Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Bergen (NH)

Beleidsregels erfafscheidingen hoger dan één meter bij hoekpercelen

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieBergen (NH)
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels erfafscheidingen hoger dan één meter bij hoekpercelen
CiteertitelBeleidsregels erfafscheidingen hoger dan één meter bij hoekpercelen
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

22-10-2015nieuwe regeling

17-02-2015

gemeentekrant, 14 oktober 2015

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels erfafscheidingen hoger dan één meter bij hoekpercelen

 

 

Inhoudsopgave

Inleiding 3

Vergunningvrije erfafscheidingen 3

Bestemmingsplan 3

Overwegingen 4

Beleidsregels 4

Het instrument handhaven 5

Samenvatting:

Erfafscheidingen hoger dan 1 meter en niet hoger dan 2 meter aan de zijkant en achterkant van een hoekwoning zijn toegestaan, mits de ruimtelijke kwaliteit van de omgeving niet onaanvaardbaar wordt aangetast en de verkeersveiligheid ter plaatse gegarandeerd blijft. Het uiterlijk van de erfafscheiding dient te voldoen aan de redelijke eisen van welstand.

 

Beleidsregels erfafscheidingen hoger dan één meter bij hoekpercelen

Mensen zijn opzoek naar privacy, maar de huidige regelgeving biedt hier maar beperkt mogelijkheden voor. Met deze beleidsregels staan wij erfafscheidingen hoger dan één meter, voor de voorgevelrooilijn, bij percelen met twee voorgevelrooilijnen (hoekwoningen), onder bepaalde voorwaarden, met vergunning, toe.

Inleiding

Allereerst schetsen we de wettelijke mogelijkheden en de mogelijkheden van het bestemmingsplan.

Vergunningvrije erfafscheidingen

  • 1.

    Het planten van een haag of iets dergelijks is vergunningvrij en in elke situatie mogelijk.

  • 2.

    Artikel 12 lid 12, Bijlage II Besluit omgevingsrecht bepaalt dat:

Een omgevingsvergunning voor activiteiten als bedoeld in artikel 2.1, eerste lid, onder a of c, van de wet niet vereist is, indien deze activiteiten betrekking hebben op:

a.een erf- of perceelafscheiding, mits wordt voldaan aan de volgende eisen:

  • a.

    niet hoger dan 1 m, of

  • b.

    niet hoger dan 2 m, en

1°. op een erf of perceel waarop al een gebouw staat waarmee de erf- of perceelafscheiding in functionele relatie staat,

2°. achter de voorgevelrooilijn, en

3°. op meer dan 1 m van openbaar toegankelijk gebied, tenzij geen redelijke eisen van welstand van toepassing zijn;

Bestemmingsplan

  • ·

    De hoogte van erf- en perceelafscheidingen voor de voorgevelrooilijn mag ten hoogste 1 meter zijn en elders ten hoogste 2 meter.

     

  • ·

    Als de afscheiding ligt achter (het verlengde van) de achtergevel van het hoofdgebouw mag de hoogte, onder voorwaarden, maximaal 2 meter hoog zijn:

    • -

      als de afstand tussen de voorgevelrooilijn die is gelegen in het verlengde van de zijgevelen de zijdelingse perceelsgrens minder dan 5 m bedraagt, moet de afstand tot de perceelsgrens minimaal 1 m bedragen;

-als de afstand tussen de voorgevelrooilijn die is gelegen in het verlengde van de zijgevelen de zijdelingse perceelsgrens tussen de 5 en 10 m bedraagt, moet de afstand tot deperceelsgrens minimaal 2 m bedragen;

-als de afstand tussen de voorgevelrooilijn die is gelegen in het verlengde van de zijgevelen de zijdelingse perceelsgrens ten minste 10 m bedraagt, moet de afstand tot de perceelgrens minimaal 3 m bedragen.

 

·Er is een ontheffingsmogelijkheid voor toegangspoorten (aan de voorzijde) tot 2 m hoog. Hierbij wordt getoetst aan diverse criteria (onder andere breedte van de weg).

 

 

 

Het nadeel van deze regelgeving is dat de afstand tot de weg 5 meter moet zijn voor een erfafscheiding van maximaal 2 meter hoog. Die afstand wordt niet overal gehaald en dan moet de erfafscheiding 1 meter van de erfgrens staan, hetgeen een verkleining van de achtertuin betekent.

Overwegingen

Deze notitie is er met name op gericht het straat- en bebouwingsbeeld beter te beheren. In veel gevallen zijn het erfafscheidingen die afbreuk doen aan het gerealiseerde bebouwingsbeeld. Het beheren van een evenwichtig en samenhangend straat- en bebouwingsbeeld is een algemeen belang dat door de gemeente wordt gediend.

Een tuin heeft twee functies. Het is enerzijds de voortzetting van het privé-gebied van binnen naar buiten, als ware het een groene huiskamer. Anderzijds vormt de tuin één geheel met de openbare ruimte en speelt deze mee in de beleving van die openbare ruimte. Deze twee functies kunnen strijdig zijn met elkaar. Over het algemeen wordt de achtertuin (en de zijtuin) als privé-ruimte gebruikt en de voortuin als een siertuin voor het oog.

Voor percelen die aan de achterkant en/of aan de zijkant grenzen aan de openbare weg of het openbaar groen is gekozen voor een oplossing die recht doet aan de behoefte om een erfafscheiding op de perceelsgrens te plaatsen om inkijk te verhinderen. Dit betekent dat het college aan het privacybelang een groot gewicht toekent. Met name in die gevallen waar de stedenbouwkundige situatie van de woningen zodanig is dat aan dit privacybelang een groter gewicht moet worden toegekend dan aan het algemeen belang.

Beleidsregels

Wij verlenen een omgevingsvergunning voor:

  • ·

    erfafscheidingen;

  • ·

    hoger dan één meter;

  • ·

    voor de voorgevelrooilijn;

  • ·

    achter (het verlengde van) de achtergevel van het hoofdgebouw;

  • ·

    bij percelen met twee voorgevelrooilijnen (hoekwoningen);

  • ·

    onder de volgende voorwaarden:

    • 1.

      De ruimtelijke kwaliteit van de omgeving mag niet onaanvaardbaar worden aangetast.

Dit kan het geval zijn bij bijvoorbeeld voortuinen van woningen die grenzen aan achtertuinen van andere woningen. Het pad naar de entree van de woning en het achterpad vallen dan vaak samen in één straatprofiel, waarin de openheid duidelijk een rol speelt ter verhoging van de ruimtelijke kwaliteit en een visuele vernauwing en verdichting van het straatbeeld ongewenst is. Hiertoe is een advies van onze stedenbouwkundige vereist en bindend.

Gelet hierop zou alleen in zeer bijzondere gevallen de ruimtelijke kwaliteit reden moeten zijn om af te zien van het verlenen van een omgevingsvergunning. Als de woning op enige afstand van de perceelsgrens en dus de erfafscheiding staat, dan zal er al snel geen reden meer zijn om af te zien van het verlenen van vrijstelling.

  • 2.

    De erfafscheiding voldoet aan redelijke eisen van welstand.

  • 3.

    De erfafscheiding vormt geen belemmering voor het verkeer. Hiertoe kan zo nodig advies opgevraagd worden bij de verkeersmedewerkers. Dit advies is bindend.

  • 4.

    Afhankelijk van de situering en het doel, kunnen nadere eisen aan de erfafscheiding worden gesteld.

Het instrument handhaven

Als wij worden geconfronteerd met illegaal geplaatste erfafscheidingen, bekijken wij of deze erfafscheiding op basis van de wettelijke regeling, het bestemmingsplan of deze beleidsregels gelegaliseerd kunnen worden. Als dat niet het geval is, moet men de erfafscheiding verlagen of verwijderen. Gezien de ruimtelijke impact heeft dit een relatief hoge prioriteit.