Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Bunnik

Beleid over verklaring van geen bedenkingen bij projectafwijkingsbesluiten onder de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieBunnik
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingBeleid over verklaring van geen bedenkingen bij projectafwijkingsbesluiten onder de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht
CiteertitelProjectafwijkingsbesluiten
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpruimtelijke ordening, verkeer en vervoer
Eigen onderwerpVerklaring van geen bedenkingen

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

art. 2.27 Wabo

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

10-03-2011Nieuwe regeling

03-03-2011

Huis-aan-huisblad 9 Maart 2011

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Beleidsregels projectafwijkingsbesluiten. Bijlage 1 bij raadsvoorstel over Beleid over verklaring van geen bedenkingen bij projectafwijkingsbesluiten onder de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo).

Lijst van categorieën van gevallen op grond van artikel 6.5, lid 3 van het Besluit omgevingsrecht, waarin een verklaring van geen bedenkingen door de raad niet is vereist.

In de volgende gevallen is een verklaring van geen bedenkingen van de raad van de gemeente Bunnik niet vereist:

Inhoudelijk

  • 1.

    Indien reeds een stedenbouwkundige visie, stedenbouwkundige randvoorwaarden, masterplan, gebiedsvisie, projectplan of daarmee te vergelijken ruimtelijk kader is vastgesteld door de raad. Hierbij geldt dat indien sprake is van woningbouw, het mag gaan om maximaal 30 woningen met bijbehorende bouwwerken binnen de bebouwde kom van Bunnik, Odijk en Werkhoven.

     

Toelichting :

Indien de raad reeds ruimtelijke kaders heeft vastgesteld, is het college gehouden aan deze kaders. De activiteit dient dan uiteraard te voldoen aan deze kaders. Boven het aantal van 30 woningen zal de raad alsnog een verklaring van geen bedenkingen dienen af te geven, ook indien de kaders reeds van tevoren zijn vastgesteld. Voor de begrenzing van de bebouwde kom wordt aangesloten bij de bebouwde kom van de drie ke r nen zoals deze is vastgelegd in de bouwverordening van de gemeente Bunnik.

 

  • 2.

    Realisering van woningbouw met bijbehorende bouwwerken binnen de bebouwde kom van Bunnik, Odijk en Werkhoven, mits het te realiseren aantal woningen niet meer dan 5 bedraagt.

 

Toelichting:

Realisatie van 5 woningen binnen de bebouwde kom heeft in planologische en ruimtelijke zin een beper k te impact op de omgeving. Voor meer omvangrijke woningbouwprojecten (meer dan 5 woningen) blijft dus een verklaring van geen bedenkingen vereist van de raad, indien het project wordt gerealiseerd via een omgevingsve r gunning.

 

  • 3.

    Aanleg van nieuwe of aanpassing van bestaande lokale infrastructurele voorzieningen, watervoorzieningen, groenvoorzieningen en bijbehorende bouwwerken.

 

Toelichting:

Aanpassing of herinrichting van de openbare ruimte of openbare groe n voorzieningen, de optimalisatie van de verkeersafwikkeling of het oppervlaktewaterbeheer zijn zaken die plaats vinden in het kader van het algemeen belang. Deze ontwikkelingen kunnen op grond van het maatschappelijk belang, binnen b e staande beleidskaders, worden uitgevoerd. Deze categorie heeft uitsluitend betrekking op voorzieningen met een lokale werkingssfeer. Een voorbeeld van een project dat in deze categ o rie valt, is de aanleg van een bergbezinkbassin in Odijk en Bunnik . Een voorbeeld van een project dat niet in deze categorie valt, is de aanleg van een verbindingsweg tussen de rondweg van Houten en de snelweg A12 (Rijsbruggerwe g tracé) . Provinciale wegen en rijkswegen zijn ook uitg e zonderd.

 

  • 4.

    Uitbreiding van bestaande maatschappelijke voorzieningen en voorzieningen voor sport en cultuur binnen de bebouwde kom van Bunnik, Odijk en Werkhoven. De maximale oppervlakte van de uitbreiding van de bebouwing mag niet meer bedragen dan 250 m2 en de bouwkosten mogen niet hoger zijn dan € 300.000,--

 

Toelichting:

Vanuit het algemeen belang is het wenselijk om het niveau van maatschappelijke voorzieningen en voo r zieningen voor sport en cultuur op peil te houden en ontwikkelingen op dat gebied te stimuleren. Onde r geschikte uitbreidingen van dergelijke voorzieningen kunnen op grond van het maatschappelijk belang, op basis van deze lijst, zonder nadere herove r weging van de raad worden gerealiseerd. Om te waarborgen dat er daa d werkelijk sprake is van een ondergeschikte uitbreiding, is een maximum gesteld aan het aantal m2 bebouwing en de hoogte van de bouwkosten. Voorbeelden van maatschappelijke voorzieningen zijn een bibliotheek, naschoolse opvang, onderwijsgebouwen of een kerk. Onder culturele voorzieningen va l len bijvoorbeeld een dansschool, kinderboerderij, een speeltuin of een muziekschool. Bij sportvoorzieni n gen moet bijvoorbeeld gedacht worden aan een ijsbaan, een sporthal of een zwembad.

 

  • 5.

    Uitbreiding van bestaande bedrijven binnen de bebouwde kom van Bunnik, Odijk en Werkhoven. De maximale oppervlakte van de uitbreiding van de bebouwing mag niet meer bedragen dan 250 m2 en de bouwkosten mogen niet hoger zijn dan € 300.000,--

 

Toelichting:

Met het oog op een gunstig ondernemersklimaat en het stimuleren van economische ontwikkelingen is het wenselijk ondergeschikte uitbreidingen van bedrijven mogelijk te maken zonder lange procedures. Klei n schalige uitbreidingen van bedrijvigheid kunnen op basis van deze lijst, zonder nadere heroverweging van de raad , worden gerealiseerd. Om te waarborgen dat er daadwerkelijk sprake is van een ondergeschikte uitbreiding, is een maximum gesteld aan het aantal m2 bebouwing en de hoogte van de bouwkosten. Ui t breidingen van zelfstandige kantoorvest i gingen vallen niet onder deze

categorie.

Uitzondering
  • 6.

    Indien sprake is van een activiteit binnen het beschermd dorpsgezicht in de gemeente Bunnik, dus ook in de bovengenoemde gevallen, is een verklaring van geen bedenkingen altijd vereist.

 

Toelichting:

Ontwikkelingen in een waardevol gebied als het beschermd dorpsgezicht vragen om een vergaande b e langenafweging. De kaders voor dit gebied dienen strikt bewaakt te worden. Rijksmonumenten en g e meentelijke monumenten (buiten het beschermd dorpsgezicht) behoren niet tot de uitzonderingscategorie. Een zorgvuldige belangenafweging voor dergelijke monumenten is reeds gewaarborgd via de gemeent e lijke monumentencommissie, de provincie en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

Procedureel
  • 7.

    Indien de activiteit niet past binnen de door de raad gestelde kaders en geweigerd wordt om toepassing te geven aan de afwijkingsbevoegdheid zoals bedoeld in artikel 2.12, lid 1, onder a, onder 30van de Wabo.

 

Toelichting:

De door de raad gestelde kaders zijn duidelijk. De raad geeft op voorhand aan wat zij aanvaardbaar vindt en wat niet. Als een activiteit in strijd is met een kader, is er geen noodzaak om de raad een verklaring van geen bedenkingen te laten afgeven voor het weigeren van de omgevingsve r gunning. Deze categorie is vergelijkbaar met uw eerdere besluit over de bevoegdheid om een verzoek om een projectb e sluit af te wijzen. Deze bevoegdheid was gedelegeerd aan het college.

 

  • 8.

    In het geval er juist wel een verklaring van geen bedenkingen van de raad is vereist, wordt de volgende werkwijze toegepast: indien het ontwerp van de verklaring van geen bedenkingen ter inzage heeft gelegen en er door belanghebbenden geen zienswijzen zijn ingediend, is een definitieve verklaring van geen bedenkingen niet vereist.

 

Toelichting:

De raad neemt op een bepaald moment het besluit om een ontwerp ve r klaring van geen bedenkingen ter inzage te leggen voor belanghebbenden. Daarmee geeft de raad aan positief te staan tegenover de b e treffende ontwikkeling. Indien belanghebbenden geen zienswijzen indienen, zijn er geen redenen om de raad nog het definitieve besluit over de ve r klaring van geen bedenkingen te laten nemen. Er zijn immers geen zienswijzen die de eerdere positieve beoordeling kunnen doen verand e ren.