Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Omgevingsdienst Rivierenland

Risicomanagement en bepaling van het weerstandsvermogen

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieOmgevingsdienst Rivierenland
OrganisatietypeRegionaal samenwerkingsorgaan
Officiële naam regelingRisicomanagement en bepaling van het weerstandsvermogen
CiteertitelOnbekend
Vastgesteld dooralgemeen bestuur
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

04-01-2016Nieuwe regeling

14-12-2015

Blad gemeenschappelijke regeling

2015/449

Tekst van de regeling

Intitulé

Risicomanagement en bepaling van het weerstandsvermogen

 

 

Beheersing van risico’s

Om een risico te kunnen beheersen, zullen voor ieder geïdentificeerd risico beheersmaatregelen kunnen worden genomen. De literatuur over risicomanagement onderscheidt vier risicostrategieën, te weten:

1. Vermijden

Hierbij wordt de kans/mogelijkheid van optreden van een bepaald risico opgeheven. Dit houdt in dat de activiteit waar een risico door ontstaat wordt beëindigd, op een andere manier wordt vormgegeven of geen activiteit wordt gestart dat een risico met zich meebrengt. Vermijden is niet altijd een relevante categorie van maatregelen. Vermijden kan namelijk tot gevolg hebben dat doelstellingen die met bepaalde activiteiten werden beoogd niet kunnen worden gerealiseerd. Dus ook het veranderen van doelen of het verkleinen van de schaal behoort tot de mogelijkheden van vermijden.

2. Verminderen

Hierbij wordt beoogd de kans op het optreden of het gevolg van het optreden van een risico te verkleinen. Wanneer we de kans op een risico willen verkleinen moeten we voorzorgsmaatregelen dan wel beheersmaatregelen treffen. Wanneer we de gevolgen van een risico willen verminderen kunnen we denken aan het treffen van een voorziening. Omgaan met risico’s vereist in het proces van vermindering, aanpassing van bijvoorbeeld de organisatie, mensen en vaardigheden, procedures, systemen en de organisatiecultuur.

3. Overdragen

Bij het overdragen van risico’s moet worden gedacht aan het verkleinen van het risico door de gevolgen aan anderen over te dragen. Het overdragen van risico’s gebeurt in een aantal gevallen door middel van juridische overdracht (contracten, inkoop-, leverings- en verkoopvoorwaarde, garantie etc.) of het verzekeren van een bepaald risico. Ook het delen van risico’s (door middel van aangaan van joint ventures en partnerships) en diversificatie en spreiding behoren tot het overdragen van risico’s.

4. Accepteren

Wanneer een risico niet wordt vermeden, vermindert of overgedragen, dan wordt het risico geaccepteerd. Wanneer het risico zich voor zal doen komt het gevolg van het optreden van het risico geheel voor rekening van de ODR. Binnen het proces van accepteren hoort een risico. En dat risico is dat met onzekerheid van de materie rekening moet worden gehouden.

8Risicomanagement binnen de bedrijfsvoering

Het risicomanagement dient een onderdeel van de bedrijfsvoering te zijn. Daarmee komt het op gezette tijden terug op de agenda. Het is een onderdeel van het integraal management. Elk afzonderlijk risico moet worden toegewezen aan een afdelingsmanager. Daarnaast wordt bij de aanlevering van de gegevens voor het dan op te stellen P&C-instrument een toets gedaan. Deze toets wordt gedaan door de controller in het kader van de controlfunctie. Door verschillende medewerkers actief te betrekken bij het risicomanagement en iedereen een eigen verantwoordelijkheid te geven wordt de bewustwording en de inbedding binnen de organisatie gestimuleerd.

Een andere toegevoegde waarde van risicomanagement is dat de medewerkers een juiste prioritering van risico’s kunnen aanbrengen op basis van het risicomanagement. Het actualiseren van de risico’s blijft primair een verantwoordelijkheid van de afdelingen die hiervoor geadviseerd kunnen worden door de controller. Het staat de afdelingen, binnen het concept van het integraal management, vrij om te bepalen hoe zij hier invulling aan geven.

Een derde meerwaarde van het risicomanagement is dat de uitkomsten gehanteerd worden bij het prioriteren van de acties voor verdere verbetering van de bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld door het beschrijven van werkprocessen en de interne controle in het kader van de rechtmatigheid. De uitkomsten van de inventarisatie kunnen worden gebruikt bij het formuleren van een verbeterplan voor de bedrijfsvoering.

Om periodiek de stand van zaken te melden, is het risicomanagement gekoppeld aan de planning en control cyclus. In de begroting en de rekening is de verplichte paragraaf “weerstandsvermogen en risicobeheersing” aanwezig. In deze paragraaf zal worden gerapporteerd over de ontwikkeling van risico’s en de weerstandscapaciteit. In de bestuursrapportage wordt tussentijds gerapporteerd over wijzigingen van de risico’s. Eventuele voorgestelde maatregelen die voortvloeien uit de risico’s en die extra beslag leggen op (financiële) middelen kunnen jaarlijks worden aangemeld bij het opstellen van de begroting zodat integrale afweging kan plaatsvinden.

Wanneer de weerstandscapaciteit onder het afgesproken niveau komt, zal moeten worden gezorgd dat binnen afzienbare tijd de weerstandscapaciteit weer op het afgesproken niveau wordt gebracht. Afhankelijk van de oorzaak (door het voordoen van een risico, toename van de risico’s e.d.) en de omvang dienen voorstellen te worden gedaan in het eerstvolgende P&C-instrument om weer aan de afgesproken norm te komen.

9Tot slot

Samenvattend overzicht uitgangspunten:

  • ·

    Voor het bepalen van de weerstandscapaciteit wordt voor de algemene reserve volledig en de bestemmingsreserves voor 50% van het claim loze deel meegenomen.

  • ·

    De post onvoorzien en eventuele begrotingsruimte wordt volledig meegenomen.

  • ·

    Eventuele structurele effecten van risico’s worden binnen maximaal 2 jaar in de begroting opgelost.

  • ·

    Het weerstandsvermogen naar categorie C – Voldoende, te brengen.

  • ·

    Een opslag te hanteren voor niet-geïdentificeerde risico’s van 25% op de risico’s.

Deze beleidsnota is vastgesteld in de vergadering van het Algemeen Bestuur d.d. 14 december 2015.

de voorzitter,

 

de secretaris,

 

 

 

C.A.H. Zondag

 

A.Schipper

Bijlage I: voorbeeld berekening weerstandsvermogen

Berekening obv de paragraaf weerstandsvermogen programmabegroting 2016 met geactualiseerde risico’s.

Bij de oprichting van de ODR is een aantal risico’s genoemd die direct verband hiermee houden. Doordat de ODR nu ervaringscijfers aan het opbouwen is en er steeds meer helder is dat de budgetten passend zijn kunnen de risico’s vervallen.

  • ·

    Hogere kosten voor ICT dan waarin nu voorzien is.

  • ·

    Hogere uitvoeringskosten vanwege toepassing van het vastgestelde sociaal plan.

  • ·

    In de begroting is nog in een aantal gevallen uitgegaan van kengetallen. Werkelijke kosten kunnen deze kengetallen overschrijden. Met name de vergoeding voor de reiskosten, de dienstreizen en de verblijfskosten blijft een risico. In de begroting is hiervoor in combinatie met de kosten voor abonnementen en verzekeringen 3% van de loonsom opgenomen. Gezien de opbouw van de ervaringscijfers wordt het risico kleiner.

  • ·

    Niet tijdig kunnen realiseren van de taakstelling op de primaire formatie 2017.

Actuele risico’s

  • ·

    Ontbreken van uniformiteit in de uitvoering als gevolg van de wens naar teveel gemeentelijk maatwerk waarbij dit lopende het jaar moet worden ingevuld. Mocht dit risico zich voordoen, dan zal dit nadelig zijn voor de efficiency en kan dit leiden tot het niet halen van de efficiencytaakstelling.

  • ·

    Stoppen of de herverdeling van de subsidie Externe Veiligheid of subsidie archeologie waarbij de bekendmaking te laat plaatsvind.

  • ·

    Verbeuren van wettelijke dwangsommen bij het niet tijdig (kunnen) beslissen

  • ·

    Invoering wet vennootschapsbelastingplicht overheidsbedrijven (VPB). Op grond van deze nieuwe wet worden Nederlandse publiekrechtelijke rechtspersonen per 1 januari 2016 in beginsel belastingplichtig voor de vennootschapsbelasting.

  • ·

    Invoering individueel keuzebudget en een nieuw beloningshoofdstuk per 2016. Het individueel keuzebudget sluit aan bij de wens van de werknemer voor meer keuzevrijheid. Het nieuwe beloningshoofdstuk zorgt voor minder regels en zal de mobiliteit van medewerkers bevorderen. Het risico ligt in de sfeer van het uitbetalen van het vakantiegeld 2017 in het boekjaar 2016. We schatten in dat ongeveer 50% van de medewerkers gebruik zal maken van deze mogelijkheid.

  • ·

    In 2015 vindt een onderzoek plaats naar de gevolgen van de invoering van de private kwaliteitsborging bouwtoezicht. Mogelijk heeft dit gevolgen voor de ODR en zijn bedrijfsvoering. Hierover wordt u in 2015 afzonderlijk geïnformeerd. Mogelijk leidt dit ook tot het opnemen van risico’s.

  • ·

    Terugtreding deelnemer, indien een deelnemer zich op de extra taken terugtreed zal dit gevolgen hebben voor de bedrijfsvoering.

  • ·

    Informatie voorziening, indien systemen de data niet meer kunnen leveren zal dit leiden tot een productieverlies. Dit kan voorkomen door bijvoorbeeld stroomstoringen, kabelbreuk, hardware- of softwarematige storingen.

  • ·

    Output sturing afhankelijk van de omvang van het pluspakket zal vanaf 2018 een risico ontstaan ten aanzien.

Omschrijving

Kans-klasse

Bedrag

Kans

Risico

Jaar

Hogere kosten ICT

 

 

 

Vervallen

 

Sociaal plan

 

 

 

Vervallen

 

Dienstreizen, verblijfkosten

 

 

 

Vervallen

 

Realiseren taakstelling

 

 

 

Vervallen

 

Gemeentelijk maatwerk

1

200.000

2%

4.000

 

Wegvallen subsidies

2

170.000

30%

51.000

2018

Verbeuren wettelijke dwangsommen

3

10.000

50%

5.000

 

Invoering VPB

3

40.000

50%

20.000

2016

Individueel keuze budget

5

375.000

90%

337.500

2016

Toegevoegde risico’s

 

 

 

 

 

private kwaliteitsborging bouwtoezicht

 

 

 

PM

 

Terugtreding deelnemer

1

1.100.000

10%

110.000

 

Stroomstoring, kabelbreuk e.d.

3

95.000

50%

45.000

 

Output sturing (2018)

 

 

 

PM

 

Totaal geïdentificeerde risico’s

 

 

 

572.500

 

Ongeïdentificeerde en kleine risico’s

2

572.500

25%

143.125

 

Benodigd weerstandsvermogen

 

 

 

715.625

 

Tabel: kansklassen

1

< of 1x per 10 jaar

10%

2

1 keer per 5-10 jaar

30%

3

1 keer per 2-5 jaar

50%

4

1 keer per 1-2 jaar

70%

5

1x per jaar of >

90%

Weerstandcapaciteit

 

Bedrag

Vrij deel

Correctie

Beschikbaar

Algemene reserve

289.000

289.000

100%

289.000

Doorlopende kwaliteitsontwikkeling

301.000

75.250

50%

37.625

Pao's provincie

239.000

0

50%

0

Onvoorzien

75.000

 

 

75.000

 

 

 

 

401.625

Weerstandsvermogen

Weerstandscapaciteit € 401.625,= / geïdentificeerde risico’s € 715.625 = weerstandsvermogen 0,55

Het weerstandsvermogen valt in categorie E – Onvoldoende.

Indien de ODR maatregelen neemt over het risico Individueel keuze pakket waardoor het risico reduceert tot nul zal het weerstandsvermogen 1,37 worden en in de categorie C vallen, voldoende. Voorstellen voor maatregelen zullen bij de jaarstukken 2015 worden gepresenteerd.

--------------------------------

Bijlage II brief ministerie van Binnenlandse Zaken