Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Rhenen

Regeling cafetariamodel

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieRhenen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingRegeling cafetariamodel
CiteertitelRegeling cafetariamodel gemeente Rhenen
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp
Externe bijlageVakbondscontributie in het kader van de regeling cafetariamodel

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

art. 160 Gemeentewet

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

22-05-200701-05-200701-01-2017Onbekend

22-05-2007

Onbekend

alg 07/2987

Tekst van de regeling

Intitulé

Regeling cafetariamodel

 

 

Regeling cafetariamodel

Artikel 1 Begripsomschrijving

Voor de toepassing van deze regeling wordt verstaan onder:

  • a

    Medewerker:De ambtenaar als bedoeld in artikel 1:1 lid 1 sub a van de CAR met een vaste aanstelling dan wel een tijdelijke aanstelling voor de duur van tenminste 1 jaar.

  • b

    Cafetariamodel:Medewerkers kunnen bepaalde arbeidsvoorwaarden (bronnen) kiezen uit een pakket opgesteld door de werkgever, die ingezet worden als ruilmiddel voor in dat pakket opgenomen faciliteiten op het terrein van de arbeidsvoorwaarden (doelen).

  • c

    Bronnen:Bepaalde arbeidsvoorwaarden die ingeruild worden voor andere arbeidsvoorwaarden, ofwel de doelen.

  • d

    Doelen:Arbeidsvoorwaarden die de medewerker voor de bronnen terugkrijgt.

Artikel 2 Deelname aan de regeling

Lid 1

Via een daartoe bestemd formulier kan de medewerker een aanvraag indienen voor deelname aan de cafetariaregeling. Deelname geschiedt op basis van vrijwilligheid.

Lid 2

De medewerker kan twee maal per jaar een aanvraag indienen voor deelname aan de cafetariaregeling, tenzij dit om praktische redenen niet mogelijk is.

Lid 3

Het volledig ingevulde en ondertekende formulier dient uiterlijk voor 1 april en/of 1 november ingediend te zijn bij het team Informatie P&O.

Artikel 3 Toetsing aanvraag

Lid 1

De werkgever willigt een verzoek tot deelname in, tenzij zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen zich daartegen verzetten.

Lid 2

Er is in ieder geval sprake van een zwaarwegend bedrijfs- of dienstbelang indien toekenning van de aanvraag leidt tot problemen:

  • -

    van financiële of organisatorische aard;

  • -

    wegens het niet voorhanden zijn van voldoende werk;

  • -

    omdat de vastgestelde formatieruimte of personeelsbegroting geen ruimte biedt;

  • -

    voor de bedrijfsvoering bij de herbezetting van de vrijgekomen uren;

  • -

    op het gebied van veiligheid;

  • -

    van roostertechnische aard.

Lid 3

Toepassing van deze regeling dient te passen binnen de (fiscale) wet- en regelgeving.

Lid 4

De werkgever bepaalt of een aanvraag in overeenstemming is met de gestelde voorwaarden zoals opgenomen in het vorige lid en in artikel 4 lid 1 van deze regeling.

Lid 5

Na ondertekening door de werkgever heeft het formulier het karakter van een overeenkomst.

Artikel 4 Gevolgen van de keuze

Lid 1

Indien aan de belastingvrije uitbetaling van een doel door de Belastingdienst bijzondere voorwaarden worden verbonden, is de medewerker gehouden aan deze voorwaarden te voldoen en dit desgewenst aan te tonen. Een eventuele naheffing als gevolg van het niet voldoen aan deze voorwaarden, komt voor rekening van de medewerker.

Lid 2

Verlaging van het brutosalaris als gevolg van de inzet als bron kan gevolgen hebben voor de pensioengrondslag, salaris tijdens ziekte of zwangerschap, het bruto salaris sociale verzekeringen, de grondslag voor inkomensafhankelijke voorzieningen, de inkomensafhankelijke bijdrage zorgverzekering en andere loongerelateerde uitkeringen zoals de vakantietoelage. Deze gevolgen zijn voor rekening van de medewerker.

Artikel 5 Kopen en verkopen vakantie-uren

Lid 1

De medewerker kan vakantie-uren en salaris als bron en als doel inzetten.

Lid 2

Bij het ruilen van vakantie-uren tegen salaris en omgekeerd moet voldaan worden aan de artikelen 4a:1 en 4a:2 van de CAR.

Artikel 6 Inruilen andere bronnen en doelen

Lid 1

De medewerker kan verzoeken zijn bezoldiging, eindejaarsuitkering, vakantietoeslag en/of vakantie-uren als bedoeld in artikel 5 als bron in te zetten.

Lid 2

De medewerker kan de bronnen uit het vorige lid inruilen tegen (een combinatie van) faciliteiten op het terrein van arbeidsvoorwaarden zoals opgenomen in de bijlage bij deze regeling.

Lid 3

Het verzoek moet voldoen aan de voorschriften en voorwaarden die zijn vastgelegd in lokale regelingen waarop de inruil betrekking heeft.

Artikel 7 Verrekening en restant bedrag

Lid 1

De door de medewerker gemaakte keuze voor de in artikel 5 en 6 bedoelde bronnen en doelen, worden binnen het desbetreffende kalenderjaar uitgevoerd. De medewerker stemt het bedrag dat uit de bronnen resulteert zoveel mogelijk af op het bedrag voor het gewenste doel. De vergoeding van het betreffende doel wordt betaalbaar gesteld op het moment waarop normaal ook de aangegeven bron zou zijn uitbetaald. De verwerking van de aanvragen vindt 2 maal per jaar plaats.

Lid 2

Indien de bronnen ontoereikend zijn dan wel in bijzondere gevallen, kan door het college op verzoek van de medewerker, de gemaakte keuze geheel of gedeeltelijk in het volgende kalenderjaar worden uitgevoerd.

Lid 3

Bij beëindiging van het dienstverband zal voor het deel waarop nog niet aan de in artikel 5 en 6 vermelde bronnen is voldaan de waarde van het restant deel van de bronnen netto door de medewerker worden voldaan.

Artikel 8 Einde van het recht op deelname

Het recht op deelname aan de cafetariaregeling eindigt bij beëindiging van de dienstbetrekking van de medewerker.

Artikel 9 Onrechtmatig gebruik

Wanneer de medewerker onjuiste gegevens verstrekt en/of onrechtmatig gebruik maakt van deze regeling, worden de totale kosten die de werkgever maakt met terugwerkende kracht op de medewerker verhaald.

Artikel 10 Onvoorziene gevallen

Lid 1

In gevallen waarin deze regeling niet of niet in redelijkheid voorziet, kan het college een bijzondere voorziening treffen.

Lid 2

Het college beslist in alle gevallen over de uitleg van de bepalingen van deze regeling als verschil van inzicht bestaat.

Artikel 11 Inwerkingtreding

Lid 1

Deze regeling kan worden aangehaald als “Regeling cafetariamodel gemeente Rhenen”.

Lid 2

Deze regeling treedt in werking met ingang van 1 mei 2007.

Vakbondscontributie in het kader van de regeling cafetariamodel

Vakbondscontributie in het kader van de regeling cafetariamodel

Algemene toelichting

Op grond van de Collectieve Arbeidsvoorwaardenregeling en Uitwerkingsovereenkomst voor de sector gemeenten (CAR/UWO) hebben medewerkers de mogelijkheid, binnen gestelde randvoorwaarden, vakantie-uren te ruilen tegen geld, en andersom. De werkgever heeft hiernaast de mogelijkheid een regeling te treffen die het veelal onder fiscaal gunstige voorwaarden mogelijk maakt bijvoorbeeld een fiets te financieren of de vakbondscontributie te betalen. Deze mogelijkheden biedt het Cafetariamodel gemeente Rhenen.

In deze toelichting wordt ingegaan op de diverse mogelijkheden die het cafetariamodel biedt. Het uitgangspunt hierbij is dat het uitwisselen van arbeidsvoorwaarden kostenneutraal voor de gemeente Rhenen moet zijn. Aan de mogelijkheden die het cafetariamodel biedt zijn geen (extra) kosten voor de gemeente Rhenen verbonden.

Toekennen verzoek op grond van cafetariamodel – randvoorwaarden

Indien een medewerker een verzoek indient om gebruik te maken van een mogelijkheid die het cafetariamodel biedt, moet dit verzoek in principe worden ingewilligd, tenzij zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen zich hiertegen verzetten. Van zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen is in elk geval sprake indien (artikel 3 lid 2 Regeling cafetariamodel gemeente Rhenen):

  • -

    de financiële kosten het budget te boven gaan;

  • -

    er niet voldoende werk beschikbaar is om extra te mogen werken;

  • -

    de voortgang van de werkzaamheden onoverkomelijk wordt vertraagd;

  • -

    de bezetting van publieksdiensten in gevaar komt;

  • -

    de noodzakelijke herbezetting niet realiseerbaar is;

  • -

    de gezondheid van de medewerkers in gevaar komt.

Een verzoek tot deelname aan de Regeling cafetariamodel kan twee maal per jaar worden ingediend, mits het gaat om andere bronnen en doelen dan in een eerdere aanvraag en de maximale bedragen c.q. hoeveelheden nog niet zijn bereikt. Aanvragen voor het kopen dan wel verkopen van vakantie-uren kunnen slechts één maal per jaar worden gedaan.

Kopen en verkopen van vakantie-uren (artikel 5 Regeling cafetariamodel gemeente Rhenen)

De medewerker kan een verzoek indienen om een deel van zijn vakantie-uren voor het komende jaar te kopen of te verkopen. Leeftijdsverlof en adv dagen kunnen niet verkocht worden. Het aantal te kopen of verkopen vakantie-uren is aan een maximum verbonden.Wettelijk gezien heeft een medewerker jaarlijks recht op 144 vakantie-uren bij een fulltime dienstverband (4x de arbeidsduur per week (=36)). Voor deeltijders is dit naar rato. Op basis van de CAR/UWO is het aantal vakantie-uren echter 158,4 per jaar, bij een fulltime dienstverband. Slechts het verschil tussen deze 158,4 en 144 uur mag in het kader van het cafetariamodel worden verkocht. Dit komt neer op 14,4 uur.

Het aantal vakantie-uren mag met 50,4 uur worden verhoogd door meer te werken en/of de gewerkte overuren om te zetten in verlof. Ook deze 50,4 uur mogen worden verkocht. Een medewerker kan in totaal per jaar 64,8 vakantie-uren verkopen (14,4 + 50,4 uur).Wordt er in een jaar minder dan 144 uur vakantie opgenomen dan schuiven de resterende uren door naar een volgend jaar. Wettelijke vakantie-uren mogen niet worden verkocht, ook niet in volgende jaren.

Het kopen van vakantie-uren is gemaximeerd op 72 uur bij een fulltime dienstverband. Voor deeltijders is dit naar rato.

De medewerkers kunnen 1x per jaar, voor 1 november, een aanvraag indienen voor het kopen, dan wel verkopen van vakantie-uren. Deze aanvraag dient te worden ondertekend door de manager en te worden ingeleverd bij het team Informatie P&O. Alle bronnen genoemd in de bijlage bij de Regeling cafetariamodel gemeente Rhenen kunnen hierbij worden ingezet.

Fiscale en sociale zekerheidsaspecten (artikel 4 Regeling cafetariamodel gemeente Rhenen)

Het kopen of verkopen van vakantie-uren heeft gevolgen voor het inkomen. Afhankelijk van de fiscale ruimte binnen de pensioenregeling van de betreffende medewerker zijn er geen gevolgen voor de pensioengrondslag.

De belastingheffing vindt plaats over het inkomen na verrekening of uitkering. Er zijn geen gevolgen voor de IZA premie. De premie en uitkeringshoogte van de WIA wordt berekend na verrekening van de ingezette of gekochte vakantie-uren.

Fietsregeling

De mogelijkheid een fiets te financieren is in de Regeling cafetariamodel gemeente Rhenen opgenomen in artikel 6. Het aantrekkelijke hiervan is dat de Belastingdienst toestaat dat over het bruto bedrag (maximaal € 749,00 in een periode van 3 kalenderjaren) geen loonheffing hoeft te worden ingehouden (bruto = netto). Als voorwaarde wordt gesteld dat de fiets voor tenminste 50% voor het woon- werkverkeer wordt gebruikt. In aanmerking voor deelname aan de Fietsregeling komen degenen die een vaste aanstelling hebben of een tijdelijke aanstelling voor de duur van tenminste 1 jaar. Dit geldt eveneens om in aanmerking te komen voor de overige mogelijkheden die de Regeling cafetariamodel gemeente Rhenen biedt.

Zie voor een uitgebreide toelichting met betrekking tot dit onderwerp de Fietsregeling gemeente Rhenen.

Vakbondscontributie

Medewerkers die lid zijn van de vakbond kunnen hun vakbondscontributie op een fiscaal aantrekkelijke manier voldoen indien het cafetariamodel hier de mogelijkheid toe biedt. Wanneer een medewerker bijvoorbeeld zijn vakantiegeld inzet voor zijn vakbondscontributie, ruilt hij een belast loonbestanddeel in tegen een onbelaste vergoeding; een vergoeding voor de vakbondscontributie is onbelast. Door van deze mogelijkheid gebruik te maken zijn niet alleen minder loonbelasting, maar ook minder sociale zekerheidspremies verschuldigd.Wanneer een medewerker van deze mogelijkheid gebruik wil maken dient hij hiervoor het formulier “Vakbondscontributie in het kader van het cafetariamodel” in te vullen en te laten ondertekenen door de manager. Het ingevulde formulier dient te worden ingeleverd bij het team Informatie P&O. Hiernaast dient de medewerker aan te tonen dat hij daadwerkelijk lid is van de vakbond door middel van het overhandigen van een kopie van het betalingsbewijs van de contributie.

Wordt door het voldoen van de vakbondscontributie middels het cafetariamodel bijvoorbeeld de bezoldiging verlaagd dan zijn over deze verlaging geen premies werknemersverzekeringen, premie ziektekostenverzekering/Zvw vergoeding en pensioenpremies verschuldigd door de werkgever. Inzet van bepaalde bronnen teneinde de vakbondscontributie te voldoen kan eveneens gevolgen hebben voor het pensioen van de medewerker. Het verdient aanbeveling hieromtrent de salarisadministrateur te benaderen.

Richtlijnen voor het behandelen van verzoeken

De verzoeken met betrekking tot de Regeling cafetariamodel gemeente Rhenen worden tezamen voor de hele organisatie beoordeeld. Er wordt gekeken of de verzoeken passen binnen de regeling en de randvoorwaarden. Wanneer er onvoldoende budget is wordt ieder verzoek tot een bepaalde hoogte gehonoreerd. Het MT adviseert het college hierover.