Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Giessenlanden

Publiceren handhavingsbesluiten en samenvattingen van inspecties bij BRZO en RIE4 bedrijven

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieGiessenlanden
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingPubliceren handhavingsbesluiten en samenvattingen van inspecties bij BRZO en RIE4 bedrijven
CiteertitelPubliceren handhavingsbesluiten en samenvattingen van inspecties bij BRZO en RIE4 bedrijven
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmilieu
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Het Besluit risico's zware ongevallen 1999
  2. Richtlijn Industriële Emissies

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

16-01-201501-01-2015Nieuwe regeling

06-01-2015

GVOP, 15-1-2015

Zaaknummer: 14-16555 - 468

Tekst van de regeling

Intitulé

Publiceren handhavingsbesluiten en samenvattingen van inspecties bij BRZO en RIE4 bedrijven

 

 

Aangeboden aan burgemeester en wethouders

College voorstel:Publiceren handhavingsbesluiten en samenvattingen van inspecties bij BRZO bedrijven

 

Afdeling: Beleid en Projecten

Opsteller: Jochem Uithoven

Datum: 8 december 2014

Publiceren: Ja

Zaaknummer: 14-16555 - 468

Naam portefeuillehouder:Wethouder T. van Houwelingen

Bijlagen:Procedure openbaarmaking inspectierapporten

Dit rapport is tot stand gekomen na overleg met de volgende afdeling(en): Communicatie

Advies (inclusief financiële dekking) :

Akkoord te gaan met het publiceren op internet van:

  • -

    De handhavingsbesluiten bij de Brzo- en RIE4-bedrijven;

  • -

    De samenvatting van de verslagen van Brzo-inspecties van Brzo-bedrijven.

Datum besluit college: 06 januari 2015

Besluit college: Conform advies besloten.

Korte samenvatting van de inhoud :

Het voorstel is om handhavingsbesluiten van Brzo-bedrijven en RIE4-bedrijven actief openbaar te maken. Met het actief publiceren van de handhavingsbesluiten en de samenvatting van inspectieverslagen wordt niet alleen beoogd meer transparant te zijn naar de burger over de inspanningen van het bevoegd gezag, maar is ook de verwachting dat actieve publicatie bedrijven zal aansporen regels beter na te leven. Bovendien zal het Brzo in 2015 gewijzigd worden, waardoor een meer actieve publicatie van Brzo-inspecties zal worden vereist.

In navolging van de DCMR in de regio Rijnmond, waar deze werkwijze reeds wordt toegepast, stelt OZHZ voor dat de publicaties van handhavingsbesluiten worden getoond op de website van OZHZ (www.ozhz.nl) en de samenvattingen van inspectieverslagen op www.brzoplus.nl. Op de website van de gemeente wordt een link geplaatst naar deze sites.

1.Inleiding

Op dit moment is veel toezicht- en handhavingsinformatie van provincies, gemeenten en Regionale Uitvoeringsdiensten (RUD), zoals de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ), passief openbaar en opvraagbaar voor het publiek via een Wob-procedure. Deze werkwijze is niet (optimaal) transparant, de informatie is niet altijd in begrijpelijke taal opgesteld en een Wob-procedure kost alle betrokkenen veel tijd. De Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) heeft provincies en gemeenten aanbevolen om de resultaten van toezichts- en handhavingsactiviteiten bij bedrijven meer inzichtelijk te maken voor burgers.

Het voorstel is om handhavingsbesluiten van Brzo-bedrijven en RIE4-bedrijven actief openbaar te maken. Dit betreft de bedrijven welke in een relatief ‘zware’ categorie chemische bedrijven vallen, waar veiligheid en luchtkwaliteit een grote rol spelen. In het Rijnmondgebied is dit inmiddels al voor het grootste deel van zowel de gemeentelijke als de provinciale bedrijven ingevoerd.

Met het actief publiceren van de handhavingsbesluiten en de samenvatting van inspectieverslagen wordt niet alleen beoogd meer transparant te zijn naar de burger over de inspanningen van het bevoegd gezag, maar is ook de verwachting dat actieve publicatie bedrijven zal aansporen regels beter na te leven. Bovendien zal het Brzo in 2015 gewijzigd worden, waardoor een meer actieve publicatie van Brzo-inspecties zal worden vereist.

In Giessenlanden is op dit moment slechts één Brzo inrichting gevestigd: Tremco Illbruck Productie BV op de Vlietskade in Arkel.

2.Relevante eerdere besluitvorming

Giessenlanden heeft – evenals de overige Brzo-gemeenten in Zuid-Holland Zuid - de DCMR mandaat gegeven voor de uitvoering van haar Brzo- en RIE4- taken. De DCMR is door het Rijk aangewezen als de ‘Brzo-RUD’ in Zuid-Holland en Zeeland, maar zij heeft haar bevoegdheden t.a.v. Brzo inrichtingen vervolgens doorgemandateerd aan OZHZ. OZHZ blijft aanspreekpunt voor de bedrijven in Zuid-Holland Zuid en voert de feitelijke werkzaamheden uit.

Ook hebben deze zes gemeenten de landelijke handhavingsstrategie Brzo ‘99 vastgesteld en een samenwerkingsovereenkomst gesloten met DCMR en OZHZ. Deze overeenkomst gaat over taakuitvoering, informatieverstrekking, communicatie en verdeling van verantwoordelijkheden en aansprakelijkheden.

De bovenstaande besluiten zijn door uw college genomen tijdens haar vergadering van 11 maart 2014. De nu voorliggende werkwijze m.b.t. de publicaties op internet is een aanvulling op de landelijke handhavingsstrategie Brzo ’99 en zal deel uit gaan maken van het uitvoeringsbeleid. Om deze reden is vanuit DCMR aangegeven dat het wenselijk is dat de colleges ook deze werkwijze formeel vaststellen.

In november 2014 is door OZHZ met de zes betrokken portefeuillehouders gesproken over het voorliggende voorstel, zij hebben allen aangegeven hiermee in te kunnen stemmen.

3.Wat willen we bereiken?

Met het actief publiceren van de handhavingsbesluiten en de samenvatting van inspectieverslagen wordt niet alleen beoogd meer transparant te zijn naar de burger over de inspanningen van het bevoegd gezag, maar is ook de verwachting dat actieve publicatie bedrijven zal aansporen regels beter na te leven. Bovendien zal het Brzo in 2015 gewijzigd worden, waardoor een meer actieve publicatie van Brzo-inspecties zal worden vereist. Met het voorliggende voorstel wordt op deze wijziging vooruitgelopen.

4.Wat doen we ervoor?

De volgende procedure zal door OZHZ gevolgd worden in geval van openbaarmaking van een besluit:

Handhavingsbesluiten

Tegelijkertijd met het nemen van het handhavingsbesluit wordt de betreffende inrichting in het kader van de Wob in de gelegenheid gesteld een zienswijze in te dienen tegen de voorgenomen openbaarmaking van dat handhavingsbesluit. Het bedrijf kan ingevolge de Wob tegen die openbaarmaking ‘protest aantekenen’ om redenen van privacy, bedrijfsgeheimen en concurrentiegevoelige gegevens. De publicatie kan vervolgens door een bedrijf daadwerkelijk voorlopig worden tegengehouden door (binnen twee weken) een bezwaarschrift in te dienen tegen het Wob-besluit inclusief het indienen van een verzoek bij de voorzieningenrechter van de rechtbank. Deze Wob-procedure voor openbaarmaking wordt gevolgd tijdens de zes-weken-termijn voor het maken van bezwaar tegen het handhavingsbesluit.

Om de bewoners zo spoedig mogelijk te informeren over wat er speelt in hun leefomgeving wordt, binnen drie dagen na het nemen van het handhavingsbesluit, hiervan een korte melding gemaakt op de website van OZHZ, waarnaar door de gemeente doorgelinkt kan worden. Daarin wordt vermeld welk bedrijf het betreft, om welke soort beschikking het gaat en wordt kort omschreven op welke overtredingen het besluit ziet. Tevens wordt vermeld in welk stadium de bezwaar- en beroepsmogelijkheden zijn. De integrale tekst van het handhavingsbesluit wordt later via een link aan het bericht gekoppeld. Dit gebeurt na het verstrijken van de bezwarentermijn van zes weken, tenzij er bezwaar wordt gemaakt op de inhoud van het handhavingsbesluit en / of er een voorlopige voorziening is aangevraagd op het Wob-besluit tot openbaarmaking. In geval van bezwaar tegen het handhavingsbesluit zal de tekst openbaar gemaakt worden zodra de beslissing op bezwaar is genomen waarbij het handhavingsbesluit in stand blijft. In geval van een verzoek om voorlopige voorziening zal openbaarmaking gebeuren wanneer het verzoek tot voorlopige voorziening tegen de openbaarmaking is afgewezen.

Voordeel van deze werkwijze is dat de informatie op de website steeds actueel is. Vrijwel direct na het opleggen van het handhavingsbesluit is voor het publiek duidelijk dat er gehandhaafd wordt, bij wie en waarom. Hiervoor is nog geen Wob-procedure noodzakelijk. Zodra het mogelijk is, wordt ook de integrale tekst op de website gepubliceerd. Mocht een belangstellende eerder deze tekst wensen, dan kan dit met een Wob-verzoek worden opgevraagd.

De handhavingsbesluiten worden op de website van OZHZ openbaar gemaakt.

Samenvattingen van de inspectieverslagen (BRZO)

De samenvattingen van inspectieverslagen geven op een publieksvriendelijke manier een beeld van wat er bij de inspectie is aangetroffen en of er overtredingen zijn begaan. De drie laatste samenvattingen blijven op de website www.brzoplus.nl staan, op deze website wordt in de toekomst van alle inspectieverslagen bij Brzo inrichtingen een samenvatting gepubliceerd.

Nadere informatie over deze procedure, waarbij ook om een zienswijze in het kader van de Wob wordt gevraagd, staat in de bijlage.

Voorafgaande afstemming met de gemeente

In verband met mogelijke juridische procedures en vragen vanuit de omgeving worden handhavingsbesluiten altijd vooraf afgestemd met de betrokken gemeente. Ook inspectieverslagen van Brzo-inspecties worden altijd aan de gemeente voorgelegd en waar nodig afgestemd. In lijn met dit beleid vindt voordat daadwerkelijk overgegaan wordt tot openbaarmaking van stukken op internet altijd afstemming plaats met de betrokken gemeente.

5.Wat zijn de kosten? Wat is de dekking?

Voor ieder Brzo- en RIE4-bedrijf is de publicatie van minimaal één inspectierapport per jaar voorzien. Het aantal handhavingsbesluiten per gemeente is moeilijk in te schatten maar op basis van ervaringen bij de DCMR zal dit bij maximaal 25% van de bedrijven aan de orde zijn. Er wordt vanuit gegaan dat de extra werkzaamheden beperkt zijn en onderdeel kunnen vormen van de uren die nu voor deze activiteiten in de werkplannen van de OZHZ en de betrokken gemeenten zijn voorzien. Concreet zijn er dus geen extra kosten verbonden aan dit voorstel, waar kosten gemaakt worden, zullen deze gedekt worden uit het reguliere voorschotbudget voor de OZHZ.

6.Vervolgproces

De provincie Zuid-Holland publiceert haar handhavingsbesluiten voor de bedrijven die vallen onder haar bevoegd gezag al vanaf 1 april 2014 op internet. Ter bevordering van de uniformiteit naar alle Brzo- en RIE4-bedrijven in de regio Rijnmond is daar eenzelfde datum aangehouden voor de gemeenten. Inmiddels heeft DCMR de procedures van de regio Rijnmond verder uitgewerkt en geïmplementeerd. De toegepaste werkwijze kan nu aan de 6 betrokken gemeenten in Zuid-Holland Zuid worden voorgelegd en bij instemming door de colleges worden ingevoerd. Bij voorkeur vindt de invoering in deze regio niet later plaats dan per 1 januari 2015.

Van belang hierbij is overigens dat in Zuid-Holland Zuid, op aangeven van het algemeen bestuur van OZHZ, ook een traject binnen OZHZ loopt om de communicatie van wettelijke taken te verbreden. Dit betekent dat in de nabije toekomst ook de transparantie rond besluiten m.b.t. alle overige inrichtingen in ZHZ verbeterd zal worden. Voorstel is om deze discussie los te zien van het voorliggende vraagstuk, en wel om redenen van gewenste spoedige besluitvorming voor de Brzo- en RIE4-bedrijven.

7.Communicatie

In Zuid-Holland Zuid gaat het om in totaal 10 bedrijven bij zes gemeenten. Deze bedrijven worden vooraf door OZHZ geïnformeerd over de publicatie van de beide documenten. Binnen DCMR en OZHZ zijn de medewerkers al voorbereid op deze nieuwe werkwijze.

In navolging van de DCMR stelt OZHZ voor dat de publicaties worden getoond op de website van OZHZ (handhavingsbesluiten) en op http://www.brzoplus.nl (samenvatting inspectieverslagen). Op de websites van de 6 gemeenten wordt een link geplaatst naar deze sites.

Bijlage: Procedure openbaarmaking inspectierapporten

Nadere toelichting op achtergrond, te volgen procedure en juridische grondslag voor het publiceren van de samenvatting van het inspectierapport

Onderstaande tekst is ontleend aan de notitie die thans in de Rijnmond al wordt meegezonden met de brief aan het bedrijf naar aanleiding van een uitgevoerde Brzo-inspectie.

Achtergrond

Het bevoegd gezag vindt het van groot belang om de burgers en bedrijven te informeren over het gebied waarin zij wonen en werken. Dat doet zij ondermeer door te publiceren over het toezicht wat men samen met enkele andere inspectiediensten uitvoert bij risicovolle bedrijven in het gebied.

Dit gebeurt concreet door het openbaar maken van samenvattingen van inspecties bij BRZO bedrijven door plaatsing hiervan op de website van BRZO-plus (www.brzoplus.nl). Op deze site kunnen geïnteresseerde burgers terecht voor informatie over het toezicht op bedrijven die werken met gevaarlijke stoffen.

Juridische basis en procedure

Deze openbaarmaking wordt gedaan op basis van artikel 8 van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). In dit artikel wordt bepaald dat een bestuursorgaan uit eigen beweging informatie verschaft zodra dit in het belang is van een goede en democratische bestuursvoering.

Op grond van artikel 4:8 van de Algemene wet bestuursrecht juncto artikel 6, derde lid, van de Wob kan hiertegen een zienswijze worden ingediend. De gronden voor deze zienswijze zijn terug te vinden in artikel 10 van de Wob en gaan vooral over privacy, bedrijfsgeheimen en concurrentiegevoelige gegevens.

Indien afgezien wordt van het indienen van een zienswijze, zal het bevoegd gezag de samenvatting drie weken na dagtekening van deze brief laten plaatsen op de website van de BRZOplus (www.brzoplus.nl). U zult in dat geval geen Wob-besluit ontvangen.

Indien u gebruik maakt van de mogelijkheid tot het geven van een zienswijze zal het bevoegd gezag, met meeweging van uw zienswijze, een besluit nemen over de openbaarmaking van de samenvatting op grond van de Wob. Dit besluit ontvangt u ongeveer drie weken na ontvangst van uw zienswijze door of namens het bevoegd gezag.

Indien het bevoegd gezag besluit de samenvatting van het BRZO inspectieverslag openbaar te maken zal de daadwerkelijke openbaarmaking hiervan op de website twee weken na de datum van het besluit tot openbaarmaking plaatsvinden. De juridische grondslag daarvoor is artikel 6, vijfde lid, van de Wob. U heeft dan twee weken de gelegenheid om openbaarmaking van de samenvatting tegen te houden door het vragen om een voorlopige voorziening bij de Rechtbank.