Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Oldambt

Nadere regels horecaterrassen gemeente Oldambt 2014

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieOldambt
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingNadere regels horecaterrassen gemeente Oldambt 2014
CiteertitelNadere regels horecaterrassen gemeente Oldambt 2014
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

artikel 2.10 Algemene Plaatselijke Verordening gemeente Oldambt 2014

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

23-10-2014Onbekend

23-09-2014

Elektronische bekendmakingen

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Nadere regels horecaterrassen gemeente Oldambt 2014

 

 

 

Nadere regels voor horecaterrassen gemeente Oldambt2014

Op basis van Afdeling 5. Bruikbaarheid en aanzien van de weg

 

Op basis van Afdeling 5. Bruikbaarheid en aanzien van de weg

Artikel 2:10 Voorwerpen op of aan de weg, tweede lid van de Algemene plaatselijke verordening gemeente Oldambt 2014 (Apv).

Inleiding

Deze nota bevat de regels voor de horeca-terrassen. Het zijn heldere en overzichtelijke regels.

Voor de binnenstad van Winschoten blijven de bepalingen uit de Welstandsnota gelden. Het zijn overzichtelijke en duidelijke richtlijnen en één werkwijze voor alle terrashouders.

 

Gastvrijheid

De gemeente Oldambt staat positief tegenover het plaatsen van een terras bij een horecabedrijf. Terrassen benadrukken de gastvrijheid van de gemeente Oldambt. Een terras geeft extra allure en bepaalt mede de aantrekkingskracht van de gemeente.

 

Waarom algemene terrasregels?

In het kader van lastenverlichting hoeft de horeca-ondernemer niet apart een ontheffing meer aan te vragen. Het opnemen van het terras in de aanvraag voor een Drank- en Horeca- of exploitatievergunning is voldoende.

In artikel 2.10, tweede lid van de Apv staat vermeld dat het bestuursorgaan in het belang van de openbare orde en veiligheid of de woon- en leefomgeving nadere regels kan stellen ten aanzien van het plaatsen van uitstallingen en/of objecten, reclame-uitingen, hinderlijke beplanting en terrassen, met de bedoeling om het doelmatig en veilig gebruik van de weg, danwel het doelmatige beheer en onderhoud daarvan te bevorderen.

 

Bestaandeterrasregels blijven

Voor de binnenstad van Winschoten zijn sinds het jaar 2003 beleidsregels opgenomen die zijn verwoord in de nota Bouwstenen voor Kwaliteit. In het jaar 2013 zijn deze regels opgenomen in de Welstandsnota.

 

Voor wie gelden de terrasregels?

Terrassen kunnen alleen door horecabedrijven of alcoholvrije inrichtingen worden geëxploiteerd. De exploitatie van het terras wordt opgenomen in de exploitatievergunning openbare inrichtingen of in de Drank- en horecavergunning. In de vergunning staan de plaats en de oppervlakte van het terras omschreven. Bij de aanvraag om vergunning hoort een situatietekening van het terras.

 

Kan er worden afgeweken van terrasregels?

Voor afwijkingen van terrasregels moet toestemming worden gevraagd aan de burgemeester. Een aanvraag moet goed onderbouwd worden door de horecaondernemer.

De burgemeester zal onderzoeken of toestemming kan worden gegeven. Dit onderzoek richt zich op (verkeers)veiligheid, toegankelijkheid van de openbare ruimte, ruimtelijke kwaliteit (uiterlijke aanzien in relatie tot de omgeving, leefbaarheid in de omgeving en de handhaafbaarheid).

De burgemeester kan een vergunning weigeren in het kader van openbare orde, openbare veiligheid, de volksgezondheid of de bescherming van het milieu.

 

Een terras in de gemeente Oldambt

 

Begripsomschrijvingen

 

Openbare inrichting: de voor het publiek toegankelijke, besloten ruimte waarin bedrijfsmatig, of in een omvang alsof zij bedrijfsmatig was, logies wordt verstrekt of dranken worden geschonken of spijzen voor directe consumptie worden verstrekt of bereid.

 

Terras: een buiten de besloten ruimte van de openbare inrichting liggende deel waarvan waar sta- of zitgelegenheid kan worden geboden en waar tegen vergoeding dranken kunnen worden geschonken of spijzen voor directe consumptie kunnen worden bereid of verstrekt of genuttigd.

 

Openbaar plein: verharde onbebouwde ruimte van enige uitgestrektheid, niet zijnde bestemd voor het parkeren van voertuigen.

 

Terrasmeubilair: hieronder wordt verstaan stoelen, banken, tafels, parasols, terrasschermen, andere objecten, waaronder reclameborden, plantenbakken en alle overige objecten die op het terras geplaatst zijn ten dienste van het terras en/of het overige deel van de openbare inrichting.

 

Openingstijden

De openingstijden van de terrassen in de binnenstad van Winschoten zijn van 09.00 tot 02.00 uur. De openingstijden voor de overige terrassen zijn er niet.

 

Seizoen

Terrassen zijn in de gehele gemeente Oldambt het gehele jaar toegestaan.

 

Locatie terras en bestemming

Een terras mag alleen direct grenzend aan de voor-, zij- en/of de achterzijde van de eigen inrichting worden ingenomen.

Wanneer een terras op eigen terrein is gelegen mag van het eerste lid van dit artikel, met uitzondering van het bepaalde in het Activiteitenbesluit en het bepaalde in de Welstandsnota, worden afgeweken.

Voor uitzondering op de bovengenoemde regels moet ontheffing worden aangevraagd op basis van artikel 2.10 van de Apv.

 

Maximale afmetingen van een terras en doorgang

Een terras mag niet breder zijn dan de zij- of voorgevel van de inrichting, waartoe het terras behoort.

De burgemeester kan in het belang van een evenement afwijkingen toestaan.

Ten aanzien van de diepte van een terras geldt, dat het terras mag worden ingenomen overeenkomstig de afmetingen, die op de bij deze nadere regels behorende en als zodanig gewaarmerkte kaart staan aangegeven. Bij evenementen kan de burgemeester van de regels afwijken.

Als een terras op het trottoir wordt ingenomen, moet er voor voetgangers en rolstoelgebruikers een vrije doorgang van minimaal 1,50 meter te worden vrijgehouden op het trottoir.

 

Schoonhouden terras en directe omgeving

De exploitant van een openbare inrichting waar een terras wordt ingenomen moet het terras en de directe omgeving van het terras altijd in een nette staat houden.

 

Hinder en overlast

De exploitant van een openbare inrichting waar een terras wordt geplaatst moet zoveel mogelijke hinder en overlast voorkomen, veroorzaakt door op het terras aanwezige bezoekers, te voorkomen of te beperken.

Het gebruik van het terras mag niet leiden tot hinder, schade of overlast voor derden. De regels uit de Apv en het Activiteitenbesluit zijn van toepassing op terrassen. Hierbij moet worden gedacht aan de openbare orde- en veiligheidsaspecten voor horeca, aantasting leefomgeving en de milieu-aspecten.

 

Glas of blik

Glas of blik mag, maar in uitzonderingssituaties zoals bij grote evenementen kan er een verbodsbepaling van glas en blik worden uitgevaardigd. Dit verbod is dan van toepassing voor het hele gebied en niet alleen voor de deelnemers van het evenement.

 

Evenementen

Bij evenementen kan de burgemeester besluiten dat het innemen van een terras op bepaalde momenten voor de gehele of een gedeelte van de dag niet mag geschieden.

 

Veiligheidseisen brandweer

De ingang(en), nooduitgang(en), uit- en inritten van alle omliggende panden en percelen moeten vrij zijn van obstakels en mogen niet op enigerlei wijze worden belemmerd of geblokkeerd.

Brandkranen en andere waterwinplaatsen moeten goed zichtbaar zijn en worden vrijgehouden en bereikbaar zijn voor hulpvoertuigen. In een straal van 90 cm. rondom een brandkraan mag niets geplaatst worden.

De onbelemmerde doorgang (minimale breedte 4.50 meter en minimale hoogte van 4.50) voor hulpverlening moet altijd worden gewaarborgd.

Kabels en snoeren moeten indien deze over de vloer lopen, met goede plakstrips of matten zodanig worden vastgeplakt dat struikelen en/of vallen wordt voorkomen.

Tafels, stoelen en losse voorwerpen moeten zo zijn geplaatst dat een snelle en veilige ontruiming is gewaarborgd,

 

Terrasmeubilair

Losse elementen zijn toegestaan mits gemakkelijk verplaatsbaar.

Het terrasmeubilair mag niet in de gemeentegrond verankerd worden, tenzij de horeca-ondernemer schriftelijk toestemming heeft van de gemeente.

Voor terrasmeubilair geldt dat dit een hoogwaardige uitstraling dien te hebben. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten door een uitvoering in volledig hout of riet ofwel houtachtig of rietachtig kunststof in combinatie met metalen frames.

Een afwijking ervan is mogelijk, zolang een terras goed past in het straatbeeld en past bij het pand.

Het terrasmeubilair moet van een deugdelijke kwaliteit zijn en passen bij het bedrijfsconcept.

Op de terrassen zijn parasols –indien de ruimte dit toelaat- toegestaan.

 

Aansprakelijkheid exploitant

De exploitant van een openbare inrichting moet de redelijkerwijs mogelijke maatregelen nemen om te voorkomen, dat de gemeente en derden ten gevolge van het plaatsen en/of aanwezig hebben van het terras en terrasmeubilair schade lijden.

Schade aan eigendommen van gemeente en/of derden moet op eerste aanzegging, binnen de daarbij te stellen termijn, door de exploitant worden vergoed.

 

Overige bepalingen

Drank- en voedselverstrekking moet direct vanuit de openbare inrichting plaatsvinden. Tappunten en dergelijke op terrassen zijn niet toegestaan, tenzij hiervoor separaat een vergunning of ontheffing is verleend.

Het verstrekken van alcoholhoudende of alcoholvrije drank is slechts toegestaan gedurende de tijden dat de openbare inrichting geopend mag zijn. Terrassen mogen alleen worden geëxploiteerd als het terras is opgenomen in een Drank- en horecavergunning of Exploitatievergunning.

Bij aantoonbare overlast kan de burgemeester in individuele gevallen besluiten dat het innemen van een terras op bepaalde momenten voor de gehele of een gedeelte van de dag niet mag geschieden.

Tussen 02.00 uur en 09.00 uur moet het terrasmeubilair op zodanige wijze worden opgeslagen en/of vastgelegd dat er geen gevaar of overlast ontstaat en zijn er geen bezoekers op het terras toegestaan (sluitingstijden terras in Winschoten zijn vastgelegd in de Apv).

 

Bestaande regelgeving geldt:

In de Langestraat en de Torenstraat mogen terrassen alleen worden geplaatst in een zone langs de gevel tot aan de natuursteenvakken aangegeven middenzone.

Op de Vissersdijk, de doorsteek Burgemeester Schönfeldplein/Venne, Kleine Bosstraat, de Venneen het Israëlplein mogen gevelterrassen alleen worden geplaatst in een zone langs de gevel tot een maximum van 2,00 meter uit de gevel.

Terrassen mogen in bovengenoemde straten uitsluitend door het eigen horecabedrijf worden ingenomen.

Naast de terrassen, die onder bepaalde voorwaarden alléén voor het eigen horecabedrijf in het centrum zijn toegestaan zijn er ook terrassen van grotere omvang mogelijk op de volgende plaatsen:

  • 1.

    Langestraat, Stadhuisplein, max 4,00 m vanaf de gevel.

  • 2.

    Venne (noord en zuid) en Schönfeldplein: de gehele extra zone voor bijzondere funkties en bomenrij;

  • 3.

    Tussen het Schönfeldplein en de Venne: gevelterras uit te breiden tot aan de bomenrij;

  • 4.

    Israëlplein/Venne; gevelterras uit te breiden tot aan de bomenrij;

  • 5.

    Israëlplein: naast de entree van het winkelcentrum ’t Rond;

6 Venne (noord): naast de ingang van het winkelcentrum ’t Rond.

 

Het onderstaande wordt toegevoegd:

Deze straten waren niet opgenomen in de Nota “Bouwstenen voor Kwaliteit” en worden toegevoegd bij de nadere regels:

  • -

    Marktplein, op basis van de op dit moment geldende terrasafmetingen zoals opgenomen in de geldende Drank- en horecavergunning of Exploitatievergunning.

  • -

    Bosstraat, Carolieweg, Engelstilstraat, Gaslaan, Oldambtplein, Stationsweg, Vissersdijk, op basis van de op dit moment geldende terrasafmetingen zoals opgenomen in de geldende Drank- en horecavergunning of Exploitatievergunning.

 

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regels zijn gebaseerd:

  • 1.

    Algemene plaatselijke verordening gemeente Oldambt

  • 2.

    Welstandsnota: De Welstand van de Winschoter Winkelfronten

  • 3.

    Activiteitenbesluit