Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Groningen (Gr)

Beleidsregel Samenscholingsverbod A-kwartier en Hortusbuurt

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieGroningen (Gr)
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleidsregel Samenscholingsverbod A-kwartier en Hortusbuurt
CiteertitelBeleidsregel Samenscholingsverbod A-kwartier en Hortusbuurt
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerpBeleidsregel Samenscholingsverbod A-kwartier en Hortusbuurt

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Griningen 2009, art. 2:1

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

30-01-201516-02-2016nieuwe regeling

27-01-2015

Gemeenteblad, 2015, 08

4838997

Tekst van de regeling

Intitulé

BELEIDSREGEL SAMENSCHOLINGSVERBOD A-KWARTIER EN HORTUSBUURT

DE BURGEMEESTER VAN DE GEMEENTE GRONINGEN,

(4838997);

 

Gelet op artikel 2:1 Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Groningen 2009;

 

HEEFT BESLOTEN:

 

vast te stellen de Beleidsregel Samenscholingsverbod A-kwartier en Hortusbuurt.

Achtergrond

Naar aanleiding van de toegenomen overlast is in januari 2013 door de gemeenteraad van Groningen unaniem een motie aangenomen waarin de burgemeester is verzocht op korte termijn maatregelen te nemen om de veiligheid op straat in het A-kwartier te verbeteren. Vervolgens zijn in het lokaal driehoeksoverleg meerdere actiepunten vastgesteld (het zogenoemde “10 puntenplan”) om de overlast in het A-kwartier tegen te gaan. Eén van deze actiepunten was het actief handhaven van het samenscholingsverbod zoals dat is opgenomen in artikel 2:1, eerste lid, van de APVG 2009. De uitvoering van de actiepunten leidde tot een aanzienlijke vermindering van de overlast, hoewel er sprake bleef van overlast.

De constante aanwezigheid van drugsgebruikers en drugsdealers in het A-kwartier gaat in veel gevallen gepaard met de aanwezigheid en het gebruik van wapens. In 2014 hebben zich meerdere (ernstige) incidenten voorgedaan in het A-kwartier waarbij de betrokkenheid van wapens vaststaat. In mei 2014 hebben zich in een tijdsbestek van een week een steekincident en een schietincident voorgedaan in het A-kwartier. Deze incidenten en de langdurige, hardnekkige drugsproblematiek in het A-kwartier, waren voor de burgemeester aanleiding om in juni 2014 gebruik te maken van zijn – op dat moment nog geldende – bevoegdheid tot het aanwijzen van een veiligheidsrisicogebied. Van 25 juni 2014 tot 25 september 2014 is het overlastgebied in het A-kwartier aangewezen als veiligheidsrisicogebied, waarmee voor de officier van justitie de bevoegdheid ontstond om de politie te gelasten om over te gaan tot preventief fouilleren. Gedurende de aanwijzing van het veiligheidsrisicogebied is drie maal overgegaan tot preventief fouilleren. De bevoegdheid (o.g.v. de APV) tot het aanwijzen van een veiligheidsrisicogebied is per 1 oktober jl. geëindigd.

Naast de aanwijzing van het veiligheidsrisicogebied zijn, op basis van de bevoegdheid die de politie op grond van de Politiewet heeft, tijdelijke camera`s geplaatst in het probleemgebied in het A-kwartier. Deze politiecamera`s zijn begin december 2014 verwijderd, omdat deze slechts op tijdelijke basis gebruikt mogen worden.

In zijn algemeenheid geldt dat ook in de (noordelijk van het A-kwartier gelegen) Hortusbuurt al geruime tijd sprake is van drugsoverlast, zij het in mindere mate dan in het A-kwartier. Waar gedurende de aanwijzing van het veiligheidsrisicogebied en de inzet van tijdelijke camera`s de drugsoverlast in het A-kwartier aanzienlijk afnam, bleek deze flink toe te nemen in de Hortusbuurt.Een deel van de overlastplegers verplaatste zich gedurende de aanwijzingsperiode en de inzet van de camera`s naar de Hortusbuurt. In deze periode hebben zich meerdere drugsgerelateerde geweldsincidenten voorgedaan en was sprake van een toename van het aantal overlastmeldingen.

Huidige situatie

Sinds het einde van de aanwijzing van het veiligheidsrisicogebied en de verwijdering van de tijdelijke camera`s is de overlast in het A-kwartier in korte tijd weer fors toegenomen. Het voorgaande wordt nadrukkelijk bevestigd door de betrokken buurtbewoners en de politie en blijkt ook uit het aantal meldingen bij de politie en het Meldpunt Overlast. Naast de toename van de overlast hebben zich begin januari 2015 opnieuw twee ernstige geweldsincidenten voorgedaan in het A-kwartier, waarbij bij één incident gebruik is gemaakt van een boksbeugel en bij het andere incident van een mes, of althans daarop gelijkend voorwerp.

 

Bij brief van 13 januari jl. heeft de buurtvereniging van het A-kwartier een brandbrief aan de burgemeester gestuurd waarin de snelle, forse toename van de overlast wordt benoemd en waarin nadrukkelijk wordt verzocht om opnieuw camera`s op te hangen in het A-kwartier. Daarnaast hebben meerdere bewoners individueel richting burgemeester en gemeente hetzelfde signaal afgegeven.

Naar aanleiding van de hiervoor beschreven recente ontwikkelingen hebben gemeente, politie, Openbaar Ministerie (OM) en het Veiligheidshuis besproken welke maatregelen op korte en langere termijn noodzakelijk worden geacht om de overlast in het A-kwartier op korte en langere termijn tot een aanvaardbaar niveau terug te dringen. Het hiervoor genoemde 10 puntenplan vormde hierbij het uitgangspunt, omdat gebleken is dat de hierin opgenomen maatregelen effect hebben gehad. Daarnaast is besproken welke extra maatregelen mogelijk kunnen worden genomen ter vermindering van de overlast. Dit heeft geresulteerd in een plan van aanpak, met actiepunten voor de korte en langere termijn.

 

Tot deze actiepunten behoort onder meer het , in eerste instantie op tijdelijke basis, opnieuw inzetten van camera`s. Als de gemeenteraad er mee instemt wordt ook opnieuw door de burgemeester een deel van het A-kwartier tijdelijk aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Daarnaast is één van de actiepunten (opnieuw) het actief handhaven van het samenscholingsverbod zoals dat is opgenomen in artikel 2:1, eerste lid, van de APVG 2009. Bepaald is dat deze actieve handhaving dient te gelden voor het probleemgebied in het A-kwartier én de noordelijk gelegen Hortusbuurt. De Hortusbuurt wordt in deze beleidsregel meegenomen omdat gebleken is dat bij inzet van camera`s en het aanwijzen van een veiligheidsrisicogebied in het A-kwartier de overlast zich (deels) verplaatst naar de Hortusbuurt.

Inhoud beleid

Artikel 2:1, eerste lid, van de APVG 2009 luidt als volgt:

 

Artikel 2:1 APVG 2009 samenscholing en ongeregeldheden

  • 1.

    Het is verboden op een openbare plaats deel te nemen aan een samenscholing, onnodig op te dringen of door uitdagend gedrag aanleiding te geven tot ongeregeldheden, dan wel te vechten.

 

Het begrip “samenscholing” is in de APVG 2009 niet nader gedefinieerd. Gelet hierop is het wenselijk om met het oog op de specifieke aanpak van de overlast in het A-kwartier en de Hortusbuurt beleid op te stellen omtrent de wijze waarop in deze buurten invulling wordt gegeven aan (de handhaving van) het in de APVG 2009 opgenomen samenscholingsverbod.

 

Gebied

Het beleid samenscholingsverbod A-kwartier en Hortusbuurt geldt ten aanzien van het A-kwartier voor de volgende straten/bruggen: Muurstraat, Oude kijk in `t Jatstraat, Oude kijk in `t Jatbrug, Hoekstraat, Gasthuisstraat, Vishoek, Vierde Drift, Vijfde Drift, Noorderhaven, Derde Drift Lopende Diep, De Laan, Hoge der A, Noorderhaven Zuid Zijde, Lopende Diep Zuid Zijde, Visserstraat en Visserbrug.

Het beleid samenscholingsverbod A-kwartier en Hortusbuurt geldt ten aanzien van de Hortusbuurt voor het gebied dat wordt omsloten door de Werfstraat, Noorderbinnensingel, Nieuwe Ebbingestraat en het water (inclusief de daarboven gelegen bruggen) tussen het Lopende Diep en de Noorderhaven. De genoemde straten die de grenzen van het gebied aangeven maken deel uit van het gebied waarvoor het beleid geldt.

 

Geldigheidsduur

Het beleid samenscholingsverbod A-kwartier is gedurende 12 kalendermaanden dagelijks van 00.00 uur en 08.00 uur en van 17.00 uur tot 24.00 uur van kracht.

 

Invulling samenscholingsverbod

Het samenscholingsverbod wordt met name nadrukkelijk gehandhaafd ten aanzien van zich in het genoemde gebied op de openbare weg bevindende drugsgebruikers, drugsdealers, tippelprostituees, klanten van deze prostituees en zogenoemde “omhangers” (personen die de “nachtscène” komen bekijken). Of sprake is van 'samenscholing', is afhankelijk van de omstandigheden van het geval.

Het moet in ieder geval gaan om het samenscholen van meer dan twee personen. Het tijdselement speelt daarbij een rol: het samenzijn in kwestie zal enige tijd moeten duren, wil sprake zijn van samenscholing in de zin van de APVG 2009. Het begrip 'samenscholing' omvat niet slechts het groepsgewijs staan. Ook het zich anderszins ophouden in een groep kan onder dit begrip vallen.

Strafbepaling

Overtreding van het samenscholingsverbod is strafbaar gesteld in artikel 6.1 van de APVG 2009. Dit artikel luidt als volgt:

 

Artikel 6.1 APVG 2009 Strafbepaling

  • 1.

    Overtreding van het bij of krachtens deze verordening bepaalde, en van de voorschriften en beperkingen die zijn verbonden aan de op grond van deze verordening verleende vergunningen of ontheffingen, wordt gestraft met hechtenis van ten hoogste drie maanden of met een geldboete van de tweede categorie.

  • 2.

    Overtreding van enige bepaling van deze verordening kan bovendien worden gestraft met openbaarmaking van de rechterlijke uitspraak.

Extra maatregelen

De actieve handhaving van het samenscholingsverbod is één van de maatregelen die worden genomen om de overlast in het A-kwartier en de Hortusbuurt tegen te gaan. De aanpak van de overlast omvat ook andere repressieve maatregelen om de overlast in met name het A-kwartier snel terug te dringen. Notoire overlastgevers krijgen daarbij extra aandacht van de politie en in het Veiligheidshuis.

Inwerkingtredingen inzage

Het beleid samenscholingsverbod A-kwartier en Hortusbuurt treedt in werking op de dag na bekendmaking van dit beleid.

Het beleid ligt vanaf vandaag voor iedereen ter inzage.

Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangeduid als: Beleidsregel samenscholingsverbod A-kwartier en Hortusbuurt.

Aldus vastgesteld op 27 januari 2015.

De burgemeester van Groningen,

Peter den Oudsten.