Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Almelo

Subsidieregeling gevelverbetering Binnenstad Almelo 2015

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieAlmelo
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingSubsidieregeling gevelverbetering Binnenstad Almelo 2015
CiteertitelSubsidieregeling gevelverbetering Binnenstad Almelo 2015
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-09-2015Nieuwe regeling

01-09-2015

Digitaal gemeenteblad

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Subsidieregeling gevelverbetering Binnenstad Almelo 2015

 

 

Inleiding.

In het Uitvoeringsprogramma Voortvarend te Werk, ter uitvoering van het raadsprogramma, heeft het college van Almelo opgenomen dat de bestaande binnenstad extra aandacht behoeft. Almelo wil een binnenstad met een hoge ruimtelijke kwaliteit en een gevarieerd aanbod, waarbij het verbeteren van de beleving van het centrum en het uitbreiden van het winkelaanbod belangrijk is. De binnenstad moet meer een ontmoetingsplek worden en de Almelose binnenstad moet (weer) een regionale functie krijgen.

De extra aandacht voor de ruimtelijke kwaliteit van de binnenstad is een aanvulling en versterking op de ruimtelijke visie voor de binnenstad van Almelo “Een vernieuwde binnenstad, Almelo vaart er wel bij!”. Het opwaarderen van de bestaande gebouwen in de binnenstad kan hieraan een belangrijke bijdrage leveren.

Een van de actiepunten is het stimuleren van gevelverbetering van bestaande panden, die in de loop der jaren door verbouwing verminkt zijn geraakt. Gevelverbeteringen zullen de op handen zijnde Q-impuls van de openbare ruimte van de Grotestraat (incl. Koornmarkt) versterken. Om hieraan handen en voeten te geven heeft de gemeente gemeend een subsidieregeling in te stellen voor gevelverbetering.

Al eerder is de Stimuleringsregeling Binnenstad opgericht. In dit Stimuleringsfonds Binnenstad is €300.000 opgenomen ter cofinanciering van initiatieven van de Pilot Spontane Binnenstad als ook voor gevelverbetering. Bij de instelling van de Stimuleringsregeling Binnenstad is besloten om afzonderlijk kaders te stellen ten aanzien van gevelverbeteringen. Dit document is een uitwerking van dit besluit en geeft daarnaast ook de (financiële) uitvoeringsregels tot subsidieverlening. Voor de uitvoering van deze gevelregeling wordt €100.000,00 beschikbaar gesteld uit het Stimuleringsfonds Binnenstad. In deze regeling is terug te vinden wat het doel is van de regeling, op welk gebied de regeling van toepassing is, wie aanspraak kan maken op subsidie, welke toetsingscriteria en voorwaarden eraan verbonden zijn, hoeveel subsidie er kan worden aangevraagd en wat iemand precies moet doen om de subsidie aan te vragen.

Een subsidie kan worden toegekend in verschillende vormen. De subsidievorm die hierbij aansluit is de incidentele subsidie. Deze subsidie wordt verstrekt voor een investering met een eenmalig karakter en moet achteraf door middel van een afrekening verantwoord worden.

Doel van de subsidieregeling.

Almelo is een historische stad, ontstaan in de Middeleeuwen op de kruising van de Aa en een zandrug. De Grotestraat is de oudste straat van de stad en vormt de ruggengraat van de binnenstad. De omgeving van de Doelenstraat, Molenstraat en Kerkplein behoren ook tot de oorsprong van de stad.

De oorspronkelijke structuur van de stad is nog steeds herkenbaar aan het verloop van de straten. Kenmerkend is de parallelle structuur met de Hagengracht en Schalderoi, die min of meer evenwijdig lopen aan de Grotestraat. Aan de oostzijde van het centrum staat Huize Almelo met groen en water eromheen. Ook hier is het verleden van de stad nog goed voelbaar en zichtbaar.

De historische panden in de binnenstad hebben in de loop der tijden veel functies gehad en zijn daar vaak op aangepast. Ook door de veranderende trends in architectuur van winkelpuien zien we dat veel panden hun historische karakter zijn verloren. Historische panden worden juist hoog gewaardeerd door inwoners en bezoekers van de stad. Vandaar dat Almelo streeft naar herstel van de gevels in haar historische kern.

Met deze regelingen wordt getracht eigenaren te stimuleren investeringen te doen om hun objecten te verbeteren of zelfs te herstellen in oorspronkelijke staat. Het betreft hier niet zozeer beschermde objecten, zoals gemeentelijke monumenten en rijksmonumenten, maar panden waar een forse winst op te behalen is door gevelverbetering. Door stimulering vanuit de gemeente, in de vorm van kennisoverdracht en een stimuleringsbijdrage, kan deze regeling een waardevol instrument vormen om verbetering van de binnenstad te realiseren.

 

Het doel van deze regeling is:

het stimuleren van eigenaren van panden in de binnenstad om (voor)gevels, winkelpuien en reclame-uitingen te verbeteren of te herstellen met als doel het aantrekkelijker maken van hun panden en het verhogen van de ruimtelijke kwaliteit van de (historische) binnenstad. Daardoor zal de economische bedrijvigheid, de leefbaarheid en de aantrekkelijkheid van de binnenstad voor de consument, toerist/bezoeker en inwoner toenemen.

 

Het betreft hier niet zozeer beschermde objecten, zoals gemeentelijke monumenten en rijksmonumenten, maar panden die door hun ligging, detaillering en vorm een bijzondere statuur hebben. Door stimulering vanuit de gemeente, in de vorm van kennisoverdracht en een stimuleringsbijdrage, kan deze regeling een waardevol instrumentarium vormen om verbetering van de binnenstad te realiseren.

Toepassing van de subsidieregeling.

De subsidieregeling is in eerste instantie van toepassing op de Grotestraat (inclusief Koornmarkt), gelegen tussen de Oranjestraat en de Holtjesstraat/Bavinkstraat. Ondanks dat de gevelproblematiek in meerdere gebieden in de binnenstad van Almelo speelt wordt er met deze regeling gefocust op dit deel van de Grotestraat. Hiermee sluit deze regeling aan bij de Q-impuls. Daarnaast vormt de Grotestraat de ruggengraat van de binnenstad. Afhankelijk van de uitvoering van de regeling en de bijdrage aan het doel van de regeling kan het college in afzonderlijke gevallen besluiten om af te wijken van de begrenzing.

Toetsingscriteria voor financiële ondersteuning.

Als een eigenaar met een plan komt voor gevelverbetering zal het plan eerst worden getoetst door de gemeente of het in aanmerking komt voor subsidie. Er zijn verschillende soorten ingrepen aan de gevel denkbaar. Hieronder worden ze opgesomd en wordt aangegeven tot welke verbetering de ingreep moet leiden.

 

Gevels.

 

Belangrijk uitgangspunt voor de gevelsubsidie is dat de architectonische eenheid van de panden aan de Grotestraat wordt hersteld. De winkelpuien worden in relatie gebracht met de gevels erboven.

De gevolgen hiervan zijn tweeledig:

  • ·

    De straten worden ruimer, lichter en beter van verhouding

  • ·

    De gebouwen komen weer tot hun recht.

 

Dit kan bereikt worden door:

  • 1.

    Authentiek: bij het pui-ontwerp wordt uitgegaan van de architectuur van het bestaande pand. Hiervoor dient dan gekozen te worden voor een tijdloze en duurzame oplossing;

  • 2.

    Vernieuwend: een nieuwe pui in een bestaande historische omlijsting verdient detaillering en zorgvuldigheid, ook in kleurgebruik;

  • 3.

    Contrasterend: mits respect wordt getoond voor de bovenbouw.

 

Voor de toekenning van subsidie wordt bovenstaande opsomming op basis van “van hoog naar laag” toegepast. Dit betekent dat eerst wordt gekeken of de gevel authentiek kan worden gemaakt. Indien dit, om welke reden, niet mogelijk is wordt vernieuwend toegepast met eventueel daarna contrasterend.

 

Luifels.

  • ·

    Daarnaast kan men ook voor subsidie in aanmerking komen wanneer luifels worden verwijderd. Door het verwijderen van luifels komt er meer licht naar binnen in de etalage en komt de gevel beter tot haar recht.

  • ·

    Door het verwijderen van luifels wordt het straatbeeld ruimer en lichter.

 

Reclamevoering.

Ook aanpassingen in de reclamevoering kan in aanmerking komen voor subsidie, echter uitsluitend indien:

  • 1.

    Het reclameobject een omgevingsvergunningsplichtig object is;

  • 2.

    Er een koppeling is met een gevelaanpassing of het verwijderen van een luifel.

 

Voor reclamevoering gelden de volgende uitgangspunten:

  • ·

    Reclame-uitingen mogen de architectuur van het pand niet overheersen of verstoren;

  • ·

    Reclame zal worden getoetst aan de welstandscriteria uit de welstandsnota.

  • ·

    Etalageruiten niet (grotendeels) dichtplakken met reclame.

 

Omgeving.

Het verwijderen van storende hekwerken/erfafscheidingen die grenzen aan de openbare ruimte komen voor subsidie in aanmerking.

 

Algemeen.

De nadere toets van het ingediende plan aan de doelstelling van de subsidieregeling wordt in samenspraak met de stadsbouwmeester. De welstandsnota vormt het toetsingskader. Het plangebied valt onder de stedenbouwkundige welstandstypologie “historische binnenstad” en wordt getoetst aan de welstandscriteria van niveau 2.

Uitvoering van de subsidieregeling.

Het Gevelinspiratieteam.

Voor een actieve uitvoering van de gevelverbetering wordt gezocht naar een team van mensen (circa 3) met gevoel van architectuur en stedenbouw en met hart voor Almelo die op vrijwillige basis zich actief in willen zetten voor verbetering van de gevels in de Grotestraat. Dit Gevelinspiratieteam heeft tot doel om eigenaren van panden in de binnenstad te stimuleren en te verleiden om voorgevels en puien te herstellen of te verbeteren, binnen de kaders zoals in deze regeling is beschreven. Zij dragen, samen met de eigenaar van het pand, zorg voor een eerste “ruwe” schets voor gevelverbetering. Deze eerste schets voor gevelverbetering worden voorgelegd aan en besproken met een gemeentelijk stedenbouwkundige. Indien deze akkoord is kan deze eerste “ruwe” schets verder worden uitgewerkt in een ontwerpschets en daarna besproken op het spreekuur van Welstand. Deze ontwerpschets kan gedeclareerd worden bij de gemeente tot een maximumbedrag van € 500,00. Na een positief advies in het spreekuur van Welstand kan het idee verder uitgewerkt worden en voorzien van een kostenbegroting. Het Gevelinspiratieteam helpt bij het indienen van de subsidieaanvraag en attendeert de aanvrager ook op het, indien nodig, aanvragen van een omgevingsvergunning.

De Beoordelingscommissie.

De Beoordelingscommissie bestaat uit een stedenbouwkundige van de gemeente, de stadsbouwmeester en een bouwkundige. Zij brengen advies uit op de omgevingsvergunning aan de hand van de Welstandsnota en de criteria uit het gevelbeleid. Zij geven aan of het plan in aanmerking komt voor subsidie. Indien een pand een beschermde status heeft dan worden vervolgens de Monumentencommissie en, indien van toepassing, de Rijksdienst voor het Culturele Erfgoed ingeschakeld.

De subsidieaanvragen zelf worden afgehandeld door de coördinator van het Stimuleringsfonds Binnenstad.

Formele Indieningcriteria

Voordat de subsidieaanvraag in behandeling wordt genomen, dient deze te voldoen aan een aantal minimale criteria.

  • ·

    Subsidie wordt alleen verleend wanneer de uit te voeren activiteit bijdraagt aan de toetsingscriteria voor financiële ondersteuning;

  • ·

    Subsidie wordt alleen verleend wanneer de uit te voeren activiteit plaatsvindt in de Grotestraat;

  • ·

    Alleen eigenaren van panden komen in aanmerking voor subsidie.

  • ·

    Subsidieaanvragen worden behandeld op volgorde van binnenkomst.

  • ·

    Er een positieve beoordeling is gegeven door de Beoordelingscommissie op het gevelverbeterplan en de bijbehorende kostenbegroting.

 

De volgende spelregels zijn van toepassing:

  • ·

    Schriftelijke aanvraag op basis van model. Een aanvraag voor financiële ondersteuning van een project moet schriftelijk worden ingediend.

  • ·

    In bepaalde gevallen kan (na goedkeuring verantwoordelijke afdelingsmanager Ruimte/wethouder) hiervan worden afgeweken.

  • ·

    Geen herhalingsaanvragen. Aanvragen van eenzelfde aanvrager voor dezelfde pui, die in het kader van de gevelsubsidie eerder financieel zijn ondersteund, worden niet in behandeling genomen.

  • ·

    De subsidie aanvraag moet zijn ingediend en goedgekeurd vóórdat gestart wordt met de werkzaamheden.

  • ·

    Duidelijke tekeningen/foto’s van de oude en nieuwe gevel.

  • ·

    De activiteiten waarvoor subsidie wordt aangevraagd dienen uitgevoerd te worden in het jaar waarin de subsidie is toegekend dan wel in de eerste zes maanden van het daaropvolgende jaar.

  • ·

    Indien voor de toekenning van de subsidie wordt gestart met de werkzaamheden van de investering is dit voor risico van de eigenaar.

  • ·

    Eventuele compensatie van de hinder op overlast die de huurder ondervindt van de verbetering aan het pand is een taak voor de eigenaar. De gemeente Almelo is hierin geen partij.

  • ·

    Indien tussentijds plannen (enigszins) wijzigen dient dit altijd met de gemeente te worden overlegd alvorens tot uitvoering over te gaan.

Subsidiemechanisme.

Ter bepaling van de hoogte van de financiële bijdrage worden alleen aanvragen in behandeling genomen die voorzien zijn van een begroting. Daarbij geldt dat de bijdrage in principe een omvang heeft van 25% voor:

  • 1.

    het in overeenstemming brengen van een gevelpui met de voorgevel tot een maximum van € 13.000,00;

  • 2.

    Voor het verwijderen van een luifel + achterplaat tot een maximum van € 3.000,00;

  • 3.

    indien het in overeenstemming brengen van een gevelpui met de voorgevel in combinatie plaatsvindt met een aangepaste reclamevoering kan het onder 1 genoemde maximumbedrag worden verhoogd met € 2000,00;

  • 4.

    indien het verwijderen van een luifel + achterplaat in combinatie plaatsvindt met een aangepaste reclamevoering kan het onder 2 genoemde maximumbedrag worden verhoogd met € 2000,00.

 

In bepaalde gevallen kan (gemotiveerd) een hogere bijdrage worden toegekend dan het voorgestelde subsidiemaximum. Deze aanvragen worden per geval ter besluitvorming voorgelegd aan het college van Burgemeester en Wethouders.

Het proces en de voorwaarden.

Om daadwerkelijk in aanmerking te komen voor een financiële bijdrage moet een aanvraag worden ingediend bij de gemeente Almelo, afdeling Stad en Economie.

Gekozen is voor zo min mogelijk administratie voor- en achteraf. Hiermee wordt voorzien in een toegankelijk en praktisch proces van daadwerkelijke verstrekking van financiële bijdragen, zodat een gerichte impuls wordt gegeven aan activiteiten van de aanvrager die de leefbaarheid en aantrekkelijkheid van het historisch centrum bevorderen.

 

  • ·

    De aanvraag die aan alle formele indieningscriteria voldoet wordt in behandeling genomen.

    • o

      De directeur Stad en Economie besluit binnen 4 weken op aanvragen onder de € 3000,- uit het Stimuleringsfonds Binnenstad.

    • o

      De directeur Stad en Economie besluit in overleg met de verantwoordelijke wethouder binnen 8 weken op een aanvraag uit het Stimuleringsfonds Binnenstad van meer dan €3.000,-.

  • ·

    De aanvraag kan tot de volgende besluiten leiden:

    • o

      aanvraag afwijzen, vanwege gebrek aan relatie met hoofddoelstelling (wat zich uit in een negatief advies van de beoordelingscommissie) of het niet voldoen aan de formele indieningcriteria;

    • o

      aanvraag gedeeltelijk honoreren, omdat slechts een deel van de voorgestelde gevelverbetering (en dus de te maken kosten) een bijdrage levert aan het gevelbeleid.

    • o

      aanvraag volledig honoreren. Subsidiebedrag bepalen via subsidiemechanisme.

  • ·

    De ondernemer die middelen uit de gevelsubsidie aanvraagt zal na afloop een korte eindrapportage indienen met overlegging van de betaalde facturen. In bepaalde gevallen kan (na goedkeuring verantwoordelijke wethouder) hiervan worden afgeweken.

  • ·

    Uitbetaling van de subsidie vindt eerst plaats na uitvoering van de betreffende werkzaamheden, overlegging kopie originele nota’s en controle van het werk door de gemeente.

Looptijd van de subsidieregeling.

Deze subsidieregeling kent een looptijd van 2 jaar, ingaande op het moment van vaststelling van deze regeling door de gemeenteraad. Na deze looptijd zal de regeling geëvalueerd worden en eventueel verlengd en aangevuld. De aanvragen worden, mits voldaan aan de voorwaarden, toegekend tot het subsidieplafond van €100.000 is bereikt. Dus wie het eerst komt wie het eerst maalt.