Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Gemeente Uithoorn

Beleidsregels voor subsidieaanvragen 2015

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OverheidsorganisatieGemeente Uithoorn
Officiële naam regelingBeleidsregels voor subsidieaanvragen 2015
CiteertitelBeleidsregels voor subsidieaanvragen 2015
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpalgemeen
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

Algemene Subsidieverordening Uithoorn 2012 (ASV 2012)

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerking-

treding

Terugwerkende

kracht tot en met

Datum uitwerking-

treding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

09-07-201409-07-2014nieuwe regeling

07-07-2014

De Nieuwe Meerbode, 09-07-2014

Onbekend.

Tekst van de regeling

Inleiding

De gemeente nodigt organisaties uit om samen met de gemeente bij te dragen aan het realiseren van wenselijke maatschappelijke effecten. Een organisatie kan hiervoor gebruikmaken van een structurele of incidentele subsidie.

Vanaf 2015 is het mogelijk om subsidieaanvragen, tussentijdsrapportages en verantwoordingen digitaal aan te leveren. De gemeente heeft hiervoor een e-dienst beschikbaar op haar website.

De druk op het meten van de resultaten neemt toe. De gemeente gaat daarom nadrukkelijker sturen op de toegevoegde waarde van activiteiten op de gewenste maatschappelijke effecten. De gesubsidieerde organisaties worden gevraagd hieraan een bijdrage te leveren.

Algemene subsidieverordening

Voor het verstrekken van subsidies is de Algemene Subsidieverordening Uithoorn 2012 (ASV 2012) van toepassing. Deze verordening geldt voor alle subsidies, tenzij er sprake is van een bijzondere subsidieregeling. De ASV 2012 geeft het college de mogelijkheid om jaarlijks subsidieregelingen vast te stellen met beleidsprioriteiten en criteria voor de verdeling van de onder de subsidieplafonds vallende bedragen.

Uitgangspunten bij subsidieverstrekking

De gemeente hanteert een aantal uitgangspunten bij het subsidiëren van organisaties, te weten:

Resultaatgericht

Subsidie draagt bij aan het realiseren van de maatschappelijke opgave in Uithoorn.

Vraag gestuurd

Subsidie is gebaseerd op een maatschappelijke vraag: een vraag of een probleem vanuit de burger gesteld of ervaren. De subsidie wordt ingezet waar dit het meeste nodig is.

Eigen kracht en ondersteuning op maat

Het versterken van de eigen kracht van bewoners en hun netwerken staat centraal. Bij het versterken van de eigen kracht staat emancipatie voorop: het stimuleren van bewoners in het vermogen hun eigen leven zelf vorm te geven. Eigen kracht betekent ook, indien mogelijk, het aanspreken van bewoners op de eigen verantwoordelijkheid voor hun leven. Naast het versterken van de eigen kracht van bewoners individueel is ook de bundeling van eigen kracht in vrijwilligersgroepen belangrijk.

Samenwerking

Het voorzieningenniveau in de wijk en in de gemeente wordt zeker niet alleen door de overheid gerealiseerd. Andere partijen leveren net zo goed hun bijdrage, zoals vrijwilligersorganisaties, woningbouwcorporaties, welzijnsorganisaties, ziektekostenverzekeraars, zorginstellingen en ondernemers. Samenwerking tussen alle partijen onderling en met de gemeente is van groot belang. De gemeente verwacht van gesubsidieerde partijen dat men in staat is om lokale maatschappelijke trends te signaleren en te vertalen naar consequenties voor samenwerking.

Cofinanciering

Bij het behandelen van een subsidieaanvraag laat de gemeente de mate van cofinanciering en de mate van samenwerking meewegen in haar beoordeling om te komen tot subsidieverstrekking.

Evidence based

Het heeft de voorkeur om te werken met zogenaamde ‘evidence based’-methodieken. Organisaties die een aanvraag indienen worden verzocht specifiek duiding te geven aan dit onderdeel in hun aanvraag.

Outreachende aanpak

Van de aanvrager wordt verwacht dat de werkwijze outreachend is, gericht op het vinden van de doelgroep die ondersteuning nodig heeft.

Wet meldcode

Organisaties die vallen onder de Wet meldcode, dienen hun aanvraag vergezeld te laten gaan van een beschrijving hoe zij aan deze wet voldoen. In het bijzonder op de punten van aandachtsfunctionaris en de hantering van het protocol.

Bakens Welzijn Nieuwe Stijl

Bij het aanbieden van de activiteiten wordt rekening gehouden met de acht bakens van Welzijn Nieuwe Stijl:

  • 1.

    Gericht op de vraag achter de vraag: creatieve oplossingen, dicht bij huis (lokaal wat lokaal kan);

  • 2.

    Gebaseerd op de eigen kracht van de burger: zelfredzaamheidsmatrix;

  • 3.

    Direct er op af: outreachend;

  • 4.

    Formeel en informeel in optimale verhouding: versterken vrijwillige inzet, eigen kracht en mogelijkheden van vrijwilligersorganisaties;

  • 5.

    Doordachte balans van collectief en individueel: “van zorgen voor naar zorgen dat”, stimuleren, faciliteren (in plaats van uitvoeren);

  • 6.

    Integraal werken: sluitende keten;

  • 7.

    Niet vrijblijvend, maar resultaatgericht: aantal afgeronde geslaagde (taal-) ondersteuningen;

  • 8.

    Gebaseerd op ruimte voor de professional: efficiency in afstemming en samenwerking;

Verdeelsystematiek subsidieplafond

Bij de verdeling van het subsidieplafond en/of in het geval van meerdere aanvragers voor een soortgelijk initiatief wordt een afweging gemaakt aan de hand van onderstaande aspecten, opgesomd in willekeurige volgorde en afhankelijk van desbetreffende beleidsregel:

  • De mate waarin aannemelijk wordt gemaakt dat de activiteiten bijdragen aan de door de gemeente Uithoorn beoogde resultaten;

  • De mate van samenwerking;

  • De kosten van de betreffende activiteit;

  • De mate waarin Welzijn nieuwe stijl een onderdeel is van de werkwijze van de organisatie;

  • De spreiding van de activiteiten over het verzorgingsgebied De mate van samenwerking met andere (gesubsidieerde) partners uit het maatschappelijk veld;

  • Vernieuwende activiteiten op het gebied van het stimuleren van eigen kracht van burgers;

  • Ervaring met en kennis van de gemeente Uithoorn en haar inwoners;

  • Aanvragen met een groot bereik van de doelgroep;

  • Aanvragen met een vernieuwende werkwijze;

  • Aanvragen die niet 100% afhankelijk zijn van overheidssubsidies;

  • Aanvragen voor structurele subsidies zullen eerst in behandeling worden genomen. Het (mogelijke) restant van het subsidieplafond zal vervolgens beschikbaar zijn voor incidentele subsidies.

Procedure structurele subsidie

Aanvragers hebben de gelegenheid subsidieaanvragen voor structurele subsidies 2015 in te dienen op basis van een of meerdere subsidieregelingen tot uiterlijk 1 september 2014 (voor subsidiering van de activiteit in 2015).

Er dient gebruik te worden gemaakt van de officiële aanvraagformulieren. Het geniet de voorkeur om gebruik te maken van het e-formulier. De aanvraagformulieren en de toelichting hierop zijn via de home pagina van de website van de gemeente raad te plegen: www.uithoorn.nl, bij ‘ik wil een subsidie aanvragen’.

Definitieve besluitvorming over de subsidieaanvragen zal plaatsvinden nadat de gemeenteraad de begroting heeft vastgesteld. Naar aanleiding hiervan worden de subsidieplafonds voor het begrotingsjaar definitief. Ook kunnen op basis van de begrotingsvaststelling nadere richtlijnen door de gemeenteraad worden gegeven die bij de uiteindelijke beoordeling van de subsidieaanvraag worden toegepast. Het besluit over de subsidieaanvraag ontvangt de aanvrager uiterlijk op 31 december 2014. De periode tussen 1 september 2014 en 31 december 2014 is bestemd voor aanvraagbeoordeling en zo nodig voor nader overleg met de aanvrager.

In de definitieve subsidiebeschikking staan de voorwaarden voor wat betreft de verantwoording en vaststelling van de subsidie.

Voor vragen over de subsidieregelingen en/of de te volgen procedure kunt u contact opnemen met de bij de subsidieregeling genoemde behandelend ambtenaar. Hier kunt u ook de in de subsidieregeling genoemde referentiedocumenten opvragen.

Procedure incidentele subsidie

Een incidentele subsidie kan het hele jaar aangevraagd worden, mits de activiteiten passen

binnen de genoemde criteria en voorwaarden in de subsidieregeling. De aanvraag voor een incidentele subsidie dient uiterlijk 13 weken voorafgaand aan de start van de activiteiten te worden aangevraagd. Er dient altijd gebruik te worden gemaakt van de officiële aanvraagformulieren, bij voorkeur het e-formulier. De formulieren zijn beschikbaar via de home pagina van de website van de gemeente: www.uithoorn.nl, bij ‘ik wil een subsidie aanvragen’.

De aanvraag voor een incidentele subsidie niet vroeger dan 13 weken voorafgaand aan het subsidiejaar waarop de subsidieaanvraag betrekking heeft worden ingediend (vanaf 1 oktober 2014 voor een incidentele subsidie in 2015).

In de definitieve subsidiebeschikking staan de voorwaarden voor wat betreft de verantwoording en vaststelling van de subsidie. Voor bedragen boven de € 5.000,- dient in ieder geval een verzoek tot vaststelling te worden ingediend door de subsidieaanvrager, met bijbehorende documenten. De specificatie van de benodigde documenten staat in de definitieve beschikkingsbrief.

Beleidsregel 1

Maatschappelijke ondersteuning

Maatschappelijk effect

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende maatschappelijke effecten:

Inwoners participeren in de samenleving:

  • Organisaties in het maatschappelijk middenveld dragen actief bij aan het vergroten van de participatie in de samenleving;

  • Inwoners leveren een actieve bijdrage aan de samenleving.

Inwoners zijn zelfredzaam:

  • Kwetsbare inwoners zijn zelfredzaam door passende (tijdelijke) ondersteuning en zorg;

  • Sociale en maatschappelijke voorzieningen zijn vindbaar en toegankelijk.

Inwoners komen niet terecht in zorgwekkende of onveilige situaties:

  • Meervoudige en complexe problematiek wordt voorkomen en gedeëscaleerd.

Doel

Burgers participeren zelfredzaam en op eigen kracht in de samenleving. Waar eigen kracht en/of netwerk (tijdelijk) ontbreekt, faciliteert de gemeente, bij voorkeur tijdelijke, ondersteuning, een sluitende zorgketen of een compenserende voorziening.

Het doel van de subsidie is zorgen dat burgers volwaardig meedoen aan de samenleving en voorkomen dat kwetsbare burgers uitvallen. Waar dat onverhoopt toch dreigt te gebeuren of gebeurt fungeert de gemeente als (tijdelijk) vangnet gericht op behoud, versterking of herstel van de eigen kracht en netwerk van burgers en organisaties. Een integrale blik en aanpak (afstemming en samenwerking: zorgregie en een sluitende keten) is daarbij essentieel.

De gemeente Uithoorn hanteert de volgende definitie van kwetsbare burger:

  • Niet zelfredzaam zijn en/of niet zelfstandig kunnen wonen;

  • Niet participeren in de samenleving en/of op de arbeidsmarkt;

  • Geen netwerk hebben dat hen afdoende kan ondersteunen om deze problemen op te lossen.

Resultaten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:

  • Kwetsbare en potentieel kwetsbare groepen vroegtijdig in beeld krijgen;

  • Het aantal sociale contacten van burgers wordt vergroot, waardoor sociaal isolement wordt tegengegaan. Er wordt actief een beroep gedaan op inwoners om in informele netwerken kwetsbare burgers te ondersteunen;

  • Voorkomen dat inwoners door gebrek aan ondersteuning in de problemen raken. Waar dat toch gebeurt of dreigt te gebeuren moet dat snel gesignaleerd worden en moet er een interventie plaatsvinden;

  • Instellingen op het gebied van welzijn en zorg nemen verantwoordelijkheid voor een sluitende zorgketen om uitval van kwetsbare burgers te voorkomen (casusregie).

Indicatoren

De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:

Algemeen:

  • Aantal voorgenomen en gerealiseerde activiteiten inclusief bijbehorende bezetting/gebruik door deelnemers;

  • Klanttevredenheid door evaluatie bevindingen van deelnemers;

  • Bereiken van de specifieke doelgroepen.

Specifiek:

Maatschappelijk werk

  • Mate van verminderde inzet van algemeen maatschappelijk werk. Hierbij wordt in ieder geval het aantal, de tijdsinvestering en de zwaarte van het traject opgenomen.

Ouderenadvies

  • Mate van verminderde inzet van ouderenadvies. Hierbij wordt in ieder geval het aantal, de tijdsinvestering en de zwaarte van het traject opgenomen.

Aan subsidieaanvrager wordt verzocht om bij hun subsidieaanvraag voorstellen te doen voor adequate indicatoren en aan te geven op welke wijze zij kunnen bijdragen aan het monitoren daarvan.

Activiteiten

De onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor een subsidie:

Maatschappelijk werk

  • Herstel en/of versterken eigen kracht en netwerk (zo nodig mantelzorgondersteuning, netwerkcoaches, maatjesprojecten en vrijwillige inzet).

  • Verdere uitbreiding laagdrempelig, preventief en ondersteunend collectief aanbod.

Ouderenadvies

  • Signalering (vinger aan de pols) 'contacten 75+' via vrijwilligersorganisaties, zoals ouderenbonden, kerken, Rode Kruis en Zonnebloem.

  • Herstel en/of versterken eigen kracht en netwerk (zo nodig mantelzorgondersteuning, netwerkcoaches, maatjesprojecten en/of vrijwillige inzet).

Sociaal cultureel werk

  • Uitbreiding gebruik Bilderdijkhof in avond en weekend door vrijwillige inzet.

  • Huis van de Buurt, laagdrempelige opvang en/of dagbesteding.

Maatjesprojecten

• Het organiseren van maatjescontacten; vrijwilligers worden gekoppeld aan mensen met psychische problemen (kwetsbare burgers) om deze te ondersteunen en om eigen kracht en netwerk te versterken.

Bijzondere criteria en/of voorwaarden
  • Organisaties die vallen onder de Wet meldcode, dienen hun aanvraag vergezeld te laten gaan van een beschrijving hoe zij aan deze wet voldoen. In het bijzonder op de punten van aandachtsfunctionaris en de hantering van het protocol.

  • Van de aanvrager wordt verwacht dat er afstemming plaatsvindt met ketenpartners, waaronder het Wmo-loket.

  • Het is van belang dat het bereik en de naamsbekendheid van de welzijnsinstellingen in Uithoorn bij de allochtone inwoners worden vergroot. In de werkwijze dient hier rekening mee te worden gehouden.

  • De aanvrager dient deel te nemen aan het zogenaamde Sociaal Team en hiermee desgewenst als casusregisseur op te treden en bij te dragen aan casusanalyses.

  • De aanvrager neemt deel aan het Huis van de Buurt.

Organisaties

De onderstaande organisaties komen in aanmerking voor een subsidie:

  • Stichting Vita Welzijn en Advies;

  • Stichting Roads (maatjesproject).

Type subsidie

Er kan gebruik worden gemaakt van de volgende type(n) subsidie(s):

  • Structurele subsidie.

Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 657.546,-. Het subsidieplafond is onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.

Referentiedocumenten
  • Visie op het Sociaal Domein 2013 – 2017.

Contactgegevens
Behandelend ambtenaarDe heer J. van Heeswijk
E-mailadresjos.van.heeswijk@uithoorn.nl
Telefoonnummer0297 – 513 277
  

Beleidsregel 2

Vrijwilligersondersteuning

Maatschappelijk effect

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende maatschappelijke effecten:

Inwoners participeren in de samenleving:

  • Organisaties in het maatschappelijk middenveld dragen actief bij aan het vergroten van de participatie in de samenleving;

  • Inwoners leveren een actieve bijdrage aan de samenleving.

Inwoners zijn zelfredzaam:

  • Inwoners zetten hun eigen sociale netwerk in;

  • Kwetsbare inwoners zijn zelfredzaam door passende (tijdelijke) ondersteuning en zorg;

  • Sociale en maatschappelijke voorzieningen zijn vindbaar en toegankelijk.

Inwoners komen niet terecht in zorgwekkende of onveilige situaties:

  • Meervoudige en complexe problematiek wordt voorkomen en gedeëscaleerd.

Doel

Door de decentralisaties wordt er nadrukkelijk(er) een beroep gedaan op vrijwillige inzet.

De vrijwilligerscentrale fungeert als expertisecentrum vrijwillige inzet met de focus op (kleine) vrijwilligersorganisaties. Ook hier is het doel zelfredzaamheid en eigen kracht van organisaties, maar ook van (potentiele) vrijwilligers te vergroten.

Resultaten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:

  • Participatie vrijwilligerswerk neemt toe, onder andere door een groeiend aantal koppelingen (geslaagde bemiddelingen);

  • De kwaliteit van het vrijwilligerswerk verbetert;

  • De waardering van vrijwilligers wordt periodiek onder de aandacht gebracht;

  • Vrijwilligersorganisaties spelen in op de ontwikkeling dat vrijwilligers hun eigen wensen en voorwaarden hebben;

  • Vrijwilligersorganisaties weten door betere samenwerking efficiënter en effectiever met het maatschappelijk kapitaal van vrijwilligers om te gaan;

  • Het verlenen van vrijwilligerswerk voor zorgbehoevenden wordt met extra aandacht gestimuleerd en uitval van vrijwilligers zal zoveel mogelijk worden voorkomen. In het verlengde hiervan kunnen mantelzorgers worden ondersteund door de inzet van vrijwilligers, die hun zorgtaken (gedeeltelijk) overnemen.

Indicatoren

De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:

  • Aantal bemiddelingen tussen vrijwilligers en organisaties (in het bijzonder de bemiddelingen betrekkend hebbend op informele ondersteuning);

  • Mate van tevredenheid van de (vrijwilligers)organisaties over de ondersteuning.

Aan subsidieaanvrager wordt verzocht om bij hun subsidieaanvraag voorstellen te doen voor adequate indicatoren en aan te geven op welke wijze zij kunnen bijdragen aan het monitoren daarvan.

Activiteiten

De onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor een subsidie:

  • Het organiseren van inloopspreekuren;

  • Het begeleiden en leveren van adviestrajecten aan vrijwilligersorganisaties, onder andere door een gericht cursusaanbod en het organiseren van netwerkbijeenkomsten;

  • Het werven en begeleiden van (nieuwe) vrijwilligers;

  • Het actief ondersteunen van burgers in het kader van sociale activering;

  • Promotie vrijwillige inzet inwoners onder andere door (landelijke) acties, zoals NL Doet, voorlichting en deskundigheidsbevordering;

  • Beheer vacaturebank met behulp van vrijwillige inzet;

  • Collectieve en/of zo nodig individuele begeleiding bijzondere doelgroepen;

  • Beheer website koppeling vraag en aanbod Buurtverbinding (matchingsprogramma);

  • Voortrekkersrol in team (pilot) vrijwillige inzet;

  • Ondersteuning burgerinitiatieven (in overleg met gemeente).

Type subsidies

Er kan gebruik worden gemaakt van de volgende type(n) subsidie(s):

  • Incidentele subsidie.

Organisaties

De onderstaande organisaties komen in aanmerking voor een subsidie:

  • Stichting Tympaan-De Baat.

Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 32.641,-. Het subsidieplafond is onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.

Het beschikbare budget van € 32.641,- kan mogelijk worden opgehoogd als gevolg van besluitvorming door de gemeenteraad. De subsidieaanvragers worden hiervan zo snel als mogelijk op de hoogte gesteld.
Referentiedocumenten
  • Visie op het Sociaal Domein 2013 – 2017.

Contactgegevens
Behandelend ambtenaarDe heer J. van Heeswijk
E-mailadresjos.van.heeswijk@uithoorn.nl
Telefoonnummer0297 – 513 277
  

Beleidsregel 3

Mantelzorgondersteuning

Maatschappelijk effect

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende maatschappelijke effecten:

Inwoners participeren in de samenleving:

  • Organisaties in het maatschappelijk middenveld dragen actief bij aan het vergroten van de participatie in de samenleving;

  • Inwoners leveren een actieve bijdrage aan de samenleving.

Inwoners zijn zelfredzaam:

  • Inwoners zetten hun eigen sociale netwerk in;

  • Inwoners voorzien in hun eigen levensonderhoud;

  • Kwetsbare inwoners zijn zelfredzaam door passende (tijdelijke) ondersteuning en zorg;

  • Sociale en maatschappelijke voorzieningen zijn vindbaar en toegankelijk.

Inwoners komen niet terecht in zorgwekkende of onveilige situaties:

  • Meervoudige en complexe problematiek wordt voorkomen en gedeëscaleerd.

Doel

Met de toenemende vergrijzing en de extramuralisering van de zorg wordt een aldoor groter beroep gedaan op mantelzorgers. Mantelzorgers zijn één van de belangrijkste pijlers in de civil society. Dankzij de inzet van mantelzorgers worden sociale verbanden in stand gehouden. Mantelzorger zijn is niet altijd een bewuste keuze. Het overkomt hen en ze zien het als een vanzelfsprekendheid. Hierdoor herkennen veel mantelzorgers zichzelf vaak niet als zodanig en daardoor lopen mantelzorgers lopen (grote) kans overbelast te raken.

Door de decentralisaties wordt er nog nadrukkelijker een beroep gedaan op de eigen kracht en het netwerk van inwoners. Mantelzorgers zijn al heel actief in het ondersteunen van hun naaste(n) met het risico dat de mantelzorger (nog meer) overbelast raakt. Om dit te voorkomen is goede mantelzorgondersteuning noodzakelijk. Het mantelzorg steunpunt fungeert als expertisecentrum informele zorg en mantelzorg met de focus op (kleine) vrijwilligersorganisaties. Ook hier is het doel zelfredzaamheid en eigen kracht van mantelzorgers (zorgvragers) en organisaties maar te vergroten.

Resultaten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:

  • Herkenning en erkenning van mantelzorg door voorlichting inwoners, onder andere door (landelijke) acties zoals ‘NL Dag van de mantelzorg’;

  • Herstel en/of versterken eigen kracht en netwerk (zo nodig inzet netwerkcoaches, maatjesprojecten en/of vrijwillige inzet);

  • Voorlichting aan en deskundigheidsbevordering bij organisaties met als uitgangspunt ‘mantelzorgondersteuning hoort bij het reguliere werk’;

  • Begeleiding op afstand van lotgenotencontacten en Alzheimer café;

  • Organiseren respijtzorg: vrijwillige inzet aan huis en vakantieopvang Handen in huis beheer vacaturebank;

  • Collectieve en/of individuele begeleiding bij complexe vragen en/of bijzondere Doelgroepen;

  • Deelname pilot sociale teams (op afroep);

  • Inbreng expertise bij (gemeentelijke) uitwerking mantelzorgcompliment.

Indicatoren

De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:

  • Aard en omvang mantelzorgerscontacten;

  • Aantal/resultaat inzet netwerkcoaches;

  • Aard en omvang respijtzorg.

Aan subsidieaanvrager wordt verzocht om bij hun aanvraag voorstellen te doen voor adequate indicatoren en aan te geven op welke wijze zij kunnen bijdragen aan het monitoren daarvan.

Activiteiten

De onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor een subsidie:

Het ondersteunen van mantelzorgers, denk aan informatie, advies en begeleiding, emotionele steun, educatie, praktische hulp en respijtzorg.

Activiteiten

De onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor een subsidie:

  • Primaire focus ligt bij Mantelzorg Steunpunt;

  • Professionele (welzijns)organisaties die ervaring hebben met het organiseren van bovenstaande activiteiten en met de doelgroep.

Type subsidies

Er kan gebruik worden gemaakt van de volgende type(n) subsidie(s):

  • Structurele subsidie.

Bijzondere criteria en/of voorwaarden
  • Organisaties die vallen onder de Wet meldcode, dienen hun aanvraag vergezeld te laten gaan van een beschrijving hoe zij aan deze wet voldoen. In het bijzonder op de punten van aandachtsfunctionaris en de hantering van het protocol.

  • Van de aanvrager wordt verwacht dat er afstemming plaats vindt met ketenpartners, waaronder het Wmo-loket.

  • Het ondersteuningsaanbod voor mantelzorgers is afgestemd op de behoefte en vindt plaats dicht bij huis.

  • Speciale aandacht in de ondersteuning naar mantelzorgers gaat uit naar de volgende specifieke doelgroepen: (1) opgroeiende kinderen als mantelzorgers, (2) mantelzorgers van chronisch zieken, (3) terminaal zieken en gehandicapten, (4) allochtone mantelzorgers en (5) mantelzorgers van mensen met een psychiatrische aandoening.

Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 35.000,-. Het subsidieplafond is onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.

Referentiedocumenten
  • Visie op het Sociaal Domein 2013 – 2017.

Contactgegevens
Behandelend ambtenaarDe heer J. van Heeswijk
E-mailadresjos.van.heeswijk@uithoorn.nl
Telefoonnummer0297 – 513 277
  

Beleidsregel 4

Participatie en integratie door taalstimulering

Maatschappelijk effect

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende maatschappelijke effecten:

Inwoners participeren in de samenleving:

  • Organisaties in het maatschappelijk middenveld dragen actief bij aan het vergroten van de participatie in de samenleving;

  • Inwoners leveren een actieve bijdrage aan de samenleving.

Inwoners zijn zelfredzaam:

  • Inwoners zetten hun eigen sociale netwerk in.

  • kwetsbare inwoners zijn zelfredzaam door passende (tijdelijke) ondersteuning en zorg.

  • Sociale en maatschappelijke voorzieningen zijn vindbaar en toegankelijk.

Inwoners komen niet terecht in zorgwekkende of onveilige situaties:

  • Meervoudige en complexe problematiek wordt voorkomen en gedeëscaleerd.

Doel

De gemeente Uithoorn wil dat de allochtone inwoners volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving. Meedoen en integreren hebben een wederkerig effect. Integratie bevordert het meedoen en het meedoen bevordert de integratie.

Het doel van deze subsidie is om middels taalstimulerings-, participatie- en integratieactiviteiten de deelname van allochtone inwoners aan de samenleving te optimaliseren.

Resultaten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:

  • Aanbieden van passende taalstimulerings-, participatie- en integratieactiviteiten voor allochtone inwoners in de gemeente Uithoorn;

  • Focus op doorstroom op de participatieladder door het actief stimuleren van de deelnemers om zich extern te oriënteren op (onbetaald/betaald) werk;

  • Allochtone inwoners worden geactiveerd in het kennis maken met elkaars culturen en de Nederlandse cultuur en het blijvend aanscherpen en/of ontwikkelen van de Nederlandse taal;

  • Bereiken van zowel mannen als vrouwen, waarbij een focus ligt op vrouwen;

  • Een ontmoetingsplek voor allochtone vrouwen in de wijk Europarei.

Indicatoren

De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:

  • Overzicht van het aantal bereikte inwoners en de hieraan gekoppelde voortgang op basis van de participatieladder;

  • Aantal taalstimulerings-, participatie- en integratieactiviteiten (specifiek per buurt);

  • Het aantal unieke taalkoppelingen (koppeling vrijwilligers van allochtone of autochtone afkomst met allochtone inwoners).

Aan subsidieaanvrager wordt verzocht om bij hun subsidieaanvraag voorstellen te doen voor adequate indicatoren en aan te geven op welke wijze zij kunnen bijdragen aan het monitoren daarvan.

Activiteiten

De onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor een subsidie:

  • Het stimuleren van taal in combinatie met participatieactiviteiten voor westerse en niet-westerse allochtonen. De prioriteit binnen de genoemde doelgroep ligt op genaturaliseerde niet-westerse allochtonen;

  • Het organiseren van taalkoppelingen tussen allochtone en autochtone inwoners tot stand brengen, met specifiek de nadruk op het bevorderen van vrijwilligerswerk van allochtone inwoners in heel Uithoorn;

  • Het creëren van een ontmoetingsplek voor allochtone en autochtone vrouwen in de wijk Europarei, waarbij verschillende activiteiten worden georganiseerd die de participatie en integratie van de vrouwen bevorderen.

Organisaties

De onderstaande organisaties komen in aanmerking voor een subsidie:

  • Professionele (welzijns)organisaties die ervaring hebben met het organiseren van bovenstaande activiteiten en met de doelgroep.

Type subsidies

Er kan gebruik worden gemaakt van de volgende type(n) subsidie(s):

  • Structurele subsidie;

  • Incidentele subsidie.

Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 37.109,-. Het subsidieplafond is onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.

Deelsubsidieplafonds

Binnen het subsidieplafond gelden de volgende deelplafonds:

  • € 25.000,- voor integratie;

  • € 12.109,- voor vrijwilligersondersteuning gericht op taalkoppelingen.

Referentiedocumenten

  • Samen leven in de gemeente Uithoorn – Integratienota 2011 – 2014.

  • Koersprogramma Sociaal Domein.

Contactgegevens
Behandelend ambtenaarDe heer J. Bakker
E-mailadresjoris.bakker@uithoorn.nl
Telefoonnummer0297 – 513 275
  

Beleidsregel 5

Participatie en integratie door meedoen

Maatschappelijke effecten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende maatschappelijke effecten:

Inwoners participeren in de samenleving:

  • Inwoners leveren een (actieve) bijdrage aan de samenleving;

  • Inwoners zetten het eigen sociale netwerk in.

Doel

Het doel van deze subsidie is om middels participatie- en integratieactiviteiten de deelname van allochtone inwoners aan de samenleving te optimaliseren.

De gemeente Uithoorn wil dat de allochtone inwoners volwaardig kunnen deelnemen aan de samenleving. Meedoen en integreren hebben een wederkerig effect. Integratie bevordert het meedoen en het meedoen bevordert de integratie.

Beoogde resultaten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:

  • Autochtone en allochtone inwoners worden geactiveerd in het kennis maken met elkaars culturen;

  • Toename van de mate van participatie en integratie van allochtone bewoners.

Indicatoren

De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:

  • Bereiken van de doelgroep;

  • Aantal georganiseerde activiteiten die de participatie en integratie voor deze doelgroep vergroten.

Aan subsidieaanvrager wordt verzocht om bij hun subsidieaanvraag voorstellen te doen voor adequate indicatoren en aan te geven op welke wijze zij kunnen bijdragen aan het monitoren daarvan.

Activiteiten

De onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor een subsidie:

  • Het organiseren van participatie- en integratieactiviteiten gericht op allochtone en autochtone inwoners.

Bijzondere criteria en/of voorwaarden
  • Van de aanvrager wordt verwacht dat de werkwijze outreachend is, gericht op het vinden van de doelgroep die ondersteuning nodig heeft.

Organisaties

De onderstaande organisaties komen in aanmerking voor een subsidie:

  • Professionele (welzijns)organisaties, vrijwilligersorganisaties en natuurlijke personen die ervaring hebben met het organiseren van bovenstaande activiteiten.

Type subsidies

Er kan gebruik worden gemaakt van de volgende type(n) subsidie(s):

  • Structurele subsidie;

  • Incidentele subsidie.

Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 3.932,-. Het subsidieplafond is onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.

Referentiedocumenten
  • Samen leven in de gemeente Uithoorn – Integratienota 2011 – 2014.

Contactgegevens
Behandelend ambtenaarDe heer J. Bakker
E-mailadresjoris.bakker@uithoorn.nl
Telefoonnummer0297 – 513 275
  

Beleidsregel 6

Maatschappelijke begeleiding van asielgerechtigden

Maatschappelijke effecten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende maatschappelijke effecten:

Inwoners participeren in de samenleving:

  • Inwoners leveren een actieve bijdrage aan de samenleving.

Inwoners zijn zelfredzaam:

  • Inwoners zetten hun eigen sociale netwerk in;

  • kwetsbare inwoners zijn zelfredzaam door passende (tijdelijke) ondersteuning en zorg;

  • Sociale en maatschappelijke voorzieningen zijn vindbaar en toegankelijk.

Inwoners komen niet terecht in zorgwekkende of onveilige situaties:

  • Meervoudige en complexe problematiek wordt voorkomen en gedeëscaleerd.

Doel

Het doel van deze subsidie is om asielgerechtigden de mogelijkheden te bieden om zichzelf te kunnen redden in de Nederlandse samenleving.

Resultaten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:

  • Alle asielgerechtigden krijgen maatschappelijk begeleiding;

  • De asielgerechtigden zijn na hun maatschappelijke begeleiding voldoende zelfredzaam.

Indicatoren

De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:

  • Het behalen van de taakstelling c.q. het aantal asielgerechtigden dat wordt begeleid;

  • Aantal van asielgerechtigden die inburgeringstraject voldoende hebben doorlopen.

Aan subsidieaanvrager wordt verzocht om bij hun subsidieaanvraag voorstellen te doen voor adequate indicatoren en aan te geven op welke wijze zij kunnen bijdragen aan het monitoren daarvan.

Activiteiten

De onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor een subsidie:

  • Het organiseren van maatschappelijke begeleiding van asielgerechtigden.

Organisaties

De onderstaande organisaties komen in aanmerking voor een subsidie:

  • Professionele (welzijns)organisaties die ervaring hebben met het organiseren van bovenstaande activiteiten en met de doelgroep.

  • Type

    subsidies

Er kan gebruik worden gemaakt van de volgende type(n) subsidie(s):

  • Structurele subsidie.

Subsidieplafond
  • Vast deel van € 28.376,-.

  • Het vaste deel wordt vermeerderd met € 1.000,- per gehuisveste asielgerechtigde van het Centraal Opvang Asielzoekers.

Het subsidieplafond is onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.

Hoogte van het subsidiebedrag is afhankelijk van de taakstelling (het aantal te huisvesten asielgerechtigden) en lopende trajecten maatschappelijke begeleiding. De taakstelling fluctueert per jaar/zes maanden. Afhankelijk van de onrust in de wereld. Vandaar dat in deze beleidsregel sprake is van een variabel subsidieplafond.

Referentiedocumenten:
  • Samen leven in de gemeente Uithoorn – Integratienota 2011 – 2014.

Contactgegevens
Behandelend ambtenaarDe heer J. Bakker
E-mailadresjoris.bakker@uithoorn.nl
Telefoonnummer0297 – 513 275
  

Beleidsregel 7

Zelfredzaamheid

Maatschappelijke effecten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende maatschappelijke effecten:

Inwoners participeren in de samenleving:

  • Organisaties in het maatschappelijk middenveld dragen actief bij aan het vergroten van de participatie in de samenleving;

  • Inwoners leveren een actieve bijdrage aan de samenleving.

Inwoners zijn zelfredzaam:

  • Inwoners zetten hun eigen sociale netwerk in;

  • Kwetsbare inwoners zijn zelfredzaam door passende (tijdelijke) ondersteuning en zorg;

  • Inwoners hebben een gezonde leefstijl;

  • Sociale en maatschappelijke voorzieningen zijn vindbaar en toegankelijk.

Inwoners komen niet terecht in zorgwekkende of onveilige situaties:

  • Meervoudige en complexe problematiek wordt voorkomen en gedeëscaleerd.

Doel

In een aantrekkelijke woon- en leefgemeenschap moeten burgers zoveel mogelijk vanuit zelfredzaamheid en op eigen kracht kunnen participeren in de samenleving. Daar waar de burger dit niet kan, is hij in eerste instantie aangewezen op zijn eigen sociale netwerk.

Het doel van deze subsidie is om (potentieel) kwetsbare burgers in staat te stellen te participeren aan de samenleving en om hen zo tevens te stimuleren hun eigen netwerk te versterken.

Resultaten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:

  • Er worden activiteiten georganiseerd voor (potentieel) kwetsbare burgers specifiek gericht op het tegengaan van eenzaamheid, het versterken van zelfredzaamheid, signalering, gezondheidsbevordering en/of actieve participatie;

  • Potentieel) kwetsbare burgers zijn actief in verenigingen, bonden en/of ander georganiseerd verband, zij laten hun stem horen in de buurt.

Indicatoren

De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:

  • Aard en omvang signalen inclusief koppeling met kwetsbare doelgroep en vervolgstappen;

  • Aard en omvang activiteiten specifiek gericht op (potentieel) kwetsbare inwoners.

Aan subsidieaanvrager wordt verzocht om bij hun subsidieaanvraag voorstellen te doen voor adequate indicatoren en aan te geven op welke wijze zij kunnen bijdragen aan het monitoren daarvan.

Activiteiten

De onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor een subsidie:

  • Het organiseren van activiteiten die gericht zijn op het versterken van de eigen kracht, actieve participatie en gezondheidsbevordering van ouderen, mensen met een beperking, patiënten en/of andere specifieke doelgroepen binnen het welzijn en zorgkader.

Bijzondere criteria en/of voorwaarden:
  • De aanvrager dient in de aanvraag inzichtelijk te maken dat de deelnemers van de activiteiten (actief) worden betrokken bij de totstandkoming van de activiteiten.

Organisaties

De onderstaande organisaties komen in aanmerking voor een subsidie:

  • Vrijwilligersorganisaties.

Type subsidies

Er kan gebruik worden gemaakt van de volgende type(n) subsidie(s):

  • Structurele subsidie;

  • Incidentele subsidie.

Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 26.405,-. Het subsidieplafond is onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.

Deelsubsidieplafonds

Binnen het subsidieplafond gelden de volgende deelplafonds:

  • Maximaal € 12.500,- voor het Buurthuis Thamerdal (Ponderosa);

  • Maximaal € 3.150,- voor stichting De Belklus;

  • Maximaal € 5.340,- voor Slachtofferhulp Nederland;

  • Maximaal € 3.075,- voor de Schakel;

  • Maximaal € 2.340,- voor Overleg Lichamelijk Gehandicapten Amstelland.

Referentiedocumenten
  • Visie op het Sociale Domein 2013 – 2015.

Contactgegevens
Behandelend ambtenaarDe heer J. van Heeswijk
E-mailadresjos.van.heeswijk@uithoorn.nl
Telefoonnummer0297 – 513 277
  

Beleidsregel 8

Taalontwikkeling

Maatschappelijke ontwikkeling

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende maatschappelijke effecten:

Uithoorn is een fijne en veilige plek om te leven:

  • Kinderen en jongeren groeien op tot zelfredzame burgers en krijgen volop kansen waarin zij hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen.

Inwoners zijn zelfredzaam:

  • Ieder kind in Uithoorn volgt onderwijs;

  • Inwoners voorzien in hun eigen levensonderhoud;

  • Kwetsbare inwoners zijn zelfredzaam door passende (tijdelijke) ondersteuning en zorg;

  • Inwoners hebben een gezonde leefstijl;

  • Sociale en maatschappelijke voorzieningen zijn vindbaar en toegankelijk.

Inwoners komen niet terecht in zorgwekkende of onveilige situaties

  • Meervoudige en complexe problematiek wordt voorkomen en gedeëscaleerd.

Doel

Taalachterstanden worden gezien als de veroorzaker van onderwijsachterstanden en soms zelfs schooluitval. Onderzoeken tonen aan dat vroegtijdige signalering en begeleiding van taalontwikkelingsachterstand een goede kans biedt op herstel en kan voorkomen dat kinderen uitvallen binnen het basisonderwijs.

Het geven van passend taalonderwijs behoort tot de kerntaken van het onderwijs. Met de komst van de Wet OKE wordt ook een bijdrage geleverd aan het tegengaan van taalachterstanden door voorschoolse voorzieningen (VVE) of met behulp van schakelklassen.

De peuteropvang heeft een belangrijke plaats in het lokale jeugdbeleid en binnen de keten van voorzieningen voor 0-6-jarigen. Op de peuteropvang kunnen kinderen leren spelen, zich ontwikkelen en vriendschappen sluiten. Kinderopvang is een belangrijke voorwaarde voor ouders om zorg en arbeid te kunnen combineren. Overeenkomst is dat in beide voorzieningen het ontmoeten van andere kinderen en het stimuleren van de ontwikkeling centraal staan. Verschillen tussen voorzieningen hebben vooral te maken met de wijze van financiering en met de duur van het verblijf in de voorziening. De peuteropvang bereikt hierdoor een andere groep kinderen dan de kinderopvangcentra. Kinderopvang is sinds de invoering van de Wet Kinderopvang in 2005 een marktgerichte private sector.

Het doel van de subsidie is om spraak-/taalproblematiek bij kinderen vroegtijdig te signaleren en kinderen van 0 tot 14 jaar te stimuleren in hun ontwikkeling. Hierdoor wordt bereikt dat de kinderen goed kunnen meedoen en dat in een vroeg stadium aan een optimale schoolloopbaan wordt gewerkt. Dit gebeurt met behulp van gerichte educatieve programma's waarin onder andere aandacht is voor taalontwikkeling en taalondersteuning, sociale vaardigheden en samen spelen.

Resultaten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:

  • Kinderen met een spraak-/taalachterstand worden vroegtijdig gesignaleerd op het consultatiebureau, peuteropvang, gastouder, kinderdagverblijf of de basisschool en interventie kan worden geïndiceerd;

  • Ouders, die daaraan behoefte hebben, kunnen deelnemen aan een programma met als doel hun kinderen beter voor te bereiden op het primair onderwijs;

  • Kinderen van 2,5 tot 4 jaar kunnen gebruikmaken van peuteropvang;

  • 100% bereik van de wettelijke doelgroepkinderen;

  • Wettelijke en brede doelgroepkinderen worden in staat gesteld om minimaal 3 dagdelen per week een peuteropvanglocatie of kinderdagverblijf te bezoeken en deel te nemen aan een wettelijk erkend VVE-programma;

  • Alle voorschoollocaties voldoen aan het wettelijk verplichte kwaliteitskader;

  • Scholen, kinderdagverblijven en peuteropvang hebben taalondersteuning activiteiten; Elke gesubsidieerde voorschoolse voorziening heeft een goed (taal-) ontwikkelingsbeleid om de doorgaande lijn naar het basisonderwijs te bevorderen;

  • Primair onderwijs scholen bieden leerlingen, die minder dan één jaar Nederlandstalig onderwijs hebben gevolgd en die niet in het Nederlands aanspreekbaar zijn de mogelijkheid om doormiddel van een extra programma aan te haken aan het gewenste niveau (‘schakelklassen’).

Indicatoren

De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:

  • Aantal gescreende kinderen op spraak- taalachterstanden en aantal doorverwijzingen

  • Aantal ouders dat een logopedie spreekuur (op verwijzing) en inloopspreekuur bezoekt

  • Aantal kinderen dan aangemeld wordt voor logopedische observatie en/of onderzoek in het voorschoolse traject

  • Aantal kinderen dat deelneemt aan de peuteropvang;

  • Cito-score (instroom en doorstroom) en/of andere systemen;

  • Percentage doelgroepdeelname VVE-programma;

  • Aantal locaties dat voldoet aan het verplichte kwaliteitskader;

  • Aantal taalondersteuningsactiviteiten;

  • Aantal kinderen dat deelneemt aan de schakelklassen.

Aan subsidieaanvragers wordt verzocht om bij hun aanvraag voorstellen te doen voor adequate indicatoren en aan te geven op welke wijze zij kunnen bijdragen aan het monitoren daarvan.

Activiteiten

De onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor een subsidie:

  • Activiteiten ten behoeve van preventieve en vroegsignalering van spraak-taalproblematiek op het consultatiebureau, de peuter/kinderopvang instellingen en de basisschool;

  • Voorzieningen en/of activiteiten die noodzakelijk zijn voor de voorschool om VVE doelgroepkinderen te kunnen faciliteren in hun ontwikkeling, denk aan wettelijk erkende methodes, geschoolde medewerkers, VVE coördinator;

  • Optimaal bereik van de VVE doelgroepkinderen doormiddel van de inzet van een contactouder; het gaat hierbij om toelichting nut en noodzaak voorschool bij ouders thuis (huisbezoek);

  • Het begeleiden van ouders van jonge kinderen in voorbereiding op de (voor)school

  • Taal- en opvoedondersteuningsactiviteiten en thema avonden voor ouders met jonge kinderen;

  • Het organiseren van extra programma’s voor kinderen in het primair onderwijs, die minder dan één jaar Nederlandstalig onderwijs hebben gevolgd en die niet in het Nederlands aanspreekbaar zijn (‘schakelklassen’).

Bijzondere criteria en/of voorwaarden
  • Organisaties die aanspraak willen maken op de subsidie gericht op VVE doelgroepkinderen, dienen te voldoen aan het wettelijk verplichte kwaliteitskader en de wet OKE.

  • Organisaties die vallen onder de Wet meldcode, dienen hun aanvraag vergezeld te laten gaan van een beschrijving hoe zij aan deze wet voldoen. In het bijzonder op de punt van aandachtsfunctionaris en de hantering van het protocol.

Organisaties

De onderstaande organisaties komen in aanmerking voor een subsidie:

  • Professionele (welzijns)organisaties die ervaring hebben met het organiseren van bovenstaande activiteiten en met de doelgroep.

Type subsidies

Er kan gebruik worden gemaakt van de volgende type(n) subsidie(s):

  • Structurele subsidie;

  • Incidentele subsidie.

Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 376.300,-. Dit plafond is onder voorbehoud van goedkeuring door de Gemeenteraad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.

Binnen het subsidieplafond geldt een verdeling op basis van rijksmiddelen. Dat betekent dat de jaarlijks toegekende VVE subsidie vanuit het Rijk dient te worden besteed aan VVE gerelateerde voorzieningen en/of activiteiten. Het bedrag voor 2014 bedraagt € 216.360,- (dit kan voor 2015 dus nog worden aangepast).

Deelsubsidieplafonds

Binnen het subsidieplafond gelden de volgende deelplafonds:

  • € 49.500,- voor spraak- en taalsignalering. Voor de activiteiten met betrekking tot vroegsignalering van spraak-taalproblematiek heeft de gemeente afspraken met De OnderwijsAdvies groep. De OnderwijsAdvies groep is zodoende de enige organisatie die in aanmerking komt voor een subsidie van de gemeente voor deze activiteit;

  • € 30.000,- voor de Internationale taalklas Uithoorn (stichting ICBO);

  • € 261.602,- voor VVE en Peuteropvang (Solidoe);

  • € 26.120,- voor taalstimulering voor ouders van kinderen die in de taalontwikkeling worden bedreigd;

  • € 9.038,- voor overige activiteiten die aansluiten op taalontwikkeling van de doelgroep.

Referentiedocumenten:
  • Nu, voor Later. Integraal onderwijskansenbeleid gemeente Uithoorn 2011 – 2015.

  • Koersprogramma Sociaal Domein 2014-2017.

Contactgegevens
Behandelend ambtenaarDe heer N. Bergman
E-mailadresnick.bergman@uithoorn.nl
Telefoonnummer0297 – 753007
  
Behandelend ambtenaarMevrouw D. Woerden
E-mailadresdaphne.woerden@uithoorn.nl
Telefoonnummer0297 – 513 134
  

Beleidsregel 9

Zorg op school

Maatschappelijke ontwikkeling

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende maatschappelijke effecten:

Uithoorn is een fijne en veilige plek om te leven:

  • Kinderen en jongeren groeien op tot zelfstandige, evenwichtige en zelfredzame burgers en krijgen volop kansen waarin zij hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen.

Inwoners zijn zelfredzaam:

  • Ieder kind volgt onderwijs;

  • Kwetsbare inwoners zijn zelfredzaam door passende (tijdelijke) ondersteuning en zorg.

Doel

Het is goedkoper, gemakkelijker en beter om problemen te voorkomen of in een vroeg stadium te signaleren en op te lossen, dan achteraf met de gevolgen te worden geconfronteerd. Zowel richting de school áls naar de leerling is het van belang om snel op signalen in te kunnen spelen. Bij preventie maatregelen gericht op jongeren, dienen er directe verbindingen te worden gelegd met het CJG. Bij vermoedens van zwaardere en meervoudige problematiek binnen het gezin, dient er contact/aansluiting gezocht te worden met het sociaal team.

Het doel van de subsidie is enerzijds om scholen in het primair onderwijs te ondersteunen in hun leerlingenzorg en anderzijds is deze gericht op signaleren en voorkomen van problemen van leerlingen in de schoolgaande leeftijd.

Resultaten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:

  • Scholen zijn een goede en adequate signaleringspartner en leggen indien nodig verbindingen met de juiste en noodzakelijke partners. De zorgstructuren binnen de scholen sluiten nauw aan op het CJG en het sociaal team;

  • Gesignaleerde kinderen/jongeren met een of meerdere (zware) problemen krijgen hulp en ondersteuning op school waar nodig, waarbij tevens naar de thuissituatie wordt gekeken;

  • Scholen (docenten, directies, besturen) zijn niet handelingsverlegen en hebben voldoende kennis en vaardigheden om zorgleerlingen optimaal te kunnen begeleiden.

Indicatoren

De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:

  • Aantal leerling/gezinscontacten van de schoolmaatschappelijk werker (aantal huisbezoeken, aantal doorverwijzingen, diversiteit in signalering);

  • Tevredenheid van de scholen over de af te nemen diensten bij de Onderwijs Adviesgroep.

Aan subsidieaanvrager wordt verzocht om bij hun aanvraag voorstellen te doen voor adequate indicatoren en aan te geven op welke wijze zij kunnen bijdragen aan het monitoren daarvan.

Activiteiten

De onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor een subsidie:

  • Het uitvoeren van werkzaamheden (probleemoplossend, preventief en vroeg signalerend) gericht op gezinsgerelateerde problematiek vanuit de PO leerling;

  • Het bespreken en/of toeleiden van de hulpvraag naar overige professionele hulpverleners, waarbij nauwe aansluiting wordt gezocht met het CJG/Sociaal team;

  • Het vraaggestuurd adviseren en ondersteunen van scholen op het gebied van leerlingzorg;

  • Het bevorderen van de deskundigheid van docenten, mentoren en zorgcoördinatoren op school op het gebied van leerlingenzorg.

Bijzondere criteria en/of voorwaarden
  • De schoolmaatschappelijk werker ziet een gezin maximaal vijf keer voor de begeleiding. . Indien de zorgvraag binnen dit tijdsbestek niet kan worden opgelost, dient de zorgvraag te worden opgeschaald;

  • Organisaties die vallen onder de Wet Verplichte Meldcode Huiselijk geweld, dienen hun aanvraag vergezeld te laten gaan van een beschrijving hoe zij aan deze wet voldoen. In het bijzonder op de punt van aandachtsfunctionaris en de hantering van het protocol.

Organisaties

De onderstaande organisaties komen in aanmerking voor een subsidie:

  • Onderwijs Adviesgroep voor het gedeelte inzake deskundigheidsbevordering op het gebied van leerlingenzorg;

  • Voor de overige activiteiten komen in aanmerking professionele organisaties die schoolmaatschappelijk werk (SMW) uitvoeren. Deze organisaties hebben ervaring met de bovengenoemde activiteiten en met de doelgroep.

Type subsidies

Er kan gebruik worden gemaakt van de volgende type(n) subsidie(s):

  • Structurele subsidie;

  • Incidentele subsidie.

Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 103.000,-. Het subsidieplafond is onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.

Deelplafonds

Binnen het subsidieplafond gelden de volgende deelplafonds:

  • Schoolmaatschappelijk werk, hiervoor is € 45.000,- beschikbaar binnen het subsidieplafond;

  • Deskundigheidsbevordering op het gebied van leerlingenzorg voor de scholen, hiervoor is € 56.098,- beschikbaar binnen het subsidieplafond;

  • Overige activiteiten aansluiten bij bovengenoemde doel en resultaten, hiervoor is € 1.902,- beschikbaar binnen het subsidieplafond.

Referentiedocumenten
  • Nu, voor Later. Integraal onderwijskansenbeleid gemeente Uithoorn 2011 – 2015.

  • Koersprogramma Sociaal Domein, 2014 – 2017 “Uithoorn maken we samen”.

  • Visie op het Sociaal Domein 2013 – 2017.

Contactgegevens
Behandelend ambtenaarMevrouw D. Woerden
E-mailadresdaphne.woerden@uithoorn.nl
Telefoonnummer0297 – 513 134
  
Behandelend ambtenaarMevrouw J. Kuijpers
E-mailadresjanne.kuijpers@uithoorn.nl
Telefoonnummer0297 – 513 123
  

Beleidsregel 10

Opgroei- en opvoedondersteuning

Maatschappelijke effecten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende maatschappelijke effecten:

Uithoorn is een fijne en veilige plek om te leven:

  • Kinderen en jongeren groeien op tot zelfstandige, evenwichtige en zelfredzame burgers en krijgen volop kansen waarin zij hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen.

Inwoners zijn zelfredzaam:

  • Kwetsbare inwoners zijn zelfredzaam door passende (tijdelijke) ondersteuning en zorg.

Inwoners komen niet terecht in zorgwekkende of onveilige situatie:

  • Meervoudige en complexe problematiek wordt voorkomen en gedeëscaleerd.

Doel

Opgroeien dient vooral leuk en leerzaam te zijn. Maar wanneer het mis dreigt te gaan met de ontwikkeling, dient vroegtijdig gesignaleerd en ingegrepen te worden. De opvoeding is een belangrijk aspect in de ontwikkeling van jongeren. Opvoedingsproblemen kunnen de oorzaak zijn van stagnaties in de ontwikkeling. Ouders kunnen op verschillende momenten in de opvoeding behoefte hebben aan ondersteuning.

Het doel van de subsidie is om opvoed- en opgroeiondersteuning te bieden aan ouders en/of kinderen tot de leeftijd van 0 – 23 jaar.

Resultaten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:

  • Het vergroten van de opvoedvaardigheden van ouders met kinderen in de leeftijd van 0 tot 23 jaar;

  • Het bieden van opgroeiondersteuning bij de ontwikkeling van kinderen/jongeren aan ouders én kinderen/jongeren tot 23 jaar;

  • Ouders/verzorgers met opvoedvragen hebben naar tevredenheid antwoord gekregen en zijn versterkt in hun rol van opvoeder;

  • Jongeren die problemen hebben met opgroeien worden op korte termijn toegeleid naar hulp c.q. krijgen op korte termijn hulp aangeboden.

Indicatoren

De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:

  • Aantal ouders dat aangeeft zich gesterkt te voelen in hun opvoedrol;

  • Negatieve signalen vanuit zorgcoördinatie over (overlastgevende) kinderen en jongeren;

  • Aantal jongeren dat hulp krijgt aangeboden;

  • Aantal informatieverzoeken van ouders en jongeren;

  • Aantal adviesgesprekken voor ouders en jongeren.

Aan subsidieaanvrager wordt verzocht om bij hun aanvraag voorstellen te doen voor adequate indicatoren en aan te geven op welke wijze zij kunnen bijdragen aan het monitoren daarvan.

Activiteiten

De onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor een subsidie:

  • Het leveren van jeugdmaatschappelijk werk: de procesmatige hulpverlening aan een individu c.q. cliëntsysteem, waarbij de uitkomsten worden vastgelegd in een dossier;

  • Opvoedspreekuren;

  • Licht pedagogische hulp en ondersteuning.

Bijzondere criteria en/of voorwaarden:
  • De pedagogische adviseurs die worden ingezet binnen de activiteiten van het jeugdmaatschappelijk werk hebben minimaal een diploma HBO pedagogiek en zijn Triple-P gecertificeerd;

  • Een optimale afstemming en integrale benadering van gezinsdossiers door de ketenpartners binnen het jeugddomein is vereist. Wij gaan ervanuit dat deze integrale benadering mede wordt bereikt door samenwerking binnen de netwerkorganisatie van het CJG en door onder andere het deelnemen aan sociaal team door de aanvrager, indien vereist;

  • In het kader van de transitie jeugdzorg dienen organisaties die ondersteuning bieden aan een jongere en/of het gezin, volgens het principe van ‘1-gezin-1-plan’ te werken.

Organisaties

De onderstaande organisaties komen in aanmerking voor een subsidie:

  • Stichting Vita welzijn en advies voor het gedeelte inzake Jeugdmaatschappelijk werk;

  • Stichting opvoedondersteuning & Training voor het gedeelte inzake het opvoedspreekuur.

Type subsidies

Er kan gebruik worden gemaakt van de volgende type(n) subsidie(s):

  • Structurele subsidie;

  • Incidentele subsidie.

Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 62.452,-. Het subsidieplafond is onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.

Deelplafonds

Binnen het subsidieplafond gelden de volgende deelplafonds:

  • € 42.000,- voor Jeugdmaatschappelijk werk;

  • € 18.452,- voor het opvoedspreekuur.

Referentiedocumenten

• Koersprogramma Sociaal Domein, 2014 – 2017 ‘Uithoorn maken we samen’.

• Visie op het Sociaal Domein 2013 – 2017.

Contactgegevens
Behandelend ambtenaarMevrouw J. Kuijpers
E-mailadresjanne.kuijpers@uithoorn.nl
Telefoonnummer0297 – 513 123
  

Beleidsregel 11

Kinder- en jongerenwerk

Maatschappelijke effecten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende maatschappelijke effecten:

Uithoorn is een fijne en veilige plek om te leven:

  • Uithoorn heeft een aanbod van sport, beweging en cultuur;

  • Kinderen en jongeren groeien op tot zelfredzame burgers en krijgen volop kansen waarin zij hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen.

Inwoners zijn zelfredzaam:

  • Inwoners voorzien in hun eigen levensonderhoud;

  • kwetsbare inwoners zijn zelfredzaam door passende (tijdelijke) ondersteuning en zorg;

  • Sociale en maatschappelijke voorzieningen zijn vindbaar en toegankelijk.

Inwoners komen niet terecht in zorgwekkende of onveilige situaties

  • Meervoudige en complexe problematiek wordt voorkomen en gedeëscaleerd.

Doel

De gemeente Uithoorn wil dat kinderen kunnen opgroeien tot evenwichtige en zelfredzame burgers, die participeren in de maatschappij. Ieder kind heeft talent; het ontplooien en ontwikkelen van talenten stimuleert opgroeien tot zelfstandige, evenwichtige en zelfredzame burgers, die tijdig hulp en ondersteuning kunnen vragen en bieden. Het tiener- en jongerenwerk speelt hierin een belangrijke rol doordat ze kinderen en jongeren in de gelegenheid stellen om zelf activiteiten te organiseren zodat zij hun talenten kunnen ontplooien.

Daarnaast heeft het kinder-, tiener- en jongerenwerk ook een belangrijke rol in de signalering van kwetsbare kinderen/jongeren. Kinderen en jongeren met lichte problematiek, dat wil zeggen een achterstand op het terrein van zelfredzaamheid en meedoen, moeten vroegtijdig gesignaleerd worden door het tiener- en jongerenwerk, zodat (en indien mogelijk) extra inzet wordt gepleegd of het eigen netwerk ingeschakeld.

Vragen voor zorg en ondersteuning van kinderen, jongeren en/of ouders worden voorkomen of opgelost door het bieden van op de vraaggerichte laagdrempelige voorzieningen en interventies die bijdragen aan het versterken van de eigen kracht en het netwerk. Het tiener- en jongerenwerk spreekt met kinderen en jongeren over hun (lichte) problemen en bieden een luisterend oor en advies. Daarnaast zetten zij activiteiten in om de empowerment van kinderen en jongeren te vergroten, waarmee meer zelfvertrouwen wordt gecreëerd.

Resultaten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:

  • Het kinder-, tiener- en jongerenwerk versterkt van het basisnetwerk rondom jeugd en jongeren (en ouders);

  • Het kinder-, tiener-, en jongerenwerk stimuleert en motiveert jeugd en jongeren om zelf activiteiten te organiseren zodat zij hun talenten kunnen ontplooien;

  • Het kinderwerk en ambulante tiener- en jongerenwerk signaleert kinderen waar zorgen om zijn;

  • Het kinderwerk en ambulante tiener- en jongerenwerk biedt lichte hulp en versterkt eigenkracht en het eigen netwerk.

Indicatoren

De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:

  • Aantal (unieke) deelnemers aan educatieve- en/of talentontwikkelingsactiviteiten;

  • Aantal activiteiten, vrijwilligers- en stageplaatsen;

  • Aantal ontwikkelingsinitiatieven van tieners en jongeren zelf.

Aan subsidieaanvrager wordt verzocht om bij hun aanvraag voorstellen te doen voor adequate indicatoren en aan te geven op welke wijze zij kunnen bijdragen aan het monitoren daarvan.

Activiteiten

De onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor een subsidie:

  • Het organiseren van talentontwikkelingsactiviteiten voor jeugd en jongeren, gericht op het zelf initiëren en ontwikkelen van activiteiten, waaronder educatie, cultuur en sport;

  • Het geven van voorlichting, cursus, begeleiding etc. voor uiteenlopende onderwerpen die aansluiten bij leefritmes en behoeftes van de doelgroep;

  • In samenwerking met verenigingen, scholen en andere partners activiteiten organiseren;

  • Het mogelijk maken van vrijwilligerswerk en bieden van stageplaatsen.

Bijzondere criteria en/of voorwaarden
  • Ontmoetings- en talentontwikkelingsactiviteiten voor tieners en jongeren worden altijd in samenwerking met de tieners en jongeren zelf georganiseerd en met een gunstige verdeling tussen jongens en meisjes.

  • Het kinder-, tiener-, en jongerenwerk heeft een signaalfunctie (inzake de deelnemers) wanneer het niet goed gaat met een jongere en verwijst waar nodig door naar hulpverlenende instanties.

  • Deze activiteiten zijn niet-locatie gebonden en bereikbaar voor de doelgroep.

  • Wij kiezen voor selectieve preventie. Ook de activiteiten in het kader van het kinder-, tiener- en jongerenwerk zullen aan dit criterium moeten voldoen.

Organisaties

De onderstaande organisaties komen in aanmerking voor een subsidie:

  • Professionele (welzijns)organisaties die ervaring hebben met het organiseren van bovenstaande activiteiten en met de doelgroep.

Type subsidies

Er kan gebruik worden gemaakt van de volgende type(n) subsidie(s):

  • Structurele subsidie;

  • Incidentele subsidie.

Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 207.728,-. Het subsidieplafond is onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.

Let op: Het beschikbare budget van € 207.728,- is onderdeel van een pakket van bezuinigingsmaatregelingen, waarover de gemeenteraad in november 2014 een beslissing neemt. De mate van bezuiniging en bijbehorende verdeling over de deelplafonds wordt aangepast na besluitvorming door de gemeenteraad. De subsidieaanvragers worden adequaat betrokken bij de ontwikkelingen en het resultaat.

Voorlopige deelplafonds

Binnen het subsidieplafond zijn de volgende deelplafonds beschikbaar:

  • € 25.000,- voor het kinderwerk;

  • € 182.728,- voor het tiener- en jongerenwerk.

Referentiedocumenten
  • Koersprogramma Sociaal Domein, 2014 – 2017 ‘Uithoorn maken we samen’.

  • Visie op het Sociale Domein 2013 – 2017.

Contactgegevens
Tiener- en kinderwerk Behandelend ambtenaar Mevrouw J. Kuijpers
E-mailadresjanne.kuijpers@uithoorn.nl
Telefoonnummer0297 – 513 123
  

Beleidsregel 12

Brede impuls combinatiefuncties

Maatschappelijke effecten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende maatschappelijke effecten:

Uithoorn is een fijne en veilige plek om te leven:

  • Uithoorn heeft een aanbod van sport, beweging en cultuur;

  • Kinderen en jongeren groeien op tot zelfredzame burgers en krijgen volop kansen waarin zij hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen.

Inwoners participeren in de samenleving:

  • Organisaties in het maatschappelijk middenveld dragen actief bij aan het vergroten van de participatie in de samenleving;

  • Inwoners leveren een actieve bijdrage aan de samenleving.

Inwoners zijn zelfredzaam:

  • Inwoners hebben een gezonde leefstijl;

  • Sociale en maatschappelijke voorzieningen zijn vindbaar en toegankelijk.

Doel

Het doel van deze subsidie is om door middel van uiteenlopende vraaggestuurde activiteiten en netwerkontwikkelingen onder meer de participatie van inwoners te vergroten, de sociale cohesie te bevorderen, talentontwikkeling bij inwoners een kans te bieden en de gezondheid positief te beïnvloeden.

Resultaten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:

  • Meer (inactieve) inwoners zijn actief bezig met sport en/of bewegen en met een positief effect op hun gezondheid;

  • Kinderen en jeugdigen maken spelenderwijs kennis met de verschillende vormen van sport en cultuur en samenwerking;

  • Kinderen en jeugdigen worden gestimuleerd hun talenten te ontdekken en/of te ontwikkelen;

  • Inwoners raken vertrouwd met het beoefenen van kunst en cultuur;

  • Maatschappelijke organisaties in de sector van sport, bewegen, cultuur en/of gezondheid zijn met elkaar in contact, stemmen hun activiteitenaanbod op elkaar af en werken desgewenst samen;

  • Er vindt een activiteitenaanbod plaats tijdens schooltijd, tussen schooltijd en na schooltijd (primair onderwijs);

  • Er vindt een activiteitenaanbod plaats in de wijk Europarei;

  • Implementatie en uitdragen van Uithoorn als JOGG-gemeente.

Indicatoren

De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:

  • Het bereikingspercentage en het aantal deelnemers dat deelneemt aan de activiteiten, indien mogelijk gespecificeerd naar bijvoorbeeld leeftijd, wel/geen overgewicht, woonomgeving en type activiteit;

  • Aantal verbonden maatschappelijke instellingen en bijbehorende (informele) organisatiestructuur;

  • Aantal inwoners dat voldoet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen;

  • Aantal deelnemers dat doorstroomt van een kennismakingsactiviteit naar regulier aanbod, bijvoorbeeld kennismaking tijdens school en vervolgens lid worden van een sportvereniging).

Aan subsidieaanvrager wordt verzocht om bij hun aanvraag voorstellen te doen voor adequate indicatoren en aan te geven op welke wijze zij kunnen bijdragen aan het monitoren daarvan.

Welke activiteiten komen voor subsidie in aanmerking?

De onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor een subsidie:

  • Het organiseren en/of laten organiseren van sport- en beweeggerelateerde activiteiten;

  • Het organiseren en/of laten organiseren van kunst- en cultuurgerelateerde activiteiten;

  • Het organiseren en/of laten organiseren van taal-, lees- en mediagerelateerde activiteiten;

  • Het organiseren en/of laten organiseren van gezondsheidsgerelateerde activiteiten;

  • Het organiseren en/of laten organiseren van bijeenkomsten, workshops of andere vormen van activiteiten gericht op voorlichting en/of overdragen van kennis;

  • Inspanningen ter bevordering van de netwerkontwikkelingen van relevante maatschappelijke organisaties;

  • Implementeren van de JOGG-methode en uitdragen van JOGG-gemeente.

Bijzondere criteria en/of voorwaarden:
  • De gesubsidieerde organisatie dient zeer nadrukkelijk cofinanciering te realiseren.

Organisatie

De onderstaande organisaties komen in aanmerking voor een subsidie:

  • Stichting Sportservice Noord-Holland.

Type subsidies

Er kan gebruik worden gemaakt van de volgende type(n) subsidie(s):

  • Structurele subsidie;

  • Incidentele subsidie.

Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 214.163,-. Het subsidieplafond is onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.

Referentiedocumenten
  • Cultuurkader en cultuurpijlers Uithoorn 2012 – 2015.

  • Visie op het Sociaal Domein 2013 – 2017.

Contactgegevens
Behandelend ambtenaarDe heer R. Ouchene
E-mailadresrachid.ouchene@uithoorn.nl
Telefoonnummer0297 – 513 260
  

Beleidsregel 13

Bibliotheek

Maatschappelijk effect

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende maatschappelijke effecten:

Uithoorn is een fijne en veilige plek om te leven:

  • Uithoorn heeft een aanbod van sport, beweging en cultuur;

  • Kinderen en jongeren groeien op tot zelfredzame burgers en krijgen volop kansen waarin zij hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen.

Inwoners zijn zelfredzaam:

  • kwetsbare inwoners zijn zelfredzaam door passende (tijdelijke) ondersteuning en zorg;

  • Sociale en maatschappelijke voorzieningen zijn vindbaar en toegankelijk.

Inwoners komen niet terecht in zorgwekkende of onveilige situaties:

  • Meervoudige en complexe problematiek wordt voorkomen en gedeëscaleerd;

  • De gemeente is voorbereid op calamiteiten, rampen en crises.

Doel

Kunst en cultuur zijn om van te genieten en bij te ontspannen. Daarbij is het leerzaam en draagt het bij aan ontmoeting en dus aan sociale infrastructuur. Iedereen moet dit kunnen beleven. Kunst en cultuur leveren een belangrijke bijdrage aan de levendigheid en de leefbaarheid van Uithoorn.

Het doel van de subsidie is om alle inwoners (en specifiek jongeren) laagdrempelig kennis te kunnen laten maken met het brede cultuuraanbod in Uithoorn via de aandachtsgebieden: kennis en informatie, ontwikkeling en educatie, kunst en cultuur, lezen en literatuur, ontmoeting en debat.

Resultaten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:

  • Een diversiteit aan activiteiten in Uithoorn die informatief en educatief is en daarnaast culturele aspecten bevat (brede cultuuraanbod).

Indicatoren

De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:

  • Het aantal bezoekers en het aantal leden van de bibliotheek;

  • Het aantal bezoeken (individueel of per school) aan de leesbevorderingsprojecten;

  • Het aantal producten dat wordt uitgeleend;

  • De diversiteit aan activiteiten in Uithoorn op informatief, educatief en cultureel vlak.

Aan de subsidieaanvrager wordt verzocht om bij hun aanvraag voorstellen te doen voor adequate (effect) indicatoren en aan te geven op welke wijze zij kunnen bijdragen aan het monitoren daarvan.

Activiteiten

De onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor een subsidie:

  • Het verzorgen van informatie en advies over de functies en producten van de bibliotheek;

  • Het uitlenen van grafische-, audiovisuele-, digitale- en multimedia;

  • Het bevorderen van media-, cultuureducatie en lezen;

  • Het organiseren van een ontmoetingsfunctie: cultuurparticipatie en studie-, lees- luister- en werkplekken;

  • Leesbevorderingsprojecten worden georganiseerd om de participatie van (jonge) bewoners te optimaliseren.

Bijzondere criteria en/of voorwaarden
  • De bibliotheek dient gecertificeerd te zijn volgens de certificeringnorm openbare bibliotheken.

  • Van de bibliotheek wordt verwacht dat de mogelijkheden van digitale dienstverlening verder worden onderzocht, uitgewerkt en toegepast.

Organisatie

De onderstaande organisatie komen in aanmerking voor een subsidie:

  • Stichting Bibliotheek Amstellanden.

Type subsidies

Er kan gebruik worden gemaakt van de volgende type(n) subsidie(s):

  • Structurele subsidie.

Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 465.809,-. Het subsidieplafond is onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.

Referentiedocumenten
  • Cultuurkader en cultuurpijlers Uithoorn 2012 – 2015.

Contactgegevens
Behandelend ambtenaarMevrouw G. Hakkert
E-mailadresgeorgien.hakkert@uithoorn.nl
Telefoonnummer0297 – 513 154
  

Beleidsregel 14

Cultuureducatie

Maatschappelijke effecten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende maatschappelijke effecten:

Uithoorn is een fijne en veilige plek om te leven:

  • Uithoorn heeft een aanbod van sport, beweging en cultuur;

  • Kinderen en jongeren groeien op tot zelfredzame burgers en krijgen volop kansen waarin zij hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen.

Doel

Kunst en cultuur zijn om van te genieten en bij te ontspannen. Daarbij is het leerzaam en draagt het bij aan ontmoeting en dus aan sociale infrastructuur. Iedereen moet dit kunnen beleven. Kunst en cultuur leveren een belangrijke bijdrage aan de levendigheid en de leefbaarheid van Uithoorn. Kunst en cultuur worden primair gedragen door de inwoners van Uithoorn zelf. Instellingen voor kunst en cultuur zijn samen met onderwijs en bedrijfsleven de krachten die de culturele infrastructuur versterken.

Het doel van de subsidie is om door de inzet van verschillende middelen alle kinderen in de basisschoolleeftijd laagdrempelig en hoogwaardig kennis te laten maken met diverse cultuuruitingen.

Resultaten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:

  • Kinderen in de basisschoolleeftijd komen actief met kunst, erfgoed en media in aanraking;

  • Een regionale infrastructuur cultuureducatie waar onderwijs en alle (lokale) cultuurinstellingen deel vanuit maken;

  • Een samenhangend aanbod cultuureducatie voor het primair onderwijs gevat in een doorlopende leerlijn voor cultuureducatie, op basis van de kerndoelen cultuureducatie die voor het primair onderwijs zijn uitgewerkt;

  • Zowel primair onderwijs als culturele instellingen zijn beter toegerust om een bijdrage te kunnen leveren aan cultuureducatie.

Indicatoren

De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:

  • Aantal deelnemers aan de verschillende cultureel educatieve activiteiten;

  • De diversiteit aan activiteiten in Uithoorn op cultureel educatief gebied;

  • Aantal scholingsactiviteiten op het gebied van cultuureducatie voor culturele instellingen en primair onderwijs.

Aan de subsidieaanvrager wordt verzocht om bij hun aanvraag voorstellen te doen voor adequate (effect) indicatoren en aan te geven op welke wijze zij kunnen bijdragen aan het monitoren daarvan.

Activiteiten

De onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor een subsidie:

  • Activiteiten die bijdragen aan een samenhangend aanbod cultuureducatie voor het primair onderwijs die passen binnen de werkzaamheden van het Loket Cultuureducatie Amstelland en Cultuureducatie met Kwaliteit;

  • Scholingsactiviteiten voor onderwijs en culturele instellingen op het gebied van cultuureducatie die passen binnen de werkzaamheden van het Loket Cultuureducatie Amstelland en Cultuureducatie met Kwaliteit.

Organisatie

De onderstaande organisatie komen in aanmerking voor een subsidie:

  • Muziek- en dansschool Amstelveen.

Type subsidies

Er kan gebruik worden gemaakt van de volgende type(n) subsidie(s):

  • Structurele subsidie;

  • Incidentele subsidie.

Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 29.000,-. Het subsidieplafond is onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.

Referentiedocumenten:

  • Cultuurkader en cultuurpijlers Uithoorn 2012 – 2015.

Contactgegevens
Behandelend ambtenaarMevrouw G. Hakkert
E-mailadresgeorgien.hakkert@uithoorn.nl
Telefoonnummer0297 – 513 154
  

Beleidsregel 15

Breedtecultuur

Maatschappelijk effect

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende maatschappelijke effecten:

Uithoorn is een fijne en veilige plek om te leven:

  • Uithoorn heeft een aanbod van sport, beweging en cultuur;

  • Kinderen en jongeren groeien op tot zelfstandige, evenwichtige en zelfredzame burgers en krijgen volop kansen waarin zij hun talenten kunnen ontdekken en ontwikkelen.

Doel

Kunst en cultuur zijn om van te genieten en bij te ontspannen. Daarbij is het leerzaam en draagt het bij aan ontmoeting en dus aan de sociale infrastructuur. Alle bewoners van Uithoorn moeten in staat worden gesteld dit te kunnen beleven.

Het doel van de subsidie is de levendigheid en de leefbaarheid van Uithoorn te vergroten.

Resultaten

De activiteiten dienen bij te dragen aan de volgende resultaten:

  • In Uithoorn is een diversiteit aan publieksafhankelijke activiteiten op het gebied van muziek, beeldende kunst, toneel, dans en media.

Indicatoren

De volgende aspecten geven een indicatie of en in welke mate de resultaten gerealiseerd zijn:

  • Het aantal activiteiten op bovengenoemde gebieden;

  • De diversiteit aan activiteiten aan de hand van bovengenoemde gebieden.

Activiteiten

De onderstaande activiteiten komen in aanmerking voor een subsidie:

  • Het organiseren van beeldbepalende (cultuur-)evenementen/activiteiten, denk hierbij aan een muziekconcours, korenfestival of straattheater. Evenementen kunnen ook een podium bieden voor de cultuur-/amateursector om zich aan het brede publiek te presenteren en/of het nieuwe cultureel seizoen in Uithoorn feestelijk te openen;

  • Het uitvoeren van een lokale publieke media-instelling, zoals een radiostation.

Organisaties

De onderstaande organisaties komen in aanmerking voor een subsidie:

  • Vrijwilligersorganisaties.

Type subsidies

Er kan gebruik worden gemaakt van de volgende type(n) subsidie(s):

  • Structurele subsidie;

  • Incidentele subsidie.

Subsidieplafond

Het subsidieplafond is € 54.810,-. Het subsidieplafond is onder voorbehoud van goedkeuring door de gemeenteraad. Het definitieve subsidieplafond wordt jaarlijks (uiterlijk) in november bepaald door de vaststelling van de gemeentebegroting voor het volgende jaar.

Deelsubsidieplafonds

Binnen het subsidieplafond gelden de volgende deelplafonds

  • € 38.810 voor algemene activiteiten;

  • € 16.000 voor het uitvoeren van een lokale publieke media-instelling (Rick FM). Het commissariaat voor de media heeft Rick FM tot en met 2016 aangewezen als lokale publieke media-instelling. De gemeente is verplicht om het bedrag dat in het gemeentefonds wordt gestort door het rijk, te oormerken voor Rick FM. Omdat dit bedrag nog kan fluctueren wordt door het Rijk en de VNG voor de gemeenten € 1,30 per woonruimte als uitgangspunt gehanteerd.

Referentiedocumenten
  • Cultuurkader en cultuurpijlers Uithoorn 2012- 2015.

Contactgegevens
Behandelend ambtenaarMevrouw G. Hakkert
E-mailadresgeorgien.hakkert@uithoorn.nl
Telefoonnummer0297 – 513 154
  

Beleidsregel 16

Lokale economie

Doel

Het bevorderen en versterken van de lokale economie in Uithoorn.

Resultaten

Zie convenant Ondernemersfonds Uithoorn, artikel 7 prestatieafspraken.

Indicatoren

In samenwerking met de Stichting Ondernemersfonds Uithoorn verder te ontwikkelen.

Activiteiten

Activiteiten en projecten die plaatsvinden in Uithoorn en die bijdragen aan versterking van de lokale economie.

Bijzondere criteria en/of voorwaarden:

De aanvraag dient onderbouwd te zijn met een jaarplan.

Organisaties

De onderstaande organisaties komen in aanmerking voor een subsidie:

  • Stichting Ondernemersfonds Uithoorn.

Type subsidies

Er kan gebruik worden gemaakt van de volgende type(n) subsidie(s):

  • Structurele subsidie.

Subsidieplafond

Het plafond is vastgesteld op basis van de gerealiseerde meeropbrengst van de daartoe strekkende procentuele opslag van 10% op de onroerend zaak belasting voor niet-woningen van het jaar 2015. Hiertoe heeft de raad besloten in haar vergadering van 27 september 2012.

Zodra de gemeente een inschatting kan maken van de hoogte van het subsidieplafond voor het jaar 2015 wordt dit gedeeld met de stichting Ondernemersfonds Uithoorn.

Welke normbedragen/tariefsvoorschriften zijn van toepassing?

Zie convenant Ondernemersfonds artikel 6.

Referentiedocumenten
  • Economische Visie 2020 ‘SamenWerken’.

  • Convenant Ondernemersfonds Uithoorn.

Contactgegevens
Behandelend ambtenaarMevrouw L. van der Wal
E-mailadreslinda.van.der.wal@uithoorn.nl
Telefoonnummer0297 – 513 246