Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Papendrecht

Uitvoeringsbesluit categorieen huishoudelijke afvalstoffen (art. 3 Afvalstoffenverordening)

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatiePapendrecht
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingUitvoeringsbesluit categorieen huishoudelijke afvalstoffen (art. 3 Afvalstoffenverordening)
CiteertitelUitvoeringsbesluit categorieen huishoudelijke afvalstoffen (art. 3 Afvalstoffenverordening)
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerpUitvoeringsbesluit ex artikel 3 afvalstoffenverordening 2010

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Afvalstoffenverordening 2010

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

19-08-201001-01-2010Onbekend

06-04-2010

PN 18-08-2010

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Uitvoeringsbesluit categorieen huishoudelijke afvalstoffen (art. 3 Afvalstoffenverordening)

 

 

 

Uitvoeringsbesluit ex artikel 3 afvalstoffenverordening 2010.

Artikel I Vaststelling omschrijving van de categorieën huishoudelijke afvalstoffen

a.

groente-, fruit- en tuinafval

:

Het deel van de huishoudelijke afvalstoffen dat van organische of dierlijke oorsprong is, composteerbaar is, en apart wordt ingezameld van andere huishoudelijke afvalstromen. Groente-, fruit en tuinafval omvat onder andere botjes, brood, doppen van pinda’s en noten, eierschalen, etensresten, kaaskorsten, kattenbakkorrels met milieukeur, koffiefilters en koffiedik, loof en schillen, mest van kleine huisdieren, noten en pitten, plantenmateriaal en klein snoeiafval, stro, theebladeren en theezakjes en visgraten. Niet tot het groente-, fruit- en tuinafval behoren as uit een asbak, as van de barbecue en open haard, vogelkooizand, (volle) stofzuigerzakken, haren van mens en dier, kauwgum, kurken, lucifers, steekschuim, papier, schelpen, peuken, slachtafval, melk- en vruchtensappakken, hout en dikke takken en zand.

b.

klein chemisch afval

:

Het deel van de huishoudelijke afvalstoffen dat schadelijke stoffen bevat. Producten die als klein chemisch afval dienen te worden ingezameld staan vermeld in de Regeling Europese afvalstoffenlijst (Eural).

c.

verpakkingsglas

:

Leeg verpakkingsglas, conform het Convenant Verpakkingen, zoals flessen en potten waarin dranken, voedsel, cosmetica en medicijnen hebben gezeten. Niet tot het verpakkingsglas behoren huishoudelijk glaswerk, lampen, spiegels en vlakglas zoals ruiten, kristal en vuurvast glas.

d.

oud papier en karton

:

Al het oud papier en karton dat geschikt is voor hergebruikt. Onder oud papier en karton worden kranten, tijdschriften, cadeaupapier, eierendozen, kartonnen en papieren verpakkingen verstaan. Productgebonden verontreinigingen zijn toegestaan (stickers, coating en vensters). Niet toegestaan is verontreinigd en/of nat papier, sanitair papier, geplastificeerd papier, behang, foto’s. Productvreemde verontreinigingen zijn niet toegestaan (verpakkingsfolie, touw).

e.

kunststof verpakkingen

:

Verpakkingen van kunststof voor het transport van goederen of verkoop aan consumenten als folies, boterkuipjes, vleeswarenschaaltjes, flessen en flacons.

f.

textiel

:

Onder textiel wordt kleding en huishoudtextiel verstaan zoals lakens, dekens, handdoeken en dergelijke, schoeisel, grote lappen stof en gordijnen. Vodden, zijnde textiel dat kapot is, mogen ook bij het textiel aangeboden worden. Vervuild textiel kan niet hergebruikt worden en dient samen met het restafval weggegooid te worden.

g.

elektrische en elektronische apparatuur

:

Wit- en bruingoed zijn, conform het Besluit verwijdering wit- en bruingoed, alle huishoudelijke apparatuur met een batterij en waar een stekker aan zit of heeft gezeten, zoals audio- en videoapparatuur, wasmachines, computers en toebehoren, elektrische gereedschappen, telefoons, zonnebanken en – hemels.

h.

bouw- en sloopafval

:

Afval vrijgekomen bij bouw- en sloopwerken, dat bestaat uit deelstromen waaronder steen en steenachtige materialen (bijvoorbeeld metselpuin, beton en tegels), verduurzaamd hout, hout, gipsblokken en –platen en teerhoudend dakbedekkingmateriaal. Asbest behoort niet tot het bouw- en sloopafval.

i.

verduurzaamd hout;

:

B hout; onbehandeld en geschilderd hout, geïmpregneerd hout (bijvoorbeeld bielzen en tuinschuttingen) en diverse soorten verlijmde plaatmaterialen (bijvoorbeeld spaanplaat, multiplex, meubelplaat, MDF).

j.

grof tuinafval

:

Het organische en composteerbare deel van het huishoudelijk afval dat vanwege volume of afmetingen niet geschikt is voor de inzamelvoorziening ten behoeve van het groente-, tuin- en fruitafval, dan wel dat vanwege de aard of dikte van het materiaal niet geschikt is voor de verwerking als groente-, tuin- en fruitafval. Onder grof tuinafval worden onder andere snoeihout en stronken van bomen verstaan.

k.

asbest en asbesthoudend afval

:

Asbesthoudend afval vrijkomend bij bouw- en sloopwerken (bijvoorbeeld asbesthoudende golf-, wand- en dakbekledingplaten), asbesthoudende isolatiematerialen en leidingen (bijvoorbeeld asbesthoudende buizen) en asbesthoudende gebruiksvoorwerpen (bijvoorbeeld bloembakken).

l.

grof huishoudelijk afval

:

Al het brandbaar afval, afkomstig van huishoudens (inboedel), dat te groot of te zwaar is om op dezelfde wijze als huishoudelijk afval aan te bieden en in te zamelen.

m.

huishoudelijk restafval

:

Mengsel van huishoudelijke afvalstoffen dat ontstaat bij huishoudens, nadat afzonderlijke componenten gescheiden zijn gehouden en gescheiden worden afgevoerd.

n.

tapijten

:

Vloerbedekking bestaande uit synthetische vezels (polyamide, polyacryl of polypropyleen) of natuurlijke vezels (bijvoorbeeld wol).

o.

drukhouders

:

Houders waarin een ontplofbare stof heeft gezeten zoals LPG-tanks, gasflessen, brandblussers en overige drukhouders.

p.

autobanden

:

Banden van personenauto’s.

q.

puin

:

Steenachtig materiaal dat is vrijgekomen bij bouw- en sloopwerken en niet vermengd is met andere afvalstoffen.

r.

metaal

:

Oud ijzer en welvaartsschroot, afval dat geheel of bijna geheel bestaat uit metalen.

s.

olie en vetten

:

Olie en vetten zoals bedoeld in het Besluit inzamelen afvalstoffen.

t.

gips

:

Een mineraal dat grotendeels uit het zout calciumsulfaat (CaSO4) bestaat en is vrijgekomen bij bouw- en sloopwerken en niet vermengd is met andere afvalstoffen

Artikel II

Inwerkingtreding

Dit besluit treedt in werking op de eerste dag na bekendmaking en werkt terug tot 1 januari 2010.

Artikel III Citeertitel

Dit besluit wordt aangehaald als: Uitvoeringsbesluit categorieën huishoudelijke afvalstoffen.

Aldus vastgesteld in de vergadering van 6 april 2010.

De secretaris

R.G. Beek

De burgemeester

C.J.M. de Bruin