Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Almelo

Beleidsregel Verhaal Wet werk en bijstand en Wet investeren in jongeren 2010

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieAlmelo
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel Verhaal Wet werk en bijstand en Wet investeren in jongeren 2010
CiteertitelBeleidsregel Verhaal WWB en WIJ 2010
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Wet werk en bijstand art. 61 en Wet investeren in jongeren art. 57

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-02-201015-07-2016Onbekend

19-01-2010

Twenth Ruiten Drie 09-02-2010

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregel Verhaal Wet werk en bijstand en Wet investeren in jongeren 2010

 

 

Gemeenteblad van Almelo

Geldende tekst

regelingnummer: 2374

Nr. 2

B&W- besluit van 19 januari 2010, houdende vaststelling van de beleidsregel Verhaal Wet werk en bijstand en Wet investeren in jongeren 2010.

ALGEMEEN 

Artikel 1. Verhaal van bijstand en inkomensvoorziening

Burgemeester en wethouders maken gebruik van de bevoegdheid tot het verhalen van kosten van bijstand en kosten van inkomensvoorziening in overeenstemming met artikel 61 Wet werk en bijstand (WWB) en artikel 57 Wet investeren in jongeren (WIJ) zoals omschreven in deze beleidsregel.

Artikel 2. Op te leggen verplichtingen aan onderhoudsgerechtigden

  • 1.

    Wanneer er sprake is van een onderhoudsplicht betreffende een uitkeringsgerechtigde en/of zijn kind(eren), dan wordt bij de aanvang van het verlenen van bijstand of inkomensvoorziening bekeken of er een alimentatiebeschikking voorhanden is. Wanneer dit niet het geval is dan wordt de uitkeringsgerechtigde verplicht, dan wel verzocht een verzoek tot vaststelling van alimentatie in te dienen bij de daarvoor aangewezen rechterlijke instantie, mits dit verzoek kan worden gecombineerd met de procedure die wordt ingezet tot echtscheiding, scheiding van tafel en bed of ontbinding van het huwelijk na scheiding van tafel en bed. In het verzoek dient te worden opgenomen dat de alimentatie dient te worden vastgesteld op grond van een draagkrachtberekening. Gedurende de periode waarin het betreffende verzoek niet wordt geëffectueerd, wordt er geen korting toegepast op de uitkering wegens recht op een onderhoudsbijdrage.

  • 2.

    Wordt een door een rechterlijke instantie vastgestelde alimentatieverplichting, op grond van draagkracht, niet of niet volledig nagekomen dan wordt de uitkeringsgerechtigde verplicht, of krijgt hij het verzoek de opgelegde alimentatieverplichting te gelde te maken door middel van inschakeling van het Landelijk bureau inning onderhoudsbijdragen (LBIO). Gedurende de periode waarin de vastgestelde alimentatieverplichting niet of niet volledig wordt nagekomen wordt bij de berekening van de uitkering slechts rekening gehouden met de feitelijk ontvangen alimentatie.

  • 3.

    Op grond van dringende redenen kan worden afgezien van het opleggen van een verplichting tot indienen van een alimentatieverzoek of de verplichting tot het inschakelen van het LBIO.

  • 4.

    Buiten de gevallen van lid 1 tot en met 3 wordt in beginsel verhaald op de onderhoudsplichtige.

Artikel 3. Ambtshalve geheel of gedeeltelijk afzien van verhaal

Burgemeester en wethouders zien af van verhaal indien: 

  • a.

    er een alimentatieverplichting op basis van draagkracht aan de onderhoudsgerechtigde is opgelegd, door een gerechtelijke instantie en deze wordt nagekomen;

  • b.

    het de mogelijkheid tot verhaal betreft op degene die zijn onderhoudsplicht tegenover zijn meerderjarig kind, aan wie bijzondere bijstand is verleend, niet nakomt;

  • c.

    het te innen verhaalsbedrag aan onderhoudsbijdrage lager is dan € 50, - per maand;

  • d.

    het totaal te verhalen bedrag, met uitzondering van een onderhoudsbijdrage, lager is dan € 600, -;

  • e.

    het kosten als bedoeld in artikel lid 58 lid 4 eerste zin WWB betreft, behoudens de kosten die de inschakeling van een deurwaarder met zich meebrengt;

  • f.

    de ontvanger van bijstand of inkomensvoorziening kan worden verplicht tot het zelf op een efficiënte wijze verzoeken om een onderhoudsbijdrage;

  • g.

    het kosten van bijstand of inkomensvoorziening betreft die meer dan vijf jaar voor de datum van verzending van het besluit tot verhaal zijn gemaakt;

  • h.

    daarvoor gelet op de omstandigheden van degene op wie verhaal wordt gezocht of degene die de bijstand of inkomensvoorziening ontvangt of heeft ontvangen, dringende redenen aanwezig zijn.

Artikel 4. Afzien van verhaal op verzoek wegens schuldenproblematiek

  • ·

    In afwijking van artikel 1 kunnen burgemeester en wethouders, op verzoek van degene op wie verhaald wordt, besluiten gedeeltelijk af te zien van verhaal van kosten van bijstand en inkomens-voorziening voor zover het betreft verschuldigde verhaalsbedragen die op het moment van het besluit opeisbaar zijn, indien:

  • a. redelijkerwijs te voorzien is dat degene op wie wordt verhaald niet zal kunnen voortgaan met het betalen van zijn schulden;

  • b. redelijkerwijs te voorzien is dat een schuldregeling met betrekking tot alle vorderingen van de overige schuldeisers zonder een zodanig besluit niet tot stand zal komen; en

  • c. de vordering van de gemeente wegens verhaal van bijstand of inkomensvoorziening ten minste zal worden voldaan naar evenredigheid met de vorderingen van de schuldeisers van gelijke rang. 

    • 2.

      Het besluit tot het gedeeltelijk afzien van verhaal treedt niet in werking voordat een

    schuldregeling als bedoeld in lid 1 onder b. tot stand is gekomen. 

    • 3

      Het besluit tot het gedeeltelijk afzien van verhaal wordt ingetrokken of ten nadele van de belanghebbende gewijzigd indien:

    a. niet binnen twaalf maanden nadat dat besluit is bekendgemaakt, een schuldregeling is tot stand gekomen die voldoet aan de in lid 1 genoemde voorwaarden a, b en c;

  • b. de belanghebbende zijn schuld aan de gemeente niet in overeenstemming met de

  • schuldregeling voldoet; of

  • c. onjuiste of onvolledige gegevens zijn verstrekt en de verstrekking van juiste of volledige gegevens tot een ander besluit zou hebben geleid.

Artikel 5. (Her)onderzoek naar draagkracht

  • 1.

    Tenminste één keer per 5 jaar verrichten burgemeester en wethouders onderzoek naar de draagkracht voor het voldoen van een verhaalsbijdrage. Indien gewijzigde omstandigheden daartoe aanleiding geeft wordt als gevolg van dit onderzoek de betalingsverplichting gewijzigd vastgesteld, tenzij het een wijziging betreft van minder dan 10% verhoging.

  • 2.

    De termijn van lid 1 bedraagt 3 jaar als, als gevolg van geen of geringe draagkracht geen betalingsverplichting is opgelegd.

  • 3.

    Van de genoemde termijnen kan worden afgeweken als tussentijds bekend wordt dat zich wijzigingen in de financiële situatie hebben voorgedaan of zullen gaan voordoen.

Artikel 6. Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangehaald als “ Beleidsregel Verhaal WWB en WIJ 2010”.

Artikel 7. Inwerkingtreding

Deze beleidsregel treedt in werking op 1 februari 2010 en geldt voor onbepaalde tijd.

Aldus op 19 januari 2010 vastgesteld door burgemeester en wethouders van de gemeente Almelo

 de secretaris, de burgemeester,

Toelichting beleidsregel Verhaal WWB en WIJ 2010

Algemeen

Het betreft hier een beleidsregel waarin het college van burgemeester en wethouders vaststelt dat de gemeente Almelo gebruik maakt van de in artikel 61 Wet werk en bijstand (WWB) genoemde mogelijkheid kosten van bijstand. Deze mogelijkheid geldt ook voor de inkomensvoorziening in de Wet investeren in jongeren (WIJ) die per 1 oktober 2009 in werking is getreden.

Met de invoering van de WWB is verhaal een bevoegdheid geworden. Op dat moment was het ook de bedoeling dat er een nieuw stelsel van alimentatie van kracht zou worden. In afwachting van het wetsvoorstel daartoe heeft de gemeente Almelo besloten vooralsnog geen bijstand te verhalen. Het niet gebruik maken van de mogelijkheid tot verhaal heeft geleid tot rechtsongelijkheid. Daarbij komt dat het wetsvoorstel tot wijziging van de alimentatiewetgeving niet is doorgevoerd. Dit zijn de redenen om alsnog over te gaan tot het gebruik maken van de mogelijkheid tot het verhalen van bijstand en inkomensvoorziening.

Toelichting artikelsgewijs

1. Verhaal van bijstand en inkomensvoorziening

In artikel wordt geregeld dat en hoe de gemeente Almelo gebruik maakt van de wettelijke mogelijkheden om bijstand en inkomensvoorziening te verhalen. Volgens artikel 61 WWB kan de gemeente overgaan tot verhaal van kosten van bijstand in de gevallen en naar de regels aangegeven in paragraaf 6.5 van de WWB.  Volgens artikel 57 van de WIJ is paragraaf 6.5 van de WWB ook van toepassing als het gaat om verhaal van inkomensvoorziening.

2. Op te leggen verplichtingen aan onderhoudsgerechtigden.

Door middel van dit artikel wordt het verkrijgen van een onderhoudsbijdrage zoveel mogelijk bij de onderhoudsgerechtigde zelf neergelegd. Per 1 augustus 2009 kan het LBIO ook worden ingeschakeld voor de inning van door de rechter opgelegde partneralimentatie. Voordien kon dit alleen bij kinderalimentatie.

Op grond van artikel 55 WWB kunnen aan uitkeringsgerechtigden verplichtingen worden opgelegd die strekken tot vermindering of beëindiging van de bijstand. De WIJ kent een soortgelijk artikel niet. Maar in het geval er een inkomensvoorziening in het kader van de WIJ wordt verstrekt kan betrokkene natuurlijk wel worden verzocht, of kan worden aanbevolen zelf actie te ondernemen om een eventuele onderhoudsbijdrage te verkrijgen. Temeer daar dit ook in het voordeel van betrokkene zelf kan werken. Immers het recht op een onderhoudsbijdrage vervalt niet per definitie als betrokkene uitstroomt uit WWB of WIJ. Niet nakomen van de opgelegde verplichting kan leiden tot een afstemming.

Overigens betekent het niet of niet volledig ontvangen van een recht op alimentatie dat in beginsel alleen de feitelijk ontvangen alimentatie op de uitkering in mindering gebracht. De cliënt kan de gemeente eventueel machtigen om de alimentatie in ontvangst te nemen. Zo kan de cliënt worden beschermd tegen onregelmatigheden in de betaling van alimentatie.

3. Ambtshalve geheel of gedeeltelijk afzien van verhaal

In dit artikel is geregeld wanneer het college van burgemeester en wethouders geen gebruik gaan maken van de bevoegdheid tot verhaal. Enerzijds gaat het hier om efficiencyoverwegingen. Hieronder vallen het niet verhalen van de bijzondere bijstand die aan meerderjarige kinderen is verstrekt, het niet verhalen van kruimelbedragen en het niet doorberekenen van extra kosten wegens niet tijdig betalen. De administratieve kosten wegen dan niet op tegen de mogelijke baten.

Anderzijds gaat het om overwegingen van billijkheid. Hieronder vallen het niet verhalen van kosten die langer dan 5 jaar geleden zijn gemaakt en het niet verhalen wegens dringende redenen.

Met hetgeen onder f. wordt genoemd, wordt gedoeld op het momenteel (nog) niet van kracht zijnde artikel 56 WWB waarin belanghebbende kan worden verplicht, zelf, via een bij algemene maatregel van bestuur aan te wijzen instantie de ontvangst van (kinder)alimentatie te regelen. Op het moment van dit schrijven, in november 2009, is nog onduidelijk of artikel 56 of een vergelijkbare regeling überhaupt wordt ingevoerd.

4. Afzien van een verhaal op verzoek wegens schuldenproblematiek

Naast de gevallen waarin het college uit eigen beweging afziet van verhaal kan de degene op wie wordt verhaald verzoeken om (verder) af te zien van verhaal zodat een schuldenregeling tot stand kan komen.

5. (Her)onderzoek naar draagkracht

Aan de hand van de zogenaamde trema normen wordt bekeken of het vastgestelde verhaalsbedrag los van de indexering van artikel 62d WWB moet worden aangepast.

6. Citeertitel

Geen toelichting benodigd.

7. Inwerkingtreding

Geen toelichting benodigd.