Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Dinkelland

Werkwijze inzake de interactie met zienswijze-indieners in het kader van bestemmingsplanprocedures

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieDinkelland
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingWerkwijze inzake de interactie met zienswijze-indieners in het kader van bestemmingsplanprocedures
CiteertitelWerkwijze inzake de interactie met zienswijze-indieners in het kader van bestemmingsplanprocedures
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Gemeentewet

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

04-03-2015Nieuwe regeling

03-03-2015

Gemeenteblad 2015, 20

12

Tekst van de regeling

Intitulé

Werkwijze inzake de interactie met zienswijze-indieners in het kader van bestemmingsplanprocedures

De raad van de gemeente Dinkelland,

gelezen het voorstel van zijn presidium van 18 november 2014, nr. ….

gelet op het advies van de algemene raadscommissie van 2 december 2014;

gelet op het bepaalde in de Gemeentewet

besluit:

  • 1.

    het ‘Reglement hoorcommissie bestemmingsplannen gemeente Dinkelland 2008’ (vastgesteld bij raadsbesluit van 24 juni 2008) per 1 januari 2015 in te trekken;

  • 2.

    in te stemmen met de in het voorstel beschreven nieuwe werkwijze met betrekking tot de interactie tussen zienswijze-indieners in het kader van bestemmingsplanprocedures en de raad en de raadsfracties.

Aldus besloten in de openbare vergadering

van 16 december 2014

de griffier, de voorzitter,

mr. O.J.R.J. Huitema, mr. R.S. Cazemier

Bijlage: Uittreksel uit het raadsvoorstel van het presidium:

(….)

Het presidium is daarbij tot het volgende standpunt gekomen:

  • -

    uw raad wordt voorgesteld de planologische hoorcommissie op te heffen;

  • -

    tegelijkertijd wordt de informatie- en interactiefunctie van de huidige planologische hoorcommissie op een andere manier vormgegeven, zodat dit als waardevol ervaren aspect geborgd blijft.

Het presidium vraagt uw raad in te stemmen met de volgende – deels nieuwe - werkwijze.

Binnen het niet openbare deel van het raadsinformatiesysteem (RIS) zal een nieuwe documentenrubriek ‘Zienswijzen bestemmingsplannen’ worden ingericht. Hierop plaatst de griffie zo snel mogelijk na binnenkomst en inboeking de ingediende, aan de raad geadresseerde, zienswijzen tegen in procedure zijnde ontwerpbestemmingsplannen. Bij de geplaatste zienswijze wordt tevens het bijbehorende ontwerpbestemmingsplan vermeld met vermelding van de vindplaats op ‘Ruimtelijke plannen.nl’. Daarmee krijgen de raads- en commissieleden een zo actueel mogelijk inzicht in de ingekomen en in behandeling zijnde zienswijzen en de ontwerpplannen waartegen deze zienswijzen zijn ingediend. Op basis van dit inzicht kunnen zij contact leggen met zienswijze-indieners, enerzijds om hen een communicatiekanaal te bieden naar hun volksvertegenwoordiging, anderzijds om nadere informatie te verkrijgen ten behoeve van hun oordeelsvorming en standpuntbepaling. Zo ontstaat op een vroeg moment inzicht over de casus waarover de raad uiteindelijk, door vaststelling van een bestemmingsplan, een besluit moet nemen. Voor de zienswijze-indiener biedt dit de mogelijkheid als burger en belanghebbende zijn standpunt al in een tijdig stadium toe te lichten bij zijn volksvertegenwoordigers.

Een tweede onderdeel van de voorgestelde nieuwe werkwijze is dat zienswijze-indieners zo snel mogelijk na ontvangst van hun zienswijze zullen worden gewezen op de mogelijkheid van spreekrecht in de raadscommissie. Daarmee wordt bereikt dat zienswijze-indieners in een tijdig stadium hun spreekrecht in de commissie kunnen gebruiken en aldus kunnen bijdragen aan de standpuntbepaling van de raadsfracties in een stadium in het proces dat er nog sprake is van reële beïnvloedbaarheid.

Om deze nieuwe werkwijze te effectueren zal de griffie in het vervolg zienswijze-indieners zo snel mogelijk na binnenkomst van hun zienswijze schriftelijk bevestigen:

  • -

    dat hun zienswijze meteen beschikbaar wordt gesteld aan de raadsleden en commissieleden en datdeze dus op de hoogte zijn van hun zienswijze;

  • -

    dat zij gebruik kunnen maken van het spreekrecht in de algemene raadscommissie om hun belangresp. standpunt nader toe te lichten (de consequentie van deze werkwijze is dat door dedesbetreffende zienswijze-indiener in meerdere achtereenvolgende commissievergaderingenspreekrecht kan worden gevraagd voor dezelfde zaak; het presidium kan hierin – in beperkte mate – regulerend optreden).

(…)