Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Loppersum

VERORDENING WINKELTIJDEN LOPPERSUM 2015

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieLoppersum
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVERORDENING WINKELTIJDEN LOPPERSUM 2015
CiteertitelVerordening Winkeltijden Loppersum 2015
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. winkeltijdenwet
  2. gemeentewet, art. 149

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-201501-08-2016nieuwe regeling

24-11-2014

Gemeenteblad, 2014, 83420

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

VERORDENING WINKELTIJDEN LOPPERSUM 2015

De raad van de gemeente Loppersum;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 1 november 2014;

gelet op artikel 3 van de Winkeltijdenwet;

besluit :

Vast te stellen de:

"VERORDENING WINKELTIJDEN LOPPERSUM 2015".

 

 

Artikel 1. Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    het college: het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Loppersum;

  • b.

    feestdagen: Nieuwjaarsdag, Tweede Paasdag, Hemelvaartsdag, Tweede Pinksterdag, Eerste en Tweede Kerstdag;

  • c.

    werkdagen: maandag tot en met zaterdag;

  • d.

    winkel: dat wat daaronder wordt verstaan in de Winkeltijdenwet;

Artikel 2. (Algemene) vrijstelling

Niet van toepassing.

Artikel 3. Vrijstelling voor bepaalde winkels

De in artikel 2, eerste lid, van de Winkeltijdenwet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden niet ten aanzien van:

  • a.

    musea;

  • b.

    winkels, waar uitsluitend maaltijden, voor directe consumptie geschikte eetwaren, alcoholvrije dranken en, door middel van een automaat, tabak en tabaksproducten, middelen ter voorkoming van zwangerschap en damesverband plegen te worden verkocht;

  • c.

    winkels waar de bedrijfsactiviteit hoofdzakelijk bestaat uit het verhuren van voorbespeelde beelddragers, mits in die winkel geen andere goederen worden te koop aangeboden of verkocht dan beelddragers, alsmede tijdschriften en catalogi, die betrekking hebben op het te huur aangeboden assortiment;

  • d.

    winkels die zich specifiek richten op de verkoop van een van de volgende artikelen: kunst, antiek en curiosa.

Artikel 4. Openstelling anders dan voor verkoop

  • 1.

    De in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden niet ten aanzien van:

    • a.

      winkels, waarin zich een restaurant of lunchroom bevindt, voor zover het laten betreden van de winkel noodzakelijk is voor het bezoeken van het restaurant of de lunchroom;

    • b.

      winkels waar uitsluitend of hoofdzakelijk fietsen en bromfietsen plegen te worden verkocht, voor zover het laten betreden van de winkel noodzakelijk is voor het huren van fietsen en bromfietsen.

  • 2.

    De in het eerste lid vervatte vrijstellingen gelden niet ten aanzien van het verkopen van goederen.

Artikel 5. Culturele evenementen

  • 1.

    De in artikel 2, eerste lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden niet ten aanzien van gebouwen, waar voorstellingen, uitvoeringen of evenementen van culturele aard plaatsvinden, en waar uitsluitend of hoofdzakelijk goederen die rechtstreeks verband houden met aldaar te houden voorstellingen, uitvoeringen en evenementen plegen te worden verkocht, vanaf een uur voor de aanvang van de voorstelling, de uitvoering of het evenement tot een uur na afloop daarvan.

  • 2.

    De in artikel 2, tweede lid, van de wet vervatte verboden, voor zover deze betrekking hebben op de zondag en de feestdagen, gelden niet ten aanzien van het ter gelegenheid van voorstellingen, uitvoeringen of evenementen van culturele aard te koop aanbieden en verkopen van goederen, die rechtstreeks verband houden met die voorstellingen, uitvoeringen of evenementen, vanaf een uur voor de aanvang van de voorstelling, de uitvoering of het evenement tot een uur na afloop daarvan.

Artikel 6. Individuele ontheffingen

  • 1.

    Het college kan in bijzondere gevallen op aanvraag ontheffing verlenen van de in artikel 2, eerste lid, van de Winkeltijdenwet vervatte verboden.

  • 2.

    Het college kan aan de ontheffing voorschriften of beperkingen verbinden.

  • 3.

    De ontheffing kan worden geweigerd als de woon- en leefsituatie of de openbare orde in de omgeving van de winkel/het bedrijf op ontoelaatbare wijze nadelig wordt beïnvloed door de openstelling op basis van de ontheffing.

Artikel 7. Intrekken of wijzigen ontheffing

Het college kan een ontheffing intrekken of wijzigen als:

  • a.

    ter verkrijging daarvan onjuiste of onvolledige gegevens zijn verstrekt;

  • b.

    verandering van omstandigheden of inzichten dit naar hun oordeel noodzakelijk maken in het belang van de belangen ter bescherming waarvan de ontheffing is vereist;

  • c.

    de exploitatie van de winkel/het bedrijf op basis van de ontheffing gevaar oplevert voor de openbare orde, de veiligheid of het woon- en leefklimaat ter plaatse;

  • d.

    aan de ontheffing verbonden voorschriften en beperkingen niet zijn of worden nagekomen;

  • e.

    van de ontheffing geen gebruik wordt gemaakt binnen een daarbij gestelde termijn;

  • f.

    de houder dit verzoekt.

Slotbepalingen

Artikel 8. Toezicht

Met het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens deze verordening zijn belast de door het college aangewezen toezichthouders.

Artikel 9. Intrekking oude verordening en overgangsrecht

  • 1.

    De Verordening winkeltijden Loppersum 1997 wordt ingetrokken.

  • 2.

    Een krachtens de Verordening winkeltijden Loppersum 1997 verleende ontheffing geldt als ontheffing verleend krachtens deze verordening. Burgemeester en wethouders kunnen deze ambtshalve vervangen door een ontheffing krachtens deze verordening.

    Ambtshalve vervanging kan gepaard gaan met een wijziging van beperkingen en voorschriften.

  • 3.

    Aanvragen om ontheffing die zijn ingediend onder de Verordening winkeltijden Loppersum 1997 maar waarop nog niet is beschikt bij het in werking treden van deze verordening, worden afgehandeld overeenkomstig deze verordening.

Artikel 10. Inwerkingtreding en citeertitel

  • 1.

    Deze verordening treedt in werking op 1 januari 2015. De Winkeltijdenverordening 1997 wordt ingetrokken op 1 januari 2015.

  • 2.

    Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening Winkeltijden Loppersum 2015.

Vastgesteld in de openbare vergadering

van de raad van de gemeente Loppersum

gehouden op 24 november 2014, nr. 13.

De raad voornoemd,

R.S. Bosma, griffier. A. Rodenboog, voorzitter.

Toelichting Winkeltijdenwet 2013

Algemeen deel

Op 28 mei 2013 heeft de Eerste Kamer ingestemd met een initiatiefwet tot wijziging van de Winkeltijdenwet. Deze wetswijziging is op 1 juli 2013 in werking getreden.

Op grond van de gewijzigde Winkeltijdenwet blijven de wettelijke verboden om winkels op zon- en feest en op werkdagen voor 6 uur en na 22 uur open te stellen, op zichzelf bestaan. Gemeenten kunnen na de wetswijziging echter zelf bepalen of-- en in hoeverre - zij vrijstelling of ontheffing verlenen van deze verboden. De uitzonderingsbepalingen daarvoor uit de nu nog geldende Winkeltijdenwet, zoals de toerismebepaling en de avondwinkelbepaling, komen namelijk te vervallen.

De met betrekking tot deze verordening meest relevante bepalingen van de Wtw, de artikelen 2 en 3, luiden na de wetswijziging als volgt:

Artikel 2

  • 1.

    Het is verboden een winkel voor het publiek geopend te hebben:

    • a.

      op zondag;

    • b.

      op Nieuwjaarsdag, op Goede Vrijdag na 19 uur, op tweede Paasdag, op Hemelvaartsdag, op tweede Pinksterdag, op 24 december na 19 uur, op eerste en tweede Kerstdag en op 4 mei na 19 uur;

    • c.

      op werkdagen voor 6 uur en na 22 uur.

  • 2.

    Het is voorts verboden op de in het eerste lid bedoelde dagen en tijden in de uitoefening van een bedrijf, anders dan in een winkel, goederen te koop aan te bieden of te verkopen aan en in rechtstreekse aanraking met particulieren.

Artikel 3

  • 1.

    De gemeenteraad kan bij verordening vrijstelling verlenen van de in artikel 2 vervatte verboden.

  • 2.

    De gemeenteraad kan bij verordening aan burgemeester en wethouders de bevoegdheid verlenen om in de gevallen, in de verordening aan te wijzen, en met inachtneming van de daarin gestelde regels op daartoe strekkend verzoek ontheffing van de in het eerste lid bedoelde verboden te verlenen.

  • 3.

    De vrijstellingen en ontheffingen kunnen onder beperkingen worden verleend. Aan de vrijstellingen en ontheffingen kunnen voorschriften worden verbonden.

Toelichting op de Verordening Winkeltijden Loppersum 2015

Toelichting op artikel 2

Artikel 2 van de modelverordening van de V.N.G. regelt een algemene vrijstelling. De vrijstelling geldt voor de gehele gemeente op de door het college aan te wijzen zon- en feestdagen. Omdat bij de Bedrijvenverenigingen in onze gemeente geen behoefte is aan zo’n algemene vrijstelling is deze ook niet opgenomen in de verordening.

Toelichting op artikel 3 t/m 5

Deze artikelen regelen bijzondere soorten winkels die niet onder het verbod van artikel 2 lid 1 Winkeltijdenwet vallen. Voorheen werden deze winkels vrijgesteld van het verbod door het Vrijstellingsbesluit Winkeltijdenwet (AMvB), Dit besluit is gedeeltelijk komen te vervallen door de wetswijziging van 1 juli 2013. Het is nu aan de gemeenteraad om voor deze categorieën winkels al dan niet een vrijstelling te regelen.

Toelichting op artikel 6

Artikel 6 regelt de bevoegdheid van het college om op verzoek ontheffing te verlenen van artikel 2 van de Winkeltijdenwet. Het betreft dan het verbod voor winkels om voor het publiek geopend te zijn op zondag, op feestdagen en op werkdagen voor 6 uur en na 22 uur (artikel 2 lid 1 en 2 Winkeltijdenwet). Daarvoor dient wel een schriftelijke aanvraag bij het college te worden ingediend. De ontheffing is iets wezenlijks anders dan de vrijstelling. De ontheffing geldt namelijk voor een individuele ondernemer en kan pas worden verleend op schriftelijk verzoek.

Lid 2 van dit artikel bepaalt dat het college beperkingen kan verbinden aan de ontheffingen.

Lid 3 van dit artikel geeft redenen voor weigering van een verzoek om ontheffing. Het moet dan gaan om de woon- en leefsituatie en/of de openbare orde in de omgeving van de winkel/het bedrijf. Het college kan binnen die grenzen een verzoek afwijzen.

Toelichting op artikel 8

De vergunningverlening en het toezicht worden uitgevoerd door de Werkorganisatie DEAL.