Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Stichtse Vecht

Regeling werving en selectie gemeente Stichtse Vecht

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieStichtse Vecht
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingRegeling werving en selectie gemeente Stichtse Vecht
CiteertitelRegeling werving en selectie gemeente Stichtse Vecht
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Gemeentewet, art. 160

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

14-05-201501-01-201510-04-2019Nieuwe regeling

31-03-2015

Vechtstroom, 13-05-2015

Beleid

Tekst van de regeling

Intitulé

REGELING WERVING EN SELECTIE GEMEENTE STICHTSE VECHT

Het college burgemeester en wethouders van de gemeente Stichtse Vecht;

 

Gelet op het gestelde in artikel 160 van de Gemeentewet waarbij de bevoegdheid tot het vaststellen, wijzigen en intrekken van rechtspositieregelingen voor het gemeentelijk personeel en gewezen personeel is opgedragen aan het college van Stichtse Vecht;

 

Na overeenstemming met de medezeggenschapsorga(a)n(en);

 

Besluit vast te stellen devolgende

 

REGELING WERVING EN SELECTIE GEMEENTE STICHTSE VECHT

 

Artikel 1 Begripsomschrijving

Medewerker: De ambtenaar in de zin van artikel 1:1 lid 1 sub a van de CAR/UWO.

 

Beleidsadviseur: De P&O-er die als adviseur is aangewezen voor de afdeling of het team waarbinnen de vacature bestaat.

 

Werving: Het geheel aan activiteiten, dat erop gericht is geschikte kandidaten te bewegen te reageren op de vacante functie.

 

Selectie: Het geheel aan activiteiten dat ten doel heeft om, in zo objectief mogelijke zin, uit het aanbod van kandidaten de meest geschikte kandidaat voor de vacante functie te kiezen.

 

Herplaatsingkandidaten: - Medewerkers die wegens het dienstbelang noodzakelijk in een andere functie geplaatst moeten worden, waarvan vanwege reorganisatie de functie is komen te vervallen en waarvoor geen andere functie beschikbaar is.

- Medewerkers die om medische of andere ernstige redenen hun functie niet meer kunnen uitoefenen,

- Ex-medewerkers die vanwege arbeidsongeschiktheid zijn ontslagen en nu weer (gedeeltelijk) arbeidsgeschikt zijn.

 

Interne mobiliteitskandidaten: Medewerkers in dienst van de gemeente Stichtse Vecht vallende onder de bepalingen van de CAR/UWO en die een vastgesteld loopbaanplan hebben opgesteld.

 

Interne kandidaten: Medewerkers van Stichtse Vecht

 

Kandidaten uit de regionale samenwerkingsverbanden: Medewerkers uit de regionale samenwerkingsverbanden waaraan gemeente Stichtse Vecht actief deelneemt.

 

Social Return kandidaten: Uitkeringsgerechtigden die woonachtig zijn in gemeente Stichtse Vecht.

 

Kandidaten niet in ambtelijke dienst, maar wel werkzaam bij

gemeente Stichtse Vecht: Personen die via een andere opdrachtgever werkzaam zijn binnen de gemeente Stichtse Vecht, zoals een oproepkracht, gedetacheerde of een uitzendkracht.

 

Externe kandidaten: Personen die niet werkzaam zijn binnen de gemeente Stichtse Vecht en in aanmerking komen voor de vacante functie.

 

 

Selectiecommissie: Commissie, ten minste bestaande uit een leidinggevende of gemeentesecretaris en een P&O beleidsadviseur, die tot taak heeft met een benoemingsvoorstel te komen.

 

De direct leidinggevende a. De teamleider die is belast met de directe, dagelijkse aansturing van de medewerkers in het team waarin de vacature bestaat, of

b. ingeval de vacature een teamleidersfunctie betreft: de afdelingsmanager die belast is met de aansturing van teamleiders binnen de afdeling waarbinnen de vacature van teamleider bestaat, of;

c. Ingeval de vacature de functie van afdelingsmanager betreft: de directeur die belast zal zijn met de aansturing van degene die de vacante functie van afdelingsmanager gaat invullen.

 

Artikel 2 Aanstellingskeuring
  • 1.

    Voorafgaand aan de aanstelling dient voor alle functies binnen de gemeente Stichtse Vecht een verklaring te worden aangevraagd omtrent het gedrag als bedoeld in de Wet op de justitiële documentatie en op verklaringen omtrent gedrag (artikel 2:2 lid 3 CAR/UWO).

  • 2.

    Voorafgaand aan de aanstelling kan voor de volgende functies een medische keuring worden verricht (artikel 2:3 CAR/UWO):

    - buitendienst functies;

    - functies in sportaccommodaties.

Voor oproepkrachten in sportaccommodaties geldt een lichtere medische keuring: een vragenlijst aanstellingskeuring, een visustest en een gehoortest.

 

Artikel 3 Sollicitatieprocedure
  • 1.

    De werving en selectie van personeel kan zowel intern als extern plaatsvinden, hierbij wordt de sollicitatiecode van de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement en Organisatieontwikkeling (NVP) gerespecteerd.

  • 2.

    Om de interne doorstroming van medewerkers te bevorderen, wordt bij het vervullen van openstaande vacatures de voorkeur gegeven aan eigen personeel.

  • 3.

    Bij de werving wordt de volgende volgorde gehanteerd:

 

Interne arbeidsmarkt

Externe arbeidsmarkt

1. Interne herplaatsingskandidaten

1. Kandidaten niet in ambtelijke dienst, maar wel werkzaam bij de gemeente

2. Interne mobiliteitskandidaten

2. Externe kandidaten

3. Interne kandidaten

 

4. Kandidaten uit de regionale samenwerkingsverbanden

 

5. Social Return kandidaten

 

 

Artikel 4 Aanvang werving en selectie procedure
  • 1.

    De aanvraag om een werving en selectieprocedure op te starten wordt schriftelijk bij de beleidsadviseur ingediend, door of namens de direct leidinggevende naar aanleiding van:

    - een (te verwachten) vacature;

    - een voorgenomen (begrote) uitbreiding;

    - een extra (niet-begrote) uitbreiding;

    - tijdelijke toename in werkaanbod.

Hierbij wordt tevens vermeld of het een tijdelijke dan wel structurele vacature betreft.

2. De beleidsadviseur toetst of er voor de uitbreiding ruimte in het formatieplaatsenplan is gereserveerd of gereserveerd kan worden.

3. Het verzoek om een tijdelijke of vaste vacature open te stellen, inclusief het advies van de beleidsadviseur, wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het bevoegd gezag.

 

Artikel 5 Wervingsprocedure
  • 1.

    Alle vacatures worden eerst intern opengesteld. Slechts in bijzondere situaties kan de interne en externe procedure tegelijkertijd plaatsvinden. Hiertoe kan de gemeentesecretaris om gewichtige redenen besluiten.

  • 2.

    Indien het niet mogelijk is de vacature intern te vervullen, wordt de vacature extern opengesteld.  

  • 3.

    Wanneer de vacature extern wordt opengesteld wordt vastgesteld waar de advertentie wordt geplaatst.

 

Artikel 6 Selectieprocedure
  • 1.

    Per vacature wordt een selectiecommissie samengesteld, welke uit twee of drie leden bestaat en alleen in bijzondere situaties is uit te breiden naar maximaal vijf leden. Leden die in elk geval deel uitmaken van de commissie zijn de toekomstige direct leidinggevende en de beleidsadviseur. Deze laatste vervult tevens de rol van procesbewaker.

  • 2.

    Bij de selectie van de reacties gaat de selectiecommissie uit van de functie-eisen die in de advertentietekst zijn opgenomen.

  • 3.

    De selectiecommissie maakt de voorselectie, waarbij P&O de correspondentie verzorgt.

  • 4.

    In de meeste gevallen worden er twee selectieronden georganiseerd, waarbij aan elk gesprek circa drie personen van de organisatie aan deelnemen. Tijdens deze selectieronden worden er alleen vragen gesteld over aspecten die voor de functie en/of voor de functievervulling relevant zijn.

  • 5.

    De beslissing ten aanzien van de uiteindelijke keuze wordt genomen door de direct leidinggevende. Indien zijn keuze afwijkt van de keuze van de benoemingadviescommissie dan zal hij deze moeten motiveren.

  • 6.

    Bij een interne vervulling van de vacature, wordt de datum van overplaatsing naar de nieuwe functie bepaald in overleg tussen de afdelingsmanagers, de geselecteerde kandidaat en de beleidsadviseur.

  • 7.

    Indien noodzakelijk en/of gewenst volgt nader onderzoek naar de kandidaat die uiteindelijk uit de selectieprocedure naar voren is gekomen.

 

Artikel 7 Onderzoek
  • 1.

    Na het eerste sollicitatiegesprek en met uitdrukkelijke toestemming van de kandidaat, kan door of namens de direct leidinggevende inlichtingen ingewonnen worden over de kandidaat. De in te winnen informatie dient rechtstreeks verband te houden met de vacature en mag geen schadelijke gevolgen hebben voor de persoonlijke levenssfeer van de kandidaat. De interne kandidaat heeft het recht om van zijn huidige direct leidinggevende te vernemen welke informatie over hem is verstrekt.

  • 2.

    Een psychologisch onderzoek en/of assessment kan deel uitmaken van de selectieprocedure indien dit uitdrukkelijk in de advertentie vermeld is. Het psychologisch onderzoek en/of assessment worden altijd onder de verantwoordelijkheid van een erkend psycholoog verricht.

  • 3.

    De kandidaat wordt in de gelegenheid gesteld de resultaten van het onderzoek (of assessment) als eerste met de psycholoog (of assessor) te bespreken. Voordat de resultaten naar de gemeente Stichtse Vecht gestuurd kunnen worden, is toestemming van de kandidaat vereist.

  • 4.

    De uitkomst van het psychologisch onderzoek en/of assessment komt alleen ter kennis van de direct leidinggevende, de gemeentesecretaris en de beleidsadviseur.

  • 5.

    Indien de betreffende kandidaat niet in dienst treedt van de gemeente Stichtse Vecht zal het advies (van het psychologisch onderzoek dan wel het assessment) worden vernietigd. Bij het aangaan van een dienstverband met de betreffende kandidaat zal het advies opgenomen worden in het dossier in een gesloten envelop. Het advies wordt na twee jaar vernietigd.

  • 6.

    De kosten van een psychologisch onderzoek of assessment komen voor rekening van de gemeente Stichtse Vecht.

  • 7.

    Indien vereist (zie artikel 2 van deze regeling) wordt door de arts van de Arbodienst een geneeskundig onderzoek ingesteld. De uitslag van dit onderzoek wordt bekend gemaakt aan P&O. De gemeente Stichtse Vecht laat alleen een medisch onderzoek uitvoeren bij kandidaten die men denkt aan te stellen.

  • 8.

    Indien de uitslag van het geneeskundig onderzoek negatief voor de kandidaat uitvalt, kan hij een “second opinion” aanvragen via P&O. Deze “second opinion” wordt verricht door een andere geneeskundige dan degene die het eerste onderzoek heeft uitgevoerd.

 

Artikel 8 Aanstelling
  • 1.

    In het arbeidsvoorwaardengesprek met de kandidaat worden in elk geval de volgende punten besproken:

    • a.

      verlangd salaris;

    • b.

      arbeidsvoorwaarden;

    • c.

      salarisinpassing.

De beleidsadviseur maakt kopieën van originele diploma’s en van het identiteitsbewijs en legt na het arbeidsvoorwaardengesprek de gemaakte afspraken vast in de benoemingsbrief.

  • 2.

    Bij de aanstelling worden alle afspraken en toezeggingen schriftelijk vastgelegd in de benoemingsbrief. De kandidaat wordt schriftelijk van de benoeming op de hoogte gebracht, waarbij hij wordt verzocht onder andere de volgende zaken te retourneren:

    - een “verklaring omtrent het gedrag”;

    - een ondertekende kopie van de benoemingsbrief.

  • 3.

    Wanneer de kandidaat de benoeming niet aanvaardt, wordt geïnventariseerd welke van de overige kandidaten alsnog voor de vervulling van de vacature in aanmerking komen. Bij gebrek aan geschikte kandidaten (ook niet in portefeuille) wordt overgegaan tot een nieuwe sollicitatieprocedure.

  • 4.

    De gemeente Stichtse Vecht kan de door de kandidaten in alle redelijkheid gemaakte reiskosten vergoeden.

 

Artikel 9 Onvoorziene gevallen

In gevallen waarin deze regeling niet of niet in redelijkheid voorziet, kan de gemeentesecretaris een bijzondere regeling treffen.

 

Artikel 10 Inwerkingtreding
  • 1.

    Deze regeling kan worden aangehaald als “Regeling werving en selectie gemeente Stichtse Vecht”.

  • 2.

    Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag volgend op die van de bekendmaking en werkt terug tot 1 januari 2015.

 

 

Aldus vastgesteld

 

Burgemeester en wethouders van Stichtse Vecht, 

 

gemeentesecretaris burgemeester