Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Deventer

Beleidsregels inzake regiobinding dak- en thuislozen en gebruik briefadressen gemeente Deventer

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieDeventer
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels inzake regiobinding dak- en thuislozen en gebruik briefadressen gemeente Deventer
CiteertitelBeleidsregels inzake regiobinding dak- en thuislozen en gebruik briefadressen gemeente Deventer
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Participatiewet, art. 16
  2. Participatiewet, art. 40, lid 1

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

18-12-2015nieuwe regeling

02-12-2015

Elektronisch Gemeenteblad, 10-12-2015

Onbekend.

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels inzake regiobinding dak- en thuislozen en gebruik briefadressen gemeente Deventer

Gelet op het bepaalde in:

artikel 16 en artikel 40 lid 1 Participatiewet;

 

Overwegende dat:

De gemeente Deventer tot een efficiënter en effectiever uitvoeringsbeleid wil komen als het gaat om het verlenen van bijstandsuitkeringen aan dak- en thuislozen en hiervoor regiobinding hanteert;

 

Besluit:

Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Deventer vast te stellen:

‘Beleidsregels inzake regiobinding dak- en thuislozen en gebruik briefadressen gemeente Deventer’

Artikel 1: Regiobinding dak- en thuislozen

  • 1.

    Om in aanmerking te komen voor een bijstandsuitkering dient een dak- en/of thuisloze te voldoen aan de volgende voorwaarden:

    • a.

      Aanvrager heeft maximaal twee jaar tot aan het moment van aanvragen een behandeling en/of begeleiding ondergaan bij Iriszorg, Tactus of Dimence en aanvrager zal direct na toekenning van de aanvraag om bijstand een actieve bijdrage leveren aan de samenleving; en

    • b.

      Aanvrager is geboren in de centrumgemeente of in één van de regiogemeenten van Deventer en/of aanvrager is minimaal de laatste drie jaar actief geweest in de centrumregio.

  • 2.

    Een aanvraag om bijstand zal eveneens gehonoreerd worden indien er een juridisch advies aan de aanvraag ten grondslag waaruit een dringende noodzaak blijkt.

  • 3.

    Dak- en thuislozen zullen voorts hun slaapplaats(en) en/of hun verblijfplaatsen kenbaar moeten maken aan de gemeente Deventer.

Artikel 2: Gemeentelijk briefadres

  • 1.

    Niet-ingeschreven daklozen kunnen wanneer zij hun recht op bijstand niet kunnen effectueren vanwege het ontbreken van een adres, gebruikmaken van een gemeentelijk briefadres.

  • 2.

    Alvorens een gemeentelijk briefadres en bijbehorende bijstandsuitkering wordt toegekend, wordt onderzoek gedaan naar de feitelijke verblijfsituatie van de aanvrager.

  • 3.

    Een briefadres wordt in beginsel voor de duur van 3 maanden toegekend, tenzij sprake is van nachtopvang binnen de gemeente Deventer.

  • 4.

    Binnen 3 maanden na toekenning van de bijstandsuitkering, wordt door de inkomensconsulent een heronderzoek verricht naar de situatie van de betrokkene.

  • 5.

    De gemeente Deventer stelt tot 1 januari 2016 het adres Smedenstraat 280 te Deventer beschikbaar als briefadres. Vanaf 1 januari 2016 wordt Grote Kerkhof 4 te Deventer als briefadres gehanteerd.

Het college van burgemeester en wethouders,

Aldus vastgesteld op….. te Deventer.

De burgemeester De gemeentesecretaris

ir. A.P. Heidema drs. A.L.C.S. Lantain

Toelichting

Algemeen

Door het Rijk zijn 43 centrumgemeenten aangewezen die verantwoordelijk zijn voor de bijstandsverlening aan zwervende daklozen, de zogenaamde adreslozen. Deventer is één van deze centrumgemeenten. Deventer is de centrumgemeente voor de gemeente Zutphen, gemeente Lochem, gemeente Olst-Wijhe en gemeente Raalte.

 

Het doel van deze nadere regels is om het aantal aanvragen op grond van artikel 40 lid 1 Participatiewet terug te dringen. Om dat te bereiken past gemeente Deventer regiobinding toe. Echter, voorkomen moet worden dat dak- en thuislozen tussen wal en schip raken. Artikel 16 Participatiewet biedt de mogelijkheid om in geval van zeer dringende redenen wel een bijstandsuitkering toe te kennen, in het geval de betrokkene nergens terecht kan en tussen wal en schip dreigt te raken zonder perspectief op verbetering of vestiging elders. Dit geldt voor zeer schrijnende gevallen.

 

Via maatschappelijke opvang helpen gemeenten dak- en thuislozen aan woonruimte, dagbesteding of een baan. Er zijn gemeenten die het principe van regiobinding hanteren en daklozen overdragen naar de gemeente van herkomst.

 

Artikelsgewijze toelichting

 

Artikel 1: voorwaarden mbt regiobinding dak- en thuislozen

De in artikel 1 genoemde voorwaarden maken duidelijk of de aanvrager (zijnde een dak- en/of thuisloze) binnen de gemeente Deventer een uitkering op grond van de Participatiewet kan verkrijgen.

Het gaat om de volgende voorwaarden:

  • a.

    Aanvrager heeft maximaal twee jaar tot aan het moment van aanvragen een behandeling en/of begeleiding ondergaan bij Iriszorg, Tactus of Dimence. Daarnaast zal aanvrager direct na toekenning van de aanvraag om bijstand een actieve bijdrage leveren aan de samenleving; en

  • b.

    Aanvrager is geboren in de centrumgemeente of in één van de regiogemeenten van Deventer en/of aanvrager is minimaal de laatste drie jaar actief geweest in de centrumregio.

 

In het vorige beleid aangaande de regiobinding van dak-en thuislozen was opgenomen dat de aanvrager o.a. de afgelopen 10 jaar actief moest zijn in de centrumregio. Dit criterium bleek in de praktijk niet goed uitvoerbaar en een te zware eis te zijn. Andere omliggende centrumgemeenten hanteren veelal minder zware eisen als het gaat om de regiobinding. Vandaar dat er in deze beleidsregels voor is gekozen om meer aansluiting te zoeken bij de criteria die andere centrumgemeenten hanteren inzake de regiobinding. Het actief zijn van de aanvrager in de centrumregio is daarom teruggebracht naar een periode van 3 jaar.

Onder actief zijn wordt verstaan: de plek waar het leven van aanvrager zich grotendeels afspeelt. De aanvrager dient dit aan te tonen. Een aanwijzing zou gevonden kunnen worden in het feit dat dit de plek is waar de aanvrager hulpverlening ontvangt.

  

Lid 2: Een aanvraag voor bijstand zal eveneens gehonoreerd worden indien er een juridisch advies aan de aanvraag ten grondslag waaruit een dringende noodzaak blijkt. Dit is bijvoorbeeld het geval als voor aanvrager heel belangrijk is om uit het oude milieu te kunnen stappen.

 

Lid 3: Bij een aanvraag voor een uitkering wordt strikt gehandhaafd op de daadwerkelijke verblijfplaats. Zwervers zullen hun slaapplaats moeten aantonen en klanten die van adres naar adres trekken, is registratie van verblijfplaatsen verplicht om de rechtmatigheid van de uitkering vast te stellen.

 

 

Artikel 2: briefadres

Om verificatie van het recht op bijstand mogelijk te maken, is aan de bijstandverlening aan niet-ingeschrevenen de verplichting verbonden dat deze aangifte doen van een door het college van de aangewezen gemeente ter beschikking gesteld briefadres (artikel 40 lid 2 Participatiewet). Dit kan bijvoorbeeld het adres van de sociale dienst zijn. Hiermee is aangesloten bij het in de Wet basisregistratie personen (BRP) gedefinieerde briefadres.

 

De gemeente Deventer stelt tot 1 januari 2016 het adres Smedenstraat 280 te Deventer beschikbaar als briefadres. Vanaf 1 januari 2016 wordt Grote Kerkhof 4 te Deventer als briefadres gehanteerd.

 

Alvorens een gemeentelijk briefadres wordt toegekend, wordt onderzoek gedaan naar de feitelijke verblijfsituatie van de aanvrager. Dit is van belang omdat het goed mogelijk is dat een aanvrager mogelijk toch bij een familielid, vriend of kennis een postadres kan hebben of verkrijgen. In dat geval is het niet nodig om een gemeentelijk briefadres toe te kennen.

 

Een briefadres wordt in beginsel voor de duur van 3 maanden toegekend, tenzij sprake is van nachtopvang binnen de gemeente Deventer. Wanneer namelijk sprake is van nachtopvang, dan wordt gedurende het verblijf in de nachtopvang het postadres voor onbepaalde tijd briefadres verstrekt, uitgaande van het feit dat belanghebbende voldoet aan de regels van regiobinding.

 

Binnen 3 maanden na toekenning van een gemeentelijk briefadres en bijbehorende bijstandsuitkering, wordt door de inkomensconsulent een heronderzoek verricht naar de feitelijke woon- en leefsituatie van de betrokkene. Daarbij wordt onder meer gekeken of betrokkene hulpverlening krijgt, hij (zicht heeft op) huisvesting heeft gevonden en in welke mate de betrokkene re-integratieactiviteiten verricht.

 

Indien blijkt dat belanghebbende re-integratieactiviteiten verricht en/of hulpverlening krijgt en aantoonbaar intensief heeft gezocht naar woonruimte, maar niet heeft gevonden, dan kan het postadres worden verlengd met 3 maanden.

Indien dit niet het geval is, wordt het postadres en de uitkering ingetrokken. Belanghebbende wordt dan uitgeschreven van het briefadres bij Burgerzaken. Bij accepteren woonruimte wordt belanghebbende automatisch uitgeschreven van het briefadres.