Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Nieuwkoop

Regeling Beeldschermbril 2012

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieNieuwkoop
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingRegeling Beeldschermbril 2012
CiteertitelRegeling Beeldschermbril 2012
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerpRegeling Beeldschermbril 2012

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Onbekend

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

23-04-201501-01-2020Onbekend

23-04-2015

Onbekend

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Regeling Beeldschermbril 2012

 

 

Regeling Beeldschermbril 2012
Inleiding

Deze regeling is een uitwerking van het Arbobesluit artikel 5.11 ‘Maatregelen met betrekking tot de bescherming van de ogen en het gezichtsvermogen van de werknemers’. De regeling is van toepassing op de medewerker, zoals bedoeld in artikel 1:1 CAR/UWO gemeente Nieuwkoop, die bij het verrichten van zijn werkzaamheden meer dan twee uur per dag gebruik maakt van beeldschermapparatuur en die problemen ondervindt bij het kijken naar het beeldscherm en waarbij de eigen bril niet meer toereikend is.

Waarom een beeldschermbril

Beeldschermwerk stelt bepaalde eisen aan het gezichtsvermogen. Bij bril- of lenzendragendebeeldschermwerkers kunnen problemen ontstaan, vooral bij mensen rond het 40ste levensjaar die een leesbril gebruiken. Deze problemen geven bepaalde klachten, namelijk een moe gevoel in of achter de ogen, wazig zien, dubbelzien, niet goed scherp zien, prikkend/brandend gevoel in de ogen of tranende ogen. De oorzaak van de klachten ligt in het feit dat de reguliere leesafstand afwijkt van de leesafstand achter een beeldscherm. De oplossing voor de klachten kan de aanschaf van een beeldschermbril zijn. Bij een beeldschermbril zijn de glazen zodanig geslepen dat op normale leesafstand teksten goed gelezen kunnen worden én tekst en figuren op het beeldscherm goed gelezen kunnen worden. De beeldschermbril vervangt alleen de leesbril wanneer er gewerkt wordt met de computer en kan dus niet gebruikt worden bij het ‘normale’ lezen. Een beeldschermbril kan ook niet worden gebruikt als “dagelijkse” bril omdat de maximale kijkafstand 3 meter is. De beeldschermbril wordt in de regel eens per 3 jaar verstrekt. Als er sprake is van eentussentijdse wijziging van de sterkte van de glazen op medisch advies, dan kan ook binnen de periode van 3 jaar een aangepaste bril worden verstrekt. Hiervoor wordt dezelfde procedure gevolgd als bij de verstrekking van de eerste beeldschermbril.Omdat medewerkers hun bril graag bij een opticien willen aanschaffen waar zij al bekend zijn, zijn er twee verschillende procedures voor het aanschaffen van een beeldschermbril gemaakt:

  • 1.

    Je kiest zelf een opticien.

  • 2.

    Je gaat naar de opticien waarmee de gemeente een overeenkomst heeft afgesloten.

1 Keuze opticien

De keuze voor een opticien is in principe vrij. De opticien van keuze adviseert over de noodzaak voor het aanschaffen van een beeldschermbril en vermeldt ook op de nota dat het een beeldschermbril betreft. De kosten voor normale, algemene oogcorrectie middelen worden niet vergoed. Aan de vergoeding voor een beeldschermbril door de werkgever bij een opticien naar keuze is een maximale vergoeding verbonden die aan het eind van deze regeling zijn vermeld. Deze maximale vergoeding is bepaald aan de hand van de bedragen die de gemeente betaalt aan de leverancier waarmee de gemeente een overeenkomst heeft afgesloten.

2Afspraken opticien

Er is ook een mogelijkheid dat de rekening rechtstreeks naar de gemeente wordt gestuurd. Dat kan alleen als je de bril bestelt bij de opticien waarmee de gemeente een overeenkomst heeft afgesloten. Deze leverancier is Hans Anders opticiens. De beeldschermbril wordt in dat geval volledig vergoed binnen de met de leverancier afgesproken keuzes. Het aanmeten van de bril en het kiezen van het montuur geschiedt bij een van de vestigingen van de leverancier. Je hebt daarvoor wel een speciaal bestelformulier nodig en de preventiemedewerker van jouw afdeling meet de afstand naar de computer op en vult dit in op het formulier “aanmeet advies”. Je kunt de preventiemedewerker van jouw afdeling naar deze formulieren vragen.

De gemeente vergoedt de kosten van de beeldschermbril tot de maximumbedragen genoemd in de prijslijst beeldschermbrillen die op intranet is gepubliceerd. De kosten voor normale, algemene oogcorrectie middelen worden niet vergoed. Als de medewerker een bril heeft aangeschaft die de toegestane maximale vergoeding te boven gaat, worden de meerkosten ingehouden op de eerstvolgende salarisbetaling.

 

Beeldschermbril maximale vergoeding 2012

 Complete beeldschermbril met enkelvoudige kunststof glazen

95,50

 Complete beeldschermbril met enkelvoudige Interview kunststof glazen 

134,50

 Complete beeldschermbril met multifocale DataComfort kunststof glazen

199,00

 Complete beeldschermbril met Bifocaal kunststof glazen  

139,50