Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Valkenswaard

Verordening Paracommercie

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieValkenswaard
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVerordening Paracommercie
CiteertitelVerordening Paracommercie
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling vervangt de artikelen 2.29 lid 4, 2.34A en 2.34B van de Algemene plaatselijke verordening 2013. De datum en bron van bekendmaking is niet te achterhalen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Gemeentewet, art. 147
  2. Drank- en Horecawet. art. 4

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-09-2015nieuwe regeling

26-03-2015

Onbekend.

Onbekend.

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening Paracommercie

De raad van de gemeente Valkenswaard;

 

Gezien het voorstel van het college van burgemeester en wethouders … , nummer ….;

 

Gelet op artikel 147 Gemeentewet / artikel 4 Drank – en Horecawet

 

Gelet op de behandeling in de vergadering van de raadscommissie d.d. ………

 

BESLUIT

 

Vast te stellen de Verordening Paracommercie:

 

Artikel 1. Begripsbepalingen

a.Bijeenkomsten van persoonlijke aard Bijeenkomsten met een veelal feestelijk karakter, waarbij meestal alcoholhoudende drank wordt genuttigd, die geen direct verband houden met de doelstelling van de paracommerciële rechtspersonen, zoals bruiloften, feesten, partijen, recepties, jubilea, verjaardagen, bedrijfsfeesten, koffietafels, condoleancebijeenkomsten en dergelijke. b. Drank- en Horecawet Drank- en Horecawet zoals gewijzigd op 1 juli 2012 met het oog op de terugdringing van het alcoholgebruik onder met name jongeren, de voorkoming van alcoholgerelateerde verstoring van de openbare orde, alsmede ter reductie van de administratieve lasten. c. Horecabedrijf De activiteit in ieder geval bestaande uit het bedrijfsmatig of anders dan om niet verstrekken van alcoholhoudende drank voor gebruik ter plaatse. d. Paracommerciële rechtspersoon Een rechtspersoon niet zijnde een naamloze vennootschap of besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid, die zich naast activiteiten van recreatieve, sportieve, sociaal-culturele, educatieve, levensbeschouwelijke of godsdienstige aard richt op de exploitatie in eigen beheer van een horecabedrijf. e. Sterk alcoholhoudende drank De drank die bij een temperatuur van twintig graden Celsius voor vijftien of meer volumenprocenten uit alcohol bestaat, met uitzondering van wijn (artikel 1 Drank- en Horecawet). f. Zwak alcoholhoudende drank Alcoholhoudende drank, met uitzondering van sterk alcoholhoudende drank g. Vergunning De vergunning als bedoeld in artikel 3 van de Drank- en Horecawet.

Artikel 2. Voorschriften en beperkingen

Om oneerlijke mededinging te voorkomen gelden ten aanzien van paracommerciële rechtspersonen onderstaande voorschriften en beperkingen:

1.Het is verboden om bedrijfsmatig of anders dan om niet alcoholhoudende drank te verstrekken a. tijdens bijeenkomsten van persoonlijke aard, zoals bruiloften en partijen, of b. tijdens bijeenkomsten die gericht zijn op personen of rechtspersonen die niet of niet rechtstreeks bij de activiteiten van de beherende paracommerciële rechtspersoon zijn betrokken. 2. Paracommerciële rechtspersonen verstrekken uitsluitend alcoholhoudende drank voor, tijdens en na activiteiten die passen binnen de statutaire doelstelling van de desbetreffende paracommerciële rechtspersoon. 3. Het is uitsluitend toegestaan alcoholhoudende drank te verstrekken op:

Maandag tot en met zondag tussen 12:00 uur en 0:00 uur. 4. De vergunning geldt slechts voor het verstrekken van zwak alcoholhoudende drank. 5. Ontheffingsmogelijkheden: a. twee maal per kalenderjaar mag een paracommerciële instelling afwijken van de schenktijden zoals bedoeld in lid 3 tijdens een activiteit die past bij de statutaire hoofddoelstelling en een aaneengesloten tijdsduur kent van maximaal 6 dagen; b. indien de ontheffing maximaal 1 dag betreft, kan worden volstaan met een melding. Deze melding dient ten laatste gedaan te worden op de dag waarop de activiteit plaatsvindt.

c.indien de ontheffing meer dan 1 dag betreft, dient een ontheffing minimaal 8 weken voorafgaand te worden aangevraagd met een deugdelijke motivering.

Artikel 3

De artikelen 2.29 lid 4, 2.34A en 2.34B van de APV 2013 worden ingetrokken.

Artikel 4.

Deze verordening treedt in werking op 1 september 2015

 

 

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van de gemeenteraad d.d. ……..

de griffier, de voorzitter,

drs. C. Miedema drs. A.B.A.M. Ederveen.