Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Meppel

Ketenbeleid gemeente Meppel

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieMeppel
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingKetenbeleid gemeente Meppel
CiteertitelKetenbeleid gemeente Meppel
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp
Externe bijlageBijlage 1 en 2

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene wet bestuursrecht, art. 4:81

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

04-09-2014nieuwe regeling

01-07-2014

Elektronisch gemeenteblad, 03-09-2014

203748

Tekst van de regeling

Intitulé

Ketenbeleid gemeente Meppel

 

 

 

1.Inleiding

Binnen plattelandsgemeenten hebben keten veel aandacht; zowel van de politiek als van de media. Keten springen in het oog omdat ze veel bezoekers trekken en in een gemeenschap een sociale invulling geven. Media wijden er hele tv-series aan welke al dan niet een algemeen reëel beeld geven van keten.

Tot nu toe is er vanuit de gemeente Meppel weinig tot geen beleidsmatige bemoeienis geweest met de keten die zich binnen haar gemeentegrens bevinden. Echter, het is in het algemeen belang gewenst om ten aanzien van de gemeentelijke verantwoordelijkheid op het gebied van jongeren en hun veiligheid en gezondheid een standpunt in te nemen.

 

2.Doelstellingen

Het ketenbeleid streeft diverse doelstellingen na, onder andere:

  • -

    Jongeren meer bewust maken van hun eigen gedrag en verantwoordelijkheid op het vlak van sociaal gedrag en verantwoord omgaan met alcohol;

  • -

    Ouders wijzen op hun verantwoordelijkheid met betrekking tot alcoholgebruik en (brand)veiligheid in keten;

  • -

    Jongeren en ouders informeren over de (brand)veiligheidsaspecten in en om de keten;

  • -

    Een aanvaardbaar woon- en leefklimaat.

 

3. Uitgangspunten

Bij het formuleren van het ketenbeleid worden de volgende uitgangspunten gehanteerd:

  • 1.

    Sluiting van de keten is niet gewenst.

    De keten nemen een belangrijke plaats in de Meppeler gemeenschap in. Ze zijn een bindende factor tussen jongeren en hebben duidelijk een positieve sociale functie.

  • 2.

    Ouders en/of eigenaren van een keet zijn verantwoordelijk.

    Ze zijn verantwoordelijk voor wat er zich in en rondom een keet afspeelt en kunnen daarop worden aangesproken. De gemeente biedt ondersteuning in de vorm van onder andere informatieverstrekking en voorlichting.

  • 3.

    Op de keten is bestaande wet- en regelgeving van toepassing.

    Handhaving vindt in ieder geval plaats in geval van onwenselijke situaties. Er mag geen sprake zijn van een commerciële keet, er wordt geen alcohol verstrekt aan jongeren onder de 18 jaar en van aanbouwen of bijgebouwen is geen sprake.

 

4.Actief ketenbeleid

De gemeente Meppel hanteert een actief ketenbeleid. Dit houdt in dat de gemeente op de hoogte blijft van het bestaan van de keten en wat zich daar zoal afspeelt. De keten blijven voor de gemeente en haar partners zichtbaar, het contact tussen gemeente en keten blijft laagdrempelig. De keten in de gemeente Meppel vervullen een maatschappelijke behoefte. Een actief ‘ketenbeleid houdt dit maatschappelijke aspect in het oog. Positieve aspecten van de keten wegen hierin zwaarder mee dan de minder positieve; de gemeentelijk vastgestelde ‘ketenregels’ worden gebruikt om de negatieve effecten te bestrijden om te komen tot een veilige en verantwoorde “Meppeler ketensituatie”. Naast de jongeren en de ouders zal de gemeente dan verantwoordelijkheid en aansprakelijkheid dragen.

 

5.Ketenregels

Er gelden de volgende ketenregels:

A. Openbare orde

  • 1.

    1. De keet en haar bezoekers veroorzaken geen overlast in wat voor vorm dan ook.

 

B. Ligging/bouw

  • 1.

    De keet is inpandig. Hiermee wordt over het algemeen voldaan aan de bouwregelgeving;

  • 2.

    Vrijstaande keten worden toegestaan, mits er sprake is van een maximale oppervlakte van 45 m2 en een maximale plafondhoogte drie meter. In verband met te verwachten uitstralingseffecten moet de keet op een minimale afstand van 50 meter van gebouwen/ woonhuizen van derden staat. Van geval tot geval moet worden bezien of de afstand toereikend is en of sprake kan zijn van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat.

  • 3.

    Maximaal 20 tot 25 aanwezige bezoekers in en buiten de keet;

     

C. Brandveiligheid

  • 1.

    Brandbare materialen (versiering en vlaggen, etc.) moet worden geïmpregneerd.

  • 2.

    In de keet is tenminste één branddeken aanwezig;

  • 3.

    De keet moet beschikken over een hoofdingang én over een extra vluchtweg (deur of raam (50x80 cm), die van binnenuit zonder sleutel kan worden geopend;

  • 4.

    De keet moet beschikken over een goedgekeurd brandblusmiddel (schuimsproeiblusser van 6 liter mits de ruimte vorstvrij is, anders een poederblusser van 6 kg);

  • 5.

    De keet is voorzien van tenminste één rookmelder;

  • 6.

    Open vuur in en rondom de keet is niet toegestaan;

  • 7.

    In de keet zijn gesloten asbakken en asverzamelbakken aanwezig;

  • 8.

    Bedrading van apparatuur en elektrische installatie is deugdelijk aangelegd;

  • 9.

    De aanwezige verwarming is veilig en wordt jaarlijks gecontroleerd;

  • 10.

    Bij gebruik van gasflessen moeten deze buiten de keet zijn opgesteld en vastgezet met goedgekeurde aansluitingen;

  • 11.

    In de keet is een EHBO-kistje aanwezig;

     

D. Alcoholverstrekking

  • 1.

    Geen alcoholverstrekking tegen betaling (Drank- en Horecawet 2013);

  • 2.

    Geen verstrekking van alcohol aan jongeren onder de 18 jaar; dit kan niet worden afgedwongen in verband met het verstrekken van alcohol in de privésfeer, maar wordt nadrukkelijk geadviseerd richting de ouders en keetbezoekers.

     

 

E. Overig

  • 1.

    Een keet mag geen winstoogmerk hebben. Het is bezoekers van de keten niet toegestaan te betalen voor een consumptie en er mag geen winst worden gemaakt, kortom, geen commerciële bedrijfsvoering. Aan een keet mag door geen enkele partij geld worden verdiend;

  • 2.

    Een keet mag geen voor het publiek openbare ruimte zijn en een keet moet een besloten karakter hebben;

  • 3.

    In de keet moeten zichtbaar huisregels aanwezig zijn.

     

F. Voorlichting

  • 1.

    Verplichte deelname aan jaarlijkse brandveiligheidsvoorlichting/ training voor de keetbezoekers, eigenaren en ouders. Deze training wordt verzorgd door de brandweer;

  • 2.

    Verplichte deelname aan voorlichting door VNN aan keetbezoekers en ouders, gezamenlijk dan wel afzonderlijk.

 

6.Handhaving

Ketenverklaring (zie bijlage 1)

 

Elke keet in de gemeente Meppel moet voldoen aan de ketenregels.

Hiertoe dient de eigenaar van de keet en een verantwoordelijke van de jongeren van elke keet een ketenverklaring te ondertekenen. In deze verklaring conformeren zij zich aan het ketenbeleid van de gemeente Meppel en verklaren zij dat zij voldoen en in de toekomst blijven voldoen aan de ketenregels.

Voorafgaand aan het ondertekenen van de verklaring wordt de keet door de gemeente gecontroleerd, de aanvangscontrole. Deze controle vindt plaats met brandweer en jongerenwerk.

  • a.

    Voldoet de keet bij de aanvangscontrole aan de ketenregels dan wordt de ketenverklaring ondertekend.

  • b.

    Voldoet de keet bij de aanvangscontrole niet aan de ketenregels dan krijgt de eigenaar/verantwoordelijke van de jongeren acht weken de tijd om alsnog aan de ketenregels te voldoen.

Na acht weken of zoveel eerder als mogelijk vindt een her controle plaats door de gemeente, tezamen met brandweer.Voldoet de keet bij de her controle aan de ketenregels dan kan de ketenverklaring worden ondertekend.

 

Wijze van handhaven (zie bijlage 2)

Jaarlijks zal minimaal één handhavingsmoment (aangekondigd, maar ook onaangekondigd) door gemeente samen met brandweer worden uitgevoerd.

De focus van dit handhavingsmoment ligt op het voldoen aan de ketenregels met daarbij (brand)veiligheid en de Drank- en Horecawet 2013 als uitgangspunten.

Verslavingszorg Noord Nederland en jongerenwerk leveren bij de gemeente input aan over hun contactmomenten met de keten.

Als wordt geconstateerd dat een keet niet meer aan de ketenregels voldoet, dan krijgt de eigenaar/verantwoordelijke van de jongeren acht weken de tijd om weer te voldoen. Voldoet de keet bij her controle na acht weken nog steeds niet aan de ketenregels, dan volgt sluiting van de keet. Voldoet een keet een tweede keer niet aan de ketenregels, dan krijgt de eigenaar/ verantwoordelijke van de jongeren vier weken de tijd om weer te voldoen. Voldoet de keet bij her controle na vier weken nog steeds niet aan de ketenregels, dan volgt sluiting van de keet.

Wordt meer dan tweemaal geconstateerd dat een keet niet meer voldoet aan de ketenregels, volgt eveneens sluiting van de keet.

Gemeentelijke (DHW) Boa’s handhaven op basis van de Drank- en Horecawet 2013.

De handhaving vindt plaats conform het, ten tijde van de totstandkoming van dit ketenbeleid nog vast te stellen, handhaving- en preventieplan Drank- en Horecawet.

 

Rol politie

De politie handhaaft op basis van haar eigen bevoegdheden. Daarnaast heeft de politie een signalerende rol richting de gemeente. Deze rol wordt als volgt vormgegeven.

Een keet en haar bezoekers mogen geen overlast veroorzaken. Zo wordt openbare dronkenschap na een bezoek aan een keet en verstoring van de openbare orde niet getolereerd. Politie spreekt de eigenaar bij herhaalde overlast hierop aan en rapporteert aan de gemeente. Het veroorzaken van overlast is een overtreding van de ketenregels en kan uiteindelijk resulteren in sluiting van de keet.

In het kader van het vroeg signaleren van middelengebruik onder jongeren, wordt in geval van recidive van dronkenschap voor de jongere een preventief contact moment gepland met een preventiewerker van Verslavingszorg Noord Nederland. In geval van minderjarigheid wordt ook een gesprek gepland met de ouder of verzorger van de jongere. Dit kan rechtstreeks door de politie gedaan worden, maar kan ook via het Centrum voor Jeugd en Gezin. Hierover moeten nadere afspraken gemaakt worden.

Wanneer recidive van openbare dronkenschap wordt geconstateerd bij een keet wordt ook een gesprek gepland met de eigenaar van de keet. Dit gesprek zou gevoerd kunnen worden door politie, CJG medewerker, ambtenaar van de gemeente of VNN Preventie. Ook hier is voorlichting en bewustwording van problematiek het onderwerp van gesprek. Hierover moeten nadere afspraken gemaakt worden.

 

Rol jongerenwerk en verslavingszorg

Jongerenwerk en Verslavingszorg Noord- Nederland bezoeken de keet minimaal een keer per jaar. Deze bezoeken hebben geen handhavend karakter, maar vinden plaats in het kader van voorlichting over o.a. alcoholgebruik. De aanwezigheid van de keeteigenaar, ouders en keetbezoekers is tijdens deze bezoeken van groot belang.

 

7.Evaluatie

Het ketenbeleid van de Gemeente Meppel is nieuw. Uiterlijk anderhalf jaar na inwerkingtreding van het ketenbeleid vindt een evaluatie van het ketenbeleid plaats. Vervolgens zal een evaluatie om de twee jaar plaatsvinden. De gemeente neemt het initiatief tot evaluatie. De betrokken partners voorzien de gemeente van de benodigde informatie naar aanleiding van hun inzet rond de keten.

 

8.Vaststelling en inwerkingtreding

Het Ketenbeleid gemeente Meppel is vastgesteld in de collegevergadering

van en treedt in werking de dag na bekendmaking.

Bijlage 1 en 2

Bijlage 1 en 2