Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Kampen

Eenmalige koopkrachttegemoetkoming gemeente Kampen 2014

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieKampen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingEenmalige koopkrachttegemoetkoming gemeente Kampen 2014
CiteertitelBeleidsregel eenmalige koopkrachttegemoetkoming gemeente Kampen 2014
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Deze regeling is van rechtswege vervallen per 1-1-2016 vanwege beperkte geldigheidsduur van de regeling.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Wet koopkrachttegemoetkoming lage inkomens
  2. Wet Werk en Bijstand, art. 36a
  3. Besluit koopkrachttegemoetkoming lage inkomens, art. 2:4, 2:5

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

27-11-201401-11-201431-12-2015nieuwe regeling

11-11-2014

Gemeenteblad 2014-66390

14ADV00591

Tekst van de regeling

Intitulé

Eenmalige koopkrachttegemoetkoming gemeente Kampen 2014

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Kampen

gelezen het voorstel van 3 november 2014, kenmerk 14ADV00591

gelet op de Wet koopkrachttegemoetkoming lage inkomens, artikel 36a Wet Werk en Bijstand en artikel 2, vierde en vijfde lid, van het Besluit koopkrachttegemoetkoming lage inkomens;

besluit vast te stellen de volgende regeling:

Beleidsregel eenmalige koopkrachttegemoetkoming gemeente Kampen 2014

Artikel 1 Algemene begrippen

Deze beleidsregel verstaat onder:

  • -

    college: het college van burgemeester en wethouders van Kampen;

  • -

    tegemoetkoming: de eenmalige koopkrachttegemoetkoming 2014 als bedoeld in artikel 36a Wet Werk en Bijstand (WWB).

Artikel 2 Aanvraag

  • 1.

    Ingevolge artikel 2, vierde lid van het Besluit eenmalige koopkrachttegemoetkoming Kampen 2014, stelt het college het recht op de tegemoetkoming op aanvraag, dan wel ambtshalve vast.

  • 2.

    Het college stelt voor personen met een uitkering op grond van de WWB, de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werkloze werknemers (IOAW) of de Wet inkomensvoorziening oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte gewezen zelfstandigen (IOAZ) de tegemoetkoming ambtshalve vast.

  • 3.

    Personen zonder een onder 2 genoemde uitkering, maar van wie de inkomensgegevens bekend zijn bij het college, zullen de tegemoetkoming waar mogelijk ambtshalve toegekend krijgen.

  • 4.

    Overige minima die tot de doelgroep behoren kunnen een aanvraag alleen schriftelijk indienen middels het hiervoor bestemde aanvraagformulier.

  • 5.

    In het aanvraagformulier staat welke bewijsstukken noodzakelijk zijn voor de aanvraag. De gevraagde bewijsstukken moeten samen met het aanvraagformulier worden ingeleverd.

Artikel 3 Aanvraagtermijn en betaaldatum

  • 1.

    Aanvraagformulieren met bewijsstukken kunnen uiterlijk 16 december 2014 worden ingediend bij het college.

  • 2.

    De uitbetaling van de tegemoetkoming vindt plaats in december 2014.

Artikel 4 Inwerkingtreding en vervaldatum

  • 1.

    Deze regeling treedt in werking op de dag na bekendmaking en werkt terug tot en met 1 november 2014.

  • 2.

    Deze regeling vervalt per 1 januari 2015.

Artikel 5 Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als Beleidsregel eenmalige koopkrachttegemoetkoming gemeente Kampen 2014.

 

Aldus vastgesteld in de collegevergadering van 11 november 2014

Burgemeester en wethouders van de gemeente Kampen,

J.F. Goedegebure,

secretaris

drs. mr. B. Koelewijn,

burgemeester

Algemene toelichting Beleidsregel eenmalige koopkrachttegemoetkoming  

Eenmalige koopkrachttegemoetkoming 2014

Op grond van de Wet koopkrachttegemoetkoming hebben personen met een inkomen van ten hoogste 110 procent van de van toepassing zijnde bijstandsnorm recht op een koopkrachttegemoetkoming in het jaar 2014. Het gaat daarbij om een bedrag van 100 euro voor gehuwden, 90 euro voor een alleenstaande ouder en 70 euro voor een alleenstaande. Deze bedragen zijn wettelijk vastgesteld. De koopkrachttegemoetkoming wordt belastingvrij verstrekt. Gemeenten hebben de taak om de koopkrachttegemoetkoming nog in het jaar 2014 te verstrekken. De eenmalige koopkrachttegemoetkoming is een verplichte regeling. Het budget dat de gemeente Kampen hiervoor heeft gekregen is € 157.591,00.

 

Er is gekozen voor de bovengrens van 110% van de toepasselijke bijstandsnorm om zo huishoudens met een inkomen net boven het sociaal minimum ook een tegemoetkoming te kunnen bieden. In de memorie van toelichting op het oorspronkelijke wetsvoorstel wordt gesproken over een wettelijk recht op een koopkrachttegemoetkoming voor alleen personen met een WWB-, IOAW- en IOAZ-uitkering. De Tweede Kamer heeft het Wetsvoorstel koopkrachttegemoetkoming lage inkomens echter geamendeerd, waardoor in de door het parlement aanvaarde Wet koopkrachttegemoetkoming lage inkomens alle personen met een inkomen van ten hoogste 110% van de toepasselijke bijstandsnorm recht hebben op een koopkrachttegemoetkoming.

 

Voorwaarden

De doelgroep van de Eenmalige koopkrachttegemoetkoming 2014 bestaat uit inwoners van Kampen die 18 jaar of ouder zijn met een inkomen van maximaal 110% van de van toepassing zijnde bijstandsnorm. Alleen inwoners met de Nederlandse nationaliteit, of die rechtmatig in Nederland verblijven of aan Nederlander zijn gelijkgesteld, komen voor de tegemoetkoming in aanmerking.

 

Het feit dat een persoon recht heeft op een toeslag op grond van de Toeslagenwet betekent per definitie dat deze persoon valt binnen de doelgroep van personen met een inkomen van ten hoogste 110% van de toepasselijke bijstandsnorm. Ook personen met alleen een AOW-uitkering (dus zonder aanvullend pensioen) vallen binnen de doelgroep van personen met een inkomen van ten hoogste 110% van de toepasselijke bijstandsnorm.

 

Uitgesloten van de koopkrachttegemoetkoming

Uitgesloten zijn gedetineerden, personen jonger dan 27 jaar die uit ’s Rijks kas bekostigd onderwijs kunnen volgen (en die in verband hiermee al dan niet aanspraak hebben op studiefinanciering) en personen van 18, 19 of 20 jaar die in een inrichting verblijven.

 

Verstrekking

De gemeente Kampen heeft de taak om de koopkrachttegemoetkoming in het jaar 2014 te verstrekken. Een uitzondering hierop is de koopkrachttegemoetkoming voor personen die per 1 september 2014 recht hebben op een ‘aanvullende inkomensvoorziening ouderen’; deze personen ontvangen de koopkrachttegemoetkoming in oktober 2014 ambtshalve van de Sociale verzekeringsbank.

 

Aanvraag

Het ligt voor de hand dat de gemeente zoveel mogelijk tot ambtshalve verstrekking van de koopkrachttegemoetkoming overgaat. Dit is niet alleen klantvriendelijk, maar leidt ook tot de minste uitvoeringskosten voor de gemeente. In aanmerking voor ambtshalve verstrekking komen personen met een WWB-, IOAW- of IOAZ-uitkering.

Personen die geen ambtshalve toekenning ontvangen kunnen uiterlijk 16 december 2014 een aanvraag indienen. Voor deze datum wordt gekozen, omdat de uitbetaling van de tegemoetkoming nog in 2014 dient plaats te vinden.

 

Peildatum en peilmaand

Voor de vaststelling van het recht op en de hoogte van de koopkrachttegemoetkoming geldt als peildatum 1 september 2014. Dit betekent dat deze datum bepalend is voor de vaststelling van onder

andere de leeftijd van de belanghebbende en de huishoudsituatie (gehuwd, alleenstaande ouder of alleenstaand). Ook is deze datum bepalend voor de vaststelling van de woonplaats, zodat duidelijk is tot welke gemeente de betrokkene zich dient te wenden voor een aanvraag van een koopkrachttegemoetkoming. Voor de bepaling van de hoogte van het inkomen, ter vaststelling of een persoon tot de doelgroep van rechthebbenden behoort, geldt als peilmaand september 2014. De peildatum van 1 september 2014 is onder andere om te voorkomen dat een persoon zich tot meer dan één gemeente wendt voor de aanvraag van een koopkrachttegemoetkoming.

Artikelgewijze toelichting  

Artikel 1 Algemene begrippen

Dit artikel behoeft geen toelichting.

 

Artikel 2 Aanvraag

Het college kan het recht op koopkrachttegemoetkoming vaststellen op schriftelijke aanvraag of -  indien de relevante getoetste inkomensgegevens van de rechthebbende bij de gemeente bekend zijn- ambtshalve. Het ligt voor de hand dat de gemeente zoveel mogelijk tot ambtshalve verstrekking van de koopkrachttegemoetkoming overgaat. Dit is niet alleen klantvriendelijk, maar leidt ook tot de minste uitvoeringskosten voor de gemeente. In aanmerking voor ambtshalve verstrekking komen:

personen met een WWB-, IOAW- of IOAZ-uitkering.

 

Vierde lid

Een aanvraagformulier is vanaf 12 november 2014 te downloaden via de site van de gemeente Kampen. Verder liggen er aanvraagformulieren bij de Meedoenbalie van de gemeente. Het aanvraagformulier kan vanaf 12 november 2014 tot uiterlijk 16 december 2014 worden ingeleverd bij de Meedoenbalie.

 

Vijfde lid

Bij het inleveren van het aanvraagformulier moeten de in het aanvraagformulier gevraagde bewijsstukken ook worden ingeleverd.

 

Artikel 3 Uiterste aanvraagtermijn

Eerste lid

De aanvraag dient, voorzien van handtekening, uiterlijk 16 december 2014 te zijn ingediend bij het college van burgemeester en wethouders gemeente Kampen. Op verzoek van het Uitvoeringspanel gemeenten wordt gemeenten uitdrukkelijk geadviseerd een uiterste datum vast te stellen tot wanneer een aanvraag van een koopkrachttegemoetkoming mogelijk is. Hiermee wordt voorkomen dat gemeenten in het jaar 2015 of later nog aanvragen voor de koopkrachttegemoetkoming 2014 in behandeling dienen te nemen.

 

Tweede lid

De gemeente heeft beleidsvrijheid ten aanzien van de betaaldatum. Hierover is in de wet en in het besluit niets geregeld. Wel is in de Wet koopkrachttegemoetkoming lage inkomens opgenomen dat de betaling nog in het kalenderjaar 2014 dient plaats te vinden.

 

De verstrekking van de koopkrachttegemoetkoming vindt plaats door middel van een afzonderlijk uitkeringsproces met afzonderlijke beschikkingen, mogelijkheid van bezwaar en beroep en verplichte terugvordering bij fraude.

 

Artikel 4 Inwerkingtreding en vervaldatum

Eerste lid

Deze regeling treedt in werking op 1 november 2014. Om een goede termijn te hanteren voor het indienen van een aanvraag is besloten dat een aanvraag vanaf 12 november 2014 kan worden ingediend. Hiervoor is juridische grondslag nodig. Omdat de bekendmaking van de beleidsregels zal plaatsvinden op 20 november 2014 is besloten de beleidsregels met terugwerkende kracht in te laten gaan vanaf 1 november 2014.

 

Tweede lid

Dit onderdeel behoeft geen toelichting.

 

Artikel 5. Citeertitel

Dit artikel behoeft geen toelichting.