij gebruik van parasols als overkapping moeten deze geheel inklapbaar zijn.

    • ·

      Vlonders zijn toegestaan, uitsluitend ter egalisering van een ongelijke of hellende ondergrond.

      Toegankelijkheid van het terras voor mindervaliden moet gewaarborgd zijn.

      De vlonderconstructie moet eenvoudig verwijderbaar zijn i.v.m. bereikbaarheid voor inspectie en (vervangings)werkzaamheden van de ondergronds gelegen kabels, leidingen en overige voorzieningen.

 

4.2.2 Pleinterras

Algemeen

De toe te kennen ruimte voor een pleinterras geldt voor de periode van 1 januari 2015 tot 1 januari 2017. Vervolgens voor de periode tot 1 januari 2020 en daarna telkens voor een periode van vijf jaar.

De vergunninghouder heeft het volledige genot van het pleinterras, behalve bij evenementen en indien bijzondere omstandigheden of openbare orde en veiligheid dit eisen.

Als bijzondere omstandigheid wordt gezien het dienen van een algemeen belang dat het belang van de terrashouders overstijgt. Dit is ter beoordeling aan de gemeente.

Indien voorzienbaar, dan wordt de vergunninghouder hierover geconsulteerd en in beginsel uiterlijk één maand van tevoren hiervan op de hoogte gesteld door het bevoegde gezag.

De vergunninghouder moet er rekening mee houden dat verwijdering van het terras echter te allen tijde op eerste aanzegging van het bevoegd gezag dient plaats te vinden.

Open en uitnodigende uitstraling

Een pleinterras moet zich zo min mogelijk afscheiden van de openbare ruimte. Transparantie en toegankelijkheid dragen hieraan bij. Daarom worden bij pleinterrassen geen terrasafscheidingen toegestaan.

Uitsluitend indien de gemeente van mening is dat de plaatselijke situatie dit rechtvaardigt, kan zij, onder nader te stellen voorwaarden, ontheffing verlenen van dit verbod.

Terrasmeubilair

Uit het oogpunt van de hiervoor genoemde transparantie en openheid mogen op een pleinterras uitsluitend losse tafels en stoelen worden geplaatst. Statafels, verhoogde zittafels met barkrukken en zitbanken zijn niet toegestaan.

Het terrasmeubilair mag geen afbreuk doen aan de (belevings)kwaliteit van het plein. Tafels en stoelen dienen te zijn vervaardigd uit kwalitatief hoogwaardige materialen.

Het terrasmeubilair moet in goede staat blijven, zonder (zichtbare) beschadigingen.

Het wordt van belang geacht dat er een visuele relatie is tussen het pleinterras en het exploiterende horecabedrijf. Daar waar er meerdere terrassen op een plein zijn, kan dit worden bereikt via onderscheid in terrasmeubilair. Vormgeving en kleurstelling sluiten bij voorkeur aan bij het karakter van het exploiterende horecabedrijf.

Per terras mag niet meer dan ‘1 type stoel en tafel’ worden toegepast of ‘een familie van 1 type meubilair’.

Indien de gemeente van mening is dat de plaatselijke situatie dit rechtvaardigt, kan zij onder nader te stellen voorwaarden toestemming verlenen voor andersoortig terrasmeubilair.

Per terras mag 1 serveerkast/uitgiftedesk worden geplaatst. Deze moet zich bevinden binnen de gehuurde terrasruimte.

Parasols

  • -

    Beschutting is toegestaan in de vorm van eenvoudig verwijderbare parasols.

  • -

    Per terras mag één type en kleur parasol worden toegepast, waarbij er sprake moet zijn van het

gebruik van een ‘gedekte’ kleur, bij voorkeur afgestemd op de kleurstelling van het terrasmeubilair.

-De maatvoering van parasols moet bij voorkeur zijn afgestemd op de omvang van de gehuurde

terrasruimte.

- De parasols moeten zoveel als mogelijk in ‘gelid’ worden geplaatst.

- Ter optimalisatie van de gebruiksmogelijkheden mogen per terras de parasols door middel van

regengootjes met elkaar worden verbonden.  

 

Gedurende de uren dat een terras niet wordt geëxploiteerd, moeten de parasols in ingeklapte stand staan.

 

4.2.3 Straatterras

Voor een straatterras gelden dezelfde voorwaarden als voor een pleinterras met als aanvulling dat de plaatsing van parasols niet is toegestaan uit het oogpunt van:

  • a.

    ruimtelijke kwaliteit (openheid en behoud van zichtbaarheid van de wegenstructuur);

  • b.

    mobiliteit bij calamiteiten.

 

4.2.4 Uitstallingenterras

Dit terras moet worden geplaatst in de aangewezen uitstallingenstrook en mag de afmetingen van deze strook, zoals vastgelegd in de nota ‘Reclame maken en uitstallen in Gorinchem’, niet overschrijden. Verder gelden dezelfde voorwaarden als voor een straatterras, uitgezonderd het verbod op het plaatsen van statafels of verhoogde zittafels met barkrukken.

 

5. Locaties en beoordelingscriteria

Welke terrassen zijn waar toegestaan en welke aanvullende criteria zijn van toepassing?

De locatie waar een terras kan en mag worden ingericht en geëxploiteerd, is gebonden aan een aantal randvoorwaarden. De mogelijkheden zijn afhankelijk van de omstandigheden ter plaatse. Daarom is naast het stellen van algemene en/of specifieke (kwaliteits)eisen gekozen voor een benadering waarbij ook per gebied (plein of straat) de criteria worden bepaald voor het plaatsen van terrassen.

Grote Markt

Het monumentale karakter van de Grote Markt is evident. Het plein, de fontein, het ‘Oude Stadhuis’ en de aangrenzende panden vormen het historische hart van de stad. Sinds aan deze locatie de bestemming ‘horeca-concentratiegebied’ is toegekend, heeft dit plein zich ontwikkeld tot de ontmoetingsplaats van de stad.

Gevolg hiervan is dat de druk vanuit de horecaondernemers t.a.v. de exploitatiemogelijkheden van de terrassen is toegenomen. Het is belangrijk dat nu het monumentale karakter niet ondergeschikt wordt gemaakt aan de economische functie. Immers voor een groot deel wordt de aantrekkelijkheid om hier te verblijven bepaald door het ensemble van de historische kwaliteiten. Verder moet worden voorkomen dat een te grote versnippering ontstaat. Daarom wordt de toekenning van pleinruimte beperkt tot die horecabedrijven die met de voor- en/of zijgevel gevestigd zijn aan, of visuele aansluiting hebben met de Grote Markt, voor zover zij op basis van de vastgestelde criteria hiervoor in aanmerking komen.

De feitelijke situatie op de Grote Markt maakt dat gevel-, plein- en straatterrassen hier in beginsel mogelijk zijn.

Toedeling van terrassen op het pleingedeelte van de Grote Markt vindt plaats door de gemeente na consultering van de ter plaatse gevestigde horecaondernemers.

In bijlage 1 staan de criteria genoemd op basis waarvan deze toedeling van de terrassen op het pleingedeelte wordt bepaald.

Groenmarkt/Achter de Kerk

Het gebied Groenmarkt/Achter de Kerk is eveneens aangewezen als horecaconcentratiegebied.

De huidige invulling van dit gebied en de verkeerssituatie maken dat hier momenteel alleen gevelterrassen in de vorm van zomerterrassen mogelijk zijn.

De terraswanden en het terrasmeubilair moeten momenteel iedere maandag zijn verwijderd om ruimte te creëren voor de weekmarkt. Door via een herschikking van de weekmarkt permanent vrij beschikbare terrasruimte te creëren en de aan de gevelterrassen grenzende zone te transformeren tot wandelgebied, ontstaat de mogelijkheid tot het plaatsen van vierseizoenenterrassen.

Varkenmarkt

Ook de Varkenmarkt kent de bestemming horecaconcentratiegebied. De huidige invulling van het gebied maakt dat gevelterrassen en pleinterrassen mogelijk zijn.

De Varkenmarkt is gelegen in het centrumgebied/voetgangersgebied. Tussen de horecabedrijven en de terrassen op het plein loopt een tussen bepaalde tijden voor verkeer toegankelijke weg. Gedurende een gedeelte van deze tijden worden de terrassen op het plein geëxploiteerd.

Ten tijde van het opstellen van deze nota onderzoekt de gemeente de mogelijkheden tot het geheel afsluiten van deze weg. Is dit haalbaar dan ontstaat de mogelijkheid ter plaatse straatterrassen te realiseren.

Kortendijk

De Kortendijk is een eenrichtingsweg voor voertuigen. Deze weg zelf leent zich niet voor de plaatsing van een terras. Uitsluitend ter plaatse van de Fonteinsteiger is een gevelterras mogelijk. Dit betreft beide vormen, zowel een zomer- als een vierseizoenenterras.

Eind

Het Eind is een weg waar voertuigen in twee richtingen gebruik van mogen maken. Dit impliceert dat de weg zelf ongeschikt is voor alle vormen van terrassen. Alleen op de locatie 3e waterkering bij de Lingehaven is een pleinterras mogelijk.

Gezien de begrenzing van dit terras nabij het water, komt deze locatie in aanmerking voor ontheffing van het verbod tot het plaatsen van een terrasafscheiding zoals opgenomen in artikel 4.2.2.

Langendijk

De Langendijk is een betrekkelijk smalle winkelstraat (voetgangersgebied) met verspreid een aantal horecazaken. Alleen de Kraansteiger leent zich voor een meer permanente terrasvoorziening.

Op de locatie Kraansteiger is een gevelterras (zomerterras of vierseizoenenterras) mogelijk.

Voor het overige zijn op de Langendijk alleen uitstallingenterrassen mogelijk.

Overige straten in de binnenstad

Op deze straten zijn uitsluitend uitstallingenterrassen mogelijk.

Buiten de Waterpoort

Bij de aanwezige horecabedrijven zijn alleen gevelterrassen in de vorm van zomerterrassen toegestaan.

Overigelocaties in de gemeente

Hier zijn uitsluitend gevelterrassen in de vorm van zomerterrassen mogelijk.

 

6. Reclame

Logo/beeldmerk exploitant

Het is toegestaan, na voorafgaande toestemming van de gemeente, de naam en/of het logo/beeldmerk van het exploiterende horecabedrijf op de terraswanden of de volanten van de parasols te voeren.

De wijze waarop moet passen in de visie die de gemeente heeft op de beeldkwaliteit van de omgeving.

Bij terraswanden moet de maatvoering in evenwicht zijn met de afmetingen van deze terraswanden.

Bij een volant met de maximaal toegestane hoogte van 20 cm is het toegestaan de naam en/of het logo/beeldmerk aan te brengen in een vlak van maximaal 15 cm hoog en 50 cm breed. Bij een lager volant is dit vlak evenredig kleiner.

Merkreclame

Het aanbrengen van merkreclame (naam, logo of beeldmerk) van een leverancier of van een product is uitsluitend toegestaan in combinatie met de naam en/of het logo/beeldmerk van het exploiterende horecabedrijf op de volanten van parasols.

De maatvoering van deze reclame moet ondergeschikt zijn aan de maatvoering van de aangebrachte naam en/of het aangebrachte logo/beeldmerk. Bij een volant met de maximaal toegestane hoogte van 20 cm is het toegestaan deze reclame aan te brengen in een vlak van maximaal 11 cm hoog en 50 cm breed. Bij een lagere volant is dit vlak evenredig kleiner.

Het aanbrengen van merkreclame (naam, logo of beeldmerk) van een leverancier of van een product op terraswanden, uitvalschermen/overkappingen, tafels en stoelen op plein-, straat- en uitstallingenterrassen is niet toegestaan.

Reclamevoering op de gevel van het pand is geregeld in de nota ‘Reclame maken en uitstallen in Gorinchem’.

 

7.Duurzaamheid en Milieu

A. Terrasverwarming

Terrasverwarming is uitsluitend toegestaan bij gevelterrassen.

Van de exploitant wordt verwacht dat hij of zij op een maatschappelijk verantwoorde wijze handelt bij de verwarming van het terras. Daarnaast is het voor een exploitant ook lonend om aandacht te hebben voor energiezuinige oplossingen bij de keuze voor het aanschaffen of vervangen van terrasverwarmers.

Om het energieverbruik te minimaliseren, kunnen exploitanten bij het Team Milieu van de gemeente informatie inwinnen over de mogelijkheden ten aanzien van energiezuinige terrasverwarming.

Naast een stimulerend traject heeft het bevoegd gezag (de gemeente) wettelijk gezien soms de mogelijkheid om toepassing van energiezuinige terrasverwarmers via het Activiteitenbesluit Milieubeheer af te dwingen. Deze mogelijkheid geldt als er jaarlijks meer dan 50.000 kWh of 25.000 m3 aardgas wordt verbruikt binnen een inrichting.

Behalve het maken van de juiste keuze bij de aanschaf van het type terrasverwarmer is de mate van energieverbruik en milieubelasting ook sterk afhankelijk van de plaatsing en het gebruik van de terrasverwarmers.

De meest milieuvriendelijke optie is het om elke vorm van terrasverwarming achterwege te laten. Gekozen kan worden voor het aan klanten beschikbaar stellen van dekens of bodywarmers. Dit zou goed kunnen aansluiten op het duurzaamheidsconcept van een horecabedrijf.

Wordt wel gekozen voor terrasverwarmers, installeer deze dan op beschutte plaatsen en kies een zo energiezuinig mogelijk type. Het volgende overzicht geeft in volgorde van meest naar minst energiezuinig de typen weer:

  • 1.

    Elektrisch infrarood korte golf of gasgestookt aardgas met aanwezigheidsdetectie en dimmer

  • 2.

    Elektrisch infrarood lange golf of gasgestookt butaan/propaan

  • 3.

    Elektrisch niet-infrarood zonder aanwezigheidsdetectie en dimmer.

Toelichting: Elektrische stralers zijn te onderscheiden in kortgolvige, middengolvige en langgolvige infraroodstralers. Kortgolvige infraroodstralers verwarmen direct de huid zonder eerst de buitenlucht op te warmen. Hierdoor wordt de gevoelstemperatuur aangenamer. Langgolvige infraroodstralers verwarmen de buitenlucht alvorens de huid wordt verwarmd. De meerinvestering ten behoeve van aanwezigheidsdetectie en dimmer verdient zich binnen een jaar terug. (bron: Infomil)

B. Geluid

Het Activiteitenbesluit milieubeheer biedt omwonenden bescherming tegen geluid afkomstig van horeca-inrichtingen. Zowel bestaande als nieuwe horeca-inrichtingen moeten zich beginsel houden aan de standaard geluidsnormen van het Activiteitenbesluit. Er zijn maatwerkmogelijkheden. De gemeente kan gemotiveerd technische voorschriften stellen aan een inrichting om aan de geldende

geluidsnorm te voldoen. Ook heeft de gemeente de mogelijkheid om onder omstandigheden hogere of lagere geluidsnormen op te leggen.

Stemgeluid bezoekers terras

In beginsel valt al het geluid dat door de inrichting wordt veroorzaakt, onder de geluidsnormen. Alleen het stemgeluid van personen op een onverwarmd en onoverdekt terras dat aan de straat of een andere openbare ruimte is gelegen, mag bij het bepalen van het geluidsniveau buiten beschouwing worden gelaten. Voor het stemgeluid van bezoekers op een verwarmd of overdekt terras gelden de standaard geluidsnormen wel onverkort. Achtergrond is dat verwarmde of overdekte terrassen noden tot een gebruik in alle jaargetijden.

Collectieve en incidentele festiviteiten

In de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Gorinchem (APV) is vastgelegd dat het college van burgemeester en wethouders elk jaar collectieve festiviteiten kan aanwijzen, waarbij de standaard geluidsnormen van het Activiteitenbesluit niet gelden. Voorbeelden zijn Carnaval, Koningsdag en Oud en Nieuw.

Ook festiviteiten in een individuele inrichting, bijvoorbeeld een live optreden, kunnen onder een vrijstelling vallen. In de APV is vastgelegd dat het aan inrichtingen in de binnenstad is toegestaan om per jaar maximaal 8 incidentele festiviteiten te houden waarbij de standaard geluidsnormen niet gelden. Voor inrichtingen buiten de binnenstad is dit maximaal 4 keer per jaar mogelijk. Voorwaarde is dat de houder van de inrichting ten minste twee weken voor de aanvang van de festiviteit het college daarvan in kennis heeft gesteld.

Bij collectieve en incidentele festiviteiten gelden de ruimere geluidsnormen van de APV.

 

8. Juridische aspecten (algemeen)

Terrassen bij horecabedrijven maken onderdeel uit van de exploitatie van een horecabedrijf. Dit maakt dat voor de plaatsing van een terras naast algemene beleidsregels er ook moet worden voldaan aan andere lokale en landelijke regelgeving.

De items die dit betreft, worden niet verder uitgewerkt in deze nota. Navolgend wordt volstaan met een (niet limitatieve) opsomming van regelgeving en hierop betrekking hebbende onderwerpen die in ieder geval van toepassing is.

Gemeentelijke bestemmingsplannen

Het ter plaatse geldende bestemmingsplan is leidend voor het toegestane gebruik op een locatie.

Het terrassenbeleid in deze nota is enkel van toepassing op het realiseren van terrassen die zich geheel of gedeeltelijk in de openbare ruimte bevinden. Voor de mogelijkheid om een terras op eigen grond/tuinterras te exploiteren, wordt verwezen naar de regels zoals vastgelegd in het ter plaatse geldende bestemmingsplan.

Gemeentelijke APV

De gemeentelijke bevoegdheden met betrekking tot terrassen vinden hun grondslag in de Gemeentewet en de gemeentelijke APV.

Op grond van het bepaalde in artikel 2:28 van de gemeentelijke APV is het verboden om zonder vergunning van de burgemeester een openbare inrichting (horecabedrijf) en/of gevelterras te exploiteren. De exploitatievergunning is persoonsgebonden.

Ten aanzien van plein-, straat- en uitstallingenterrassen geldt op grond van het bepaalde in artikel 2:10 van de APV dat het verboden is zonder vergunning van het college van burgemeester en wethouders een terras op de Grote Markt of losse terrassen op door het college aangewezen weggedeelten, te plaatsen, in stand te houden en/of te (doen) exploiteren. Ook voor deze vergunningen geldt dat ze persoonsgebonden zijn.

In bijlage 2 bij deze nota zijn de plattegronden van de aangewezen terraslocaties opgenomen.

Wabo

De bouw van een vierseizoenenterras is vergunningplichtig. Voor een dergelijk bouwwerk is in ieder geval een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen vereist. Deze vergunning is een zaakgebonden vergunning.

Drank- en Horecawet

Voor het bedrijfsmatig of anders dan om niet verstrekken van alcoholhoudende dranken voor gebruik ter plaatse in een horecabedrijf, is een drank- en horecavergunning vereist.

In de Drank- en Horecawet staat in lid 1, sub d van artikel 29 vermeld dat de situering en de oppervlakte van een bij het horecabedrijf behorend terras in deze vergunning wordt vermeld.

De Drank- en Horecawetvergunning is een persoonsgebonden vergunning die door de burgemeester wordt verleend.

Overgangsregeling

1.Verleende vergunningen worden gerespecteerd voor de duur van die vergunning. Dit kunnen vergunningen zijn voor winterterrassen, maar ook die van terrassen in de winkelstraten.

Terrassen op grond van verleende en onherroepelijke vergunningen zijn in beginsel toegestaan tot er sprake is van een bedrijfsbeëindiging of ingeval er een andere eigenaar komt. Vanaf dat moment is het nieuwe beleid van toepassing.

2.Met de invoering van de nieuwe eisen voor terrassen zijn in sommige gevallen bestaande niet-vergunde situaties strijdig met de nieuwe regelgeving.

Voor deze situaties wordt de volgende overgangstermijn gehanteerd:

  • -

    plantenbakken en terrasmeubilair tot 1 mei 2016;

  • -

    merkreclame op terraselementen tot 1 januari 2017.

Toezicht en sancties op naleving van de bepalingen en de verleende vergunningen

Terrassen zijn beeldbepalende elementen en geven invulling aan een aanzienlijk deel van de openbare buitenruimte. Uitgangspunt van het beleid is het inzetten op kwalitatief hoogwaardige terrassen die het verblijfsklimaat in de binnenstad positief beïnvloeden en daarmee versterken.

Voorkomen moet worden dat de terrassen andere functies van de openbare ruimte nadelig beïnvloeden.

Op basis van de Regionale Handhavingsmatrix Horeca kan tegen overtreding van de regelgeving handhavend worden opgetreden. Ter zake zijn de volgende sancties van kracht:

Terras exploiteren zonder vergunning

  • -

    1e constatering - Waarschuwing*

  • -

    2e constatering - Last onder dwangsom

  • -

    3e constatering (en volgende) - Innen dwangsom

  • -

    Dwangsom volledig verbeurd

en nogmaals/nog steeds in

overtreding - Last onder bestuursdwang (verwijderen terras)

* Indien het terras de doorgang voor hulpdiensten belemmert en/of de openbare weg blokkeert, kan

direct voor bestuursdwang worden gekozen.

Overtreden voorschriften terrasvergunning of voorschriften ten aanzien van terrassen uit de APV

  • -

    1e constatering - Waarschuwing

  • -

    2e constatering - Waarschuwing

  • -

    3e constatering - Last onder dwangsom

  • -

    4e constatering (en volgende) - Innen dwangsom

  • -

    Dwangsom volledig verbeurd

en nogmaals/nog steeds in

overtreding - Intrekken exploitatievergunning

-Vergunning ingetrokken en

voortzetting exploitatie - Last onder bestuursdwang (verwijderen terras)

 

9. Inspraak, besluitvorming en communicatie

Inspraak

De concept-terrassennota is opgesteld door een werkgroep van ambtenaren en vertegenwoordigers van de horeca. Het college van burgemeester en wethouders heeft de conceptnota vastgesteld op 31 maart 2015. Gedurende de periode van 8 april t/m 6 mei 2015 zijn belanghebbenden in de gelegenheid gesteld hierover een zienswijze in te dienen.

De ingediende zienswijzen zijn vervolgens betrokken bij de definitieve besluitvorming.

Besluitvorming

De in deze nota behandelde onderwerpen betreffen bevoegdheden van zowel het college van burgemeester en wethouders als van de burgemeester. De definitieve besluitvorming heeft plaatsgevonden door college en burgemeester, ieder voor zover bevoegd.

Bij de vaststelling van deze terrassennota zijn gelijktijdig de Nota Terrassen Gemeente Gorinchem 1995 en het aanvullend hierop vastgestelde winterterrassenbeleid 2010 ingetrokken.

Inwerkingtreding

De terrassennota is in werking getreden op de dag na de bekendmaking.

Communicatie

Bekendmaking vindt plaats via een persbericht, de website van de gemeente Gorinchem, opname op de website www.overheid.nl.

 

 

Bijlage 1 Criteria verdeling terrasruimte plein Grote Markt

Uitgangspunten toedeling terrasruimte pleingedeelte Grote Markt:

 

  • 1.

    Het plein van de Grote Markt maakt onderdeel uit van de openbare buitenruimte en de beschikkingsbevoegdheid berust bij de gemeente;

  • 2.

    Ter vergroting van de aantrekkelijkheid van de stad stelt de gemeente het plein beschikbaar voor gebruik met terrassen;

  • 3.

    Doelstelling is dat de terrassen meer bezoekers naar de stad te trekken en ze langer in de stad laten verblijven.

 

Bij de verdeling van de op het plein van de Grote Markt beschikbaar te stellen terrasruimte worden de volgende normen gehanteerd:

- uit oogpunt van logica voor de bezoeker moet er visuele aansluiting zijn met het pand van de

exploitant;

- omdat zich op sommige hoeken van het plein aan beide zijden horecavestigingen bevinden,

kan er niet aan worden ontkomen aanpassingen aan voornoemd uitgangspunt te verrichten;

- bij de toedeling van terrasruimte wordt voorts rekening gehouden met:

a. soort horeca

b. openingstijden

c. overige factoren

 

Ad a. Soort horeca

Op de Grote Markt bevinden zich meerdere ‘soorten’ horeca. Er is een verschil in bijdrage aan

het bij 3 genoemde uitgangspunt tussen deze horecavormen. Dit is mede bepalend voor de toedeling

van terrasruimte op de Grote Markt.

Zwaarteweging gebaseerd op soort horeca (van zwaar naar licht):

• ‘reguliere’ horeca (eten en drinken)

• avond-/nachthoreca (vnl. drinken), met terras ook overdag open

• espressobar / ijssalon (beperkt assortiment, hogere ‘doorloopsnelheid’ c.q. deels afhaal)

• snackbar (vnl. afhaal)

 

Ad b. Openingstijden

Om het doel dat de gemeente voor ogen heeft met beschikbaarstelling terrasruimte te bereiken,

dienen de terrassen optimaal te worden benut. De openingstijden zijn hier mede op van invloed.

Vandaar ook dat deze meewegen bij de toedeling terrasruimte.

Ad c. Overige van invloed zijnde factoren

- de historisch gegroeide situatie, de verhuurde terrasoppervlakte in de voorgaande jaren

- de feitelijke situatie op het plein. De ligging van beschikbaar te stellen ruimte voor

terrasexploitatie ten opzichte van de gevestigde horecapanden;

- de grootte van het pand waarbinnen de exploitatie plaatsvindt en de in het pand aanwezige

(sanitair)voorzieningen.

 

Looptijd van de nieuwe situatie

Om enerzijds rekening te houden met gewijzigde omstandigheden en anderzijds de huurders

zekerheid voor een langere periode te geven, wordt de nieuwe situatie vastgelegd tot 1 januari 2017.

Vervolgens worden driejarige huurovereenkomsten tot 1 januari 2020 aangeboden. Vanaf 2020 worden de huurovereenkomsten telkens voor een periode van vijf jaar aangeboden.

 

Huurovereenkomst en exploitatievergunning 

De verhuur van het ‘pleinterras-gedeelte’ is niet onlosmakelijk aan het pand van waaruit de exploitatie

plaatsvindt verbonden. Bij verkoop of anderszins beëindiging of verandering van het bedrijf vervallen

de huurovereenkomst en exploitatievergunning automatisch.

De gemeente beziet vervolgens op basis van eerdergenoemde uitgangspunten of een nieuwe

ondernemer in het betreffende pand in aanmerking komt voor deze terrasruimte op het plein.

Is dit het geval dan worden een huurovereenkomst en exploitatievergunning verstrekt voor de

resterende periode van de oorspronkelijke overeenkomst en vergunning.

Is dit niet het geval dan wordt bezien of een of meerdere andere huurders van terrasruimte op het

plein in aanmerking komen voor de betreffende ruimte voor de resterende looptijd van de

oorspronkelijke overeenkomst en vergunning.

 

Bijlage 2 Criteria verleende ontheffing (artikel 4.1) voor het plaatsen plantenbakken op de straatterrassen Varkenmarkt en de pleinterrassen Grote Markt.

1. Uitvoering plantenbakken

- Kwalitatief hoogwaardig, zonder (zichtbare) beschadigingen;

- Geen pallets en geen toepassing van steigerhout;

- Afmetingen, vormgeving, materiaal en kleurkeuze moeten passen bij het karakter van het terras en

de directe omgeving, een en ander ter beoordeling aan de gemeente;

- Per terras een uniforme toepassing.

2. Gevelterrassen

- Het plaatsen van plantenbakken bij gevelterrassen voorzien van een voorwand en zijwanden, is

binnen deze wanden toegestaan. De wijze waarop is ter beoordeling aan de exploitant.

- Aan de buitenzijde van het gevelterras is het plaatsen van plantenbakken toegestaan aan

weerszijden van de entree, indien dit behoort tot de in huur uitgegeven terrasruimte. Hierbij zijn de

bepalingen van punt 1 van toepassing.

3. Straatterrassen Varkenmarkt

4. Pleinterrassen Grote Markt

 

Bijlage 3 Plattegronden terraslocaties

 

Op onderstaande tekeningen zijn die gedeelten van de beide pleinen weergegeven die maximaal door de gemeente voor het gebruik met terrassen beschikbaar kunnen worden gesteld.

Grote Markt, Groenmarkt en Achter de Kerk

Varkenmarkt

Langendijk

Kortendijk

Lingehaven

 

 

Bijlage : Aanwijzingsbesluit terrassen op grond van de Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Gorinchem 2014 (APV)

 

Juridisch kader:

De APV kent twee soorten terrassen. De losse terrassen op grond van artikel 2:10, tweede lid onder e van de APV. Het college kan hiervoor weggedeelten aanwijzen.

Daarnaast zijn er op grond van artikel 2:27 onder b van de APV de terrassen die direct aansluitend aan de openbare inrichting (of horecagelegenheid) liggen. Dit zijn de zogenaamde gevelterrassen.

Het aanwijzen van weggedeelten in de binnenstad van de gemeente Gorinchem waar het mogelijk is om een terras te realiseren biedt duidelijkheid voor (bestaande en toekomstige) horeca ondernemers en geeft een duidelijk kader voor het team Toezicht & Handhaving.

Besluit:

 

  • 1.

    De eerder genomen aanwijzingsbesluiten met betrekking tot de artikelen 2:10, tweede lid onder d en e van de APV intrekken;

 

  • 2.

    Het gebied op de bijgevoegde kaart met het nummer 15-BOR-0295 Grote Markt, Groenmarkt en Achter de Kerk aangeven in de kleur grijs aan te wijzen op grond van artikel 2:10, tweede lid onder e van de APV;

 

  • 3.

    Het gebied op de bijgevoegde kaart met het nummer 15-BOR-0295 Grote Markt, Groenmarkt en Achter de Kerk aangeven in de kleur blauw betreffen terrassen op grond van artikel 2:27 onder b van de APV;

 

  • 4.

    Het gebied op de bijgevoegde kaart met het nummer 15-BOR-0296 Varkenmarkt aangeven in de kleur grijs aan te wijzen op grond van artikel 2:10, tweede lid onder e van de APV;

 

  • 5.

    Het gebied op de bijgevoegde kaart met het nummer 15-BOR-0296 Varkenmarkt aangeven in de kleur blauw betreffen terrassen op grond van artikel 2:27 onder b van de APV;

 

  • 6.

    Het gebied op de bijgevoegde kaart met het nummer 15-BOR-0297 Lingehaven aangeven in de kleur grijs aan te wijzen op grond van artikel 2:10, tweede lid onder e van de APV;

 

  • 7.

    Het gebied op de bijgevoegde kaart met het nummer 16-BOR-0063 Kraansteiger aangeven in de kleur blauw betreffen terrassen op grond van artikel 2:27 onder b van de APV;

 

  • 8.

    Het gebied op de bijgevoegde kaart met het nummer 16-BOR-0064 Fonteinsteiger aangeven in de kleur blauw betreffen terrassen op grond van artikel 2:27 onder b van de APV;

 

  • 9.

    Dit besluit bekend te maken in het gemeenteblad op de website van de gemeente Gorinchem;

 

  • 10.

    Dit besluit treedt in werking de dag na deze bekendmaking.

 

Burgemeester en wethouders van Gorinchem,

de secretaris, de burgemeester,

     

Burgemeester van Gorinchem,