Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Leeuwarden

Sluiting feestdagen

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieLeeuwarden
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingSluiting feestdagen
CiteertitelSluiting Feestdagen
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

geen

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

17-02-2015Onbekend

17-02-2015

Geen

Geen

Tekst van de regeling

Intitulé

Sluiting feestdagen

 

 

Sluiting feestdagen

Sluiting gemeentelijke diensten en bedrijven op de nationale feestdag (5 mei)

Hierbij berichten wij u dat wij hebben besloten de gemeentelijke diensten en bedrijven, voor zover de dienst dit toelaat, voortaan op 5 mei, in verband met de viering van de nationale feestdag, te sluiten.

Conform een aanbeveling van het Centraal Orgaan heeft de Gemeenteraad in zijn vergadering van 26 april 1982 besloten met ingang van 1 mei 1982 het Algemeen Ambtenarenreglement in die zin te wijzigen dat bij verplichte dienstverrichting op door ons aangewezen vrije dagen, op een andere dag vrijaf wordt verleend. Bedoelde wijziging houdt in dat in tegenstelling tot verplichte dienstverrichting op de Nieuwjaarsdag, de tweede Paasdag, de Hemelvaartdag, de tweede Pinksterdag, de beide Kerstdagen en de dag waarop de verjaardag van de Koningin wordt gevierd, bij verplichte dienstverrichting op door ons aangewezen vrije dagen (thans de Goede Vrijdag en 5 mei) geen overwerkvergoeding meer wordt uitbetaald.

Met genoemde wijziging wordt op het punt van overwerkvergoeding op feestdagen uniformiteit bereikt met hetgeen hieromtrent is bepaald in het Algemeen Rijksambtenarenreglement.

Hoogachtend,

burgemeester en wethouders van Leeuwarden,

burgemeester,

secretaris,

Algemene toelichting

Omgang door Gemeente Leeuwarden met Goede Vrijdag, 5 mei en feestdagen,zon- en zaterdagen i.r.t. verplichte dienstverrichting

Hoe is een en ander nu geregeld t.a.v. het wel of niet moeten werken op zon- en zaterdagen, feestdagen,goede vrijdag en 5 mei.

Goede vrijdag en 5 mei

Op 27 april 1982 is door het college van B&W van de Gemeente Leeuwarden besloten dat 5 mei de gemeentelijke diensten gesloten zijn met de restrictie “als de dienst dit toelaat” en dat de medewerkers dan een vrije dag hebben. De restrictie als “de dienst dit toelaat” betekent dat er bepaalde groepen medewerkers zijn die op die dagen geen vrije dag kunnen opnemen als zij voor die dag ingeroosterd zijn(verplichte dienstverrichting). Het gaat dan om mensen van Burgerzaken,Brandweer , Toezichthouders, etc. (deze categorieën worden ook genoemd in de bijgevoegde brief over de brugdagen).Aan de mensen die verplicht moeten werken op 5 mei moet op een ander tijdstip een vrije dag worden verleend. Ditzelfde regime geldt ook voor de goede vrijdag (zie bijgevoegde brief van 27 april 1982.

Voor deze vrije dagen geldt de restrictie dat de mensen die dan moeten werken geen overwerkvergoeding krijgen. Dat is toen zo als onderhandelingsresultaat met het GO afgesproken. 5 mei en Goede vrijdag zijn nl. dagen die niet centraal in de CAR (gemeentelijke CAO)als vrije dagen zijn aangemerkt.

Overigens is het zo dat er geen compensatie(een extra vrije dag) wordt verleend aan mensen die volgens hun (werk-)rooster niet op 5 mei of goede vrijdag (overigens ook:nieuwjaarsdag,2e paasdag,hemelvaartsdag,2e pinksterdag en de kerstdagen) werken. Mensen die bijv. met hun leidinggevende hebben afgesproken dat ze van ma. t/m do. werken hebben bijv. op goede vrijdag pech en mensen die een rooster hebben van di. t/m vr. hebben geluk. Dit regime geldt voor alle medewerkers van de Gemeente Leeuwarden.

Werken op zon- en zaterdagen en feestdagen

Er zijn binnen de Gemeente een aantal medewerkers die buiten de normale werktijden moeten werken(verplichte dienstverrichting). Voor deze groep medewerkers gelden de normale overwerkvergoedingen in geld en tijd dan wel er zijn voor bepaalde groepen afspraken gemaakt over (onregelmatigheids-)toelagen. De groep mensen die dit betreft zijn opgesomd in de brief over de brugdagen. Het gaat in feite om mensen waarvan de aard van de functie met zich meebrengt dat men ook op andere dagen dan de gebruikelijke werkdagen moet werken.

In de brief over de brugdagen worden genoemd; Burgerzaken, Begraafplaatsen,Brandweer, Toezichthouders,Bediening brug en marktmeester.

In een aantal gevallen is de onregelmatigheidstoeslag via een bepaalde berekeningsmethodiek op een bepaald percentage gezet. Mochten er veranderingen in het rooster optreden doordat men meer of minder dagen moet gaan werken kan dat aanleiding zijn het percentage opnieuw te berekenen.