Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Katwijk

Nadere regels voor de weekmarkten en toeristenmarkt in de gemeente Katwijk

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieKatwijk
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingNadere regels voor de weekmarkten en toeristenmarkt in de gemeente Katwijk
CiteertitelMarktreglement gemeente Katwijk 2012
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerpWijzigingen Marktreglement gemeente Katwijk 2012

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Gemeentewet, art. 160, eerste lid, sub h juncto
  2. Marktverordening gemeente Katwijk 2012, art. 2

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

14-05-201910-07-2020Wijziging artikel 8

16-04-2019

gmb-2019-116365

1218143
23-09-201614-05-2019art. 13

13-09-2016

gmb-2016-128764

708961
17-05-201223-09-2016Nieuwe regeling

01-05-2012

Plaatselijk Weekblad, 16-05-2012

Onbekend.

Tekst van de regeling

Intitulé

Nadere regels voor de weekmarkten en toeristenmarkt in de gemeente Katwijk

Het College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Katwijk; Gelet op artikel 160, eerste lid, sub h Gemeentewet juncto artikel 2 van de Marktverordening gemeente Katwijk 2012;

Overwegende dat het wenselijk is nadere regels vast te stellen met betrekking tot uitvoering van de Marktverordening gemeente Katwijk 2012;

Besluit vast te stellen de volgende:

Nadere regels voor de weekmarkten en toeristenmarkt in de gemeente Katwijk

Hoofdstuk 1 Algemene bepalingen

Artikel 1. Begripsomschrijvingen

De in artikel 1 van de Marktverordening gemeente Katwijk 2012 gegeven begripsomschrijvingen zijn tevens van toepassing op dit marktreglement.

Artikel 2. Dag, tijd, plaats en opstelling van de markten

  • 1.

    In de gemeente Katwijk worden de volgende markten gehouden

    • a.

      dinsdag in Rijnsburg op het parkeerterrein Hoftuinplein, van 13.00 tot 17.00 uur, zoals aangegeven op bijbehorende kaart A;

    • b.

      vrijdag in Katwijk op het marktplein van 10.00 tot 17.00 uur, zoals aangegeven op bijbehorende kaart B;

    • c.

      dinsdag in het centrum van Katwijk aan Zee in de maanden juni, juli en augustus van 13.00 tot 21.00 uur, zoals aangegeven op bijbehorende kaart C;

  • 2.

    Het college kan op grond van dringende redenen, in afwijking van het eerste lid, bepalen dat een markt tijdelijk zal worden gehouden op een andere dag, op een andere tijd, op een andere plaats, dan wel geheel wordt afgelast.

  • 3.

    Het college is bevoegd te bepalen dat geen markt wordt gehouden of dat een markt tijdelijk zal worden gehouden op een andere dag, indien de in het eerste lid bedoelde dag samenvalt met een van de in artikel 2 van de Winkeltijdenwet genoemde dagen of delen daarvan, behoudens het bepaalde in de Winkeltijdenverordening Katwijk 2011.

  • 4.

    De opstelling en indeling van de markten genoemd in het eerste lid onder a tot en met c, vindt plaats zoals op die bij de betreffende markt bijbehorende kaart is aangegeven.

Artikel 3. Afgelasting markt

Indien bij aanvang van de markt, of gedurende de tijdsperiode waarop de markt wordt gehouden, weersinvloeden, calamiteiten e.d. de orde op de markt kunnen verstoren, er direct gevaar dreigt voor de vergunninghouder, marktbezoekers en/of objecten in de nabijheid van het marktterrein, waardoor de openbare orde in gevaar komt of schade kan worden toegebracht aan derden, kan het college besluiten:

  • a.

    de vergunninghouder te verplichten de noodzakelijke voorzorgsmaatregelen te treffen;

  • b.

    de markt anders op te stellen c.q. in te richten;

  • c.

    de markt niet te laten aanvangen, of;

  • d.

    de markt onmiddellijk te beëindigen.

Artikel 4. Afmeting standplaats en de branche-indeling

  • 1.

    Een standplaats omvat vier strekkende meter of een veelvoud daarvan met een maximum van 16 strekkende meter.

  • 2.

    Een standwerkersplaats omvat maximaal 3 strekkende meter met een overkapping niet groter dan vijf strekkende meter.

  • 3.

    Het college kan bij de toewijzing van de standplaatsen in verband met eigen materiaal of om redenen van plaatsing afwijken van de standaardmaten.

  • 3.

    De branchering, alsmede het maximum aantal standplaatsen per branche is vastgesteld per markt, zoals weergegeven op bijlage D behorende bij dit reglement. kan worden toegebracht aan derden, kan het college besluiten:

Hoofdstuk 2 Vergunningen

Artikel 5. Aanvraag vergunning

  • 1.

    Voor de toewijzing van een vaste standplaats of dagplaats komt uitsluitend in aanmerking een handelingsbekwaam natuurlijk persoon, die schriftelijk een aanvraag voor een vergunning heeft ingediend bij het college en die:

    • a.

      daarbij aantoont dat hij persoonlijk, dan wel de rechtspersoon bij wie hij in loondienst is of waar hij deel van uitmaakt, staat ingeschreven in het Handelsregister als ambulante handelaar;

    • b.

      een kopie van een geldig identiteitsbewijs en een bewijs van inschrijving bij het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (marktpas) overlegt;

    • c.

      een omschrijving met foto verstrekt, van de verkoopinrichting die de aanvrager wil gebruiken, voorzien van een keuringsrapport ten bewijze dat de jaarlijkse keuring heeft plaats gevonden.

  • 2.

    Bij toewijzing van een standplaats dient de vergunninghouder persoonlijk, of de rechtspersoon waarbij hij in loondienst is bij voortduring ingeschreven te staan in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.

  • 3.

    In afwijking van het bepaalde in het eerste lid komt voor toewijzing van een standplaats op de toeristenmarkt uitsluitend in aanmerking een handelingsbekwaam natuurlijk persoon, die de leeftijd van 18 jaar heeft bereikt en een aanvraag voor een vergunning heeft ingediend bij het college.

  • 4.

    In afwijking van het bepaalde in het eerste lid, dient een aanvrager, afkomstig uit een land dat aangesloten is bij de Europese Economische Ruimte (EER), met de in het eerste lid van dit artikel bedoelde vereisten, gelijkwaardige inschrijvingsbewijzen te overleggen.

  • 5.

    Aanvullend aan het bepaalde in het eerste lid dient een aanvrager, niet afkomstig uit een EER-land, een verblijfsvergunning voorzien van de aantekening ‘Arbeid is vrij toegestaan’ te overleggen.

  • 6.

    In afwijking van het bepaalde in het eerste lid kan de aanvrager voor een dagplaats of standwerkersplaats volstaan met het doen van een mondelinge aanvraag, dit met inachtneming van het bepaalde in artikelen 11, 12 en 13.

  • 7.

    In afwijking van het bepaalde in de leden 1 tot en met 5 kan een vrije plaats ten behoeve van maatschappelijke en of culturele doeleinden uitsluitend op basis van een bij het college ingediende schriftelijke aanvraag worden toegewezen. De aanvraag omvat: naam, adres, woonplaats van de instelling of persoon verantwoordelijk voor de aanvraag met vermelding van het doel en een korte omschrijving van de activiteit en of presentatie en de gewenste marktdag. Vrije plaatsen zijn uitsluitend beschikbaar op de toeristenmarkt.

Artikel 6. Inschrijving op de anciënniteitslijst

  • 1.

    Vergunninghouders van vaste standplaatsen worden ingeschreven op een doorlopend genummerde lijst met vermelding van en in volgorde van de datum waarop aan hen voor het eerst een vaste standplaats is toegewezen. Bij deze inschrijving wordt tevens vermeld de branche waarin de vergunninghouder is ingedeeld.

  • 2.

    Het in het eerste lid bepaalde geldt niet voor vergunninghouders voor de toeristenmarkt.

Artikel 7. Doorhalen van inschrijving op de anciënniteitlijst

De inschrijving op de anciënniteitlijst wordt doorgehaald indien de vergunning van een houder van een vaste standplaats wordt ingetrokken.

Artikel 8. Overschrijving vaste standplaatsvergunning

  • 1.

    In geval van overlijden of onder curatele stelling, het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd, dan wel bij blijvende arbeidsongeschiktheid van meer dan 50% van de vergunninghouder of bij beëindiging van de onderneming kan de vergunning voor de vaste plaats worden overgeschreven op de echtgenoot, de levenspartner van de vergunninghouder, een kind van de vergunninghouder of een andere achterblijvende persoon met wie hij duurzaam samenwoonde.

  • 2.

    Indien de vergunning niet kan worden overgeschreven op grond van het eerste lid kan de vergunning worden overgeschreven op een mede-eigenaar van het bedrijf die ten minste 3 jaar als mede-eigenaar in de onderneming van vergunninghouder heeft gefunctioneerd, of een medewerker in loondienst die ten minste 3 jaar op de loonlijst van de onderneming heeft gestaan.

  • 3.

    Indien degene op wie een vergunning wordt overgeschreven reeds vergunning voor een andere vaste plaats op dezelfde markt heeft wordt deze ingetrokken.

  • 4.

    Een aanvraag tot overschrijving wordt ingediend binnen twee maanden a. na het overlijden van de vergunninghouder;

    • a.

      na het overlijden van de vergunninghouder;

    • b.

      na onder curatele stelling;

    • c.

      na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd;

    • d.

      dan wel nadat de arbeidsongeschiktheid door een onafhankelijk keuringsarts is vastgesteld;

    • e.

      of na het beëindigen van de onderneming blijkende uit de doorhaling in het Handelsregister.

  • 5.

    Het college kan in bijzondere omstandigheden afwijken van het bepaalde in dit artikel.

Hoofdstuk 3 Toewijzen en bezetten van standplaatsen

Artikel 9 Toewijzing standplaatsen

  • 1.

    Een standplaats wordt door het college toegewezen als vaste plaats, dagplaats, standwerkersplaats of vrije plaats.

  • 2.

    Op de toeristenmarkt worden de vaste plaatsen jaarlijks opnieuw toegewezen.

  • 3.

    Een vrijgekomen vaste standplaats wordt als dagplaats aangemerkt en blijft als zodanig toegewezen, zolang de standplaats niet als vaste standplaats is uitgegeven.

Artikel 10 Het toewijzen van een vaste standplaats op de weekmarkt

  • 1.

    Een opengevallen vaste standplaats op de markt wordt tweemaal per jaar opnieuw als vaste standplaats uitgegeven met inachtneming van de voor die markt geldende indelingen in branches.

  • 2.

    Voor een opengevallen standplaats komen in aanmerking de vergunninghouders van een vaste standplaats, die schriftelijk te kennen hebben gegeven een andere vaste plaats te willen innemen. De toewijzing geschiedt in volgorde van plaatsing op de anciënniteitslijst.

  • 3.

    De vergunninghouder met een vaste standplaats die uitbreiding wenst van zijn standplaats, voor zover en indien hij binnen het maximum van het aantal strekkende meters en de hem toegewezen branche blijft en de uitbreiding alleen rechts of links aansluit op de toegewezen standplaats. Achter uitbreiding is niet toegestaan.

  • 4.

    Indien geen van de vaste vergunninghouders heeft aangegeven in aanmerking te willen komen voor de vrijgekomen vaste standplaats, zal de plaats via werving, aan een gegadigde van een niet op de markt vertegenwoordigd product of artikel worden toegewezen.

  • 4.

    Indien de markt geheel opnieuw wordt ingedeeld vindt toewijzing plaats in volgorde van plaatsing op de anciënniteitlijst.

  • 6.

    Het college kan bij een tijdelijke en of incidentele marktverplaatsing, het bepaalde in de voorgaande leden van dit artikel buiten beschouwing laten.

Artikel 11 Het toewijzen van een vaste standplaats op de toeristenmarkt

  • 1.

    Aanvragers die in het voorafgaande jaar een standplaats hebben toegewezen gekregen komen voor toewijzing van dezelfde standplaats in aanmerking.

  • 2.

    Aanvragers die in het voorafgaande jaar een standplaats hebben toegewezen gekregen maar een andere standplaats willen innemen, kunnen uit de niet toegewezen plaatsen kiezen op basis van volgorde van ontvangst van de aanvraag.

  • 3.

    Aanvragers die voor het eerst een standplaats willen innemen krijgen een plaats toegewezen rekening houdend met het branchebesluit waarbij gegadigden met een bijzonder assortiment voorrang krijgen boven andere aanvragers.

Artikel 12 Toewijzing dagplaats weekmarkt

  • 1.

    Aanvragers voor een dagplaats, die geen vaste plaats op de weekmarkt hebben en die in aanmerking willen komen voor een vergunning voor een dagplaats, moeten zich persoonlijk een uur voor de openingstijd van de markt aanmelden bij de toezichthouder markten.

  • 2.

    Aanvragers voor een dagplaats met een product en of artikel dat nog niet op de markt is vertegenwoordigd, hebben voorrang op de aanvragers met producten en of artikelen die al op de markt ter verkoop worden aangeboden.

  • 3.

    Aanvragers voor een dagplaats met een branche waarvan het in het branchepatroon bepaalde maximum aantal vergunninghouders reeds is bereikt, kunnen niet in aanmerking komen voor een dagplaats.

  • 4.

    Aanvragers voor een dagplaats met een product of artikel dat al op de markt wordt aangeboden kunnen slechts eens in de vier weken in aanmerking komen voor toewijzing van een dagplaats.

  • 5.

    Indien het aantal aanvragers het aantal beschikbare dagplaatsen overtreft, geschiedt toewijzing via loting door de toezichthouder markten. Loting vindt plaats 45 minuten voor aanvang van de markt. De loting vindt plaats door middel van een willekeurig gekozen getal, in volgorde van aanmelding.

  • 6.

    Indien met inachtneming van de voorgaande leden dagplaatsen beschikbaar blijven komt de vergunninghouder met een vaste standplaats die uitbreiding wenst voor toewijzing in aanmerking mits de uitbreiding alleen links of rechts aansluit op de vaste standplaats tot een maximum van 16 meter. Achter uitbreiding is niet toegestaan. De vergunninghouder dient de uitbreiding te bezetten met de hem toegewezen branche.

Artikel 13 Toewijzing standwerkerspiaats

(Verwijderd d.d. 22 september 2016)

Hoofdstuk IV Bepalingen over het gebruik van de standplaats

Artikel 14 Tijdstip innemen standplaats / aan- en afvoer goederen

  • 1.

    Het is verboden voor vergunninghouders op het marktterrein eerder dan twee uur voor de aanvang en later dan twee uur na afloop van de markt met een voertuig, met goederen of op andere wijze ruimte in te nemen of goederen aan of af te voeren.

  • 2.

    Het bepaalde in het eerste lid ten aanzien van de aanvang is niet van toepassing op vergunninghouders met een dagplaats.

  • 3.

    De vergunninghouder is verplicht zijn standplaats tot de sluitingstijd van de markt te blijven innemen.

  • 4.

    Indien de vergunninghouder zijn vaste standplaats op de markt niet uiterlijk een half uur na aanvang van de markt heeft ingenomen, wordt de desbetreffende standplaats voor die dag als dagplaats aangemerkt, tenzij de vergunninghouder de toezichthouder markten tot uiterlijk een uur voor aanvang heeft verzocht zijn vaste standplaats voor hem beschikbaar te houden.

Artikel 15 Gebruik standplaats

  • 1.

    De vergunninghouder maakt gebruik van de kraam die van de door het college aangewezen kramenverhuurder kan worden gehuurd.

  • 2.

    Op een daartoe strekkend schriftelijk verzoek kan het college een vergunninghouder van een vaste standplaats ontheffing van het bepaalde in het eerste lid worden verleend om met eigen materiaal de standplaats in te nemen.

  • 3.

    Het in het vorige lid vermelde verzoek omvat in ieder geval de volgende gegevens:

    • a.

      een opgave van de lengte, hoogte en breedte van het eigen materiaal;

    • b.

      een gedetailleerde tekening of foto’s van het eigen materiaal;

    • c.

      indien het eigen materiaal wordt of is voorzien van installaties waarin gekookt, gebakken, gebraden en/of gefrituurd of waarmee verwarmd kan worden, moet een bewijs van veiligheid van het te gebruiken eigen materiaal, evenals de te gebruiken apparatuur, worden overlegd.

  • 4.

    Het in het derde lid, sub c genoemde bewijs wordt jaarlijks opnieuw overlegd, waarbij de laatste keuring van het materiaal niet langer dan één jaar geleden heeft plaatsgevonden.

  • 5.

    De toestemming wordt in ieder geval geweigerd, indien het eigen materiaal de door het college vastgestelde maximumafmeting van de standplaats overschrijdt, dan wel technisch niet inpasbaar is binnen de beschikbare ruimte op de markt, zoals aangegeven op het in artikel 4 van dit reglement genoemde standplaatsenplan. Aan een ontheffing kan het college nadere voorschriften ten aanzien van het te gebruiken materiaal en het aanzien verbinden.

Artikel 16 Persoonlijk innemen standplaats; bijstand

  • 1.

    De vergunninghouder neemt de standplaats die hem is toegewezen persoonlijk in. Hij mag de standplaats niet aan een ander afstaan of in gebruik geven. De vergunninghouder mag zich op de standplaats doen bijstaan.

  • 2.

    Indien geen vervanger is benoemd, zoals bedoeld in artikel 18 neemt de vergunninghouder tenminste elf maal per dertien weken zijn standplaats op de markt in, dit met inachtneming van het bepaalde in artikel 17.

Artikel 17 Afwezigheid wegens ziekte, vakantie of bijzondere omstandigheden

  • 1.

    De vergunninghouder van een vaste standplaats die wegens ziekte, vakantie of bijzondere omstandigheden verhinderd is zijn vaste standplaats in te nemen en niet in zijn vervanging kan voorzien, deelt dit schriftelijk mee aan het college. Bij vakantie geeft de vergunninghouder met inachtneming van het bepaalde in lid 3 aan, hoe lang zijn afwezigheid duurt.

  • 2.

    De schriftelijke mededeling wordt tijdig voor de betreffende marktdag gedaan.

    Plotselinge verhindering wordt mondeling of telefonisch aan de toezichthouder markten gemeld, gevolgd door een schriftelijke bevestiging daarvan aan het college.

  • 3.

    De ontheffing van de verplichting tot inname van de standplaats geldt in geval van ziekte en/of bijzondere omstandigheden maximaal een half jaar, te rekenen vanaf de dag van ziekmelding of vanaf het ontstaan van de bijzondere omstandigheid en ingeval van vakantie maximaal 6 weken per jaar.

  • 4.

    Het college kan indien toepassing leidt tot een onbillijkheid van overwegende van het bepaalde in dit artikel afzien.

Artikel 18 Vervanger

  • 1.

    Het college kan de vergunninghouder van een vaste standplaats op een daartoe strekkend schriftelijk verzoek toestemming verlenen om maximaal twee personen die niet in het bezit zijn van een vaste standplaatsvergunning voor een van de markten in Katwijk, aan te wijzen als zijn vervanger, die bij afwezigheid van de vergunninghouder, voor rekening en risico van de vergunninghouder diens verplichtingen als vergunninghouder nakomen.

  • 2.

    Als vervanger kunnen uitsluitend in aanmerking komen de echtgeno(o)t(e), de relatiepartner, een handelsbekwaam kind van de vergunninghouder, de medevennoot of een werknemer.

  • 3.

    Bij de aanvraag worden de volgende stukken overgelegd:

    • a.

      een uittreksel uit de gemeentelijke basisadministratie, niet ouder dan een maand;

    • b.

      voor de medevennoot: een bewijs van inschrijving in het Handelsregister, niet ouder dan een maand, waaruit de registratie als medevennoot in de onderneming blijkt;

    • c.

      voor de werknemer: een loonbelastingverklaring niet ouder dan een jaar en een arbeidsovereenkomst voor het aantal uren dat minimaal overeenkomt met het aantal uren dat de ververvanger op de markt staanplaats inneemt;

  • 4.

    Indien het college een vervanger, niet zijnde echtgenoot, geregistreerd partner of een ander persoon met wie de vergunninghouder duurzaam samenwoont, of een kind van de vergunninghouder, heeft aangewezen is de vergunninghouder gehouden de standplaats door de vervanger te doen innemen. Van de bepalingen in artikel 16, lid 2 en artikel 17 kan dan geen gebruik worden gemaakt.

  • 5.

    Overtredingen van het bepaalde bij of krachtens de Marktverordening en/of het Marktreglement door de vervanger begaan, worden toegerekend aan de vergunninghouder.

  • 6.

    Het college kan om redenen van klaarblijkelijke hardheid van het bepaalde in dit artikel afzien.

Hoofdstuk V Overige bepalingen

Artikel 19 Voertuigen op de markt

Het is de vergunninghouder toegestaan op het marktterrein zijn voertuig te parkeren onder de volgende voorwaarden:

  • a.

    Het voertuig dient direct achter de kraam geplaatst te worden;

  • b.

    Het voertuig mag geen hinder of beperkingen voor andere vergunninghouders veroorzaken;

  • c.

    Het voertuig mag niet als extra ruimte voor het uitstallen van verkoopwaar worden gebruikt.

Artikel 20 Obstakels en welstand

Het is verboden de doorgang en de wandelgangen op en langs het marktterrein op enigerlei wijze te verhinderen of te belemmeren.

Artikel 21 Schoonhouden en opleveren standplaats

  • 1.

    De vergunninghouder dient:

    • a.

      ervoor te zorgen dat zijn standplaats en de zich daarop bevindende verkoopinrichting steeds een goed verzorgd aanzien biedt;

    • b.

      tijdens de markt zelf zijn afval, verpakkingsmaterialen en dergelijke in te zamelen en niet voor het publiek zichtbaar op te slaan;

    • c.

      voordat hij het marktterrein verlaat, zijn standplaats en onmiddellijke omgeving daarvan, schoon op te leveren en zelf voor de afvoer van zijn marktafval zorg te dragen.

  • 2.

    Een vergunninghouder, die opdracht krijgt om aan de voorzijde van zijn kraam of verkoopgelegenheid afvalbakken te plaatsen, dient hieraan te voldoen en volle afvalbakken geregeld te legen. Dit afval hoort ook bij het bedrijfsafval van de vergunninghouder.

  • 3.

    Een vergunninghouder die handel drijft in producten en of artikelen waaruit zou kunnen voortvloeien dat de ondergrond en omgeving van zijn standplaats vervuild raakt, dient hiervoor maatregelen te treffen om dit te voorkomen. De te treffen maatregelen dienen ter goedkeuring van de toezichthouder markten, en zo nodig op zijn aanwijzingen, te geschieden.

Artikel 22 Gebruik van geluidsapparatuur

  • 1.

    Het gebruikmaken van geluidsapparatuur is alleen toegestaan na verleende schriftelijke toestemming.

  • 2.

    Overige standplaatshouders of bezoekers van de markt mogen van het gebruik van de geluidsapparatuur geen hinder ondervinden.

Artikel 23 Veiligheidsnormen elektriciteit

  • 1.

    De vergunninghouder is verplicht, voor zover hij gebruik maakt van elektrische energie, deze te betrekken vanuit de door het college beschikbaar gestelde middelen.

  • 2.

    De elektrische installatie die de vergunninghouder gebruikt moet voldoen aan de norm NEN 1010 (veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties).

  • 3.

    De elektrische installatie moet zijn voorzien van groepszekeringen en een aardlekschakelaar met een normale aanspreekstroom van 30 mA.

  • 4.

    Kabels die in de looppaden op de grond liggen, moeten afgedekt worden met afdekmatten, dit ter goedkeuring van de toezichthouder markten.

Artikel 24 Veiligheidsnormen bakken en braden

  • 1.

    Het gebruik van kook-, bak- en braadinstallaties en van verwarmingsapparatuur is alleen toegestaan na schriftelijke toestemming van het college.

  • 2.

    Kook-, bak- en braadinstallaties en verwarmingsapparatuur dienen aangelegd te zijn overeenkomstig de norm NPR 2577 (installaties in mobiele werktuigen).

  • 3.

    De bak- en braadtoestellen moeten vast op de vloer of tafel staan opgesteld en tegen omvallen of omstoten worden beschermd.

  • 4.

    Het draagvlak onder bak- en braadtoestellen moet tenminste 15 centimeter buiten de toestellen onbrandbaar zijn, dan wel zijn bekleed met een onbrandbaar en de warmte slecht warmtegeleidend materiaal. De wanden en zeilen, in de nabijheid waarvan toestellen zijn geplaatst, moeten tot op een ½ meter van het toestel onbrandbaar zijn danwel zijn voorzien van de warmte slecht geleidend materiaal.

  • 5.

    Elk bak- en braadtoestel moet zijn voorzien van een goed functionerende thermostaat of thermokoppel met een maximaal ingestelde waarde van 190º C.

  • 6.

    Indien in de kraam of verkoopwagen wordt gebakken, gekookt of verhit moet een goedgekeurd blustoestel met een inhoud van ten minste 6 kg poeder of 5 kg koolzuursneeuw of gelijkwaardige vulling aanwezig zijn.

  • 7.

    In de onmiddellijke nabijheid van een bak-, braad-, kook-, of frituurtoestel moeten goed passende deksels of een blusdeken aanwezig zijn om het toestel in geval van brand te kunnen afdekken.

Artikel 25 Veiligheidsnormen gasinstallatie

  • 1.

    Er mogen niet meer aanwezige losse gastank(s) en/of gasflessen aanwezig zijn dan de benodigde werkvoorraad per dag. Een losse gasfles/tank mag een waterinhoud hebben van ten hoogste 115 liter.

  • 2.

    De gasflessen moeten voldoende geventileerd en buiten bereik van onbevoegden staan opgesteld. Lege of niet in gebruik zijnde gasflessen moeten buiten de kraam of verkoopinrichting staan opgesteld.

  • 3.

    Een gasinstallatie moet blijvend voldoen aan het bepaalde in norm NPR 2577, (Mobiele verwarmingssystemen).

  • 4.

    Een verbindingsslang tussen drukhouder en verbruikstoestel dient voorzien te zijn van het GASTEC keurmerk en door middel van deugdelijke rvs slangklemmen te zijn bevestigd. Het gebruik van gasslangen ouder dan 2 jaar en een reduceerventiel (drukregelaar) ouder dan 5 jaar is verboden.

Hoofdstuk VI Overgangs- en slotbepalingen

Artikel 26 Overgangsbepalingen

Waar vaste vergunninghouders op grond van de Marktverordening gemeente Katwijk 2006, de Verordening toeristenmarkt gemeente Katwijk 2005, de Uitdelingsregeling Katwijk 2006 en of het branchepatroon 2006 over rechten beschikken die strijdig zijn met het bepaalde in dit reglement, blijven die rechten gerespecteerd tot zij door het college zijn ingetrokken danwel aangepast.

Artikel 27 Benaming en inwerkintreding

  • 1.

    Deze nadere regels kunnen worden aangehaald als ‘Marktreglement gemeente Katwijk 2012’.

  • 2.

    Dit reglement treedt in werking met ingang van één dag na bekendmaking.

  • 3.

    De Uitdelingsregeling Katwijk 2006, vastgesteld bij collegebesluit van 15 december 2005 en het branchepatroon 2006, vastgesteld bij collegebesluit van 15 december 2005 worden per gelijke datum ingetrokken.

Aldus vastgesteld in de vergadering van het College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Katwijk op

1 mei 2012.

De burgemeester, De secretaris.

TOELICHTING

Het voorliggende marktreglement bevat ten opzichte van de vigerende nadere regels een aantal ingrijpende wijzigingen.

Primair is het reglement in overeenstemming gebracht met de aanwijzingen voor de decentrale regelgeving (uitgave VNG) en de Algemene wet bestuursrecht. Verder is bij het opstellen van het reglement uitgangspunt geweest de primaire handhaving van veiligheid, de zorg voor de continuïteit en kwaliteit van de markten en meer ruimte voor de marktondernemer. Dit komt onder meer tot uitdrukking in de volgende beleidsmatige wijzigingen:

  • Het afschaffen van de wachtlijst en het overgaan op een sollicitantensysteem.

  • Versoepeling van de persoonlijke aanwezigheid en vervanging.

  • Meer handhavingsmogelijkheden ten aanzien van de veiligheid.

De Marktverordening gemeente Katwijk 2006, de Verordening toeristenmarkt gemeente Katwijk 2005, de Uitdelingsregeling gemeente Katwijk 2006, en het branchepatroon 2006 zijn geïntegreerd in de marktverordening Katwijk 2012 en het marktreglement Katwijk 2012.

Wachtlijst

Er is geen wachtlijst meer opgenomen. In navolging van een advies van de brancheorganisatie, de Centrale Vereniging Ambulante Handel (CVAH), is besloten tot het afschaffen van de wachtlijst. De wachtlijst is een achterhaald instrument. Het toewijzen van een standplaats aan de marktondernemer die het meeste geduld heeft uitgeoefend, is vaak niet bevorderlijk voor de kwaliteit en innovatie op de markt. Bovendien liggen aan de inschrijving vaak andere motieven (overschrijving) ten grondslag. Bij het invullen van een vrijgekomen standplaats wordt primair getracht de plaats op te vullen met een product of artikel dat nog niet op de markt is vertegenwoordigd. Gegadigden kunnen op basis hiervan solliciteren. Toewijzing geschiedt op basis van vooraf geformuleerde objectieve criteria, waarbij kwaliteit, innovatie en uitstraling bepalend zijn.

Activiteiten op het Andreasplein

Gedurende de Toeristenmarktdagen worden op het Andreasplein aan de hand van thema’s allerlei activiteiten georganiseerd. Dit bevordert een attractieve markt.

Voor deze activiteiten wordt jaarlijks een evenementenvergunning aangevraagd.

ARTIKELGEWIJZE TOELICHTING

Hoofdstuk 1. Algemene bepalingen

Artikel 1. Begripsomschrijving

Aangezien het reglement een uitwerking is van artikel 2 van de Marktverordening Katwijk 2012, is het wenselijk de gehanteerde begrippen hierbij aan te laten sluiten.

Artikel 2. Dag, tijd, plaats en opstelling van de markt

Het college stelt op grond van artikel 160, eerste lid sub h Gemeentewet de markt in en geeft aan waar en wanneer de markt wordt gehouden (dag, locatie en tijd). Op de bijlage behorende bij de betreffende markt, is de exacte locatie van het marktterrein en opstelling/ inrichting van de markt aangegeven.

In het tweede lid is een bepaling opgenomen die voor het college de bevoegdheid creëert om op grond van dringende redenen de markt geheel of gedeeltelijk te verplaatsen, af te gelasten dan wel anders in te richten.

Artikel 3. Afgelasting markt

Deze bepaling heeft betrekking op het handelen vanwege weersomstandigheden en calamiteiten en openbare orde aangelegenheden.

Artikel 4. Afmeting standplaats en branchering

Rekening houdend met de gewenste verkoopruimte die met name door de kooplieden met agf gevraagd is het maximum van een standplaats uitgebreid naar 16 strekkende meter.

De branchering is vanwege de overzichtelijkheid in een bijlage uitgewerkt.

(branchebesluit). De branchering is een instrument om de kwaliteit en aantrekkelijkheid van de markt te beïnvloeden. Bijlage D bevat de branchering voor de weekmarkten in Katwijk en Rijnsburg en de toeristenmarkt.

Artikel 5. Aanvraag vergunning

De markt is bedoeld voor ambulante handelaren. Continuïteit en kwaliteit spelen een belangrijke rol bij de publieke belangstelling van een markt, daarom is ervan afgezien om iedereen tot de markt toe te laten. In vigerende regeling kon strijdigheid met landelijke wetgeving optreden.

Hoewel het bepaalde in de leden 3 en 4 uit Europese regelgeving voortvloeien is er voor gekozen om in het kader van volledigheid en duidelijkheid de wettelijke bepalingen hier te herhalen.

Op de toeristenmarkt is voor maatschappelijk en of culturele doeleinden een uitzondering gemaakt. Voor deze categorie zijn twee standplaatsen gereserveerd en is de regelgeving deels niet van toepassing.

Artikel 6. Inschrijving op de anciënniteitlijst

De anciënniteitregeling voor de weekmarkt vormt een blokkade voor een gezonde marktontwikkeling. Gebleken is echter dat vrijwel alle marktondernemers desondanks het systeem koesteren In de praktijk beperkt zich de toepassing alleen tot een eerste keuze bij plaatsverandering of bij een herindeling. En dat is ook exact de kern van het bezwaar tegen een anciënniteitregeling. Niet de beste publiekstrekker, waar de gehele markt van profiteert, kan op de beste plaats komen, maar degene met de hoogste anciënniteit.

Vanwege de voorkeur van de marktondernemers is het de anciënniteitregeling gehandhaafd.

Artikel 8. Overschrijving vaste standplaatsvergunning

In het eerste lid zijn de mogelijkheden voor overschrijving van de vergunning genoemd.

Ten opzichte van het vigerende reglement is sprake van een verruiming van de mogelijkheden tot overschrijving. Het is geen gemeentelijk belang om te veel beperkingen vast te leggen.

Artikel 9. Toewijzen standplaatsen

In het tweede lid is duidelijk aangegeven, dat de standplaatsen voor de toeristenmarkt jaarlijks opnieuw worden uitgegeven. Jaarlijks wordt het terrein voor de toeristenmarkt in gebruik genomen. Het is daarom niet mogelijk de uitgegeven plaatsen te blijven continueren.

Artikel 10. Toewijzen vaste plaats weekmarkt

Dit artikel bevat de procedure voor toewijzing van vaste plaatsen.

Primair komen in aanmerking vergunninghouders van een vaste standplaats die van plaats willen ruilen, daarna komen sollicitanten met producten/artikelen die nog niet op de markt vertegenwoordigd zijn aan de beurt; vervolgens is er dan de mogelijkheid tot uitbreiding en plaatstoewijzing aan overige sollicitanten, waarbij rekening wordt gehouden met de branchering.

Artikel 11. Toewijzen vaste plaats toeristenmarkt

Aanvragers die in het voorafgaande jaar een standplaats hebben toegewezen gekregen, komen als eerste in aanmerking voor toewijzing van dezelfde standplaats.

Aanvragers die voor het eerst een standplaats willen innemen, krijgen een plaats toegewezen rekening houdend met het branchebesluit waarbij gegadigden met een bijzonder assortiment voorrang krijgen boven andere aanvragers. Hiermee wordt diversiteit van artikelen op de markt bevorderd.

Artikel 12. Toewijzing dagplaats

Voor toewijzing van dagplaatsen komen uitsluitend in aanmerking ambulante handelaren die voldoen aan de vereisten van artikel 5 van dit reglement. Bij plaatstoewijzing wordt rekening gehouden met de branchering.

Artikel 13. Toewijzing standwerkersplaats

Artikel 12 is van overeenkomstige toepassing. Om de continuïteit van de markt niet te verstoren is opgenomen dat het werken met één artikel of artikel dat al op de markt wordt aangeboden niet is toegestaan.

Artikel 14. Tijdstip innemen standplaats/aan- en afvoer goederen

Dit artikel bevat vooral ordemaatregelen.

Het tweede lid maakt duidelijk dat in het belang van de orde op de markt, de vergunninghouder niet kan worden toegestaan de markt op willekeurige, vóór de sluitingstijd gelegen, momenten te verlaten.

Op grond van het vierde lid is het mogelijk dat over een vaste standplaats beschikt kan worden ten gunste van een andere koopman, indien de vergunninghouder de markt op een bepaalde dag niet bezoekt. Daartoe is bepaald dat de vaste standplaats vóór een bepaald uur ingenomen moet zijn.

Artikel 15. Gebruik standplaats

De vergunninghouder die gebruik maakt van een marktkraam, is verplicht die te huren van de door het college aangewezen kramenzetter. Het gebruik van eigen materiaal is vergunningplichtig i.v.m. de veiligheidseisen en het aanzien van het materiaal.

Artikel 16. Persoonlijk innemen standplaats; bijstand

In de vigerende verordening was de vergunninghouder verplicht zijn standplaats persoonlijk in te nemen. Alleen bij ziekte, vakantie of bijzondere omstandigheden kon de vergunninghouder daarvan ontheffing krijgen.

In voorliggende verordening wordt uitgegaan van de continuïteit van de markt en de mogelijkheid voor de vergunninghouder om personeel in te zetten.

Het is een afweging die de vergunninghouder zelf maakt. De vergunninghouder is niet verplicht maar kan van de mogelijkheid gebruik maken. Het artikel maakt het mogelijk om op meerdere markten te gaan staan, om tijdens markturen de administratie te doen of inkopen te doen etc. De vergunninghouder blijft wel onder alle omstandigheden verantwoordelijk.

Artikel 17. Afwezigheid wegens vakantie of bijzondere omstandigheden

In dit artikel worden de uitzonderingen gegeven op het uitgangspunt dat de vergunninghouder die niet in zijn vervanging kan voorzien, zelf op de standplaats aanwezig dient te zijn. Het is wel noodzakelijk dat het college of de toezichthouder markten van elke verhindering tot marktbezoek zo tijdig mogelijk op de hoogte wordt gesteld.

Een verplichting van de vergunninghouder om een geneeskundige verklaring te overleggen is niet meer opgenomen, omdat de KNMG-artsenfederatie (de beroepsorganisatie voor artsen) haar leden ontraadt die informatievoorziening over hun patiënten te verstrekken. De federatie hanteert het standpunt dat van de behandelend arts, die een vertrouwensrelatie heeft met zijn patiënt, niet verwacht mag worden dat deze een onbevooroordeeld advies uitbrengt. Het college kan bij twijfel de vergunninghouder verzoeken zich door bijvoorbeeld de Arbodienst te laten onderzoeken om zijn ziekte aan te tonen. Verder zijn, om de standplaatsen niet tot in lengte van jaren beschikbaar te houden, tijdbeperkingen opgenomen.

Artikel 18. Vervanger

De marktondernemer in het bezit van een vergunning voor een vaste standplaats kan er voor kiezen persoonlijk de standplaats in te nemen of de standplaats te laten bezetten door familieleden of iemand in loondienst.

Het gemeentelijk belang is er in gelegen dat de standplaats tijdens de markt bezet is en dat de toezichthouders weten wie zij kunnen aantreffen.

De vergunninghouder blijft echter, ook bij vervanging, voor de naleving van de voorschriften verantwoordelijk.

Artikel 19 Voertuigen op de markt

De markt is een handelsplaats een geen stallingsruimte. Teneinde het publiek een goede attractieve en veilige markt te bieden is het niet toegestaan om voertuigen tijdens de markturen op de markt te parkeren. Voor noodzakelijke zaken zoals koelwagens kan ontheffing worden verleend.

Artikel 20. Obstakels en welstand

Deze bepalingen moeten eraan bijdragen dat de looppaden vrij blijven en dat het aanzien van de kraam of verkoopwagen aan redelijke eisen van welstand en veiligheid blijft voldoen.

Artikel 21. Schoonhouden en oplevering standplaats

Het schoonhouden van de omgeving levert een bijdrage aan een beter aanzien van de markt en helpt zwerfvuil voorkomen. Het bij vertrek schoon opleveren van de standplaats kan aan een aanzienlijke vermindering van de kosten van afvalverwijdering bijdragen.

Artikel 22. Het gebruik van geluidsapparatuur

Om onnodige herrie op de markt te voorkomen wordt uitgegaan van een verbod. Alleen die vergunninghouders die geluidsapparatuur nodig hebben om hun waren te verkopen, mogen dit na toestemming van de toezichthouder markten.

Artikel 23. Veiligheidsnormen elektriciteit

Artikel 24. Veiligheidsnormen bakken en braden

Artikel 25. Veiligheidsnormen gasinstallatie.

Ten gevolge van het aantal branden op markten en standplaatsen in de afgelopen jaren is er meer aandacht voor de brandveiligheid op de markt. In deze bepalingen zijn de normen opgegeven, die aan de veiligheid moeten bijdragen. Verwezen wordt naar de norm NEN. Met deze bepalingen wordt vooruitgelopen op de Handreiking veiligheid Markten 2012.

Artikel 23. Veiligheidsnormen elektriciteit

De norm NEN 1010 bevat veiligheidsbepalingen voor laagspanningsinstallaties en is onder meer van toepassing op elektrische installaties bij tentoonstellings-, kermis- en andere tijdelijke installaties zoals warenmarkten. Deze norm bevat de minimumveiligheidseisen waaraan laagspanningsinstallaties moeten voldoen. De keuring vereist inschakeling van een bevoegde elektrotechnische installateur die het keurmerk moet afgeven. Ook in het Arbo besluit en Warenwetbesluit elektrotechnische producten wordt bepaald dat het elektrisch materieel moet voldoen aan norm NEN 1010.

Artikel 23. Veiligheidsnormen bakken en braden

De kook-, bak- en braadinstallaties en verwarmingsapparatuur moet voldoen aan de norm NEN NPR 2577. De norm voor mobiele inrichtingen, het toepassingsgebied van deze richtlijn beslaat de installatie, het onderhoud en de herkeur van LPG-systemen voor gebruik in bak- en frituurwagens en andere wegvoertuigen.

Artikel 24. Veiligheidsnormen gasinstallatie

Op grond van norm NEN 2559 dienen de blusmiddelen jaarlijks te worden gecontroleerd door een deskundig persoon. Het blustoestel dient van een duidelijk pictogram te zijn voorzien waarin de datum van keuring is af te lezen.

Gasflessen moeten zijn voorzien van een drukregelaar en doorstroombegrenzer. Voor losse opstellingen gelden geen beperkende gasslanglengtes. Wel wordt geadviseerd de lengte zo kort mogelijk te houden om risico’s op beschadigingen te beperken.

De gasslangen moeten voorzien zijn van een fabricagedatum. Na twee jaar moeten de slangen worden vervangen.

Gasslangen met zichtbare beschadigingen of uitdrogingsscheurtjes, mogen nooit worden gebruikt en moeten direct worden vervangen. Gasslangen moeten op de juiste wijze met slangklemmen worden bevestigd.

GASTEC QA (Quality Approved) is een keurmerk voor gas verwante producten. Het Internationale Gastec keurmerk is in de plaats gekomen van het oude GIVEG-keurmerk.

Artikel 27. Overgangsbepalingen

Om oude verkregen rechten te eerbiedigen is een overgangsregeling opgenomen, zodat tegemoet wordt gekomen aan de rechtszekerheid van de betrokkenen.

Artikel 28. Benaming en inwerkingtreding

In de citeertitel is een jaartal opgenomen om het reglement te onderscheiden van het voorgaande reglement.

Bijlage Plattegronden