Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Ede

Subsidieregeling Koningsdag en 17 april

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieEde
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingSubsidieregeling Koningsdag en 17 april
CiteertitelSubsidieregeling Koningsdag en 17 april
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpfinanciën en economie
Eigen onderwerpsubsidie

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene subsidieverordening gemeente Ede

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

30-12-201401-07-2021nieuwe regeling

16-12-2014

Gemeenteblad 2014, nr. 676

22690

Tekst van de regeling

Intitulé

Subsidieregeling Koningsdag en 17 april

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Ede;

gelet op de algemene subsidieverordening gemeente Ede

besluit vast te stellen de Subsidieregeling Koningsdag en 17 april Ede

Artikel 1. Toepassingsbereik

Het bepaalde in deze subsidieregeling is enkel van toepassing op de verstrekking van subsidies door burgemeester en wethouders voor de in artikel 2 bedoelde activiteiten.

Artikel 2. Activiteiten

  • 1.

    Subsidie kan uitsluitend worden verstrekt voor evenementen voor de viering van Koningsdag en/of 17 april (bevrijdingsdag Ede).

  • 2.

    Subsidie voor de viering van Koningsdag wordt uitsluitend verstrekt voor het organiseren van evenementen in het gebied Ede-Centrum, Bennekom, Lunteren, Harskamp, Wekerom, Otterlo of Ederveen.

  • 3.

    Subsidie voor de viering van 17 april wordt uitsluitend verstrekt voor het organiseren van evenementen in het gebied Ede-Centrum.

Artikel 3. Doelgroep

  • 1.

    Subsidie voor de viering van Koningsdag wordt uitsluitend verstrekt aan stichtingen of verenigingen die zich volgens hun statutaire doelstelling bezig houden het organiseren van activiteiten rondom algemeen erkende feestdagen dan wel de viering van Koningsdag in het bijzonder.

  • 2.

    Subsidie voor de viering van 17 april wordt uitsluitend verstrekt aan stichtingen of verenigingen die zich volgens hun statutaire doelstelling bezig houden met de organisatie van activiteiten rondom algemeen erkende feestdagen of de historie van de gemeente Ede.

Artikel 4. Kosten die voor subsidie in aanmerking komen

De subsidie heeft uitsluitend betrekking op de kosten die resteren na aftrek van bijdragen van derden en die naar het oordeel van burgemeester en wethouders noodzakelijk zijn voor de uitvoering van de activiteiten als bedoeld in artikel 2.

Artikel 5. Hoogte van de subsidie

  • 1.

    De totale subsidie voor de viering van Koningsdag bedraagt maximaal € 500 voor elk van de in artikel 2, eerste lid, bedoelde gebieden vermeerderd met 3 cent per inwoner van het betreffende gebied.

  • 2.

    De totale subsidie voor de viering van 17 april bedraagt maximaal € 3.000,-.

Artikel 6. Wijze van verdeling

  • 1.

    Honorering van aanvragen die in aanmerking komen voor subsidie en die niet worden geweigerd, geschiedt in volgorde van de door burgemeester en wethouders aangebrachte rangschikking, totdat het voor de betrokken subsidie vastgestelde subsidieplafond is bereikt.

  • 2.

    Bij de rangschikking van de aanvragen voor de viering van Koningsdag kennen burgemeester en wethouders punten toe aan de hand van de volgende aspecten en tot het daarbij vermelde maximum aantal:

    • a.

      het aantal te verwachten bezoekers (60);

    • b.

      mate waarin de activiteiten zijn gericht op de gehele Edese bevolking (40).

  • 3.

    Bij de rangschikking van de aanvragen voor de viering van 17 april kennen burgemeester en wethouders punten toe aan de hand van de volgende aspecten en tot het daarbij vermelde maximum aantal:

    • a.

      herkenbaarheid van de geschiedenis van de bevrijding van Ede in de activiteiten (30);

    • b.

      bijdrage aan de gemeentelijke doelstelling voor de bevordering van een levendig centrum (30);

    • c.

      mate waarin de activiteiten zijn gericht op de gehele Edese bevolking (20);

    • d.

      mate waarin de activiteiten zijn ontwikkeld in samenwerking met de Stichting Binnenstad Ede (20).

Artikel 7. Aanvraag

In afwijking van artikel 5, derde lid, van de Algemene subsidieverordening gemeente Ede behoeft geen activiteitenverslag van het voorgaande jaar of jaarrekening te worden overgelegd.

Artikel 8. Aanvraagtermijn

Een aanvraag om een subsidie wordt, in afwijking van artikel 7, eerste lid, van de Algemene subsidieverordening gemeente Ede, ingediend tussen 1 november van het voorafgaande jaar en 1 februari van het jaar waarop de aanvraag betrekking heeft.

Artikel 9. Slotbepalingen

  • 1.

    De Beleidsregel Recreatie, programma Economische Zaken wordt ingetrokken.

  • 2.

    Deze subsidieregeling treedt in werking op de achtste dag na die van bekendmaking.

  • 3.

    Deze subsidieregeling wordt aangehaald als: Subsidieregeling Koningsdag en 17 april.

Aldus besloten in de vergadering van burgemeester en wethouders d.d. 16 december 2014, kenmerk 22690.

Burgemeester en wethouders van de gemeente Ede,

de secretaris, w.g. WIELINGA

de burgemeester, w.g. VAN DER KNAAP

Toelichting

De gemeente Ede wordt geconfronteerd met een noodzaak om te bezuinigen, vanwege teruglopende inkomsten en gestegen uitgaven. Ook het evenementenbeleid is daarom opnieuw tegen het licht gehouden. Besloten is om voortaan af te zien van een eigen viering van 5 mei. De reden daarvoor is dat er in Wageningen een uitgebreide viering plaatsvindt, die ook veel Edenaren aantrekt. De toegevoegde waarde van een eigen Edese viering is daardoor beperkter. Daarbij speelt ook een rol dat 5 mei slechts eens in de vijf jaar als nationale feestdag is aangewezen.

Om toch een evenement te hebben waarbij de vrijheid gevierd wordt, biedt de subsidieregeling wel de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor 17 april (bevrijdingsdag Ede). De viering van 17 april zal niet noodzakelijkerwijs altijd plaatsvinden op 17 april, ook de zaterdag ervoor of erna is mogelijk.

De viering van Koningsdag blijft gehandhaafd zoals dat ook in eerdere jaren het geval is. Wel is de berekeningsgrondslag herzien.

Artikel 1

Dit artikel behoeft geen toelichting.

Artikel 2

De exacte invulling van de activiteiten wordt overgelaten aan de subsidieaanvrager. Wel is het gebied waarbinnen de activiteiten moeten plaatsvinden begrensd.

Artikel 3

Subsidie voor de viering van Koningsdag wordt uitsluitend verstrekt aan Oranjecomites. Voor de viering van 17 april worden naast Oranjecomites ook stichtingen of verenigingen die zich richten op de historie van Ede toegelaten. De reden daarvoor is dat het college het belangrijk vindt dat de historie van de bevrijding van Ede tot uitdrukking komt bij de georganiseerde activiteiten.

Artikel 4

Dit artikel behoeft geen toelichting.

Artikel 5

De genoemde maximale bedragen gelden als een subsidieplafond in de zin van artikel 4:25 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb). Het gaat dus om maximale bedragen per gebied, niet per aanvrager (zoals in de voorheen geldende Beleidsregel Recreatie, programma Economische zaken het geval was). Indien er zich meerdere aanvragers melden voor een bepaald gebied dan wordt de wijze van verdeling toegepast die is voorgeschreven in artikel 6 van deze subsidieregeling.

Artikel 6

Artikel 4:26 van de Awb schrijft voor dat bij een subsidieplafond wordt voorgeschreven op welke wijze het beschikbare bedrag wordt verdeeld. De gemeente Ede kiest ervoor om het geld te verdelen door middel van een tendersysteem.

Artikel 7 tot en met 9

Deze artikelen behoeven geen toelichting.