Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Dongen

Acceptatievoorwaarden Milieustraat De Coolhof

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieDongen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingAcceptatievoorwaarden Milieustraat De Coolhof
CiteertitelAcceptatievoorwaarden milieustraat De Coolhof
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Afvalstoffenverordening van de gemeente Dongen 2016

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

04-01-2016Nieuwe regeling

10-12-2015

Gemeentelijke informatiekrant 28-12-1015

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Milieustraat De Coolhof

Acceptatievoorwaarden

ter uitvoering van artikel 6, lid 2, van het

Uitvoeringsbesluit Afvalstoffenverordening van de gemeente Dongen 2016.

Ten aanzien van de dagen, tijden en regels waarop en waaronder op de milieustraat huishoudelijke afvalstoffen ter inzameling kunnen worden aangeboden is het volgende bepaald:

 

Openingsdagen en –tijden.

De milieustraat is, met uitzondering van algemeen erkende feestdagen, van dinsdag tot en met vrijdag van 10.00 tot 12.00 uur en van 13.30 tot 15.30 uur, als ook op zaterdag van 09.00 tot 16.00 uur, geopend.

 

Regels:

Artikel 1

Definities:

in deze acceptatievoorwaarden wordt verstaan onder:

 

Milieustraat:

de locatie van de gemeente Dongen aan de Hak nr. 16 waar in deze acceptatievoorwaarden genoemde componenten van huishoudelijke afvalstoffen kunnen worden aangeboden.

Beheerder:

de door burgemeester en wethouders als zodanig aangewezen persoon respectievelijk personen die verantwoordelijk is (zijn) voor de dagelijkse gang van zaken.

Aanbieder:

degene, die woonachtig is in de gemeente Dongen, huishoudelijke afvalstoffen aanbiedt op de milieustraat en afvalstoffenheffing betaalt.

Afvalstoffen:

alle stoffen, preparaten of andere producten die behoren tot de categorieën die zijn genoemd in bijlage I bij richtlijn nr. 75/442/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 15 juli 1975 betreffende afvalstoffen, waarvan de houder zich ontdoet, voornemens is zich te ontdoen of zich moet ontdoen.

Gevaarlijke afvalstoffen:

Bij ministeriële regeling als zodanig aangewezen afvalstoffen, met inachtneming van ter zake voor Nederland verbindende verdragen en van besluiten van volkenrechtelijke organisaties.

Huishoudelijke afvalstoffen:

afvalstoffen afkomstig uit particuliere huishoudens, behoudens voor zover het afgegeven of ingezamelde bestanddelen van die afvalstoffen betreft, die zijn aangewezen als gevaarlijke afvalstoffen.

Grof huisafval:

huishoudelijke afvalstoffen die te groot en/of te zwaar zijn om op dezelfde wijze als de andere huishoudelijke afvalstoffen aan de inzameldienst te worden aangeboden en die niet vallen onder de producentenverantwoordelijkheid.

Papier en karton:

een component uit het huishoudelijk afval o.a. bestaande uit drukwerk (kranten, tijdschriften), kartonnen verpakkingen (dozen) en diverse andere producten van de materiaalsoort papier of karton.

Klein chemisch (gevaarlijk) afval:

een component uit het huishoudelijk afval genoemd in de categorie "Welles" uit de zgn. "Welles-Nietes"-lijst.

Asbest:

de vezelachtige silicaten actinoliet, amosiet, anthofyliet, chrysotiel, crocidoliet en tremoliet, alsmede producten waarin die vezelachtige silicaten zijn verwerkt (bijv. vinylzeil en vinyltegels, asbesthoudende vloerbedekking, asbestplaten gebruikt als wand- of plafondplaten, golfplaten, asbestkoord, kookplaatjes en haardrogers e.d.).

Koel- en vrieskasten:

een uit een huishouden afkomstige koel- of vrieskast.

(Afgedankte) elektrische en elektronische apparatuur:

uit een huishouden afkomstige elektr(on)ische apparaten zoals koffiezetapparaten, strijkijzers, radio’s en videorecorders.

 

Glas:

de component uit het huishoudelijke afval, voor zover het eenmalig glas betreft zoals flessen, potten en glazen voorwerpen.

Vlak glas:

de component uit bouw- en sloopafval bestaande uit vensterglas, gemengd (diverse kleuren) vlakglas, spiegelglas en isolatieglas. Uitgezonderd zijn: autoruiten.

Puin:

de component uit bouw- en sloopafval die vrij kan komen bij (ver)bouwactiviteiten die iedere particulier wel eens aan en in zijn woning pleegt uit te voeren, bestaande uit steenachtige materialen inclusief keramisch sanitair.

Sloophout:

houtafval dat vrijkomt bij bouw- en sloopwerkzaamheden die iedere particulier wel eens aan en in zijn woning pleegt uit te voeren en dat bestaat uit onder andere hout, deuren en kozijnen met een maximale lengte van 2,5 meter, massief hout, spaanplaat, multiplex, vezelplaat, MDF, geverfd hout, hard- en zachtboard, geplastificeerde houtsoorten, massieve deuren en kozijnen zonder glas en aluminium.

Uitgezonderd zijn: hout dat geheel of gedeeltelijk verbrand is, geïmpregneerde en gewolmaniseerde houtsoorten en bielzen, trespa, riet, bomen en struiken, hout met cementspecie, hout vermengd met andere afvalstoffen en alle overige houtsoorten.

Snoeihout:

afval dat vrijkomt uit een particuliere tuin bestaande uit: takken van bomen en heesters met een maximale diameter van 10 cm.

Metalen:

een component uit het huishoudelijk afval dat uit metalen vervaardigd is zoals ijzer, koper en aluminium (bijv. fietsen en onderdelen van (vaat)wasmachines, ijzeren palen en tuinmeubelen, potten en pannen etc.).

Textiel:

een component uit het huishoudelijk afval zoals kleding en huishoudtextiel, zoals lakens, dekens, handdoeken en dergelijke, schoeisel, grote lappen stof en gordijnen.

Grond:

uit particuliere tuinen afkomstige grond.

Autobanden:

banden afkomstig van auto's bestemd uitsluitend voor het vervoeren van personen.

Kadavers:

kadavers van kleine huisdieren.

Kunststoffenmix:

alle materialen welke voor meer dan 50% uit kunststof, plasticfolie en/of tempex bestaan.

Uitgezonderd zijn: verontreinigde verpakkingsmaterialen en verpakkingsmaterialen van chemicaliën.

Gipshoudende materialen:

gipsplaten en gipsblokken, gasbeton, lichtbeton en/of een mengsel van deze drie.

Uitgezonderd zijn: gipshoudende materialen vermengd of vervuild met andere afvalstoffen.

Dakbouw- en sloopafval:

afval vermengd met en hoofdzakelijk bestaande uit dakleer, schoorsteenkanalen of isolatie.

Dakgrind:

dakgrind dat maximaal voor 10% met zand en bladeren is vervuild.Uitgezonderd zijn: chemisch afval, asbesthoudende en asbestverdachte materialen en dakbedekkingmaterialen.

Tapijtresten:

alle vloerbedekking en vloerkleden waarin textiele stoffen zoals zijde, wol, katoen en jute, alsmede synthetische en kunstmatige vezels verwerkt zijn.

Uitgezonderd zijn: tapijtresten vermengd met ander afval.

Restafval:

die componenten van het grof huisafval die niet zijn uit te splitsen naar de in dit artikel genoemde componenten van het huishoudelijk afval zoals meubilair, vloerbedekking, draadglas etc.

Artikel 2

De volgende afvalstoffen worden op de milieustraat geaccepteerd:

  • A.

    Papier en karton.

  • B.

    Klein chemisch (gevaarlijk) afval, incl. afgewerkte olie.

  • C.

    Asbest.

  • D.

    Koel- en vrieskasten.

  • E.

    (afgedankte) elektrische en elektronische apparatuur.

  • F.

    Glas.

  • G.

    Vlak glas.

  • H.

    Puin.

  • I.

    Sloophout.

  • J.

    Snoeihout.

  • K.

    Metalen.

  • L.

    Textiel.

  • M.

    Grond.

  • N.

    Autobanden.

  • O.

    Kadavers.

  • P.

    Kunststoffenmix.

  • Q.

    Gipshoudende materialen.

  • R.

    Bouw- en sloopafval.

  • S.

    Dakgrind.

  • T.

    Tapijtresten

  • U.

    Restafval.

 

De in dit artikel genoemde afvalstoffen dienen gescheiden te worden aangeboden. Per genoemde afvalstof gelden specifieke voorschriften, te weten:

A. Papier en karton:

aangeboden papier en karton moet droog zijn; voorts mag het niet verontreinigd zijn met stoffen zoals metaal, koord, touw, kunststof, glas en textiel.

B. Klein chemisch (gevaarlijk) afval, incl. afgewerkte olie:

deze afvalstoffen dienen te worden aangeboden in de milieubox dan wel anderszins goed verpakt.

C. Asbest:

slechts kleine asbesthoudende materialen en golfplaten worden geaccepteerd. Het asbesthoudend materiaal dient per eenheid verpakt in doorzichtig plastic met een dikte van tenminste 0,2 mm. en dicht geplakt met tape te worden aangeboden.

Inpakken op of nabij het terrein van de milieustraat is niet toegestaan. De aanbieder dient het materiaal zelf in de door de beheerder aangewezen container te leggen.

Per aanbieding mogen maximaal 5 asbestplaten worden aangeboden.

D. Koel- en vrieskasten:

koel- en vrieskasten dienen leeg en compleet met motor te worden aangeboden. Per kast is het geldende verwerkingstarief verschuldigd.

E. (Afgedankte) elektrische en elektronische apparatuur:

Uit een huishouden afkomstige elektr(on)ische apparaten zoals koffiezetapparaten, strijkijzers, radio’s, videorecorders, televisies en monitoren van personal computers dienen compleet te worden aangeboden.

F. Glas:

geaccepteerd wordt bruin, wit en groen eenmalig glas, zoals flessen, potten en glazen voorwerpen tot een normale hoeveelheid die in een particulier huishouden kan vrijkomen.

G. Vlak glas:

geaccepteerd wordt de component uit bouw- en sloopafval bestaande uit vensterglas (geen draadglas of gelaagd glas zijnde).

H. Puin:

geaccepteerd worden alle steenachtige materialen inclusief keramisch sanitair tot een maximum van 2 m3 per dag. Grotere hoeveelheden worden doorverwezen naar particuliere verwerkers.

I. Sloophout:

geaccepteerd worden alle houtsoorten. Het hout, dat zoveel mogelijk als een handzame bundel dient te worden aangeboden, dient te zijn ontdaan van spijkers, hang- en sluitwerk e.d.

J. Snoeihout:

geaccepteerd worden, mits zuiver, goed gebundeld en vrij van ziekten, alle takken en snoeiafval met een maximale diameter van 10 cm.

K. Metalen:

geaccepteerd worden alle metalen. De metalen dienen zo schoon mogelijk te worden aangeboden en vrij te zijn van puinstoffen.

L. Textiel:

geaccepteerd worden schone en bruikbare kleding, schoeisel, lakens en dekens verpakt in een goed gesloten plastic zak.

M. Grond:

geaccepteerd wordt schone grond tot een maximum van 2 m3 per aanbieding.

Grotere hoeveelheden worden doorverwezen naar particuliere verwerkers.

N. Autobanden:

geaccepteerd worden banden van personenauto's tot een maximum van 4 stuks per dag. De aangeboden banden dienen schoon te zijn.

O. Kadavers:

geaccepteerd worden kadavers afkomstig uit het openbare gebied en kleine huisdieren zoals honden, katten, marmotten e.d.

Pluimvee, in grotere hoeveelheden, wordt niet geaccepteerd.

P. Kunststoffenmix:

afvalstoffen behorende tot deze categorie kunnen onverpakt worden aangeboden.

Q. Gipshoudende materialen:

afvalstoffen behorende tot deze categorie kunnen onverpakt worden aangeboden.

R.Bouw- en sloopafval:

afvalstoffen behorende tot deze categorie kunnen onverpakt worden aangeboden.

S. Dakgrind:

afvalstoffen behorende tot deze categorie kunnen onverpakt worden aangeboden.

T. Tapijtresten:

afvalstoffen behorende tot deze categorie kunnen onverpakt worden aangeboden.

U. Restafval:

dit afval wordt geaccepteerd tot een normale hoeveelheid die in een particulier huishouden kan vrijkomen, mits aangeboden in een gesloten plastic zak.

Artikel 3

 

  • 1.

    Afvalstoffen dienen gedurende de openingstijden van de milieustraat op de aangegeven wijze te worden aangeboden.

  • 2.

    Bij aankomst op de milieustraat en voordat de slagboom wordt gepasseerd dient de aanbieder zich bij de beheerder te legitimeren met een geldig legitimatiebewijs.

    Indien de aanbieder niet woonachtig is in de gemeente Dongen of geen afvalstoffenheffing betaald wordt de toegang tot de milieustraat ontzegd.

  • 3.

    De beheerder beslist op basis van een visuele controle van de aangeboden afvalstoffen en met inachtneming van het onder artikel 2 van dit reglement bepaalde of deze afvalstoffen al dan niet worden geaccepteerd.

  • 4.

    Afhankelijk van de soort en de hoeveelheid afval registreert de beheerder de aanbieding. Per categorie worden de volgende gegevens vermeld:

    • a.

      de hoeveelheid aangeboden afval;

    • b.

      de herkomst van het afval;

    • c.

      de categorie afval;

    • d.

      het voertuigkenteken van de aanbieder.

  • 5.

    Bedrijfsbestelwagens hebben geen toegang tot de milieustraat c.q. afvalstoffen afkomstig van bedrijven worden niet geaccepteerd.

Artikel 4

De aanbieder dient zich te houden aan de aanwijzingen die door de beheerder worden gegeven ter zake het lossen van de aangeboden afvalstoffen in de daarvoor bestemde container(s).

Artikel 5

De nabij en op de milieustraat uitgezette verplichte (rij)route dient te worden gevolgd.

Artikel 6

 

  • 1.

    Voor het betreden van en het rijden op de milieustraat aanvaardt de gemeente Dongen geen enkele aansprakelijkheid.

  • 2.

    De aanbieder is hoofdelijk aansprakelijk voor de schade veroorzaakt door hem/haar dan wel door het door hem/haar gebruikte materieel en de door hem/haar aangeboden afvalstoffen aan het personeel en/of andere personen, de goederen van de milieustraat dan wel aan de bij de gemeente of bij derden in gebruik zijnde voorwerpen.

  • 3.

    In die gevallen waarin deze regels niet voorzien beslist de beheerder.

 

Inwerkingtreding.

Deze acceptatievoorwaarden treden in werking op 4 januari 2016.