Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Wijchen

Factsheet paracommercie

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieWijchen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingFactsheet paracommercie
CiteertitelFactsheet paracommercie
Vastgesteld doorburgemeester
Onderwerpopenbare orde en veiligheid
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Algemene plaatselijke verordening, artikel 2:34a
  2. Algemene plaatselijke verordening, artikel 2:34b

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

14-08-201401-01-2019nieuwe regeling

15-07-2014

Wegwijs, 13-08-2014

14/4373

Tekst van de regeling

Intitulé

Factsheet paracommercie

Op 1 januari 2013 is de Drank- en Horecawet gewijzigd. De op grond hiervan in de gemeentelijke Apv opgenomen bepalingen over horecabedrijven laten onduidelijkheid bestaan over de grenzen voor de para commerciële rechtspersonen. Kort gezegd: Wat mag wel en wat niet?

Met onderstaande vragen en antwoorden hopen we de meest gestelde vragen te kunnen beantwoorden.

1. Wat zijn para commerciële rechtspersonen?

Het gaat hier met name om sportverenigingen, clubhuizen, wijkgebouwen, dorpshuizen, culturele instellingen (bijvoorbeeld ‘t Mozaïek), kerkgenootschappen en verzorgingshuizen die in eigen beheer een kantine exploiteren waar tegen betaling (en dus niet gratis) alcoholhoudende drank wordt verstrekt.

Commerciële partijen voor wie het horecadeel bewust of vanwege beperkingen op grond van het bestemmingsplan een ondergeschikte rol speelt, zijn géén para commerciële rechtspersonen.

2. Geen alcohol – geen oneerlijke concurrentie?

Het gaat in de Drank- en Horecawet over het verstrekken van alcoholhoudende drank. Wanneer géén alcoholhoudende drank verstrekt wordt, is de Drank- en Horecawet niet aan de orde. En is er dus ook geen sprake van oneerlijke concurrentie in de zin van die wet.

Dat neemt niet weg dat activiteiten van para commerciële rechtspersonen waarbij geen alcohol wordt verstrekt door de commerciële horeca wel degelijk als oneerlijke concurrentie ervaren kunnen worden. De gemeente kan hier echter niet tegen optreden omdat er geen sprake is van overtreding van artikel 2:34 van de Apv of de Drank- en Horecawet.

Er kan echter wél sprake zijn van strijdig gebruik van de bestemming die is opgenomen in het bestemmingsplan. Daardoor kan het voorkomen dat een bepaalde activiteit toch niet is toegestaan.

3. Commerciële activiteiten of evenementen – dus oneerlijke concurrentie?

Hiervoor geldt hetzelfde als hierboven omschreven. De organisatie van een commerciële activiteit binnen een locatie van een para commerciële rechtspersoon, vormt op zichzelf géén oneerlijke concurrentie als er géén alcoholhoudende drank geschonken wordt.

4. Hoe zit het met ‘bijeenkomsten van persoonlijke aard’?

Voorbeelden van “bijeenkomsten van persoonlijke aard” zijn: bruiloften, koffietafels, verjaardagen en examenfeestjes enzovoorts. Op grond van de huidige Apv worden alle bijeenkomsten die geen direct verband houden met de statutaire doelstelling van de para commerciële rechtspersoon, ook als een bijeenkomst van persoonlijke aard gezien.

Dit betekent dat commerciële activiteiten of evenementen die geen direct verband houden met de statutaire doelstelling en waarbij wél alcoholhoudende drank verstrekt wordt, in Wijchen niet zijn toegestaan.

Bijeenkomsten van persoonlijke aard, waar geen alcohol wordt geschonken, zijn soms toch niet toegestaan. Dit heeft dan te maken met de bestemming die de locatie van de para commerciële rechtspersoon heeft op grond van het bestemmingsplan

5. Mag een para commerciële rechtspersoon “algemene” activiteiten organiseren? Bijvoorbeeld tijdens carnaval, kermis of koningsdag.

Para commerciële rechtspersonen die een geldige Drank- en Horeca vergunning (Dhw-vergunning) hebben, kunnen maximaal twee keer per jaar een ontheffing krijgen voor activiteiten die gericht zijn op personen die niet of niet rechtstreeks bij de activiteiten van de desbetreffende rechtspersoon betrokken zijn. Het is mogelijk dat een ontheffing voor meerdere activiteiten/jaren verleend wordt. Meer informatie over deze ontheffing kunt u nalezen in de beleidsregel ontheffing artikel 4 lid 4 en artikel 35 Dhw.

6. Mogen de volgende activiteiten in een para commerciële rechtspersoon georganiseerd worden?

Is een koffietafel, bijvoorbeeld na een uitvaart, toegestaan?

Een koffietafel is een bijeenkomst van persoonlijke aard. Als er geen alcoholhoudende drank verstrekt wordt, is het in principe toegestaan. Let u er wel op dat dit in strijd kan zijn met het bestemmingsplan. Dan is het alsnog niet toegestaan.

Als er wel alcoholhoudende drank verstrekt wordt, is een koffietafel na een uitvaart op grond van de Apv wél toegestaan bij dorpshuizen en wijkcentra. Maar dan alleen wanneer de statutaire doelstelling hierop betrekking heeft én de locatie in het bestemmingsplan een maatschappelijke bestemming heeft. Het moet daarbij dan gaan om een uitvaart van iemand die afkomstig en/of woonachtig is in het dorp/wijk van de para commerciële instelling. Bij sportclubs is een koffietafel na een begrafenis niet mogelijk.

Bruiloften, verjaardagsfeesten en andere bijeenkomsten van persoonlijke aard?

Dergelijke activiteiten zijn niet toegestaan.

Bijeenkomsten van persoonlijke aard kunnen wel plaatsvinden binnen de para commerciële instelling als de verstrekking van alcoholhoudende drank plaatsvindt door een commerciële horecaondernemer Deze ondernemer moet dan wel beschikken over een ontheffing op grond van artikel 35 Dhw om buiten zijn eigen inrichting gebruik te mogen maken van zijn Dhw-vergunning. Het inschakelen van een cateringbedrijf is ook mogelijk als de locatie van de para commerciële instelling, slechts incidenteel beschikbaar is voor dergelijke partijen (niet vaker dan vier tot zes keer per jaar). Het staat de para commerciële rechtspersoon en de commerciële horecaondernemer vrij om afspraken te maken over de invulling van de samenwerking.

Veilingen en sponsoravonden

Veilingen en sponsoravonden gelden als bijeenkomsten van persoonlijke aard en zijn daarom niet toegestaan. Er kan mogelijk wel een ontheffing verleend worden op grond van artikel 4 lid 4 Dhw. De verkoop mag echter niet bedrijfsmatig zijn. Een veiling of sponsoravond zou dan één van de twee ontheffingen zijn die een para commerciële rechtspersoon kan krijgen.

Sportwedstrijden kijken (bijv. voetbal kijken bij WK)

Het gezamenlijk kijken naar sportwedstrijden in de kantine van een sportclub wordt toegestaan, mits de activiteit uitsluitend toegankelijk is voor leden van die sportclub.

30+ of 18- disco in buurthuis

In de statuten van de stichting die het buurthuis beheert, zal staan dat de stichting maatschappelijke, sociale doeleinden nastreeft. Een disco voor een bepaalde leeftijdscategorie is een sociale activiteit en dus toegestaan, mits deze zich met name richt op personen binnen de doelgroep en binnen het dorp/wijk van de para commerciële rechtspersoon.

Een 18- disco waarbij alcoholhoudende drank verstrekt wordt, is vanwege de leeftijdsgrens niet toegestaan. Zonder alcoholhoudende drank mag het wel georganiseerd worden.

Een 30+ disco in een dorpshuis is toegestaan. Hier mag alleen niet in heel Wijchen, bijvoorbeeld via sandwichborden, bekendheid aan geven worden. Hiermee wordt het namelijk een activiteit die zich (mede) richt op personen buiten het dorp/wijk.

Nieuwjaars borrel

Dit is een sociale activiteit waarvoor een ontheffing op grond van artikel 4 lid 4 Dhw verkregen kan worden.

7. Wat zijn geen bijeenkomsten van persoonlijke aard en wat is dus wél toegestaan?

Voor sportverenigingen

Bij sportverenigingen die een geldige drank- en horecavergunning hebben, is het schenken van alcoholhoudende drank bij de volgende bijeenkomsten toegestaan:

  • a.

    sporttoernooien;

  • b.

    verenigingsvergaderingen;

  • c.

    cursussen ten behoeve van vereniging (bijvoorbeeld een scheidsrechter cursus);

  • d.

    bestuurs- en verenigingsjubilea;

  • e.

    kampioensfeest;

  • f.

    maken clubblad/verenigingsblad;

  • g.

    voorlichtingsavond t.b.v. ledenwerving.

Sociaal-culturele instellingen

Bij sociaal-culturele instellingen die een geldige drank- en horecavergunning hebben, is het schenken van alcoholhoudende drank bij de volgende bijeenkomsten toegestaan:

  • a.

    sociaal-culturele evenementen, zoals koningsdag, sinterklaas, kerstviering en vieringen van andere algemene feestdagen, die gericht zijn op bewoners uit het dorp/wijk;

  • b.

    vergaderingen van verenigingen en stichtingen die vaste gebruikers zijn van het dorpshuis/wijkgebouw;

  • c.

    bijeenkomsten (niet van persoonlijke aard) van en voor verenigingen en stichtingen die gebruik maken van het pand. Deze bijeenkomsten zijn alleen toegankelijk voor leden.

8. Wat zijn de openingstijden van openbare horeca instellingen?

Alle openbare horeca instellingen, zowel commercieel als para commercieel, mogen van maandag tot en met vrijdag van 5.00 tot 2.00 uur geopend zijn. Op zaterdag en zondag mogen zij van 5.00 tot 3.00 uur geopend zijn.

9. Zijn de openingstijden voor para commerciële instellingen hetzelfde als de schenk-tijden?

Nee, dit is niet hetzelfde. In de Apv is opgenomen dat para commerciële instellingen alcoholhoudende drank alleen tussen 10.00 en 1.00 uur mogen schenken. Voor sportverenigingen die zich richten op sportactiviteiten voor jeugdigen is een uitzondering gemaakt. Zij mogen op zaterdagen pas vanaf 15.00 uur alcoholhoudende drank verstrekken. De openingstijden en schenktijden voor alcohol zijn dus niet gelijk. Koffie of fris schenken na 1.00 uur mag natuurlijk wel.

10. Zijn de openingstijden voor commerciële instellingen hetzelfde als de schenktijden?

Ja, deze zijn hetzelfde. Tijdens de toegestane openingstijden mag ook alcohol geschonken worden.