Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Deventer

Beleidsregels zoekperiode en verstrekking voorschot Participatiewet gemeente Deventer 2015

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieDeventer
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregels zoekperiode en verstrekking voorschot Participatiewet gemeente Deventer 2015
CiteertitelBeleidsregels zoekperiode en verstrekking voorschot Participatiewet gemeente Deventer 2015
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling treedt met terugwerkende kracht in werking op 1 januari 2015.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Participatiewet, art. 41
  2. Participatiewet, art. 52

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

27-05-201501-01-201520-05-2021nieuwe regeling

02-12-2014

Elektronisch Gemeenteblad, 26-05-2015

2014-002268

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels zoekperiode en verstrekking voorschot Participatiewet gemeente Deventer 2015

Gelet op het bepaalde in:

artikel 52 en artikel 41 Participatiewet;

 

Overwegende dat:

De gemeente Deventer de zoekperiode zowel voor de doelgroep onder de 27 jaar als boven de 27 jaar invoert. De toepassing van de zoekperiode niet mag leiden tot onoverkomelijke problemen voor belanghebbende.

 

Besluit:

Het College van Burgemeester en Wethouders van de gemeente Deventer vast te stellen:

‘Beleidsregels zoekperiode en verstrekking voorschot Participatiewet gemeente Deventer 2015’.

Artikel 1: Doelgroep voor wie zoekperiode geldt

  • 1.

    Uitgangspunt is dat de zoekperiode van 4 weken geldt voor belanghebbenden van zowel onder de 27 jaar als boven de 27 jaar.

Artikel 2: Andere toepassing zoekperiode

Voor een aantal doelgroepen boven de 27 jaar wordt anders omgegaan met de 4 weken zoekperiode. Dit is het geval met:

  • 1.

    Asielzoekers;

  • 2.

    Personen die zich vier weken voor einde van de WW uitkering bij de gemeente Deventer melden.

Artikel 3: Doelgroep voor wie beperkte zoekperiode geldt

Voor een aantal doelgroepen boven de 27 jaar geldt een beperkte zoekperiode:

  • 1.

    Personen die zich drie weken voor einde van de WW melden hebben een zoekperiode van een week;

  • 2.

    Personen die zich twee weken voor einde van de WW melden hebben een zoekperiode van twee weken;

  • 3.

    Personen die zich een week voor einde van de WW melden hebben een zoekperiode van drie weken.

Artikel 4: Voorschot voor belanghebbenden voor wie de zoekperiode geldt

  • 1.

    Belanghebbenden onder de 27 jaar hebben geen recht op een wettelijk voorschot als bedoeld in artikel 41 lid 4 jo artikel 52 Participatiewet.

  • 2.

    Belanghebbenden boven de 27 jaar kunnen het college verzoeken om een wettelijk voorschot te verstrekken als bedoeld in artikel 52 Participatiewet.

  • 3.

    Belanghebbenden van zowel boven als onder de 27 jaar kunnen het college verzoeken om een gemeentelijk voorschot om de zoekperiode te overbruggen.

Artikel 5: Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    De beleidsregels treden in werking met ingang van 1 januari 2015.

  • 2.

    De beleidsregels worden aangehaald als: ‘Beleidsregels zoekperiode en verstrekking voorschot Participatiewet gemeente Deventer 2015’.

Het college van burgemeester en wethouders,

Aldus vastgesteld op 2 december 2014 te Deventer.

De burgemeester, De gemeentesecretaris

ir. A.P. Heidema, drs. A.L.C.S. Lantain

Toelichting beleidsregels zoekperiode en verstrekking voorschot Participatiewet gemeente Deventer 2015

 

Artikel 1

Jongeren die zich melden voor bijstand, moeten eerst vier weken zelf zoeken naar werk of opleidingsmogelijkheden. Alleen als de jongere zich voldoende heeft ingespannen om werk te vinden en het regulier onderwijs geen mogelijkheden meer biedt, bestaat recht op algemene bijstand.

De gemeente Deventer heeft in haar beleid (Beleidskader Iedereen Actief ) opgenomen dat de zoekperiode van vier weken ook voor de doelgroep ouder dan 27 jaar geldt. Daarbij worden de richtlijnen gebruikt die voor de doelgroep jonger dan 27 jaar gelden.

 

Artikel 2

In dit artikel wordt aangegeven voor welke uitzonderingsdoelgroepen de zoekperiode bij belanghebbenden ouder dan 27 jaar anders wordt toegepast. Het betreft een limitatieve opsomming. Hierbij is aangesloten bij de wettelijke uitzonderingen die bij de zoekperiode voor belanghebbenden onder de 27 jaar gelden. Bij de groepen asielzoekers (als bedoeld in artikel 41 lid 8 Participatiewet) en personen die zich vier weken voor einde van de WW uitkering bij de gemeente Deventer melden (artikel 41 lid 6 Participatiewet), geldt dat de gemeente Deventer ervoor kiest om de 4 weken zoekperiode niet nog eens extra oplegt. Dit zit bijv. als verdisconteerd in de laatste 4 weken voordat de WW eindigt.

 

Artikel 3

In dit artikel wordt aangegeven voor welke uitzonderingsdoelgroepen de zoekperiode bij belanghebbenden ouder dan 27 jaar beperkt geldt.

 

Artikel 4

In dit artikel wordt een onderscheid gemaakt tussen een wettelijk voorschot en een gemeentelijk voorschot.

 

Lid 1:

Wettelijk gezien hebben belanghebbenden onder de 27 jaar geen recht op een wettelijk voorschot. Zij kunnen pas vier weken na de melding een aanvraag indienen, waardoor zij over de eerste vier weken geen voorschot kunnen ontvangen (volgt uit artikel 41 lid 4 jo artikel 52 Participatiewet).

 

Lid 2:

De gemeente Deventer heeft in haar beleid opgenomen dat de zoekperiode van vier weken ook voor de doelgroep ouder dan 27 jaar geldt. Dit betekent dat het wettelijke voorschot (als bedoeld in artikel 52 Participatiewet) binnen vier weken na datum van de aanvraag – op aanvraag – kan worden verstrekt. De gemeente Deventer gaat bij deze doelgroep niet over tot het van rechtswege verstrekken van een voorschot ter hoogte van 90% van de toepasselijke bijstandsnorm. Wanneer een belanghebbende een voorschot wil, dan zal hij hierom moeten verzoeken. Wanneer een belanghebbende om een voorschot verzoekt, dan zal naar de individuele situatie van de belanghebbende worden gekeken om te bepalen of daadwerkelijk een voorschot van 90% van de toepasselijke bijstandsnorm nodig is of dat kan worden volstaan met een lager percentage/bedrag. Immers, het voorschot dient ook weer terugbetaald te worden aan de gemeente. Hoe lager het bedrag is dat moet worden terugbetaald, hoe lager het risico zal zijn dat belanghebbende op dat punt in de financiële problemen komt. Immers, wanneer 90% van de toepasselijke bijstandsnorm bij de volgende uitbetaling van de uitkering zou worden verrekend, dan zou belanghebbende direct weer met een financieel probleem te maken krijgen. Dit is een reëel risico, aangezien de gemeente Deventer de uitkering achteraf betaalt. Bijv. de uitkering over september wordt pas in de maand oktober aan de klant overgemaakt.

 

Lid 3:

Belanghebbenden zowel onder als boven de 27 jaar kunnen het college verzoeken om een gemeentelijk voorschot te verstrekken als blijkt dat er onvoldoende middelen zijn om de zoekperiode te overbruggen. Daarbij kan het gaan om de standaard zoekperiode van vier weken, maar dit verzoek kan ook gedaan worden als de zoekperiode is verlengd (bijv. met nog eens vier weken).

 

Criteria voor het toekennen van een gemeentelijk voorschot zijn:

  • Er moet sprake zijn van een acute noodsituatie;

  • Er moet sprake zijn van een gebrek aan financiële middelen;

  • De uitbetaling van het voorschot moet onafwendbaar en noodzakelijk zijn;

  • Er moeten geen financiële reserves meer zijn. Dit betekent dat er sprake is van roodstand op zowel de lopende als op evt. de spaarrekening(en);

  • Wanneer de uitbetaling van het voorziening zou uitblijven, heeft dit nadelige gevolgen voor de arbeidsinschakeling.

 

Voor de hoogte van het uit te betalen bedrag wordt naar de individuele situatie van de belanghebbende gekeken. Daarbij wordt gekeken of er alleen geld nodig is om in de eerste levensbehoeften te kunnen voorzien (boodschappen) of dat er meer/grotere financiële problemen spelen, waarbij het ook noodzakelijk kan zijn om een bedrag te verstrekken voor de betaling van de maandelijkse huurpenningen en/of betalingen aan het energiebedrijf of de zorgverzekeraar. De noodzaak om een hoger gemeentelijk voorschot te verstrekken zal aan de orde zijn als er bijv. sprake is van dreigende huisuitzetting of afsluiting van energie gedurende de wintermaanden.

 

De consulent neemt binnen één werkdag een besluit wanneer een aanvraag voor een gemeentelijk voorschot wordt gedaan. Indien gemeentelijk voorschot wordt toegekend, legt de consulent het besluit en de hoogte van de voorziening vast in een beschikking en kan daarin tevens de voorwaarde opnemen dat betrokkene zich dient aan te melden bij het BAD voor een budgetteringscursus of voor een schuldhulpverleningstraject (en verwijst daarbij naar de nadere verplichtingen als bedoeld in artikel 55 Participatiewet). Ook wordt in de beschikking aangegeven op welke wijze het gemeentelijke voorschot wordt verrekend of terugbetaald door belanghebbende.

 

Artikel 5:

Dit artikel behoeft geen nadere toelichting.