Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Zuidplas

Cafetariaregeling

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieZuidplas
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingCafetariaregeling
CiteertitelCafetariaregeling
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-2015Onbekend

16-12-2014

Onbekend

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Cafetariaregeling

 

 

Hoofdstuk I Begripsbepalingen

Cafetariaregeling

Artikel 1 Begripsbepalingen

Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

CAR-UWO

:

de Arbeidsvoorwaardenregeling gemeente Zuidplas, zoals vastgelegd en gewijzigd in de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling en Uitwerkingsovereenkomst

Bezoldiging

:

de bezoldiging als bedoeld in artikel 3:1, tweede lid onder c van de CAR-UWO

Bron

:

bruto bezoldiging, -vakantietoelage, -eindejaarsuitkering en/of vakantie-uren

Eindejaarsuitkering

:

de eindejaarsuitkering als bedoeld in artikel 3:6 van de CAR-UWO

Medewerker

:

de ambtenaar in de zin van de artikelen 1:1 van de CAR-UWO

Salaris

:

het salaris als bedoeld in artikel 3:1, tweede lid onder b van de CAR-UWO

Uurloon

:

het uurloon als bedoeld in artikel 1:1, eerste lid onder o van de CAR-UWO

Vakantie

:

vakantie als bedoeld in artikel 6:2 van de CAR-UWO

Vakantietoelage

:

de vakantietoelage als bedoeld in artikel 6:3 van de CAR-UWO

Hoofdstuk II Vakantie-uren kopen of verkopen

Artikel 2 Vakantie-uren uitwisselen tegen geld

 

Zoals gesteld in artikel 4a:1 van de CAR-UWO, kan de medewerker bij het college voor 1 november een verzoek indienen om gedurende het daaropvolgende kalenderjaar de duur van de vakantie te verminderen in ruil voor een vergoeding ter grootte van het uurloon per vakantie-uur.

Artikel 3 Geld uitwisselen tegen vakantie-uren

Zoals gesteld in artikel 4a:2 van de CAR-UWO, kan de medewerker bij het college voor 1 november een verzoek indienen om gedurende het daaropvolgende kalenderjaar de duur van de vakantie te vermeerderen tegen inlevering van een vergoeding ter grootte van het uurloon per vakantie-uur.

Hoofdstuk III Overige bestedingsmogelijkheden

Artikel 4 Cafetariamodel algemeen

Naast het kopen en verkopen van vakantie-uren is het Cafetariamodel een regeling om fiscaal voordeel te verkrijgen door een bron te ruilen voor vastgestelde bestedingsmogelijkheden. Het fiscale voordeel wordt bereikt doordat er geen belasting wordt geheven over de bron. Eventuele wijzigingen in de fiscale regelgeving werken automatisch door in de toepassing van het Cafetariamodel.

Artikel 5 Vastgestelde bestedingsmogelijkheden

  • 1.

    Het college kan op verzoek van de medewerker (een deel van) zijn bezoldiging, eindejaarsuitkering, vakantietoelage en vakantie-uren verlagen voor vastgestelde bestedingsmogelijkheden.

  • 2.

    Voor de toepassing van het vorige lid zijn als bestedingsmogelijkheden vastgesteld;

    • a.

      Studiekosten, de medewerker kan een bron inzetten voor een studie of opleiding die gericht is op het vervullen van een functie in de toekomst al dan niet binnen de gemeente of het op peil houden van vakkennis indien de studiekosten slechts gedeeltelijk of niet door de gemeente wordt vergoed.

    • b.

      Vakbondscontributie, de medewerker kan, indien hij lid is van een vakbond, een bron inzetten voor de vakbondscontributie.

    • c.

      Verhogen toekomstig pensioen, de medewerker kan een bron inzetten voor deelname aan het ABP ExtraPensioen.

    • d.

      Bedrijfsfitness, de medewerker kan een bron inzetten voor het lidmaatschap van een door het college vastgesteld fitnesscentrum.

    • e.

      Eigen bijdrage fiets van de zaak, de medewerker kan een bron inzetten bij de aanschaf van een fiets voor woon/werkverkeer voor de verschuldigde eigen bijdrage op basis van artikel 9, lid 3 van de Regeling vervoer- en verblijfkosten.

  • 3.

    Bij gebruikmaking van vakantie-uren genoemd in het eerste lid, geldt een vergoeding per vakantie-uur overeenkomend met het uurloon bij aanvang van het kalenderjaar waarop het verzoek betrekking heeft.

  • 4.

    De gemeente is niet aansprakelijk voor eventuele negatieve gevolgen voor salarisafhankelijke uitkeringsrechten bij gebruikmaking van de bezoldiging, eindejaarsuitkering en vakantietoelage genoemd in het eerste lid.

  • 5.

    De verlaging van het bruto salaris mag niet leiden tot een bruto salaris dat lager is dan het wettelijk minimum(jeugd)loon.

Hoofdstuk IV Overige bepalingen

Artikel 6 Honoreren van de aanvraag

In principe worden alle aanvragen die aan de voorwaarden voldoen gehonoreerd, tenzij het dienstbelang zich daartegen verzet.

Artikel 7 Slotbepalingen

Deze regeling treedt in werking op 1 januari 2015 en wordt aangehaald als Cafetariaregeling.

Toelichting op de Cafetariaregeling

Artikel 2 en 3 Vakantie-uren kopen of verkopen

De gemeente is niet aansprakelijk voor eventuele negatieve gevolgen voor salarisafhankelijke uitkeringsrechten.

Artikel 4 Cafetariamodel algemeen

Er kan ook gekozen worden voor een deel van een bron of een combinatie van bronnen. De totale waarde kan echter nooit hoger zijn dan de kosten van het gekozen bestedingsdoel.

Artikel 5

Vastgestelde bestedingsmogelijkheden

Het inzetten van genoemde bronnen voor de diverse bestedingsdoeleinden heeft uitsluitend een fiscaal voordeel. De actuele fiscale regels zijn hierop van toepassing.

Lid 2

Bij gebruikmaking van tegemoetkoming in studiekosten, vakbondscontributie, verhoging toekomstig pensioen of bedrijfsfitness dient de medewerker een bewijs van lidmaatschap c.q. bewijs van deelname en/of betalingsbewijs te overleggen. Tussentijdse wijzigingen dient de medewerker direct te melden bij de afdeling HR&ICT.

Lid 2a Studiekosten

Indien de studiekosten via de Cafetariaregeling zijn vergoed is het voor de medewerker niet meer mogelijk deze als aftrekpost op te voeren bij de aangifte inkomstenbelasting.

Lid 2c Verhogen toekomstig pensioen

Het ABP biedt de mogelijkheid om extra pensioen op te bouwen via het zogenaamde ABP ExtraPensioen. Via deelname aan de Cafetariaregeling is het mogelijk afstand te doen van een bron ten behoeve van het ABP ExtraPensioen. Het hangt af van de persoonlijke situatie of en hoeveel de medewerker aan extra pensioen kan storten. Informatie hierover is te vinden op www.abp.nl. Bij deelname wordt de premie voor extra pensioen verrekend met de gekozen bron. Het ingehouden bedrag wordt rechtstreeks door de salarisadministratie betaald aan het ABP.

Lid 2d Bedrijfsfitness

De gemeente Zuidplas heeft een overeenkomst afgesloten met Sportiv in Nieuwerkerk aan den IJssel. Hier kunnen alle medewerkers en bestuurders van de gemeente Zuidplas fitnessen.

Lid 2e Eigen bijdrage fiets

Als je in aanmerking komt voor een fiets uit de Regeling vervoer- en verblijfkosten, dan is 50% van de aanschafwaarde, met een maximum van € 374,50, voor eigen rekening. Dit bedrag kun je fiscaal vriendelijk verrekenen met de in de regeling vermelde bronnen.

Lid 4

De inzet van bronnen (bezoldiging, vakantie-uitkering en de eindejaarsuitkering) heeft als voordeel dat er minder loonbelasting en premies sociale verzekeringen betaald worden door de medewerker. Maar het inzetten van een bron kan ook negatieve gevolgen hebben voor salarisafhankelijke uitkeringen (WW, WAO/WIA), voor het pensioengevend inkomen van het ABP en voor inkomensafhankelijke subsidies zoals huurtoeslag en zorgtoeslag. Ook heeft verlaging van de bezoldiging negatieve gevolgen voor de hoogte van salarisafhankelijke uitkeringen zoals levensloopbijdrage, vakantie-uitkering en eindejaarsuitkering.