Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Edam-Volendam

Verordening winkeltijden gemeente Edam-Volendam 2010

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieEdam-Volendam
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVerordening winkeltijden gemeente Edam-Volendam 2010
CiteertitelVerordening winkeltijden gemeente Edam-Volendam 2010
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Op 27 oktober 2011 heeft de gemeenteraad de ondergemelde toelichting vatsgesteld.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Winkeltijdenwet artikel 3, artikel 4, artikel 7

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

13-07-201002-05-2014Nieuwe regeling

01-07-2010

Stadskrant 12 juli 2010

51-2010
13-07-201017-11-2011Nieuwe regeling

01-07-2010

Stadskrant 12 juli 2010

51-2010

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening winkeltijden gemeente Edam-Volendam 2010

 

 

Artikel 1 Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    de wet: de Winkeltijdenwet;

  • b.

    feestdagen: nieuwjaarsdag, tweede paasdag, hemelvaartsdag, tweede pinksterdag, eerste kerstdag en tweede kerstdag.

Artikel 2 Beslistermijn

  • 1.

    Het college van burgemeester en wethouders beslist op een aanvraag van een ontheffing binnen acht weken.

  • 2.

    Het college van burgemeester en wethouders kan de beslissing voor ten hoogste acht weken verdagen.

Artikel 3 Overdracht van de ontheffing

  • 1.

    Ontheffingen op grond van deze verordening zijn overdraagbaar na verkregen toestemming van het college van burgemeester en wethouders.

  • 2.

    In geval van een voorgenomen overdracht van de in het eerste lid bedoelde ontheffingen doet de houder van de ontheffing hiervan onmiddellijk schriftelijk mededeling aan het college van burgemeester en wethouders onder vermelding van de naam en het adres van de voorgestelde rechtverkrijgende.

Artikel 4 Intrekken of wijzigen van de ontheffing

Het college van burgemeester en wethouders kan een ontheffing intrekken of wijzigen indien:

  • a.

    ter verkrijging daarvan onjuiste of onvolledige gegevens zijn verstrekt;

  • b.

    op grond van een verandering van de omstandigheden of inzichten opgetreden na het verlenen van de ontheffing, moet worden aangenomen dat intrekking of wijziging wordt gevorderd door het belang of de belangen ter bescherming waarvan de ontheffing is vereist;

  • c.

    het gebruik van de winkel of de uitoefening van een bedrijf anders dan in een winkel op basis van de ontheffing gevaar oplevert voor de openbare orde, de veiligheid of het woon en leefklimaat ter plaatse;

  • d.

    de aan de ontheffing verbonden voorschriften en beperkingen niet zijn of worden nagekomen;

  • e.

    van de ontheffing geen gebruik wordt gemaakt binnen een daarin gestelde termijn of, bij gebreke van een dergelijke termijn, binnen een redelijke termijn;

  • f.

    de houder of zijn rechtverkrijgende dit verzoekt.

Artikel 5 Zon- en feestdagenregeling

  • 1.

    De verboden, vervat in artikel 2, eerste lid, onder a en b van de wet, gelden niet op ten hoogste twaalf, door het college van burgemeester en wethouders aan te wijzen, zon- en feestdagen per kalenderjaar.

  • 2.

    De in het eerste lid bedoelde bevoegdheid geldt voor elk deel van de gemeente afzonderlijk:

    • -

      de kom Edam

    • -

      de kom Volendam

    • -

      de meubelboulevard in Volendam.

Artikel 6 Ontheffing zon- en feestdagenregeling voor afzonderlijke situaties

  • 1.

    Het college van burgemeester en wethouders kan ontheffing verlenen van de in artikel 2 van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag, nieuwjaarsdag, tweede paasdag, hemelvaartsdag, tweede pinksterdag en eerste of tweede kerstdag, ten behoeve van:

    • a.

      bijzondere gelegenheden van tijdelijke aard;

    • b.

      het uitstallen van goederen.

  • 2.

    De in het eerste lid genoemde ontheffing kan worden verleend in geval van: feestelijkheden, bijeenkomsten, veilingen, beurzen, kunstateliers en galeries.

Artikel 7 Openstelling op werkdagen tussen 22.00 en 06.00 uur

  • 1.

    Het college van burgemeester en wethouders kan op aanvraag ontheffing verlenen van de verboden van artikel 2 van de wet, voor zover deze betrekking hebben op werkdagen.

  • 2.

    De ontheffing kan worden geweigerd indien de woon en leefsituatie of de openbare orde in de omgeving van de winkel op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed door de openstelling van de winkel.

Artikel 8 Openstelling op werkdagen tussen 22.00 uur en 04.00 uur (kermisdagenregeling)

De verboden vervat in artikel 2 van de wet, voor zover deze verboden betrekking hebben op de werkdagen waarop jaarlijks de kermis wordt gehouden in Edam en Volendam gelden niet:

  • a.

    voor winkels gelegen op/in/aan het Damplein, Keizersgracht, parkeerterrein Kaasmarkt (Jan Nieuwenhuizenplein en Bierkade) en parkeerterrein Baanstraat te Edam op donderdag van 22.00 uur tot 24.00 uur, op vrijdag van 00.00 uur tot 04.00 uur en 22.00 uur tot 24.00 uur en op zaterdag van 00.00 uur tot 04.00 uur en van 22.00 uur tot 24.00 uur.

  • b.

    voor winkels op/in/aan Sint Jozefstraat, C.J. Conijnstraat, Stationsstraat, parkeerterrein Amvo, Zeestraat (m.u.v. Winkelcentrum Havenhof), Europaplein, Haven en recreatieterrein Slobbeland (mits op dit terrein een feesttent wordt geplaatst, in de directe omgeving van die feesttent) te Volendam, op vrijdag van 22.00 uur tot 24.00 uur, op zaterdag van 00.00 uur tot 04.00 uur en van 22.00 uur tot 24.00 uur en op maandag van 00.00 uur tot 04.00 uur en van 22.00 uur tot 24.00 uur.”

  • c.

    voor de uitoefening van een bedrijf anders dan in een winkel gelegen op/in/aan het Damplein, Keizersgracht, parkeerterrein Kaasmarkt (Jan Nieuwenhuizenplein en Bierkade) en parkeerterrein Baanstraat te Edam gedurende de tijden van de kermis zoals opgenomen in het raadsbesluit d.d. 20 november 2008.

  • d.

    voor de uitoefening van een bedrijf anders dan in een winkel gelegen op/in/aan Sint Jozefstraat, C.J. Konijnstraat, Stationsstraat, parkeerterrein Amvo, Zeestraat (m.u.v. Winkelcentrum Havenhof), Europaplein, Haven en recreatieterrein Slobbeland (mits op dit terrein een feesttent wordt geplaatst, in de directe omgeving van die feesttent) te Volendam gedurende de tijden van de kermis zoals opgenomen in het raadsbesluit d.d. 20 november 2008.

Artikel 9 Toerisme

De verboden, vervat in artikel 2, eerste lid van de wet gelden, in verband met de toeristische aantrekkingskracht van deze gebieden niet:

1.a. Ten aanzien van winkels en verkoopgelegenheden in de zin van de wet gelegen in de oude kom van Volendam, te weten het gebied dat ligt tussen de Julianaweg ter hoogte van de Kerkstraat aan de zuidkant en het verlengde daarvan tot aan het Zuideinde en de Kielstraat  en de Roerstraat aan de noordkant en het verlengde daarvan tot aan het Noordeinde en de Haven, alsmede het Marina Park Volendam.

1.b. Ten aanzien van winkels en verkoopgelegenheden in de zin van de wet gelegen in het bestemmingsplan “Stadsgezicht Edam”.

1.c. Ten aanzien van winkels en verkoopgelegenheden welke zijn gelegen in de directe omgeving van een jachthaven of werf te Edam en Volendam.

2.a. Op zon- en feestdagen gedurende het tijdvak vanaf Paaszondag tot en met 15 oktober van 09.00 uur tot 21.00 uur.

2.b. Op zon- en feestdagen gedurende het tijdvak 16 oktober tot Paaszondag daarop volgende van 09.00 uur tot 20.00 uur.

Artikel 10 Inwerkingtreding

  • 1.

    Deze verordening treedt in werking een dag na bekendmaking.

  • 2.

    De Verordening winkeltijden gemeente Edam-Volendam d.d. 21 september 2006 wordt ingetrokken per datum van inwerkingtreding van deze verordening.

  • 3.

    Alle ontheffingen en vrijstellingen die krachten de Verordening winkeltijden gemeente Edam-Volendam 2006 zijn verleend, blijven van kracht zolang de ontheffingen en vrijstellingen hun geldigheid niet hebben verloren of niet zijn ingetrokken.

Artikel 11 Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als 'Verordening winkeltijden Gemeente Edam-Volendam 2010'.

Aldus besloten door de raad der gemeente Edam-Volendam in de openbare raadsvergadering van 1 juli 2010.

De griffier, De voorzitter,

Nota-toelichting  

 

De raad van de gemeente Edam-Volendam;

 

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 9 september 2011;  

 

Gelet op artikel 3, zesde en zevende lid, juncto artikel 3, derde lid aanhef en onder a van de Winkeltijdenwet;

 

B e s l u i  t :

 

vast te stellen de volgende toelichting bij artikel 9 van de Winkeltijdenverordening:

 

 

Met deze toelichting bij het toerismeartikel uit de Winkeltijdenverordening geeft de raad gevolg aan de motiveringsplicht als bedoeld in artikel 3 lid 7 Winkeltijdenwet (Wtw). Deze motivering dient in ieder geval twee onderdelen te bevatten. In de eerste plaats moet worden gemotiveerd dat is voldaan aan de voorwaarden voor toepassing van artikel 3, derde lid, onder a. In de tweede plaats dient de motivering van het besluit een grondig inzicht te geven in de belangenafweging die aan het besluit ten grondslag ligt (artikel 3, lid 6).

 

Toepassingsvoorwaarden

De raad heeft op grond van artikel 3 lid 3 Wtw de bevoegdheid om bij verordening als de onderhavige vrijstelling te verlenen van het verbod om winkels op zon- en feestdagen geopend te hebben in verband met de toeristische aantrekkingskracht. Deze bevoegdheid is aan voorwaarden gebonden. Deze voorwaarden zijn gesteld in artikel 3 lid 3 onder a van de Wtw.

 

Er dient binnen de gemeente sprake te zijn van 1). op de gemeente of een deel daarvan gericht toerisme met een substantiële omvang, 2). mits de aantrekkingskracht voor dat toerisme geheel of nagenoeg geheel is gelegen buiten de verkoopactiviteiten die door de vrijstelling mogelijk worden gemaakt (het toerisme dient autonoom te zijn).

 

De vaststelling of aan deze voorwaarden is voldaan, vergt een beoordeling van de feiten en omstandigheden van het geval, die nauw verweven is met de specifieke situatie van deze gemeente. De raad heeft daarom een zekere beoordelingsvrijheid, die de rechter bij zijn toetsing behoort te respecteren. De raad stelt vast dat, om de hiernavolgende redenen, aan deze toepassingsvoorwaarden is voldaan.

 

Autonoom toerisme met een substantiële omvang

In deze gemeente is sprake van autonoom toerisme met een substantiële omvang. In deze gemeente zijn namelijk een aantal unieke toeristische trekpleisters c.q. voorzieningen aanwezig, op grond waarvan deze gemeente zich onderscheidt van andere gemeenten.

Volendam is bekend als (voormalig) vissersdorp aan het water met een centrum met een hoge toeristische attractiewaarde, zoals de Dijk met de Visafslag, de Haven met de boten en hotel Spaander, het Doolhof en de Oude Kom met zijn karakteristieke authentieke huisjes, Roompot Marinapark, het Volendammer museum, de Marken Express en de recreatiegebieden Slobbeland en Pieterman.

In Edam zijn de belangrijkste trekpleisters het historisch centrum (beschermd stadgezicht met zijn vele monumenten), Fort Edam als onderdeel van de Stelling van Amsterdam en het Strandbad Edam.

De watersport speelt in Edam-Volendam een belangrijke toeristische rol met jachthavens in Edam, de haven in de oude kom van Volendam en de jachthaven van Roompot Marinapark.

Jaarlijks vinden er vele evenementen plaats die veel bezoekers van buiten de gemeente trekken, zoals de beroemde Edamse kaasmarkten, de Waterdag, de Volendammerdag, de jaarlijkse kermissen, de Pieperrace,  het betaalde voetbal van FC Volendam in het Krasstadion, Votown.

Veel van deze trekpleisters worden over de hele wereld genoemd in reisbrochures en -gidsen en op toeristische websites zoals die van de VVV´s, NBTC, Amsterdam Toerisme en Congresbureau.

Veel potentiële bezoekers hebben tijdens de beslissingsfase om naar Edam-Volendam te komen gebruik gemaakt van deze bronnen.

 

a. Autonoom toerisme

Edam-Volendam is al decennia lang een toeristische trekpleister van de eerste orde. Daar was al sprake van voordat de mogelijkheid van zondagopenstelling voor toerisme in de wet werd verankerd.

De openstelling van winkels in verband met toerisme is eerst expliciet wettelijk geregeld bij de wijziging van de Winkelsluitingswet in 1984. Daarbij werd aan gemeenten de mogelijkheid geboden om bij verordening een regeling in verband met het toerisme te treffen.

Dat onderstreept dat de toeristenstroom er niet is gekomen vanwege de wettelijke mogelijkheid tot zondagopenstelling van winkels, maar dat het toerisme er is vanwege de toeristische bezienswaardigheden.

De belangrijkste reden voor een bezoek (71%) is gelegen in stedelijke activiteiten, zoals uitgaan, cultuur en evenementen.i Er is derhalve sprake van autonoom toerisme.

 

b. Substantiële omvang

In het jaar 2000 zijn er naar schatting 2 tot 3 miljoen bezoekers geweest.

(Recentere gegevens van bezoekersaantallen zijn thans niet voorhanden)

 

In deze gemeente zijn 6 hotels, 1 vakantiepark (Roompot Marinapark), 2 campings, 1 camperparkeerplaats en 17 pensions/B&B aanwezig.

 

Het aantal overnachtingen in de hotels, de campings, logies en Roompot Marinapark bedroeg in 2010: 261.454. In 2010 is € 379.080 aan toeristenbelasting geheven.

 

Er zijn voorts 20 restaurants, 5 eetcafé´s, 20 café´s en 3 lunchrooms aanwezig (bron: vergunningenregistratie Drank en Horecawet d.d. 1 juli 2010). In de Horecasector zijn 283 personen werkzaam die meer dan 15 uur per week werken.

 

Gegevens over de totale inkomsten uit het toerisme zijn niet bekend. Wel is er onderzoek gedaan naar de gemiddelde bestedingen van bezoekers. De gemiddelde besteding van de verblijfsbezoeker bedraagt in 2008 per dag € 69.92. De dagbezoeker besteedt gemiddeld € 46,04 per dag.i   

Afgezet tegen het aantal overnachtingen en de geschatte bezoekersaantallen, is het duidelijk dat de inkomsten uit het toerisme aanmerkelijk zijn.

In het centrum van Volendam bedraagt de winkelomzet van bezoekers 25 % van de totale omzet en in het centrum van Edam 28%.

 

Hieruit blijkt dat er sprake is van een substantiële omvang van het toerisme.

 

Winkelopenstelling is er  voor het toerisme

De toeristische trekpleisters zijn gelegen in de Oude Kom van Volendam, te weten het gebied

dat ligt  tussen de Julianaweg ter hoogte van de Kerkstraat aan de zuidkant en het verlengde

daarvan tot aan het Zuideinde en de Kielstraat  en de Roerstraat aan de noordkant en het

verlengde daarvan tot aan het Noordeinde en de Haven, alsmede het Marinapark Volendam.

In Edam is de toeristische trekpleister het gebied dat het beschermd stadsgezicht vormt.

Onder het gebied van de trekpleisters valt ook de omgeving van de jachthavens en de

werven. De aldaar gevestigde winkels mogen in verband met het toerisme op zondagen zijn

geopend.

 

De openstelling van winkels is nodig ten behoeve van het bezoek van toeristen aan de toeristische trekpleisters, omdat die openstelling ondersteunend is aan het toerisme. De vele dagjesmensen hebben behoefte aan het kopen van souvenirs, het laten maken van een foto, of het kopen van etenswaren. De toeristen die verblijf hebben in een vakantiewoning op het Marinapark en de campings, alsmede de watersporters, hebben voorts behoefte aan winkels die voorzien in de dagelijkse levensbehoeften.

 

De bezoekers aan Edam-Volendam komen voornamelijk voor stedelijke activiteiten, zoals uitgaan, evenementen en cultuur. Dit geldt met name voor de dagbezoekers.

Dit onderstreept ook het belang van de openstelling van winkels voor het toerisme.  

Aan de toepassingsvoorwaarden van artikel 3, lid 3, onder a Wtw is voldaan en is de raad bevoegd in verband met het toerisme vrijstelling te verlenen voor de zondagopenstelling van winkels. Wel dienen bij het besluit de betrokken belangen als bedoeld in artikel 3, lid 6 Wtw te worden afgewogen.

 

Inventarisatie van de belangen

De raad is verplicht in ieder geval de volgende belangen in de afweging te betrekken: de werkgelegenheid en economische bedrijvigheid in de gemeente, waaronder mede wordt begrepen het belang van winkeliers met weinig of geen personeel en van winkelpersoneel, de zondagsrust, de leefbaarheid, de veiligheid en de openbare orde in de gemeente.

 

Ten behoeve van de inventarisatie van die belangen wordt verwezen naar de zienswijzeprocedure die in 2006 is gehouden. De gemeenteraad heeft in de vergadering van 21 september 2006 een nieuwe Winkeltijdenverordening vastgesteld (die in 2010 is vervangen door de huidige verordening). Bij de vaststelling is de zogenaamde toeristische zone, het gebied waarbinnen winkels op zondagen mogen zijn geopend, uitgebreid. Tevens is daarbij de branchebeperking voor de zondagopenstelling opgeheven. Voor die tijd kon de beperking gelden dat alleen winkels in bepaalde branches gebruik konden maken van de toeristenregeling.

 

In de voorbereiding om te komen tot die Winkeltijdenverordening in het jaar 2006, heeft een conceptverordening gedurende 4 weken ter inzage gelegen. In deze periode hebben belanghebbenden de gelegenheid gehad hun zienswijzen en/of bedenkingen ten aanzien van de inhoud kenbaar te maken. Van deze gelegenheid is toen geen gebruik gemaakt. Hieruit kan de conclusie worden getrokken dat de reeds jaren bestaande toeristenregeling, alsmede de in voorbereiding zijnde uitbreiding van die regeling, op een breed draagvlak in de plaatselijke samenleving kon rekenen. Aangezien er geen opmerkingen zijn gemaakt over de gevolgen voor de zondagsrust, kan de conclusie worden getrokken dat de winkelopenstelling op zondagen door inwoners en ondernemers niet als verstoring van de zondagrust wordt ervaren of een aantasting vormt van de leefbaarheid. Het is niet aannemelijk dat de gedachten of gevoelens daarover bij belanghebbenden sinds 2006 zijn gewijzigd. De huidige Winkeltijdenverordening 2010 is ten aanzien van de toeristenregeling inhoudelijk ook niet gewijzigd ten opzichte van de verordening van 2006. Het is niet aannemelijk dat een hernieuwde zienswijze procedure tot nieuwe inzichten zal leiden.

 

Uit informatie van de Kamer van Koophandel Noordwest Holland blijkt dat in deze gemeente 1976 personen (15 uur per week of meer) werkzaam zijn in de detailhandel c.a..

Het belang van de werkgelegenheid en de economische bedrijvigheid in de detailhandelsbranches is aanmerkelijk.

 

Omtrent de gevolgen voor de leefbaarheid en de openbare orde is de politie gevraagd daar specifiek over te adviseren. De politie heeft in haar advies aangegeven dat er geen bezwaren bestaan tegen de openstelling van winkels op zondag. In de afgelopen jaren heeft de openstelling nimmer geleid tot aantasting van de leefbaarheid, de veiligheid of de openbare orde.

           

Belangenafweging

Het doel van de Wtw is onder meer het borgen van de zondagsrust. Uit de gevolgde zienswijzeprocedure is voldoende gebleken dat  in de plaatselijke gemeenschap de zondagopenstelling niet als een aantasting van de zondagsrust wordt ervaren. Evenmin is gebleken dat de leefbaarheid, de veiligheid of de openbare orde als gevolg van de zondagopenstelling op enige wijze in het gedrang komt.

 

Gelet op het bovenstaande kan derhalve worden gesteld dat in de afweging van de betrokken belangen is gebleken dat de zondagopenstelling van winkels in verband met het toerisme, de zondagsrust, de leefbaarheid, de veiligheid en de openbare orde niet aantast.

 

Samenvatting

De zondagopenstelling van winkels in deze gemeente, zoals dat is geregeld in artikel 9 van de Verordening winkeltijden Gemeente Edam-Volendam 2010, voldoet aan de eisen die zijn gesteld in artikel 3 van de Wtw.

 

Aldus vastgesteld door de gemeenteraad van

Edam-Volendam in zijn openbare vergadering

d.d. 27 oktober 2011.

 

De griffier,                                   De voorzitter,