Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Rotterdam

Beleidskader Werk en Inkomen 2015-2018

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieRotterdam
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidskader Werk en Inkomen 2015-2018
CiteertitelBeleidskader Werk en Inkomen 2015-2018
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerpGemeenteblad 2015-96

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-07-2015Onbekend

18-06-2015

Gemeenteblad 2015-96

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 19 mei 2015 (raadsvoorstel nr. 15bb3650) over het Beleidskader Werk en Inkomen 2015-2018; raadsstuk 15bb5157

Tekst van de regeling

Intitulé

Gemeenteblad 2015

Beleidskader Werk en Inkomen 2015-2018

De Raad van de gemeente Rotterdam,

 

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 19 mei 2015 (raadsvoorstel nr. 15bb3650) over het Beleidskader Werk en Inkomen 2015-2018; raadsstuk 15bb5157;

 

overwegende,

  • 1.

    dat op 1 januari 2015 de Participatiewet in werking is getreden;

  • 2.

    dat de verordening maatregelen en handhaving Participatiewet IOAW IOAZ en de verordening Tegenprestatie Participatiewet Rotterdam op 27 november 2014 en de verordening Individuele Inkomenstoeslag Participatie op 18 december 2014 zijn vastgesteld;

  • 3.

    dat de Participatieverordening Rotterdam 2015 en de gewijzigde verordening Wet sociale werkvoorziening 2008 op 19 februari 2015 zijn vastgesteld;

 

gelet op:

  • 1.

    de toezegging in het ‘Collegeprogramma Rotterdam 2014–2018, #Kendoe’ een meerjarig beleidskader werk en inkomen aan te bieden;

  • 2.

    de brief van wethouder Werkgelegenheid en Economie van 16 juni 2015 over wijzigingen in de tekst van het Beleidskader Werk en Inkomen (15bb4981);

 

besluit:

 

Het Beleidskader Werk en Inkomen 2015-2018 vast te stellen met inachtneming van de wijzigingen zoals verwoord in de brief van wethouder Werkgelegenheid en Economie van 16 juni 2015 (15bb4981). In het beleidskader zijn de beleidsuitgangspunten voor de uitvoering van de Participatiewet, IOAW, IOAZ, Bbz en de voorgenoemde verordeningen vastgelegd en daarmee de kaders voor de aan Rotterdamse werkzoekenden te bieden ondersteuning gericht op werk en inkomen. De hoofdlijnen van dit beleid zijn:

 

I. In de intake/diagnose wordt vastgesteld wat het arbeidsvermogen, ontwikkelpotentieel en de ondersteuningsbehoefte van werkzoekenden is en wordt, indien nodig, passende ondersteuning gericht op werk en inkomen aangeboden. De focus ligt op werk.

  • 1.

    Met de inzet van voorlichting, directe matching, de inspanningsperiode en WerkLoont wordt instroom in de bijstand en langdurige bijstandsafhankelijkheid voorkomen.

  • 2.

    Bij de intake/diagnose wordt specifiek aandacht besteed aan de doelgroep werkzoekenden met een arbeidsbeperking. Er is in dit verband voorzien in deskundigheidsbevordering van de uitvoerende medewerkers.

  • 3.

    Als blijkt dat een werkzoekende vanwege een arbeidsbeperking niet kan werken bij een reguliere werkgever en behoort tot de potentiële doelgroep voor beschut werk, komt hij op de wachtlijst voor Nieuw beschut werk. Werkzoekenden met een arbeidsbeperking (en/of hun familie) kunnen bij de intake/diagnose op eigen initiatief vragen om een indicatie voor Nieuw beschut werk.

  • 4.

    Op basis van tevredenheidonderzoeken, ervaringen en klachten van werkzoekenden en werkgevers worden de dienstverleningsnormen herijkt en wordt de kwaliteit van de dienstverlening continue verbeterd.

 

II. Het doel van de aanpak Werk is dat zoveel mogelijk Rotterdammers zelfstandig hun inkomen kunnen verdienen en niet afhankelijk zijn van een uitkering. In deze collegeperiode stromen minimaal 12.000 werkzoekenden uit naar betaald werk. Werkzoekenden die deze stap (nog) niet op eigen kracht kunnen zetten krijgen, waar nodig, ondersteuning bij hun arbeidsontwikkeling en re-integratie.

In dit kader wordt ingezet op:

  • 1.

    Het initiëren en faciliteren van sectortafels en het uitvoeren van sectorplannen in samenwerking met het bedrijfsleven, onderwijs, sociale partners en regiogemeenten.

  • 2.

    Het uitvoeren en optimaliseren van de werkgeversbenadering.

  • 3.

    Het bevorderen van regionale samenwerking in de arbeidsmarktregio Rijnmond.

  • 4.

    De toepassing en doorontwikkeling van social return.

  • 5.

    Het bieden van directe bemiddeling naar werk (matching).

  • 6.

    Het verlagen van de drempels voor het aanvaarden van deeltijdwerk.

  • 7.

    Het ondersteunen van startende en kwetsbare ondernemers.

  • 8.

    Het versterken van de arbeidsmarktpositie van werkzoekenden door het bieden van ondersteuning bij het ontwikkelen van gedrag, kennis en vaardigheden die nodig zijn om werk te vinden (prematching).

  • 9.

    Het initiëren van experimenten met (gebiedsgerichte) ontwikkelnetwerken samen met maatschappelijke partners en sociaal ondernemers.

  • 10.

    Het bieden van specifieke ondersteuning gericht op werkzoekenden met een arbeidsbeperking door middel van garantiebanen, nieuw beschut werk, groepsdetachering, individuele detachering en begeleid werken.

  • 11.

    Het voorzien in de inzet van scholing en training Nederlandse taal.

  • 12.

    Met de uitvoering van het Actieplan jeugdwerkloosheid en de pijler Werk van het uitvoeringsplan NPRZ is er specifiek aandacht voor jongeren en de werkzoekenden op Zuid.

  • 13.

    Rendementsturing om de krimpende middelen zo doelmatig en effectief mogelijk te besteden, zonder daarbij de kwetsbaarste Rotterdammers uit het oog te verliezen.

  • 14.

    Het stimuleren van maatschappelijke innovatie en het initiëren van nieuwe partnerships en alternatieve financieringsvormen.

III. Werkzoekenden die (tijdelijk) geen reëel perspectief hebben op betaald werk en/of zijn vrijgesteld van de arbeidsverplichting leveren naar vermogen een tegenprestatie. De aanpak tegenprestatie wordt uitgevoerd conform de uitgangspunten van het Plan van aanpak Tegenprestatie, met als doel deze aanpak de komende periode uit te rollen over de hele stad.

  • 1.

    Werkzoekenden die (tijdelijk) in het geheel niet in staat zijn aan de arbeidsverplichting en/of tegenprestatie te voldoen kunnen op basis van medische of sociale gronden worden ontheven van deze verplichtingen.

  • 2.

    Werkzoekenden die op de wachtlijst staan voor nieuw beschut werk worden ontheven van de arbeidsverplichting en de tegenprestatie.

  • 3.

    De samenwerking tussen Werk en Inkomen en de wijkteams, taskforce tegenprestatie en vraagwijzers wordt geoptimaliseerd.

 

IV. Inkomensondersteuning wordt alleen geboden als het echt nodig is, op basis van een beoordeling van de noodzakelijkheid en rechtmatigheid. Zorgvuldige en effectieve inkomenondersteuning biedt werkzoekenden een stabiele basis om te werken aan hun arbeidsontwikkeling en re-integratie. De handhavingaanpak wordt geïntensiveerd door het heronderzoek van 12.000 dossiers. Hierbij zijn de volgende beleidsmatige uitgangspunten en uitvoeringsprincipes van toepassing:

  • 1.

    Werk moet lonen, zodat betaald werk duidelijk perspectief biedt ten opzichte van de uitkering. Dit in lijn met de uitgangspunten van het koersdocument Rotterdams armoedebeleid.

  • 2.

    Werkzoekenden voeren zoveel mogelijk zelf de regie over hun financiën. Derdenbetalingen worden alleen verricht bij contractuele verplichtingen of als het aantoonbaar noodzakelijk is.

  • 3.

    Bij de inkomstenverrekening wordt de administratieve belasting voor werkzoekenden zoveel mogelijk beperkt.

  • 4.

    Het beperken van het vorderingensaldo door tijdige en rechtmatige inkomensverstrekking. Onrechtmatig verstrekte bijstand wordt teruggevorderd volgens een sociaal en strak incassobeleid.

  • 5.

    Met de aanpak Handhaving voorkomen we fraude en pakken we misbruik van voorzieningen aan. Bij geconstateerde fraude of aantoonbare inkomsten uit criminele activiteiten volgt strikte toepassing van het maatregelen- en boetebeleid.

  • 6.

    Het ontvangen van een uitkering is niet vrijblijvend. Bij het verwijtbaar niet voldoen aan verplichtingen in het kader van de recht- en doelmatige uitkeringsverstrekking wordt het maatregelenbeleid toegepast.

 

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 18 juni 2015.

 

De griffier,

 

 

A.C. de Bondt, plv.

De voorzitter,

 

 

P.M. Wijntuin, plv.

 

Dit gemeenteblad is uitgegeven op 30 juni 2015 en ligt op werkdagen van 8.30 tot 16.00 uur ter inzage bij het Bestuurlijk Informatiecentrum Rotterdam (BIR), locatie Stadswinkel Centrum, Coolsingel 40 (zijde Doelwater, tegenover hoofdbureau politie)

(Zie ook: www.bis.rotterdam.nl – Regelgeving of Gemeentebladen chronologisch)