Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Bunnik

Verordening elektronisch gemeenteblad gemeente Bunnik

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieBunnik
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVerordening elektronisch gemeenteblad gemeente Bunnik
CiteertitelVerordening elektronisch gemeenteblad gemeente Bunnik
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerpElektronische bekendmaking berichten

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene wet bestuursrecht

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-12-201416-11-2018Onbekend

17-07-2014

Elektronisch gemeenteblad, woensdag 26 november 2014

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

VERORDENING ELEKTRONISCH GEMEENTEBLAD GEMEENTE BUNNIK

De raad van de gemeente Bunnik,

Gelezen het voorstel van burgemeester en wethouders van 20 mei 2014;

Gelet op de artikelen 139 en 149 Gemeentewet en artikel 2:14 Algemene wet bestuursrecht;

Besluit vast te stellen de verordening elektronisch gemeenteblad gemeente Bunnik

Verordening Elektronisch Gemeenteblad Gemeente Bunnik

Artikel 1 Toepassingsbereik

Deze verordening is van toepassing op de verzending van berichten als bedoeld in artikel 2:14, tweede lid Algemene wet bestuursrecht, door een bestuursorgaan, met uitzondering van de bekendmaking van verkeersbesluiten en besluiten die algemeen verbindende voorschriften inhouden.

Artikel 2 Begripsbepalingen

In deze verordening wordt verstaan onder:

 

college:

het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bunnik

 

gemeenteblad:

het gemeenteblad als bedoeld in artikel 139 Gemeentewet

 

berichten:

berichten die niet tot één of meer geadresseerden zijn gericht, als bedoeld in artikel 2:14, tweede lid Algemene wet bestuursrecht

 

wettelijk verplichte publicaties:

berichten die in het kader van een wettelijke procedure moeten worden verzonden

 

bestuursorgaan:

een bestuursorgaan van de gemeente Bunnik

Artikel 3 Elektronisch gemeenteblad

  • 1.

    Het college geeft een elektronisch gemeenteblad uit.

  • 2.

    Het elektronisch gemeenteblad wordt op een algemeen toegankelijke wijze uitgegeven op een door het college te bepalen internetadres.

  • 3.

    Het elektronisch gemeenteblad moet voldoen aan de geldende eisen van betrouwbaarheid, vertrouwelijkheid en continuïteit.

  • 4.

    Het elektronisch gemeenteblad verschijnt telkens wanneer daartoe aanleiding bestaat.

  • 5.

    Na de uitgifte blijft het gemeenteblad elektronisch op een algemeen toegankelijke wijze beschikbaar.

Artikel 4 Elektronische publicatie

  • 1.

    Verzending van berichten vindt uitsluitend plaats door publicatie in het elektronisch gemeenteblad tenzij bij wettelijk voorschrift een andere wijze van publicatie is voorgeschreven.

  • 2.

    Een bestuursorgaan kan aanvullend op de publicatie in het elektronisch gemeenteblad voorzien in een schriftelijke publicatie.

  • 3.

    Publicatie in het elektronisch gemeenteblad bestaat uit de weergave van de volledige tekst inclusief bijlagen van besluiten, meldingen, aanvragen en andere berichten.

  • 4.

    Het college zorgt voor kosteloze inzage mogelijkheid van in het elektronisch gemeenteblad gepubliceerde berichten.

Artikel 5. Afwijkingen op publicatie in het elektronisch gemeenteblad

  • 1.

    Indien elektronische uitgifte van het gemeenteblad geheel of gedeeltelijk onmogelijk is, voorziet het college in een vervangende uitgave.

  • 2.

    Een bestuursorgaan kan voor niet wettelijk verplichte publicaties afwijken van het bepaalde in artikel 4, eerste lid.

  • 3.

    Indien het bepaalde in artikel 4, derde lid op bezwaren van technische aard stuit, kan in afwijking daarvan worden volstaan met publicatie van de zakelijke inhoud of samenvatting van de tekst. In dat geval wordt de gehele tekst ter inzage gelegd op een door het college te bepalen plaats.

Artikel 6. Afschriften

Een ieder kan op zijn verzoek, tegen betaling van daarvoor geldende kosten, een afschrift verkrijgen van berichten zoals gepubliceerd in het elektronisch gemeenteblad.

Artikel 7. Inwerkingtreding

Deze verordening treedt in werking op een door het college te bepalen tijdstip.

Artikel 8. Citeertitel

Deze verordening wordt aangehaald als Verordening elektronisch gemeenteblad gemeente Bunnik.

___

Aldus besloten in de openbare vergadering van de raad, gehouden op 17 juli 2014.

De griffier,

 

De burgemeester,

 

TOELICHTING

Achtergrond van de verordening

Het kabinet stimuleert al sinds enkele jaren het gebruik van de elektronische weg in de communicatie met burgers. De Wet elektronisch bestuurlijk verkeer (2004) heeft geleid tot het in de Algemene wet bestuursrecht (Awb) invoegen van de afdeling 2.3 ‘verkeer langs elektronische weg’. Daarmee wordt het bestuursorganen -onder wettelijk gestelde eisen en voorwaarden- mogelijk gemaakt de elektronische weg voor communicatie met burgers te benutten. Een groeiend aantal gemeenten maakt inmiddels voor hun officiële publicatie uitsluitend gebruik van de elektronische weg. De gemeente Bunnik gaat mee in dit proces, zoals zij ook op andere gebieden verregaand wil digitaliseren. Dit is een logische ontwikkeling gezien de wereld om ons heen en uit het oogpunt van duurzaamheid.

Verplichtingen

Al langer is de elektronische beschikbaarstelling van de geconsolideerde teksten van algemeen verbindende voorschriften van decentrale overheden (met name verordeningen) verplicht gesteld. Sinds 1 januari 2013 moeten verkeersbesluiten uitsluitend langs elektronische weg worden bekendgemaakt in de elektronische Staatscourant en ook (ontwerp)bestemmingsplannen moeten mede langs elektronische weg worden bekendgemaakt en beschikbaar gesteld.

De meest recente ontwikkeling op dit vlak is de verplichting per 1 januari 2014 voor decentrale overheden tot uitsluitend elektronische bekendmaking van besluiten die algemeen verbindende voorschriften inhouden. Voor gemeenten betekent dit een wetswijziging van artikel 139 Gemeentewet, waarin de bekendmaking van algemeen verbindende voorschriften is geregeld. De hoofdmoot van de algemeen verbindende voorschriften liggen vast in verordeningen. De gemeente moet dus al haar verordeningen per 1 januari 2014 elektronisch bekendmaken.

Gemeenschappelijke voorziening officiële publicaties

Aan de elektronische bekendmaking van algemeen verbindende voorschriften zijn krachtens de Wet elektronische bekendmaking, bij het Besluit en de Regeling bekendmaking en beschikbaarstelling regelgeving decentrale overheden strenge eisen gesteld. Daarom heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties tegen betaling een centrale publicatievoorziening ter beschikking gesteld die aan alle eisen voldoet, de Gemeenschappelijke Voorziening Officiële Publicaties (GVOP). De gemeente Bunnik maakt voor de bekendmaking van besluiten die algemeen verbindende voorschriften inhouden, gebruik van de GVOP.

Aanleiding voor de verordening

Nu verkeersbesluiten en algemeen verbindende voorschriften uitsluitend elektronisch moeten worden bekendgemaakt, is er aanleiding om ook andere gemeenteberichten uitsluitend langs de elektronische weg te publiceren. Veel gemeenten zijn ons daarin al voorgegaan en het past binnen de digitaliseringsontwikkeling die momenteel ook bij de gemeente Bunnik gaande is. Daar komt bij dat de gemeente in verband met de verplichte elektronische publicatie van algemeen verbindende voorschriften een gebruiksovereenkomst heeft gesloten voor de GVOP en daarvoor betaalt. Voor de overige publicaties kan ook gebruik worden gemaakt van de GVOP, die waarborgt dat aan de eisen van toegankelijkheid, continuïteit, betrouwbaarheid en vertrouwelijkheid wordt voldaan. De kosten van GVOP kunnen gedekt worden uit besparingen op de gedrukte gemeentepagina’s, waarop de elektronisch gepubliceerde gemeenteberichten (na een overgangsperiode) niet meer zullen verschijnen.

Deze verordening is nodig als wettelijke grondslag om uitsluitend op elektronische wijze te publiceren. Artikel 2:14, tweede lid van de Awb bepaalt namelijk dat de verzending van berichten die niet tot één of meer geadresseerden zijn gericht, niet uitsluitend elektronisch mag plaatsvinden, tenzij bij wettelijk voorschrift anders is bepaald. Met deze verordening wordt aan die eis voldaan. Verzending van berichten die wel tot één of meer geadresseerden zijn gericht (zoals besluiten op aanvraag) kunnen uitsluitend elektronisch worden verzonden indien de geadresseerde heeft aangegeven langs die weg voldoende bereikbaar te zijn (artikel 2:14, eerste lid Awb).

Deze verordening heeft alleen betrekking op berichten die niet tot één of meer geadresseerden zijn gericht (zie hierna onder ‘toepassingsbereik’).

Gevolgen voor de inwoners

Het uitsluitend elektronisch publiceren van gemeenteberichten heeft wezenlijke gevolgen voor de inwoners van de gemeente Bunnik. Tot nu toe kon men varen op de gemeentepagina in het huis-aan-huisblad en daar zijn de inwoners aan gewend. Zij moeten de voor hen relevante berichtgevingen voortaan van internet halen. Deze ontwikkeling geldt overigens voor heel veel (maatschappelijke) zaken en past volledig bij deze tijd.

Landelijk wordt ervan uitgegaan dat met een veilige en toegankelijke elektronische weg met een gegarandeerd bereik, voldoende -zo niet beter en betrouwbaarder- wordt voldaan aan toegankelijkheid en beschikbaarheid van openbare kennisgevingen. De gemeente Bunnik gaat daar voor haar eigen inwoners ook vanuit. Dat neemt niet weg dat er zorgvuldige publieke voorlichting moet worden gegeven voordat volledig wordt overgegaan op elektronische publicatie. In het huis-aan-huisblad zal bovendien standaard moeten worden aangegeven dat de gemeentelijke publicaties elektronisch worden gedaan en moet de burger de weg daar naartoe worden gewezen. Daarnaast is het verplicht om een ieder de gelegenheid te geven tot elektronische inzage op het gemeentehuis en/of andere openbare plaatsen. De mogelijkheid van het tegen betaling van leges verkrijgen van papieren afschriften blijft daarnaast onveranderd. De GVOP is bovendien voorzien van een attenderingsservice die burgers kunnen inschakelen. Zo wordt men automatisch geattendeerd op berichten in de eigen woonomgeving.

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 1. Toepassingsbereik

Artikel 2:14 Awb regelt in het eerste lid de elektronische verzending van berichten die tot één of meer geadresseerden zijn gericht. Daarbij moet worden gedacht aan besluiten die niet van algemene strekking zijn (beschikkingen) en overige aan geadresseerde(n) gerichte berichten. In het tweede lid regelt artikel 2:14 Awb de uitsluitende elektronische verzending van berichten die niet tot één of meer geadresseerde(n) zijn gericht. Daarvoor is een wettelijke grondslag vereist. Deze verordening voorziet daarin. Landelijk is reeds voorzien in een wettelijke grondslag voor de uitsluitende elektronische bekendmaking van besluiten die algemeen verbindende voorschriften inhouden en verkeersbesluiten. Deze verordening hoeft dus geen betrekking te hebben op die besluiten. Vandaar dat deze in dit artikel zijn uitgezonderd.

Artikel 2. Begripsbepalingen

Onder het begrip ‘berichten’ wordt hetzelfde verstaan als wat artikel 2:14, tweede lid daaronder verstaat, namelijk berichten die niet tot één of meer geadresseerden zijn gericht. Het betreft communicatie tussen het bestuur en de burger in brede zin. In het kader van deze verordening moet worden gedacht aan algemene bekendmakingen en kennisgevingen, aankondigingen, e.d., al dan niet wettelijk verplicht. Deze communicatievormen kunnen betrekking hebben op (ontwerp)besluiten, aanvragen, meldingen, maar ook op andere mededelingen. Onder het begrip berichten vallen dus zowel de wettelijke verplichte publicaties in het kader van procedures, als de meer servicegerichte informatie aan de burger.

Het begrip ‘wettelijk verplichte publicaties’ is opgenomen omdat het bestuursorgaan in artikel 5, tweede lid de bevoegdheid krijgt om voor niet wettelijk verplichte publicaties van de elektronische weg af te wijken.

Artikel 3. Elektronisch gemeenteblad

Lid 1: De uitgave van het gemeenteblad is een bevoegdheid van het college die voortvloeit uit artikel 160 Gemeentewet.

Lid 2 en 3: Het elektronisch gemeenteblad moet aan de technische eisen voldoen die daarvoor landelijk zijn gesteld. Aan die eisen voldoet de gemeentelijke website niet. De landelijke voorziening GVOP voldoet wel aan die eisen. Het college bepaalt ook het internetadres waarop het blad verschijnt. Dit is conform de wettelijke regeling voor de bekendmaking van algemeen verbindende voorschriften. Hiermee blijft flexibiliteit bestaan indien het college van een alternatief internetadres gebruik zou willen maken.

Lid 4: Er is aanleiding tot het uitgeven van een aflevering van het elektronisch gemeenteblad als er een publicatie moet plaatsvinden. Dit kan enkele malen per dag zijn, maar er kunnen ook dagen zijn waarop het blad niet hoeft te verschijnen.

Lid 5: Conform de regeling voor de elektronische bekendmaking van algemeen verbindende voorschriften in artikel 139 Gemeentewet, is ook hier de bepaling opgenomen dat alle publicaties beschikbaar moeten blijven. Wettelijk verplichte publicaties hebben rechtsgevolgen. Het zou onwenselijk zijn als publicaties niet meer terug zijn te vinden.

Artikel 4. Elektronische publicatie

Lid 1: Dit is de essentie van deze verordening. Voor de verplichting tot uitsluitend elektronische verzending van berichten geldt de voorwaarde dat er geen wettelijke bepaling is die een andere regeling geeft. Dat is bijvoorbeeld het geval in artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, waarin een afwijkende regeling is voorgeschreven voor de bekendmaking van (ontwerp)bestemmingsplannen.

Lid 2: Het bestuursorgaan dat bevoegd is kan ervoor kiezen om naast de publicatie in het elektronisch gemeenteblad ook mededeling te doen in de krant. Deze bepaling ziet niet op schriftelijke publicatie in plaats van elektronische publicatie. Die mogelijkheid is alleen gegeven voor niet wettelijk verplichte publicatie, in artikel 5, tweede lid.

Lid 3: Dit artikellid moet in samenhang worden gezien met artikel 5, derde lid. De burger moet in principe zo volledig mogelijk worden geïnformeerd op één centrale plek. Daaraan wordt voldaan als de gehele tekst van een bericht inclusief de besluiten e.d. waarop de berichten betrekking hebben, alsmede de daarbij behorende bijlagen worden weergegeven.

Lid 4: Met dit artikellid is bedoeld dat het college zorg moet dragen voor elektronische inzage in het elektronisch gemeenteblad. Daaraan kan worden voldaan door het ter beschikking stellen van een openbare computer op één of meer openbare plaatsen in de gemeente. Daarmee wordt tegemoetgekomen aan burgers die niet over een computer met internet beschikken.

Artikel 5. Afwijkingen op elektronische publicatie

In dit artikel staan de mogelijkheden tot afwijking van artikel 4, eerste lid.

Lid 1: Dit artikellid heeft betrekking op bijzondere situaties die langdurige internetstoringen tot gevolg hebben. In die gevallen moet het college een alternatieve wijze van officiële publicatie hebben. Het college zal dan terugvallen op publicatie in het huis-aan-huisblad.

Lid 2: Publicatie in het elektronisch gemeenteblad kan in sommige gevallen niet wenselijk zijn. Voor die gevallen moet de verordening flexibiliteit geven. Het is aan het bevoegde bestuursorgaan om daarin keuzes te maken. Voor wettelijk verplichte publicaties, die veelal rechtsgevolgen zullen hebben, is het met het oog op transparantie gewenst dat deze wel allemaal in het elektronisch gemeenteblad worden opgenomen (behoudens indien wettelijk een andere wijze van publicatie is voorgeschreven). Daarom bestaat voor wettelijk verplichte publicaties die keuzevrijheid niet.

Lid 3: Het publiceren van bijlagen kan op technische bezwaren stuiten bijvoorbeeld vanwege uitsluitende beschikbaarheid in pdf formaat. In die gevallen kan het bestuursorgaan volstaan met een samenvatting of het vermelden van de zakelijke inhoud van de tekst. Daarbij moet echter altijd ter inzage legging plaatsvinden.

Artikel 6. Afschriften

Net zoals bij de papieren verzending van berichten moet een afschrift kunnen worden verkregen van de berichten en de besluiten en bijlagen waarop dat bericht betrekking heeft. Het betalen van leges voor deze dienstverlening is algemeen gebruikelijk en toegestaan.

Artikel 7. Inwerkingtreding

Uitvoering van deze verordening moet organisatorisch worden voorbereid en technisch worden ingeregeld. Daarom is aan het college de bevoegdheid gegeven om te bepalen wanneer deze verordening in werking treedt.