Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Veenendaal

Richtlijnen terrassen kernwinkelgebied na reconstructie

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieVeenendaal
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingRichtlijnen terrassen kernwinkelgebied na reconstructie
CiteertitelRichtlijnen terrassen kernwinkelgebied
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerpopenbare orde en veiligheid

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene plaatselijke verordening

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

01-01-201231-08-2016Nieuwe regeling

13-09-2011

Veenendaalse krant

Onbekend

Tekst van de regeling

Intitulé

Richtlijnen terrassen kernwinkelgebied na reconstructie

 

 

1. Inleiding

Op 1 maart 2011 is gestart met de reconstructie van het Kernwinkelgebied van Veenendaal. Het Kernwinkelgebied omvat de Hoofdstraat, Markt,Scheepjeshofplein, Zandstraat (tot Fluiterstraat) en Hoogstraat. Op de kaart in de bijlage is dit gebied aangegeven.

Bij de ontwikkeling van het centrum van Veenendaal wordt ingezet op een hoogwaardige ontwikkeling van de openbare ruimte. Voor het Kernwinkelgebied is een beeldkwaliteitsplan opgesteld. Er is behoefte aan een aanvullend terrasbeleid. De supervisor voor het Centrum heeft spelregels opgesteld voor reclamevoering en terrasinrichting om een hoogwaardige uitstraling te bevorderen. Deze zijn verwerkt in deze notitie en aangevuld met bepalingen die wenselijk zijn in het kader van openbare orde en veiligheid. De regels die zijn vastgelegd in deze notitie hebben uitsluitend betrekking op het Kernwinkelgebied.

Het is daarbij niet de bedoeling dat er een levenloos 'gestyled' centrum gaat ontstaan: een levendig en dynamisch centrum is immers voor velen ook een prettig en gezellig centrum. Geen regels, het andere uiterste, resulteert meestal alleen maar in chaos. De regels, zoals opgenomen in deze nota, zijn enerzijds bedoeld om sfeer, identiteit en kwaliteit te generen; anderzijds bieden ze houvast aan ondernemers, burgers en overheid omdat ze eenduidig en handhaafbaar zijn. In deze notitie wordt aangestuurd op een werkbaar evenwicht tussen regels en vrijheid.

2 Algemene bepalingen

2.1 Terrasvergunning

Definitie terras: Een terras is een buiten de besloten ruimte van een (horeca)bedrijf liggend deel waar

zitgelegenheid kan worden geboden en waar tegen vergoeding dranken worden geschonken en/of spijzen voor directe consumptie ter plaatse worden bereid en/of verstrekt (gebaseerd op de definitie uit de Algemene Plaatselijke Verordening Veenendaal: verder APV).

Bepalend voor de vergunningplicht voor een terras is of een terras bedrijfsmatig wordt geëxploiteerd.

Hierbij is niet relevant of een terras bijvoorbeeld op het eigen terrein is gesitueerd. Als het terras voor

klanten en overig publiek toegankelijk is, dient een vergunning aanwezig te zijn. Dat geldt eveneens

voor terrassen, die op afgesloten terreinen liggen, zij maken immers eveneens deel uit van het

horecabedrijf. Het terras valt dan onder de exploitatievergunning.

Algemene regels voor bedrijven met een terras:

  • -

    Een terras dient te behoren bij een horecagelegenheid, een kiosk of een bedrijf waar tegen vergoeding dranken worden geschonken en/of spijzen voor directe consumptie ter plaatse worden bereid en/of verstrekt;

  • -

    Bij een gelegenheid waar handel in en gebruik van softdrugs plaatsvindt (zogenaamde coffeeshops”) zijn terrassen niet toegestaan.

  • -

    De vergunning is geldig gedurende de in de vergunning genoemde periode tijdens het terrassenseizoen. Bij ongewijzigde omstandigheden hoeft de vergunning niet jaarlijks opnieuw aangevraagd te worden;

  • -

    De vergunning staat op naam van de exploitant en is niet overdraagbaar;

  • -

    Voor de vergunning zijn leges verschuldigd;

  • -

    Voor het in gebruik nemen van openbare grond wordt precariobelasting in rekening gebracht. De precariobelasting wordt gerekend voor de duur van de in de vergunning genoemde periode tijdens het terrassenseizoen.

  • -

    Op het terras zijn geen buitentaps toegestaan. Bij evenementen kan hiervan ontheffing worden verleend.

     

2.2 Terrassenseizoen

Het zomerterrassenseizoen loopt van 1 maart tot en met 31 oktober. Het winterterrassenseizoen loopt van 1 november tot en met 28/29 februari. De vergunningaanvrager geeft op het aanvraagformulier aan voor welke periode binnen het zomer- en / of winterterrassenseizoen hij vergunning aanvraagt. De ev. precariobelasting wordt gerekend voor de duur van deze periode. De periode dient uit een geheel aantal maanden te bestaan.

 

2.3 Openingstijden

In verband met het voorkomen van overlast aan gebruikers van de in de omgeving gelegen panden, mag een terras alleen worden geëxploiteerd van 09.00 tot 01.00 uur.

 

2.4 Zomerterrassen

Zomerterrassen op de pleinen worden toegelaten, onder voorwaarde dat:

  • -

    geen schade wordt toegebracht aan de openbare weg;

  • -

    gebruik, beheer en onderhoud van de openbare weg (incl. kabels en leidingen) niet in gevaar komen;

  • -

    overlast voor passanten en gebruikers van in de nabijheid gelegen panden wordt vermeden.

 

2.5 Winterterrassen

Winterterrassen in de vorm van aan/uitbouwen of serres zijn niet toegestaan. Deze vorm van terrassen tast de hoofdstructuur van de bebouwing en de openbare ruimte (het verleggen van de voorgevelrooilijn) aan. Winterterrassen kunnen toegestaan worden uitsluitend indien:

  • -

    ze niet op de pleinen gelegen zijn;

  • -

    ze volledig open zijn: een gesloten aanbouw is niet toegestaan;

  • -

    voldaan wordt aan het gestelde bij zomerterrassen;

  • -

    voor bouwwerken als parasolvoeten en windschermen een omgevingsvergunning verleend is.

 

2.6 Binnenterrassen

Voor terrassen aan de achterzijde (binnenterrassen) dient uitdrukkelijk rekening gehouden te worden met de belangen van omwonenden. Op de binnenterrassen is het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer (Activiteitenbesluit) van toepassing. Op grond van dit besluit dient dit terras opgenomen te worden bij de melding die gedaan wordt voor de inrichting. Bij een dergelijke melding kan een akoestisch rapport vereist zijn. Dit is dan ook vereist voor het binnenterras. Opgemerkt wordt dat in de geluidnormen ook het stemgeluid op de binnenterrassen meegerekend moet worden. Indien de situatie dat vereist, kan de gemeente maatwerkvoorschriften aan het binnenterras verbinden.

 

2.7 Terrasafmetingen

De afmetingen van een terras worden per aanvraag bepaald, op basis van de volgende uitgangspunten:

  • -

    De mogelijkheden van de situatie;

  • -

    Het vrijlaten van looppaden (deze worden op de tekening bij de vergunning aangegeven).

Op de tekening in de bijlage staat voor de huidige terrassen aangegeven waar deze in de nieuwe situatie na de reconstructie terug kunnen komen. Voor eventuele nieuwe terrasmogelijkheden zal in het nieuw op te stellen terrasbeleid een kaart worden opgenomen.

Terrassen mogen alleen voor de gevels van het betreffende pand worden geplaatst, dus niet ‘los’ in de openbare ruimte of voor de gevel van een ander pand. Dit om problemen in de toekomst te voorkomen, wanneer b.v. een aanpalend pand van eigenaar wisselt, het pand krijgt een andere bestemming, etc.. Een tussenpad vrijhouden voor de verkeersdoorstroming kan noodzakelijk zijn. Dit zal op de tekening bij de vergunning worden aangegeven.

Na het verlenen van een terrasvergunning, zorgt de gemeente voor markeringen in het wegdek die de grenzen van het terras aangeven. Het terras mag geen grotere afmetingen hebben dan aangegeven staat op de bij de vergunning behorende tekening en zoals met markeringen in het wegdek is aangegeven. Met een duidelijke vaste markering van het terras is in één oogopslag duidelijk of het

terras binnen de vergunde afmetingen blijft.

 

2.8 Vergunningsvoorschriften

In de vergunningen worden standaard de volgende voorschriften opgenomen:

  • -

    Het is verboden zonder toestemming van de gemeente graafwerk te verrichten en/of verharding op te breken;

  • -

    Indien zich onder het terras kabels, leidingen of riolen bevinden, of deze daar moeten worden gelegd, en de daarop rechthebbenden daaraan noodzakelijke werkzaamheden moeten verrichten, dient het terras voor zover nodig, op eerste aanzegging van deze rechthebbenden onmiddellijk ontruimt te worden en dienen eventueel aanwezige belemmerende vlonders, windschermen, poeren en dergelijke eveneens te worden verwijderd, alles door en op kosten van vergunninghouder.

  • -

    Het terras en de onmiddellijke omgeving hiervan dienen dagelijks van afval te worden gereinigd;

  • -

    Indien het terrasmeubilair, tijdens de uren dat het terras niet wordt geëxploiteerd, buitenstaat, dient dit deugdelijk te zijn opgestapeld en/of te zijn verankerd;

  • -

    De bevelen van de politie, gegeven in het belang van de openbare orde, verkeersvrijheid en/of – veiligheid, dienen stipt en onmiddellijk te worden opgevolgd;

  • -

    De aanwijzingen van een bevoegde ambtenaar, gegeven in het belang van het doelmatig beheer en onderhoud van het in gebruik gegeven weggedeelte en de daaraan grenzende weggedeelten, dienen stipt en onmiddellijk te worden opgevolgd;

  • -

    De vergunninghouder dient de redelijkerwijs mogelijke maatregelen te nemen om te voorkomen dat de gemeente, dan wel derden, ten gevolge van het gebruik van de vergunning schade lijden.

  • -

    De gemeente kan bepalen dat er op dagen binnen het terrasseizoen geen terras ingenomen kan worden (bijvoorbeeld in verband met het plaatsvinden van andere activiteiten op deze locatie);

  • -

    Organisatoren van evenementen, die plaatsvinden op een terraslocatie, hebben de medewerking van de vergunninghouder van het terras nodig. Deze toestemming is niet vereist voor de pleinen.

  • -

    Bij eventuele toekomstige verbouw- en / of renovatieplannen kunt u geen claim leggen op de locatie en afmetingen van het terras.

 

2.9 Kwaliteitseisen voor Terrasmeubilair

De horeca in het centrum krijgt een hoogwaardige uitstraling. Het openbaar gebied is met zorg ontworpen en daarin past ook een hoogwaardige invulling met terrasmeubilair. Het is aantrekkelijk om in de keuze van het meubilair een duidelijk verschil te creëren tussen de uitstraling van de verschillende pleinen in Veenendaal.

In de Welstandsnota zijn geen specifieke Welstandscriteria opgesteld voor terrasmeubilair. Gemeente Veenendaal hanteert voor de aanvraag, gebruiksvoorschriften, inrichting en vormgeving de Algemene Plaatselijke Verordening Veenendaal 2000 (APV) en de notitie Terrassenbeleid (januari 2003) en een aanvullend B&W besluit aangaande terrassen. Voor terrasmeubilair in het kernwinkelgebied gelden de volgende aanvullende eisen:

  • -

    Om de levendigheid en individualiteit van de terrassen te benadrukken wordt de keuze voor meubilair niet volledig gedicteerd. De kwaliteit van het product en de daarbij behorende uitstraling staan voorop.

  • -

    Terrasmeubilair toepassen met een hoogwaardige terrasuitstraling (geen goedkope plastic tuinstoelen, picknick tafels en lange houten banken). Loungemeubilair is toegestaan, mits het niet meer dan de helft van het terras beslaat en het op zodanige wijze kan worden opgeslagen dat de stapel terrasmeubels op het gevelterras niet hoger is dan 1,50 meter.

  • -

    Terrasmeubilair is per terras toegestaan in meerdere typen mits uitgevoerd in een vergelijkbaar materiaal. Er zijn meerdere kleuren toegestaan in het terrasmeubilair.

  • -

    Terrasmeubilair moet worden toegepast in rustige, gedempte of natuurlijke kleuren (geen knalkleuren of primaire kleuren toepassen)

  • -

    Terrasmeubilair toepassen in hoogwaardige, sfeervolle materialen (frame bij voorkeur in hout, staal, aluminium; zitting bij voorkeur hout, riet, kunstriet, aluminium, staal, hoogwaardig kunstof; al dan niet gestoffeerd).

  • -

    Terrasmeubilair (tafels, tafelkleden, stoelen, kussens e.d.) mag niet zijn voorzien van reclame.

  • -

    Er is sprake van een zomerterrasseizoen (maart t/m oktober) en een winterterrasseizoen (november t/m februari). Het winterterras is een permanent terras en mag in de openbare ruimte worden opgeslagen. Het zomerterras moet in de winter inpandig worden opgeslagen.

  • -

    Het stallen van terrasmeubilair na sluitingstijd dient inpandig of onder de luifel langs de gevel te geschieden. De stapel terrasmeubels langs de gevel mag niet hoger zijn dan 1.50 meter (muv parasols) en moet op deugdelijke wijze worden vastgeketend De overterrassen in de Hoofdstraat mogen na sluitingstijd blijven staan, mits deze op een deugdelijke wijze wordt vastgeketend.

  • -

    In de Hoofdstraat, Hoogstraat en Zandstraat (voor zover gelegen in het kernwinkelgebied) zijn in de zone langs de gevels glazen terrasschermen (1,50 m hoog), antracietkleur, minimaal 2/3 deel helder/doorzichtig glas en maximaal 1/3 deel matglas (onderste deel) met eventueel een naamsaanduiding van de horecaonderneming, zijn toegestaan haaks op de gevel, over de diepte van het gevelterras met een maximale diepte van 1 meter.

  • -

    In de Hoofdstraat, Hoogstraat en Zandstraat in de middenzone zijn glazen terrasschermen (1,05 m hoog), antraciet, minimaal ½ deel helder/doorzichtig glas en maximaal ½ deel matglas (onderste deel) met eventueel een naamsaanduiding van de horecaonderneming, toegestaan op de kopse kanten en de lange zijkant in de natuursteenzone.

  • -

    Op de Markt en het Scheepjeshofplein in de aangewezen zone langs de gevels zijn terrasschermen (1,50 m hoog), antracietkleur, minimaal 2/3 deel helder/doorzichtig glas en maximaal 1/3 deel matglas (onderste deel) met eventueel een naamsaanduiding van de horecaonderneming, toegestaan haaks op de gevel over de diepte van het gevelterras.

  • -

    Glazen terrasschermen (1,50 m hoog), antracietkleur, minimaal 2/3 deel helder/doorzichtig glas en maximaal 1/3 deel matglas (onderste deel) met eventueel een naamsaanduiding van de horecaonderneming, zijn in de overige straten toegestaan haaks op de gevel, over de diepte van het gevelterras.

  • -

    Om het open karakter van de pleinen en de straten te behouden zijn terrasschermen niet toegestaan evenwijdig aan de gevel en bij eilandterrassen op pleinen.

  • -

    Plantenbakken en andere grote losse inrichtingselementen zijn niet toegestaan buiten de uitstalzone (max. 1 meter uit de gevel).

  • -

    Heaters aan de gevel zijn toegestaan; mits goed geïntegreerd in de architectuur. Heaters op de plein- en overterrassen zijn alleen toegestaan, mits deze worden aangesloten op de stroomvoorziening die door de gemeente op het overterras wordt aangebracht. De kosten van deze aansluiting worden bij de ondernemer in rekening gebracht. Het is niet toegestaan om zelf onder- of bovengronds leidingwerk of snoeren door het openbaar gebied te realiseren. Losse heaters die zelfstandig kunnen functioneren zijn niet toegestaan, vanuit het oogpunt van veiligheid.

  • -

    Terrasverlichting aan gevelterrassen is toegestaan, mits dit zelfstandig kan functioneren (geen onder- of bovengronds leidingwerk of losse snoeren door het openbaar gebied) of aangesloten is op de door de gemeente gerealiseerde stroomvoorziening.

  • -

    Parasols zijn toegestaan mits uitgevoerd in rustige en/of natuurlijke kleuren en materialen en met een kleine neerhangende flap (maximaal 20 cm).

  • -

    Parasols kunnen in de klinkerzone verankerd, mits er toestemming is van gemeentewege en er een omgevingsvergunning verleend is. De werkzaamheden worden verricht op kosten van de ondernemer door en onder toezicht van de gemeente.

  • -

    Naamsvermeldingen op parasols zijn slechts toegestaan op de neerhangende flap.

  • -

    Verbindende flappen/doeken/zeilen tussen de parasols en de terrasschermen zijn niet toegestaan.

  • -

    De minimale vrije hoogte onder de parasols bedraagt 2300 mm