Organisatie | Zaanstad |
---|---|
Organisatietype | Gemeente |
Officiële naam regeling | Preventie- en Handhavingplan Alcohol 2014-2016 |
Citeertitel | Preventie- en Handhavingplan Alcohol 2014-2016 |
Vastgesteld door | gemeenteraad |
Onderwerp | openbare orde en veiligheid |
Eigen onderwerp | Preventie- en Handhavingplan Alcohol 2014-2016 |
Geen
Geen
Datum inwerkingtreding | Terugwerkende kracht tot en met | Datum uitwerkingtreding | Betreft | Datum ondertekening Bron bekendmaking | Kenmerk voorstel |
---|---|---|---|---|---|
01-01-2015 | nieuw beleid naar aanleiding nieuwe DHW | 27-11-2014 Gemeenteblad 2014, nr. 84042 | 2014/142959 |
Vanuit haar zorg voor de lokale gezondheid en zorg over het alcoholgebruik in de gemeente, voert de gemeente Zaanstad al een aantal jaar een alcoholbeleid. Sinds 2013 heeft de gemeente naast deze preventieve taak, ook een uitbreiding van de handhavende taak gekregen op het gebied van de Drank- en Horecawet (DHW). Met de laatste wetswijziging per 1 januari 2014, tegelijk met het verhogen van de leeftijdsgrens voor alcohol van 16 naar 18 jaar, is in de DHW de verplichting voor gemeenten opgenomen om iedere 4 jaar een preventie- en handhavingplan alcohol op te stellen. Met de verplichting tot het vaststellen van zo’n plan wil de wetgever integraal lokaal alcoholbeleid bevorderen.
In het voorliggende Preventie- en Handhavingplan Alcohol 2014-2016 is het alcoholbeleid van de gemeente Zaanstad beschreven op basis van de reeds bestaande door de gemeenteraad vastgestelde nota’s, zijnde de nota Gezondheidsbeleid 2013-2016 en het Beleidsplan vergunningverlening, toezicht en handhaving 2012-2015. In beide nota’s zijn namelijk al het preventie en handhavingsbeleid ten aanzien van alcohol opgenomen. Nu de wetgever verplicht heeft een preventie- en handhavingplan alcohol op te stellen zijn de relevante delen uit deze nota’s opgenomen in het voorliggende plan. Het Preventie- en Handhavingplan Alcohol 2014-2016 geeft daardoor integraal weer hoe de gemeente invulling geeft aan alcoholpreventie en handhaving van de Drank en Horecawet. Primaire insteek van dit Preventie- en Handhavingplan Alcohol is de gemeentelijke zorg voor de lokale gezondheid, met nadruk op de preventie van alcoholgebruik onder jongeren. Doel is het terugdringen en voorkomen van schadelijk alcoholgebruik in de gemeente Zaanstad.
Het plan hangt nauw samen met de nota Gezondheidsbeleid 2013- 2016 en wordt in de toekomst ook gelijktijdig met deze nota vastgesteld. De wet vereist gelijktijdige vaststelling met de Nota Gezondheidsbeleid, aangezien het (preventieve) alcoholbeleid in belangrijke mate onderdeel uitmaakt van de gemeentelijke zorg voor de lokale gezondheid. Dit betekent dat het eerste Preventie- en Handhavingplan Alcohol een looptijd heeft van (augustus) 2014 tot en met 2016 en daarmee eenzelfde einddatum heeft als de reeds vastgestelde Nota Gezondheidsbeleid 2013-2016.
In hoofdstuk 2 wordt de achtergrond en aanleiding van dit plan beschreven. Hoofdstuk 3 laat zien welk beleid al is vastgelegd ten aanzien van preventie, de acties die de gemeente onderneemt om alcoholgebruik te voorkomen of te matigen en de manier waarop we als gemeente de handhaving van de naleving op de Drank- en Horecawet vorm geven. Controles kunnen worden uitgevoerd bij alle alcoholverstrekkers: slijterijen, supermarkten, snackbars, commerciële en paracommerciële horeca en evenementen. De wijze waarop de gemeente de DHW handhaaft, met name de leeftijdsgrens van 18 jaar, staat in hoofdstuk 4 beschreven. In dit hoofdstuk is ook de bestaande Horeca-sanctiestrategie opgenomen. Deze strategie laat zien met welke sanctiemogelijkheden tegen overtreders van de DHW wordt opgetreden. De horeca-overtredingen zijn in drie groepen ingedeeld, van zware overtredingen tot lichte overtredingen. Elke groep geeft inzicht in de stappen die (kunnen) worden ondernomen op het moment dat er een overtreding plaatsvindt. In de bijlage is een tabel met overtredingen van de DHW en de APV opgenomen, waarin zichtbaar wordt in welke groep iedere overtreding is ingedeeld.
HOOFDSTUK 2 Preventie- en Handhavingplan Alcohol
De Drank- en Horecawet (DHW) is het wettelijk kader waarin de verplichting ligt om preventie en handhaving op het gebied van alcohol nadrukkelijker vorm te geven. Op grond van artikel 43a van de Drank- en Horecawet dient de gemeente een preventie- en handhavingplan alcohol vast te stellen.
Op basis van artikel 43a van de DHW dient het plan de hoofdzaken te bevatten van het beleid betreffende de preventie van alcoholgebruik, met name onder jongeren, en de handhaving van de wet. In het voorliggende Preventie- en Handhavingplan Alcohol 2014-2016 wordt conform wettelijke vereisten aangegeven:
2.2 Zaanstad en de nieuwe Drank- en Horecawet
In onze gemeente wordt reeds vanuit verschillende beleidsterreinen aandacht besteed aan alcoholpreventie en zijn diverse activiteiten al uitgezet. De gemeente Zaanstad heeft al vastgestelde preventie- en handhavingplannen ten aanzien van alcoholgebruik en toezicht en handhaving van de DHW. Deze plannen zijn opgesteld vanuit de beleidsterreinen Volksgezondheid en Handhaving. Deze plannen worden samengebracht in één beleidsplan om aan de wettelijke plicht van de DHW te voldoen.
DHW en de Nota Gezondheidsbeleid 2013-2016 (nr. 2013/844010)
Op 3 april 2013 heeft de gemeenteraad de nota Gezondheidsbeleid vastgesteld. De nota Gezondheidsbeleid bevat beleid en doelstellingen op het gebied van preventie van schadelijk alcoholgebruik door jongeren. In de nota Gezondheidsbeleid is een van de speerpunten het terugdringen en voorkomen van schadelijk alcoholgebruik bij de jeugd en hun ouders/ opvoeders. Door preventief in te zetten op het terugdringen van alcoholgebruik bij de jeugd kan een bijdrage worden geleverd aan het voorkomen van gezondheidsproblemen.
DHW en het Beleidsplan vergunningverlening, toezicht en handhaving 2012-2015 (nr. 2012/27322)
Op 8 februari 2012 heeft de gemeenteraad het beleidsplan vastgesteld. In het beleidsplan is vastgelegd op welke wijze de gemeente vergunningen verleent, toezicht houdt en handhaaft. De in dit plan opgenomen Zaanse algemene handhavingstrategie en horeca sanctiestrategie laat zien wanneer de gemeente welk instrument inzet bij een geconstateerde overtreding. De werkwijze is gerelateerd aan de ernst van de geconstateerde overtreding en de risico’s die hieraan verbonden zijn. Naast het beleidsplan, stelt het college van burgemeester en wethouders jaarlijks een handhavingsprogramma op, waarin ook het toezicht op en de handhaving van de Drank- en horeca regelgeving is opgenomen. Zowel de handhavingstrategie als het handhavingsprogramma zijn breder dan alleen het toezicht op de DHW.
2.3 Taken en verantwoordelijkheden van de gemeente
De gemeente is sinds 2013 de belangrijkste uitvoerder van de DHW geworden. Zowel op juridisch, handhaving- en preventief vlak is de gemeente de regisseur van het alcoholbeleid. Ten eerste is de gemeente verantwoordelijk voor de lokale regelgeving t.a.v. drank en horeca. De APV bepaalt welke partijen onder welke voorwaarden, waar, wanneer en aan wie alcohol mogen verstrekken. Deze regels worden vastgesteld vanuit het belang van openbare orde en veiligheid (het tegengaan van overlast ten gevolge van alcoholgebruik) en vanuit het oogpunt van alcoholmatiging, in het bijzonder ter bescherming van jongeren. Op basis van de APV verleent de gemeente vergunningen voor de verkoop van alcohol of ontheffingen op het verbod om alcohol te schenken.
Ten tweede is de gemeente vanuit het (preventieve) gezondheidsbeleid verantwoordelijk voor preventie en signalering van alcoholgebruik. Communicatie en voorlichting speelt daarbij vanzelfsprekend een grote rol. Tenslotte is de gemeente (sinds 1 januari 2013) verantwoordelijk voor het toezicht op en de handhaving van de DHW door horeca-inrichtingen.
2.4 Terugblik wetswijziging Drank en Horeca 2013-2014
De belangrijkste wijzigingen in de Drank- en Horecawet zijn:
De nieuwe regels met betrekking tot de paracommerciële horeca zijn inmiddels in de geldende APV opgenomen. Reguliere horecabedrijven dienen op grond van de APV over een exploitatievergunning te beschikken wanneer bedrijfsmatig dranken of spijzen worden verstrekt voor gebruik ter plaatse. Voor slijterijen bevat de DHW aparte bepalingen en inrichtingseisen. Binnen de detailhandel wordt geen alcohol geschonken voor consumptie ter plaatse, zodat een DHW vergunning of horeca exploitatievergunning niet nodig is. Deze bedrijven dienen zich wel te houden aan een aantal regels van de DHW zoals naleving van de leeftijdgrenzen bij de verkoop van alcohol.
De gewijzigde DHW heeft de volgende doelstellingen:
HOOFDSTUK 3 Preventie en Handhaving
Dit hoofdstuk bevat de wettelijke eisen die voortvloeien uit artikel 43a, tweede en derde lid onder a van de Drank- en Horecawet. Relevante onderdelen uit het al bestaande vastgestelde preventiebeleid verwoord in de nota Gezondheidsbeleid 2012-2016 en het bestaande vastgestelde handhavingsbeleid verwoord in het Beleidsplan vergunningverlening, toezicht en handhaving 2012-2015van de gemeenten worden in dit hoofdstuk belicht. Ook komt aan de orde wat de doelstellingen zijn van het Preventie- en Handhavingplan Alcohol en welke resultaten in de door het plan bestreken periode minimaal behaald dienen te worden.
Zaanse jongeren zijn in het alcoholgebruik in Nederland geen koploper, maar wijken niet af van delandelijke trend. Net als in de rest van Nederland wordt er in Zaanstad te veel, te vaak en ook te jong alcohol gedronken, vooral door scholieren van het vmbo en vierdeklassers jonger dan 16 jaar. In Zaanstad wordt onder jongeren minder gedronken vergeleken met de regio. Van de leerlingen die jonger zijn dan 16 en die wel eens alcohol drinken, geeft 41% aan dat het door hun ouders wordt gedoogd. Een kwart van de ouders weet niet dat hun kind drinkt.
De hoofdlijnen van het preventiebeleid richten dan ook op voorlichting over alcohol, waarbij de gemeente zich richt op meerdere leefgebieden: thuis, op school en in de vrije tijd. Om de aanpak te concretiseren heeft de gemeente vier pijlers benoemd:
Praktijkervaringen en wetenschappelijke inzichten leren dat het meeste effect valt te verwachten van een basispakket dat bestaat uit interventies en maatregelen die:
3.2 Doelstellingen en resultaten alcoholpreventie
Op basis van de nota Gezondheidsbeleid zijn de volgende doelstellingen / te behalen resultaten op het gebied van preventie van schadelijk alcohol gebruik geformuleerd:
3.3 Uitvoering van preventiebeleid
De uitvoering van het preventiebeleid is belegd bij de GGD Zaanstreek Waterland, de stichting Brijder Verslavingszorg en (de hoofdaannemers van) de Sociale Wijkteams in Zaanstad.
Met de GGD Zaanstreek Waterland heeft de gemeente een subsidierelatie. De GGD gebruikt hun bestaande contactmomenten met ouders/kinderen vanuit de jeugdgezondheidszorg om aandacht te besteden aan de gevaren van alcoholgebruik door kinderen. Een voorbeeld zijn de vijf extra ‘alcoholminuten’ tijdens het periodiek geneeskundig onderzoek in groep 7 van de basisschool. Aan de hand van een afbeelding van een hersenscan van een drinker en een niet-drinker praten verpleegkundigen met ouders en kinderen over de gevaren van alcoholgebruik op jonge leeftijd. De afspraak ‘geen alcohol onder de 18 jaar’ staat in dit gesprek centraal.
Ook met de stichting Brijder Verslavingszorg heeft de gemeente een subsidierelatie. Deze subsidie voorziet in diverse preventieve activiteiten gericht op jongeren. Dit loopt uiteen van spreekuren op scholen, voorlichting tijdens uitgaansnachten in kroegen en discotheken en vormen van digitale ondersteuning tot trainingen voor jongerenwerkers.
In de gemeente Zaanstad wordt de infrastructuur van welzijn en zorg opnieuw ingericht. De gemeente gaat meer opgave gericht werken en dichter bij de burgers. Dit krijgt vorm in een stedelijk netwerk van Jeugdteams en sociale wijkteams. In de nieuwe infrastructuur is preventie een van de pijlers. Door de integrale opzet van de sociale wijkteams en jeugdteams moet het eenvoudiger worden signalen vroegtijdig op te pikken en waar nodig te interveniëren. Deze herinrichting gaat gepaard met een gedeeltelijke verschuiving van middelen van de huidige subsidierelaties met de stichting Brijder en GGD ZW naar de (hoofdaannemers van) sociale wijkteams en jeugdteams. In 2013 heeft een aanbesteding plaatsgevonden voor 5 sociale wijkteams. Deze zijn per 1 januari 2014 van start gegaan.
Voor een uitgebreid overzicht aanpak van schadelijk alcoholgebruik bij jongeren verwijzen we u naar de nota Gezondheidsbeleid 2013-2016.
Al voor de wijzigingen van de DHW voerde de gemeente Zaanstad een groot aantal taken uit op het gebied van horeca toezicht en handhaving. Sinds 1 januari 2013 omvatten toezicht en handhaving op het gebied van de horeca in de gemeente Zaanstad de volgende werkterreinen:
De gedetailleerde uitwerking van de handhavingactiviteiten en de verschillende sancties die opgelegd kunnen worden, zijn te vinden in het al eerder genoemde Beleidsplan vergunningverlening, toezicht en handhaving 2012-2015 en het Handhavingsprogramma 2014.
De toezicht- en handhavingactiviteiten van de gemeente hebben als doel een bijdrage te leveren aan een leefbare omgeving door de stad schoon, heel en veilig te houden. Door toezicht en handhaving van regels wordt hieraan een bijdrage geleverd. Leidend principe bij het toekennen van prioriteiten is een risicoanalyse waarbij wordt gekeken naar de kans dat een probleem zich voordoet en het effect dat het probleem vervolgens heeft op veiligheid en leefbaarheid. De gemeente heeft in haar handhavingvisie nadrukkelijk de verantwoordelijkheid neergelegd bij de ondernemers en paracommerciële instellingen en de jeugd en hun ouders. Voorkomen van overtredingen heeft prioriteit. De prioriteit ligt bij leeftijdcontroles zowel bij het verkopen en schenken van alcohol aan jongeren als bij het in bezit hebben van alcohol door jongeren zelf. Met toezicht en handhaving wil de gemeente een bijdrage leveren aan de volgende doelen:
3.6 Uitvoering toezicht en handhaving
Op hoofdlijnen zijn er drie vormen van toezichtactiviteiten te onderscheiden:
Basiscontrole: hieronder vallen de controles op horecabedrijven en evenementen. De basiscontrole is gericht op de DHW en APV voor de drankverstrekkende horeca (reguliere horeca, para commerciële horeca, slijterijen, supermarkten, cafetaria’s etc.) en op evenementen waar alcoholhoudende drank wordt verstrekt. Het zwaartepunt van de controles ligt hierbij op de aanwezigheid en actualiteit van de vergunningen of ontheffingen en op het voldoen aan de voorschriften.
De toezichthouder gaat als volgt te werk:
Stap 1: De toezichthouder verzamelt relevante feiten en omstandigheden. Deze informatie kan gebaseerd zijn op eigen waarneming of verkregen van een externe handhavingpartners.
Stap 2: De toezichthouder beoordeelt de geconstateerde feiten en bepaalt in overleg met een juridisch medewerker of sprake is van overtreding van de wettelijke voorschriften. Indien er een overtreding is geconstateerd, wordt een eventuele sanctie bepaald op basis van de sanctiestrategie Drank en Horeca.
Stap 3: De sector Veiligheid en Handhaving registreert de controles en bewaakt het handhavingtraject. Daarbij worden de noodzakelijke vervolgstappen genomen zoals in de Zaanse sanctiestrategie beschreven (zie hoofdstuk 4).
Na constatering van een overtreding wordt zoveel als mogelijk met de ondernemer in overleg getreden om de overtreding te beëindigen of herhaling te voorkomen. Soms is aanvullende informatie nodig van een van de handhavingpartners (brandweer of politie) om het vervolgtraject te kunnen bepalen. In dat geval wordt contact opgenomen met de handhavingspartners en zo nodig om een aanvullende rapportage verzocht.
Binnen de gemeente Zaanstad is een globale scheiding aangebracht in toezicht binnen horeca inrichtingen en toezicht in de openbare ruimte. De Buitengewoon opsporingsambtenaren (Boa’s) van de afdeling Straattoezicht concentreren zich op het DHW/APV toezicht in de openbare ruimte met nadruk op het bezit en gebruik van alcohol en leeftijdscontroles bij supermarkten en slijterijen. De toezichthouders van de afdeling Gebruikstoezicht houden toezicht binnen horeca inrichtingen (reguliere horeca, paracommerciële horeca, sportkantines, cafés etc.) en bij grote evenementen, waarbij ook leeftijdscontroles worden uitgevoerd.
Resultaten en acties handhaving
De resultaten voor 2014 zijn benoemd in het Handhavingsprogramma 2014 en zijn:
In 2014 gaat de gemeente ook controleren op het verstrekken van alcohol bij dag evenementen, waar jongeren worden verwacht zoals de kermis van Assendelft en het evenement Immer Gerade Aus.De politie maakt na afloop van haar controles in het horecaconcentratiegebied rapportages (zogenaamde verzoeken bestuurlijke maatregel). De gemeente onderneemt naar aanleiding van deze rapportage actie in de vorm van toezicht en handhaving bij de horeca inrichtingen genoemd in de rapportages. De toezichthouders voeren controles uit bij snackbars, commerciële horeca inrichtingen en paracommerciële inrichtingen zoals sportkantines en buurthuizen. Ook zien zij toe op de APV voorschriften die gelden bij de paracommerciële inrichtingen. De Boa’s van de afdeling Straattoezicht voeren controles uit bij supermarkten en slijterijen in Zaanstad. Nieuw dit jaar is dat de Boa’s ook gaan controleren op het in bezit hebben van alcohol op diverse hotspot locaties in de openbare ruimte.
Jaarlijks stelt de gemeente een nieuw Handhavingsprogramma vast, waarin ook het toezicht op en de handhaving van de Drank- en Horeca regelgeving voor dat jaar is opgenomen.
Naast de gemeente Zaanstad, houdt ook de politie Zaanstreek-Waterland toezicht op de horeca. De gemeente Zaanstad wordt na elk weekend door de politie Zaanstreek-Waterland, via bestuurlijke rapportages, geïnformeerd over overtredingen en/of misstanden bij of rondom horecaondernemingen. Daarbij kan de gemeente verzocht worden om handhavend op te treden tegen door de politie geconstateerde horeca gerelateerde overtredingen.
HOOFDSTUK 4 Sancties en de Horeca-sanctiestrategie
Dit hoofdstuk geeft duidelijkheid over de wijze waarop de gemeente Zaanstad zal optreden indien overtredingen op grond van de Drank- en Horecawet en APV worden geconstateerd en welke sanctiemiddelen (kunnen) worden toegepast.
4.1 Inzet handhavingsinstrumenten
Wanneer een overtreding is geconstateerd gaat de gemeente over tot handhavend optreden door middel van één van de volgende bestuurlijke handhavinginstrumenten: last onder dwangsom, last onder
bestuursdwang of intrekking van de exploitatievergunning.
Nieuw is de verplichte keuze voor de gemeente om een bestuurlijke boete of een strafbeschikking als sanctiemiddel op te leggen bij overtreding van artikel 45 DHW (bezit en nuttigen alcohol door jongeren onder de 18 jaar). Deze sanctiemiddelen kunnen door een Boa van de gemeente worden opgelegd en bestaan uit het uitschrijven van een proces-verbaal. De administratieve afhandeling en inning van een bestuurlijke boete verloopt via de gemeente, de afhandeling van de strafbeschikking verloopt onder verantwoordelijkheid van het OM via het CJIB. Zaanstad kiest voor de strafbeschikking als sanctiemiddel om toename van administratieve werkzaamheden te voorkomen. Bovendien sluit dit aan bij de werkwijze van de afdeling Straattoezicht, waar dit middel al wordt ingezet.
Na vaststelling van het Preventie- en Handhavingplan Alcohol 2014-2016 gaan Boa’s van de gemeente Zaanstad middels de strafbeschikking handhavend optreden tegen overtreding van artikel 45 DHW. Dit betekent dat Boa’s van de gemeente rondom verschillende uitgaanslocaties jongeren in de openbare ruimte gaan controleren op het bezit van alcohol. De afdoening en inning van deze boete verloopt vervolgens via het CJIB.
In het Beleidsplan Vergunningverlening, toezicht en handhaving 2012-2015 is een algemene handhavingstrategie en een aparte Horeca-sanctiestrategie opgenomen. Deze Horeca-sanctiestrategie is overgenomen in deze paragraaf van het Preventie- en Handhavingplan Alcohol 2014-2016.
Deze strategie laat zien met welke sanctiemogelijkheden tegen overtreders van de DHW wordt opgetreden. De horeca-overtredingen zijn in drie groepen ingedeeld, van zware overtredingen, gemiddelde overtredingen tot lichte overtredingen (zie tabel 1 op de volgende pagina). Elke groep geeft inzicht in de stappen die (kunnen) worden ondernomen op het moment dat er een overtreding plaatsvindt.
Toelichting prioriteringstabel
Bij overtredingen die in groep 1 vallen, kan de gemeente direct bestuursdwang toepassen, een last onder dwangsom opleggen of een bestuurlijke strafbeschikking uitreiken. De overtreder krijgt geen of een zeer korte begunstigingstermijn.
Bij constatering van een overtreding uit groep 2 wordt eerst een bestuurlijke zienswijze brief verstuurd. In deze zienswijze brief wordt aangekondigd dat de gemeente handhavend zal optreden indien de overtreding voortduurt of herhaling dient te worden voorkomen. In de zienswijze brief wordt een termijn gesteld waarbinnen de overtreder zijn zienswijze ten aanzien van het voornemen tot handhavend optreden kan indienen. Daarna wordt een besluit genomen over het opleggen van een handhavingbeschikking. Dit kan een last onder dwangsom of een last onder bestuursdwang zijn.
Bij overtredingen die in groep 3 vallen zal de toezichthouder de geconstateerde overtreding in eencontrolerapport vermelden. De toezichthouder maakt afspraken met de overtreder over het ongedaan
maken of voorkomen van herhaling van de overtreding. Indien blijkt dat de overtreder de gemaakte afspraken niet naleeft en de overtreding voortduurt of zich herhaalt, zal een zienswijze brief verstuurd worden aan de overtreder waarna mogelijk een handhavingbeschikking kan worden opgelegd.
In bijlage 1 is per artikel van de DHW en APV de prioritering ofwel de groep waarin een overtreding valt, aangegeven. Zo is voor iedereen duidelijk wat men kan verwachten bij overtredingen van de DHW en de APV. Bij het beoordelen van een overtreding wordt rekening gehouden met:
De tabel Horeca-overtredingen bevat geen limitatieve opsomming van alle mogelijke horeca-overtredingen maar vermeldt de meest voorkomende. In voorkomende gevallen bestaat echter de mogelijkheid dat (gemotiveerd) wordt afgeweken van de in de tabel opgenomen prioritering. Voor de overtredingen die niet in de lijst zijn opgenomen omdat ze minder vaak voorkomen, wordt aansluiting gezocht bij overtredingen in de tabel die vergelijkbaar zijn in zwaarte.
In 2014 ligt, net als in 2013, de prioriteit bij voorlichting in combinatie met handhavend optreden in situaties waarin ernstige overtredingen worden geconstateerd. De Horeca-sanctiestrategie is van toepassing in 2014 en 2015. In 2015 zal het Beleidsplan vergunningverlening, toezicht en handhaving worden herzien en wordt de Horeca-sanctiestrategie ook geëvalueerd. De sanctiestrategie zal dan kunnen komen te vervallen omdat deze ook is opgenomen in het voorliggende plan. Vanaf 2017 zal de sanctiestrategie (al dan niet in aangepaste vorm) worden opgenomen in het tweede Preventie- en Handhavingplan Alcohol dat vanaf 2017 zal gaan gelden.
De tabel heeft betrekking op bepalingen uit de DHW, de APV, de Wet milieubeheer en het Activiteitenbesluit (ten aanzien van overtredingen van geluid, geur en afvalwater door horecabedrijven) en kansspelautomaten.
In de tabel is zichtbaar gemaakt welke artikelen, vanwege de wetswijziging van de DHW in 2013-2014 nieuw zijn of juist gewijzigd zijn.