Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Hellevoetsluis

Verordening “Naamgeving en nummering gemeente Hellevoetsluis 2014

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHellevoetsluis
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVerordening “Naamgeving en nummering gemeente Hellevoetsluis 2014
CiteertitelVerordening “Naamgeving en nummering gemeente Hellevoetsluis 2014
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. artikel 6 van de Wet basisregistraties adressen en gebouwen
  2. artikel 147 van de Gemeentewet (medebewindstaken)
  3. artikel 108, eerste lid en artikel 149 van de Gemeentewet (autonome taken)
  4. artikel 156, eerste lid van de gemeentewet (delegatiebesluit);

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Onbekend

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

13-01-201513-01-2015Nieuwe regeling

18-12-2014

GVOP

18-12-14/06

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening “Naamgeving en nummering gemeente Hellevoetsluis 2014

Nummer: 18-12-14/06 AANGEPAST EXEMPLAAR

 

De raad der gemeente Hellevoetsluis;

gehoord de commissie algemene zaken en middelen;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 11 november 2014, nummer: 18-12-14/06;

 

gelet op artikel 6 van de Wet basisregistraties adressen en gebouwen en

gelet op artikel 147 van de Gemeentewet (medebewindstaken);

gelet op de artikelen 108, eerste lid, en artikel 149 van de Gemeentewet (autonome taken) en gelet op artikel 156, eerste lid van de gemeentewet (delegatiebesluit);

 

besluit:

 

vast te stellen de Verordening “Naamgeving en nummering gemeente Hellevoetsluis 2014”.

 

HOOFDSTUK 1 BEGRIPSBEPALINGEN

Artikel 1

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    adres :

    een door burgemeester en wethouders aan een verblijfsobject, een standplaats of een ligplaats toegekende benaming, bestaande uit een combinatie van woonplaatsnaam, naam openbare ruimte en nummeraanduiding.

  • b.

    afgebakend terrein :

    een terrein met een kunstmatige of natuurlijke afbakening, waarop zich geen verblijfsobjecten bevinden en dat betreedbaar en afsluitbaar is.

  • c.

    burgemeester en wethouders :

    het college van burgemeester en wethouders.

  • d.

    convenant :

    het tussen de Minister van Infrastructuur en Milieu en vertegenwoordigers van PostNL gesloten Kader Convenant en Nader Convenant inzake postcodes.

  • e.

    ligplaats :

    een door burgemeester en wethouders als zodanig aangewezen plaats in het water, al dan niet aangevuld met een op de oever aanwezig terrein of een gedeelte daarvan, die bestemd is voor het permanent afmeren van een voor woon -, bedrijfsmatige - of recreatieve doeleinden geschikt vaartuig.

  • f.

    nummeraanduiding :

    een door burgemeester en wethouders als zodanig toegekende aanduiding van een verblijfsobject, een standplaats of een ligplaats en een afgebakend terrein dat bestaat uit een of meer Arabische cijfers, al dan niet met toevoeging van een letter- en/of cijfercombinatie.

  • g.

    openbare ruimte :

    een door burgemeester en wethouders als zodanig aangewezen en van naam voorziene buitenruimte, die binnen één woonplaats is gelegen. Als openbare ruimte wordt onder meer aangemerkt: wegen, water, spoorbanen, landschappelijke en administratieve gebieden.

  • h.

    pand :

    de kleinste bij de totstandkoming functioneel en bouwkundig constructief zelfstandige eenheid, die direct en duurzaam met de aarde is verbonden en betreedbaar en afsluitbaar is.

  • i.

    postaal afgiftepunt :

    een adres, dat gebruikt wordt voor het afleveren van poststukken (zowel brieven als pakketten) en waar conform de postwet en regelgeving post bezorgd moet worden.

  • j.

    rechthebbende :

    een ieder, die krachtens eigendom of een beperkt zakelijk recht zodanig of een persoonlijk recht zodanig beschikking heeft over een onroerende zaak, dat hij naar burgerlijk recht bevoegd is om in die zaak te handelen zoals in de verordening is voorgeschreven, alsmede de beheerder.

  • k.

    standplaats :

    een door burgemeester en wethouders als zodanig aangewezen terrein of een gedeelte daarvan, dat is bestemd is voor het permanent plaatsen van een niet direct en duurzaam met de aarde verbonden en voor woon -, bedrijfsmatige - of recreatieve doeleinden geschikte ruimte.

  • l.

    uitvoeringsvoorschriften :

    nadere bepalingen inzake naamgeving en nummering (adressen).

  • m.

    verblijfsobject :

    een verblijfsobject is de kleinste binnen één of meerdere panden gelegen en voor woon -, bedrijfsmatige - of recreatieve doeleinden geschikte eenheid van gebruik, die ontsloten wordt via een eigen afsluitbare toegang vanaf de openbare weg, een erf of een gedeelde verkeersruimte en die onderwerp kan zijn van goederenrechtelijke rechtshandelingen en in functioneel opzicht zelfstandig is.

  • n.

    wijk- en buurtindeling :

    een indeling van de gemeente in wijken en buurten conform de eisen, die het CBS aan deze indeling verbindt;

  • o.

    woonplaats :

    een woonplaats is een door de gemeenteraad als zodanig aangewezen en van naam voorzien geheel of gedeelte van het grondgebied van de gemeente.

  • p.

    de Wet :

    de Wet basisregistraties adressen en gebouwen.

HOOFDSTUK 2 HET BENOEMEN VAN OPENBARE RUIMTE EN HET NUMMEREN VAN VERBLIJFSOBJECTEN, LIGPLAATSEN EN STANDPLAATSEN

Artikel 2
  • ·

    1. De raad der gemeente stelt de grens en de naam van de woonplaats vast.

  • ·

    2. Burgemeester en wethouders kunnen de woonplaats, al dan niet op basis van bouwblokken, in wijken en buurten verdelen en aanduiden met namen zo nodig aangevuld met nummers en letters.

  • ·

    3. Burgemeester en wethouders kunnen namen toekennen aan delen van de openbare ruimte en zo nodig aan gemeentelijke gebouwen en bouwwerken.

  • ·

    4. Onder vaststellen, verdelen, aanduiden en toekennen, zoals bedoeld in het eerste tot en met het derde lid, wordt tevens begrepen het wijzigen en intrekken daarvan.

  • ·

    5. Alvorens de raad of burgemeester en wethouders een besluit nemen als bedoeld in het eerste tot en met het vierde lid, wordt het advies van de daartoe aangewezen commissie gevraagd.

Artikel 3
  • ·

    1. Burgemeester en wethouders stellen de ligplaatsen en standplaatsen vast.

  • ·

    2. Burgemeester en wethouders kennen binnen het grondgebied van de gemeente nummers toe aan verblijfsobjecten, ligplaatsen en standplaatsen.

  • ·

    3. Burgemeester en wethouders bepalen de afbakening van panden, verblijfsobjecten, standplaatsen en ligplaatsen.

  • ·

    4. De toekenning of afbakening, zoals bedoeld in het tweede en derde lid, kan ook op voor personen toegankelijke objecten, zijnde niet verblijfsobjecten of op afgebakende terreinen, worden toegepast, indien dat naar het oordeel van burgemeester en wethouders noodzakelijk is.

  • ·

    5. Onder vaststellen, toekennen en bepalen, zoals bedoeld in het eerste tot en met het vierde lid, wordt tevens begrepen het wijzigen en intrekken daarvan.

Artikel 4
  • ·

    1. De door burgemeester en wethouders aan delen van de openbare ruimte en aan gemeentelijke gebouwen en bouwwerken toegekende namen worden door of in opdracht van de gemeente zichtbaar en in voldoende aantallen ter plaatse aangebracht.

  • ·

    2. Aan objecten, zoals aangegeven in artikel 3, waarvoor een nummer is vastgesteld, moet dat nummer op een doeltreffende wijze zijn aangebracht.

  • ·

    3. Het is een ieder, die daartoe niet bevoegd is, verboden aan de woonplaats, aan de openbare ruimte en aan wijken en buurten namen toe te kennen door deze op zichtbare wijze aan te brengen.

  • ·

    4. Het is een ieder, die daartoe niet bevoegd is, verboden aan een pand of verblijfsobject, ligplaatsen of standplaatsen of afgebakend terrein nummers toe te kennen door deze op zichtbare wijze aan te brengen.

HOOFDSTUK 3 PLAATSEN VAN NAAM- EN NUMMERBORDEN

Artikel 5
  • ·

    1. Indien burgemeester en wethouders het nodig oordelen dat borden met een wijk- of buurtaanduiding, borden met namen van de openbare ruimte, naamverwijsborden, nummerborden, nummerverzamelborden en andere verwijsaanduidingen aan een bouwwerk, een gebouw, een muur, paal, schutting of andere soort terreinafscheiding worden aangebracht, draagt de rechthebbende er zorg voor dat de hier bedoelde borden vanwege of op verzoek en in overeenstemming met de aanwijzingen van burgemeester en wethouders worden aangebracht, onderhouden, gewijzigd of verwijderd.

  • ·

    2. Indien burgemeester en wethouders het noodzakelijk achten om een naambord, waarop de vervallen naam is doorgehaald, tijdelijk naast het naambord met de nieuwe naam te handhaven, zal de rechthebbende dit toelaten, als daaraan door burgemeester en wethouders een termijn van niet langer dan een jaar is verbonden.

  • ·

    3. De rechthebbende zorgt er voor dat de in het eerste en tweede lid bedoelde borden vanaf de openbare weg duidelijk leesbaar blijven.

Artikel 6
  • ·

    1. Tenzij door burgemeester en wethouders anders is besloten, zorgt de rechthebbende van een object ervoor dat de nummers, zoals bedoeld in artikel 3, tweede lid, worden aangebracht op een wijze zoals in artikel 7 is bepaald.

  • ·

    2. De rechthebbende draagt er zorg voor dat de in het eerste lid genoemde nummers binnen vier weken na kennisgeving van het besluit van burgemeester en wethouders zijn aangebracht.

  • ·

    3. Indien een verblijfsobject, ligplaats, standplaats of afgebakend terrein nog niet is voltooid, wordt het nummer binnen vier weken na voltooiing aangebracht.

  • ·

    4. Indien burgemeester en wethouders hebben besloten om een nummerbord, waarop het vervallen nummer is doorgehaald naast het nummerbord met het nieuwe nummer te handhaven zal de rechthebbende dit toelaten of daar uitvoering aan geven als daaraan door burgemeester en wethouders een termijn van niet langer dan een jaar is verbonden.

  • ·

    5. Burgemeester en wethouders kunnen de in het tweede en derde lid genoemde termijn verlengen.

HOOFDSTUK 4 NADERE VOORSCHRIFTEN

Artikel 7 Uitvoeringsvoorschriften

  • ·

    1. Burgemeester en wethouders kunnen uitvoeringsvoorschriften vaststellen betreffende het proces en de wijze van:

    • o

      a. naamgeving en begrenzing van woonplaatsen, wijken buurten en bouwblokken;

    • o

      b. naamgeving en begrenzing van de openbare ruimte;

    • o

      c. nummering van de verblijfsobjecten, ligplaatsen en standplaatsen en afgebakende terreinen;

    • o

      d. opmaak van formulieren, besluiten en verklaringen.

  • ·

    2. De uitvoeringsvoorschriften zijn niet strijdig met het convenant inzake postcodes.

HOOFDSTUK 5 WIJZIGEN STRAATNAAM EN OMNUMMERING

Artikel 8 Straatnaamwijziging en/of omnummering van verblijfsobjecten

  • ·

    1. Van wijzigen straatnaam en/of omnummering van een verblijfsobject is sprake als het adres wordt gewijzigd maar de afbakening van het verblijfsobject gehandhaafd blijft. Als er binnen een verblijfsobject een nieuw verblijfsobject ontstaat, is er geen sprake van omnummering omdat de afbakening hierbij wel wijzigt.

  • ·

    2. Objecten worden alleen omgenummerd indien dit als gevolg van veranderingen aan de infrastructuur en/of de bebouwing noodzakelijk is. Hiermee wordt voorkomen dat zowel belanghebbenden als gemeente onnodig worden geconfronteerd met extra kosten.

  • ·

    3. Objecten waarbij de huidige nummering op het moment van vaststelling van deze verordening niet voldoet aan het gestelde in artikel 2, lid 2 worden niet omgenummerd tenzij belanghebbende hiervoor zelf een verzoek indient.

  • ·

    4. Adressen met een verbindingsstreepje (-) zijn niet toegestaan in de Wet basisregistraties adressen en gebouwen, afgekort als Wet BAG. De adressen die in het verleden zijn toegekend met vermelding van een verbindingsstreepje worden in de adressenregistratie op grond van de Wet BAG, opgenomen zonder verbindingsstreepje. Hierbij is geen sprake van omnummering omdat het adres niet wordt gewijzigd. Het is toegestaan om het verbindingsstreepje als leesteken te blijven gebruiken in correspondentie en op nummerplaatjes.

  • ·

    5. Belanghebbenden worden op grond van de Algemene Wet Bestuursrecht vooraf in de gelegenheid gesteld om hun zienswijze tegen een omnummering in te dienen.

Artikel 9 Vergoeding bij straatnaamwijziging en /of omnummering.

  • ·

    1. Bij straatnaamwijziging en/of omnummering verstrekt het College een eenmalige bijdrage in de onkosten van € 100,00 per adres voor particulieren en € 500,00 voor bedrijven. Indien eigenaar en gebruiker verschillend zijn wordt dit bedrag evenredig verdeeld.

  • ·

    2. Bij straatnaamwijziging en/of omnummering van een adres dat geen postaal afgiftepunt betreft, wordt in afwijking van lid 1 geen bedrag vergoed.

  • ·

    3. In afwijking van lid 1 wordt bij straatnaamwijziging en/of omnummering op verzoek of ingeval van verwijtbaarheid van belanghebbende (bijv. gewijzigde entree bij een bouwvergunning) geen kosten vergoed.

HOOFDSTUK 6 STRAF-, OVERGANGS- EN SLOTBEPALINGEN

Artikel 10 Strafbepaling

  • ·

    1. Overtreding van artikel 4, tweede en derde lid, artikel 5 en artikel 6, eerste tot en met het vierde lid, wordt gestraft met een geldboete van de eerste categorie.

  • ·

    2. Het toezicht op de naleving van het bepaalde bij of krachtens deze verordening is belast de afdeling Beheer, Vergunningen en Handhaving.

Artikel 11 Inwerkingtreding

De verordening treedt in werking op de dag nadat deze is bekendgemaakt.

Artikel 12 Vervallen oude regels

Met de inwerkingtreding van deze verordening vervallen de gemeentelijke regels en voorschriften zoals opgenomen in de Verordening “”Naamgeving en nummering 2011”.

Artikel 13 Overgangsbepaling

  • ·

    1. Namen en nummers, die op grond van de in artikel 12 genoemde regels en voorschriften aan objecten zijn toegekend, blijven na het inwerking treden van deze verordening bestaan.

  • ·

    2. Burgemeester en wethouders kunnen in afwijking van het eerste lid besluiten dat de op grond van de in het eerste lid genoemde regels en voorschriften aangebrachte namen en nummers binnen een door hen te bepalen termijn moeten worden vervangen door namen en nummers die voldoen aan de bij of krachtens deze verordening gestelde voorschriften.

Artikel 14 Citeertitel

Deze verordening kan worden aangehaald als de Verordening “Naamgeving en nummering gemeente Hellevoetsluis 2014”.

 

Aldus vastgesteld in de openbare vergadering van 18 december 2014.

De raad voornoemd,

de griffier,

H.J. van der Wel.

de voorzitter,

Ir. W.J. Tempel.