Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Zaanstad

Subsidieregeling buurthuizen Zaanstad 2016

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Zaanstad
Officiële naam regelingSubsidieregeling buurthuizen Zaanstad 2016
CiteertitelSubsidieregeling buurthuizen Zaanstad
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerpSubsidieregeling buurthuizen Zaanstad 2016

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Gemeentewet, art. 147
  2. Algemene Subsidie Verordening Zaanstad 2014 (ASV)

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

06-01-201601-01-201601-01-2017Onbekend

17-12-2015

Gemeenteblad 2016, nr. 858

2015/243117

Tekst van de regeling

Intitulé

De raad van de gemeente Zaanstad:

Overwegingen:

  • -

    In elk sociaal wijkteamgebied is ten minste één buurthuisfunctie die meerdere activiteiten combineert;

  • -

    Buurthuizen leveren met hun activiteiten een bijdrage aan de maatschappelijke vraagstukken in hun eigen wijk;

  • -

    Buurthuizen (gelegen binnen de grenzen van gemeente Zaanstad) zijn –in een ideale situatie– zelfstandig, ontwikkelen maatschappelijk ondernemerschap, financiële weerbaarheid en genereren eigen inkomsten om zo min mogelijk structureel afhankelijk te zijn van gemeentelijke subsidies;

  • -

    De gemeente heeft er begrip voor dat startende zelfstandige buurthuizen een geleidelijke opbouw van enkele jaren nodig hebben voordat ze tot volle zelfstandigheid komen.

stelt vast:

Subsidieregeling buurthuizen Zaanstad 2016

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze regeling wordt verstaan onder:

  • 1.

    buurthuis:

    • a.

      Een buurthuis in Zaanstad is een gebouw, gericht op de wijk en haar bewoners, waar wijkbewoners op een laagdrempelige manier terecht kunnen om elkaar te ontmoeten. Op deze manier draagt het buurthuis bij aan de sociale cohesie in de wijk.

    • b.

      De kerntaak van het buurthuis is een bijdrage leveren aan maatschappelijke activiteiten en vraagstukken in de wijk, waarbij het buurthuis maatschappelijk ondernemerschap ontwikkelt.

    • c.

      Het buurthuis is een platform voor activiteiten en initiatieven van en voor alle bevolkingsgroepen uit de wijk: jong, oud, vrouw, man en alle culturen en achtergronden. Het sluit aan en stemt af met andere maatschappelijke organisaties, waaronder het sociaal wijkteam en het jeugdteam.

    • d.

      Het buurthuis biedt plek aan verschillende soorten activiteiten. Een sportclub die hoofdzakelijk sportactiviteiten biedt is geen buurthuis.

    • e.

      Het buurthuis is (met uitzondering van de vakantieperiode) minimaal acht dagdelen per week open voor het publiek, overdag en ’s avonds, door de week en in het weekend.

    • f.

      Het buurthuis kent een balans tussen maatschappelijke activiteiten (het primaire doel) en activiteiten die tot inkomsten leiden om zelfstandig te kunnen zijn of worden.

    • g.

      De organisatie van het buurthuis is in handen van een rechtspersoon met een bestuur dat verantwoordelijkheid voor het buurthuis draagt.

  • 2.

    startend buurthuis: een buurthuis dat nog geen vijf jaar bestaat als zelfstandige organisatie.

Artikel 2 Doel van de subsidie

Met het verstrekken van subsidies in het kader van deze regeling wordt beoogd Zaanse buurthuizen te ondersteunen om een bijdrage te leveren aan de maatschappelijke opgaven in de wijk, alsmede de continuïteit van de buurthuisfunctie te helpen waarborgen. Daarbij is het de bedoeling de buurthuizen te ondersteunen in hun ontwikkeling naar zo veel mogelijk zelfstandigheid en ondernemerskracht.

Artikel 3 Reikwijdte subsidie

Deze regeling is van toepassing op geldelijke bijdragen van het college ten behoeve van de exploitatie van Zaanse buurthuizen zoals genoemd in bijlage 1.

Artikel 4 Doelgroep

  • 1. Subsidie wordt uitsluitend verstrekt aan Zaanse buurthuizen zoals genoemd in bijlage 1 van deze regeling.

  • 2. Het college stelt bijlage 1 van deze regeling vast.

  • 3. Het college kan besluiten dat buurthuizen worden toegevoegd aan dan wel verwijderd van de lijst uit bijlage 1. Bij de beoordeling zal het college kijken naar draagvlak in de buurt, geografische spreiding, capaciteit van bestaande voorzieningen, de bijdrage aan de maatschappelijke opgaven en de uitputting van het beschikbare budget.

Artikel 5 Wijze van verdeling subsidiebudget

  • 1. De verdeling van de beschikbare subsidiemiddelen geschiedt na afloop van de uiterlijke datum voor indiening van subsidieaanvragen zoals opgenomen in artikel 7 van deze regeling.

  • 2. Indien volledige toekenning van aangevraagde subsidies leidt tot een overschrijding van het subsidieplafond, dan zal het college de subsidie verdelen, rekening houdend met de bijdrage van de buurthuizen aan de maatschappelijke opgaven in de wijk.

  • 3. Het college is bevoegd een incidentele overschrijding van het subsidieplafond toe te staan, indien het college van mening is dat een buurthuis de aangevraagde subsidiemiddelen nodig heeft om te kunnen bijdragen aan een urgente maatschappelijke opgave in de wijk.

Artikel 6 Aanvraag

  • 1. Een subsidie ten behoeve van de exploitatie van een buurthuis kan worden aangevraagd door Zaanse buurthuizen die genoemd zijn in bijlage 1 van deze regeling.

  • 2. De subsidieaanvraag moet digitaal, via de website van de gemeente Zaanstad, ingediend worden.

  • 3. Bij de subsidieaanvraag overlegt de aanvrager in ieder geval een jaarplan en een daarop afgestemde begroting, en –indien van toepassing- een meerjarenbegroting beheer en onderhoud. In bijlage 2 van deze regeling staat omschreven welke informatie minimaal in het jaarplan en de begroting opgenomen dient te worden.

  • 4. Het jaarplan en de begroting zoals genoemd in het derde lid dienen, voor indiening van de subsidieaanvraag bij de gemeente, afgestemd te worden met een wijkmanager van de gemeente Zaanstad en, zo mogelijk, het Sociale Wijkteam en/of andere maatschappelijke partners in de wijk waarin het buurthuis is gevestigd.

  • 5. Als de subsidieaanvrager krachtens artikel 4:5 van de Algemene wet bestuursrecht de gelegenheid heeft gehad de aanvraag aan te vullen, geldt als datum van indiening van de aanvraag de datum waarop de aanvraag is aangevuld en compleet geworden is.

Artikel 7 Aanvraagtermijn

  • 1. De subsidieaanvraag dient uiterlijk 1 oktober van het jaar voorafgaand aan het kalenderjaar waarop deze betrekking heeft ingediend te zijn.

  • 2. In afwijking van het eerste lid dient de subsidieaanvraag voor het jaar 2016 uiterlijk 10 januari 2016 ingediend te zijn.

Artikel 8 Subsidiecriteria

De subsidie wordt slechts verstrekt indien:

  • -

    voldaan wordt aan de definitie van buurthuis in deze regeling;

  • -

    het buurthuis genoemd wordt in bijlage 1 waarin de te subsidiëren Zaanse buurthuizen zijn opgenomen;

  • -

    financiële ondersteuning noodzakelijk is, dat wil zeggen dat de gemeentelijke bijdrage noodzakelijk is om de exploitatie sluitend te kunnen krijgen; en

  • -

    documenten ter onderbouwing van de subsidieaanvraag, zoals genoemd in artikel zes, derde lid, zijn aangeleverd.

Artikel 9 Subsidiebedrag

  • 1. De subsidie bedraagt maximaal 15% van de totale exploitatiekosten van het buurthuis, mits er sprake is van een tekort op basis van de inkomsten.

  • 2. Indien de aanvrager een startend buurthuis is, bedraagt de subsidie maximaal 25% van de totale exploitatiekosten, mits er sprake is van een tekort op basis van de inkomsten.

Artikel 10 Weigeringsgronden

  • 1. De subsidie kan geweigerd worden als het buurthuis geen bijdrage levert aan de maatschappelijke opgaven in de wijk.

  • 2. In aanvulling op artikel 9 van de ASV kan de subsidie worden geweigerd indien de buurthuizen in een Sociaal Wijkteamgebied het betreffende jaar tezamen een bovengemiddeld bedrag aan subsidie hebben aangevraagd, waardoor onevenredige verdeling van budget over de verschillende Sociaal Wijkteamgebieden ontstaat. In dat geval zullen de betreffende buurthuizen en de gemeente met elkaar in gesprek gaan om een meer evenwichtige verdeling te bereiken.

Artikel 11 Voortgangsgesprek

Twee keer per subsidiejaar neemt een wijkmanager het initiatief tot het voeren van een voortgangsgesprek met het gesubsidieerde buurthuis.

Artikel 12 Verantwoording

Uiterlijk 13 weken nadat de gesubsidieerde activiteiten zijn verricht, dient de subsidieontvanger een aanvraag tot vaststelling in.

De aanvraag tot vaststelling bevat:

  • 1.

    een inhoudelijk verslag waaruit blijkt in hoeverre de activiteiten hebben bijgedragen aan de maatschappelijke opgaven in de wijk;

  • 2.

    een globaal overzicht van de activiteiten en de hieraan verbonden uitgaven en inkomsten (financieel verslag of jaarrekening van het buurthuis, met inachtneming van bijlage 2 van deze subsidieregeling);

  • 3.

    een balans van het afgelopen subsidietijdvak met een toelichting daarop.

Artikel 13 Hardheidsclausule

Het college kan, in bijzondere gevallen, afwijken van het bepaalde in deze regeling, indien een strikte toepassing daarvan zal leiden tot een onevenredige benadeling van de aanvrager of subsidieontvanger.

Artikel 14 Onvoorziene gevallen

In gevallen waarin deze regeling niet voorziet beslist het college.

Artikel 15 Overgangs- en slotbepalingen

  • 1.

    Deze regeling treedt in werking op 1 januari 2016

  • 2.

    Deze regeling wordt aangehaald als: Subsidieregeling buurthuizen Zaanstad.

  • 3.

    Deze subsidieregeling buurthuizen Zaanstad wordt in het najaar van 2016 met de besturen van de buurthuizen geëvalueerd. De uitkomst van deze evaluatie kan aanleiding zijn om deze regeling aan te passen.

  • 4.

    Subsidies verstrekt op basis van de Beleidsregel subsidiëring buurthuizen zullen worden afgehandeld conform de bepalingen in deze beleidsregel.

Bijlage 1 – Buurthuizen die in aanmerking kunnen komen voor een subsidie op basis van de subsidieregeling buurthuizen Zaanstad

Sociaal wijkteamgebiedNaam buurthuis
Krommenie Oost en WestDe Pelikaan De Palmboom Het blok De Horn
WormerveerDe Lorzie/Stichting Bewonersbedrijf Wormerveer De Noorddam
Assendelft en WestzaanA3 De Kwaker
Oud Koog en Oud ZaandijkHet BrandtWeer
Westerkoog, Rooswijk en Nieuw WestDe Vuister De Zeskanter
Zaandam Noord en KogerveldDe Bovenkruier
PoelenburgDe Poelenburcht
RosmolenwijkDe Kolk/Klampersstraat
Zaandam ZuidStichting Wijkcentrum Dirk Prins De Doorbraak
Oude Haven en Zaandam West't Stekkie/Het Havenkwartier/Havenbelang
Pelders- en HoornseveldKleurrijk

Bijlage 2 – Onderdelen die herkenbaar moeten zijn in jaarplan, begroting en verantwoording

Jaarplan:

Het jaarplan van een buurthuis wordt opgesteld in samenspraak met de wijkmanager en zo mogelijk met het Sociaal Wijkteam en/of andere maatschappelijke partners.

In het jaarplan staan in ieder geval beschreven:

  • ·

    de belangrijkste maatschappelijke opgaven in de wijk;

  • ·

    de bijdrage die het buurthuis aan deze opgaven wil leveren (en/of faciliteren), dat wil zeggen: een (globale) beschrijving van de activiteiten, de doelen en resultaten die met de activiteiten worden nagestreefd, en hoe daarmee wordt bijgedragen aan de maatschappelijke opgaven;

  • ·

    de ondersteuning die daarbij nodig is;

Aan buurthuizen wordt daarnaast geadviseerd een meerjarenbeleidsplan met bijbehorende meerjarenbegroting op te zetten.

Begroting:

In de begroting van het buurthuis staan in ieder geval de volgende posten beschreven:

Baten/inkomsten:

  • ·

    verhuuropbrengsten

  • ·

    barexploitatie

  • ·

    bijdragen van andere partijen (bijvoorbeeld huursubsidie)

  • ·

    opbrengsten uit activiteiten (bijvoorbeeld eigen bijdragen deelnemers)

Lasten/kosten:

  • ·

    huisvestingskosten (huur of hypotheek/afschrijving, energie, klein onderhoud, afval, belastingen, beveiliging, energie)

  • ·

    beheerkosten (onderhoud, personeel, schoonmaak, verzekeringen)

  • ·

    kantoor- en organisatiekosten

  • ·

    overige afschrijvingen (meubilair, vloerbedekking, e.d.)

  • ·

    reservering groot onderhoud (indien het pand in eigendom is)

  • ·

    uitgaven aan activiteiten die bijdragen aan maatschappelijke opgaven

  • ·

    reservering/investering energiebeperking/-opwekking

Bijzonderheden:

  • ·

    In de begroting kan – wanneer de rechtspersoon eigenaar is van het pand cq het gaat om onderhoud dat niet tot de onderhoudstaak van de eigenaar behoort- een voorziening/bestemmingsreserve worden opgenomen voor toekomstig groot onderhoud. Bij de subsidieaanvraag dient in dit geval een ‘meerjarenbegroting beheer en onderhoud’ te worden toegevoegd;

  • ·

    In de begroting kan een bedrag worden opgenomen als investering of reservering voor energie beperkende of energieopwekkende maatregelen waarvan het rendement aantoonbaar is binnen een periode van tien jaar;

  • ·

    In de begroting kan door startende buurthuizen een (onderbouwd) bedrag worden opgenomen voor kosten die specifiek te maken hebben met hun opstartfase (bijvoorbeeld voor certificering en veiligheidsmaatregelen);

  • ·

    Conform artikel 9 van deze subsidieregeling kan de subsidie voor een individueel buurthuis nooit meer bedragen dan het tekort op de totale exploitatiekosten,

    • o

      tot een maximum van 25 procent van de totale exploitatiekosten voor startende buurthuizen,

    • o

      tot een maximum van 15 procent van de totale exploitatiekosten voor de overige buurthuizen,

mits er sprake is van een tekort op basis van de inkomsten.

Verantwoording:

Uiterlijk 13 weken nadat de gesubsidieerde activiteiten zijn verricht, dient de subsidieontvanger een aanvraag tot vaststelling in.

De aanvraag tot vaststelling bevat:

  • ·

    een inhoudelijk verslag waaruit blijkt in hoeverre de activiteiten hebben bijgedragen aan de maatschappelijke opgaven in de wijk, waarbij wordt gerefereerd aan het jaarplan;

  • ·

    een globaal overzicht van de activiteiten en de hieraan verbonden uitgaven en inkomsten (financieel verslag of jaarrekening van het buurthuis, waarin dezelfde begrotingsposten zichtbaar zijn als in de eerder ingediende begroting)

  • ·

    een balans van het afgelopen subsidietijdvak met een toelichting daarop.