Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
De Ronde Venen

Beleidsregel uiterlijke verschijningsvorm kleine gebouwen van openbaar nut

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieDe Ronde Venen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel uiterlijke verschijningsvorm kleine gebouwen van openbaar nut
CiteertitelBeleidsregel uiterlijke verschijningsvorm kleine gebouwen van openbaar nut
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpvolkshuisvesting en woningbouw
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling is bij besluit van 3 januari 2011 van de raad van De Ronde Venen geldend verklaard voor het gehele grondgebied van de gemeente.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Woningwet, art. 12

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

02-09-201015-01-2019Nieuwe regeling

05-07-2010

De Ronde Vener, 01-09-2010

0040/10

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel uiterlijke verschijningsvorm kleine gebouwen van openbaar nut

 

 

Beleidsregel gemeente De Ronde Venen

Beleidsregel uiterlijke verschijningsvorm kleine gebouwen van openbaar nut

 

Door de jaren heen worden in dorpscentra, woonwijken en het landschap kleine gebouwen van openbaar nut, zoals trafostations, elektriciteitshuisjes en grote en kleine gemaaltjes geplaatst. Dat vindt plaats door de daartoe bevoegde instanties, in overleg met de gemeentelijke uitvoerders van werken en Bouw- en woningtoezicht. Elektriciteitsmaatschappijen, gasbedrijven en waterschappen hebben hierbij het primaat binnen de gestelde kaders. Meestal zijn deze bouwwerken sluitstukken in een stedenbouwkundig plan. In de welstandsnota wordt aan deze bouwsels geen aandacht besteed. Met het opstellen van een beleidsregel wil de gemeente greep krijgen op de verschijningsvorm van deze noodzakelijke bouwwerken. In het verleden was het gebruikelijk dat elektriciteitsmaatschappijen speciale aangepaste architectuur toepasten voor deze noodzakelijke bouwwerken. Dat is een beetje in onbruik geraakt en meer en meer wordt gebruik gemaakt van prefab elementen.

 

Het uiterlijk van de technische bouwwerken heeft tegenwoordig een pragmatische technische opzet. Puur vanuit techniek beoordeeld is dat begrijpelijk. Doorgaans nemen deze bouwwerken echter een tamelijk prominente plaats in, in het straatbeeld. Deze technische bouwwerken zijn daarnaast zeer gevoelig voor graffiti en wildplakken, waardoor ze een extra risico vormen voor de kwaliteit in hun omgeving.

Sinds een aantal jaren is het gebruikelijk om voor nieuwe wijken of meer omvattende ontwikkelingen een beeldkwaliteitplan op te stellen, waarin allerlei spelregels voor de architectuur en de openbare ruimte worden opgesteld. In een later stadium worden beeldkwaliteitplannen verwerkt in de welstandsnota en vervolgens door het college van burgemeester en wethouders en de gemeenteraad vastgesteld. Dat gebeurt slechts eens in de twee jaar, bij een evaluatie van de welstandnota. In de tussentijd moet er teruggevallen worden op het beeldkwaliteitplan.

Voor de in De Ronde Venen lopende projecten is het noodzakelijk om, naast beeldkwaliteitplannen en de welstandsnota, een beleidsregel op te stellen voor de eerder genoemde aanvullende technische bouwwerken.

 

De beleidsregel.

Kleine gebouwen van openbaar nut, zoals trafostations, elektriciteitshuisjes, gasverdeelstations en gemaaltjes dienen te worden uitgevoerd in overeenstemming met het opgestelde beeldkwaliteitplan. Dergelijke bouwwerken moet worden gebouwd onder een in de omgeving passende architectuur en zo worden uitgevoerd dat graffiti- en aanplakmogelijkheden tot een minimum worden beperkt. Dat kan door in de wanden van de buitenkant een reliëf aan te brengen. Te denken valt aan uitstekende bakstenen, ribbels of begroeiingen. De uiteindelijke verschijningsvorm valt onder het beoordelingsregime van de welstandcommissie en behoeft de goedkeuring van het college van burgemeester en wethouders. Daarnaast zal voortaan in de bouwvergunning vast gelegd worden dat de eigenaar van het object verantwoordelijk is voor het graffiti bestendig uitvoeren van het object en voor de eventuele reiniging daarvan.