Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Heerlen

Tenderregeling Community Arts

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieHeerlen
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingTenderregeling Community Arts
CiteertitelTenderregeling Community Arts 2014
Vastgesteld doorcollege van burgemeester en wethouders
Onderwerpmaatschappelijke zorg en welzijn
Eigen onderwerpIncidentele subsidies Community Arts

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

ASV

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

18-07-201403-12-2015Nieuwe regeling (tevens intrekking van de Beleidsregel tenderregeling Community Arts 2013-2016)

08-07-2014

GVOP

OBM-14000034 

Tekst van de regeling

Intitulé

Tenderregeling Community Arts

 

 

 

beleidsregel

TENDERREGELING COMMUNITY ARTS

Artikel 1

Begripsomschrijving

In deze beleidsregel wordt verstaan onder:

  • a.

    College: college van burgemeester en wethouders van de gemeente Heerlen.

  • b.

    Project: een geheel van samenhangende activiteiten met een duidelijk beginpunt en eindpunt in de tijd.

  • c.

    Rechtspersoon: een organisatie die zich de behartiging van de belangen van ideële en/of materiële aard van de inwoners van Heerlen, of een deel daarvan ten doel stelt en die is ingeschreven bij de kamer van koophandel.

  • d.

    Tenderregeling: subsidieregeling, gebaseerd op een afwegings-procedure, waarbij meerdere subsidieaanvragen met elkaar vergeleken worden.

Artikel 2

Voorwaarden

  • 1.

    De aanvrager moet een rechtspersoon zijn. Het college kan hiervan afwijken als het project van belang is voor de ontwikkeling van wijken en buurten. Dan moet de aanvraag wel worden ondersteund door een rechtspersoon dragende (culturele) instelling.

  • 2.

    Het project vindt plaats in de gemeente Heerlen.

  • 3.

    Projectaanvragen moeten worden ingediend door volledige invulling van het aanvraagformulier.

  • 4.

    De maximaal mogelijke subsidie bedraagt € 7.500 en maximaal 50% van de subsidiabele kosten.

  • 5.

    In het geval een subsidie wordt toegekend, dient in de publiciteit de gemeente Heerlen te worden vermeld, waarbij het actuele logo moet worden gebruikt.

Artikel 3

Geen financiële bijdrage wordt verstrekt voor activiteiten die

  • 1.

    primair of overwegend een niet-cultureel doel hebben, bijvoorbeeld projecten voor een goed doel, projecten van commerciële aard met een beperkte culturele component, projecten met een levensbeschouwelijk of politiek doel.

  • 2.

    een verzoek voor ondersteuning van structurele organisatiekosten inhouden.

Artikel 4

Criteria

Het aantal (deel)criteria dat van toepassing is op een project en de mate waarin het project hieraan voldoet, bepalen de uiteindelijke weging van de aanvraag in het totaal per tranche ingediende aantal aanvragen. De weging vindt plaats na afloop van de indieningstermijn.

Het project wordt getoetst op de navolgende criteria.

  • 1.

    Projecten ontstaan vanuit een urgentie, en vanuit (inwoners van) een wijk of buurt.

  • 2.

    Projecten leveren een blijvende bijdrage aan:

    a verbetering van de leefbaarheid en/of

    b verbetering van het maatschappelijk functioneren van de deelnemers en/of

    c sociale cohesie.

  • 3.

    Het proces van de samenwerking bevordert integratie tussen de deelnemers onderling en tussen de deelnemers en hun leefomgeving

  • 4.

    De projecten maken gebruik van kunstzinnige middelen om dit doel te bereiken.

  • 5.

    De doelgroepen per project maken deel uit van eenzelfde gemeenschap (buurt, wijk, organisatie).

  • 6.

    Projecten in het door de raad aangewezen themajaar 2015 sluiten aan bij minimaal één van de thema’s van het Jaar van de Mijnen:

    a ‘Kolen en Kennis’ verbeeldt de kracht van de mijnstreek

    b ‘Veelheid aan Gemeenschappen’ vraagt aandacht voor de unieke sociale structuur van de streek

    c ‘Transitie als Traditie’ thematiseert de vernieuwingskracht en progressieve blik van de streek.

Artikel 5

Aanvragen

  • 1.

    Aanvragen worden per kalenderjaar over twee tranches verdeeld, tranche 1 geldt voor projecten die starten in januari t/m juni, tranche 2 voor projecten die starten in juli t/m december.

  • 2.

    Aanvragen voor projecten in het eerste halfjaar, moeten worden ingediend vóór 1 november van het jaar voorafgaand aan het project.

  • 3.

    Aanvragen voor projecten in het tweede halfjaar, moeten worden ingediend vóór 1 mei van het jaar waarin het project plaatsvindt.

  • 4.

    De aanvraag moet worden ingediend door invulling van het daarvoor bestemde aanvraagformulier.

Artikel 6

Toekenning

Het college kent toe en wijst af op basis van een ambtelijke advies, waarbij het subsidiebudget wordt verdeeld door alle aanvragen in een tijdvak met elkaar te vergelijken, waarop een beslissing wordt genomen over de in het kader van deze regeling te verlenen subsidies.

Artikel 7

Subsidieplafond

Het subsidieplafond wordt door het college vastgesteld. Het totale jaarlijkse subsidieplafond wordt in twee gelijke bedragen per halfjaarlijkse tranche verdeeld.

Artikel 8

Inwerkingtreding

  • 1.

    De beleidsregel treedt in werking de dag na bekendmaking.

  • 2.

    De beleidsregel “tenderregeling community Arts 2013-2016”, vastgesteld op 8 maart 2013, wordt ingetrokken.

Artikel 9

Citeertitel

Deze regeling kan worden aangehaald als “Tenderregeling Community Arts 2014”.

Aldus besloten tijdens de vergadering van het college van burgemeester en wethouders der gemeente Heerlen van 8 juli 2014.

gemeentesecretaris, burgemeester,

Toelichting op de beleidsregel Tenderregeling community arts

Beleidskader

Heerlen is een stad van buurten, elk met een sterk gemeenschapsleven, maar ook met grote diversiteit. Wij vinden het belangrijk dat er meer culturele activiteiten plaatsvinden in de wijken. Dat bevordert de actieve cultuurparticipatie van de burger, levert een bijdrage aan de sociale cohesie in de wijken en de stad en verhoogt de trots van de inwoners op hun stad. Het organiseren van community arts projecten is een instrument om cultuurparticipatie te bevorderen. In community arts projecten voeren kunstenaars en wijkbewoners activiteiten en programma’s uit op het raakvlak van kunst en erfgoed, urban arts en cultuureducatie, waarbij de geschiedenis, kenmerken en/of sociale en transitie vraagstukken van de wijk en de bewoners het startpunt zijn. Culturele instellingen, scholen en sociaal-maatschappelijke voorzieningen spelen hierin vaak een rol. We nodigen deze organisaties en kunstenaars (professioneel zowel als amateur) uit om in samenwerking met burgers en wijkplatforms met plannen te komen. Community arts projecten zijn het waard ondersteund te worden, als zij vanuit een urgentie tot stand komen, dus vanuit de behoefte van de betreffende wijk, c.q. de bewoners. De eigen verhalen van mensen staan hierbij centraal. Dan kunnen zulke projecten een bijdrage leveren aan de sociale cohesie in de wijk. Met de tenderregeling community arts willen wij deze projecten stimuleren en ondersteunen.

Wettelijk kader

De Algemene subsidieverordening Heerlen (ASV) fungeert als ‘kapstokverordening’ waarop alle subsidieregels in de Gemeente Heerlen zijn gebaseerd. Bij de vaststelling van de ASV is afgesproken dat voor de concrete subsidieverstrekking beleidsregels worden vastgesteld op basis waarvan wordt gesubsidieerd. In de beleidsregels staan de voorwaarden en criteria beschreven waaraan aanvragers en projecten moeten voldoen om voor subsidie in aanmerking te komen.

Toelichting op artikel 2

Voorwaarden

1 De aanvrager moet een rechtspersoon zijn. Het college kan hiervan afwijken als het project van belang is voor de ontwikkeling van wijken en buurten. Dan moet de aanvraag wel worden ondersteund door een rechtspersoon dragende (culturele) instelling.

In de ASV is opgenomen dat subsidie alleen wordt verstrekt ten behoeve van activiteiten georganiseerd door een rechtspersoon. Het college is bevoegd een subsidie te verstrekken, indien de aard van de te verrichten activiteiten daartoe aanleiding geeft, aan natuurlijke personen, aan een groep van natuurlijke personen, dan wel aan een rechtspersoon in oprichting. Voorwaarde 1 regelt in welke geval het college in het geval van een community art project gebruik maakt van de mogelijkheid om subsidie te verstrekken aan een niet-rechtspersoon. Om de continuïteit en kwaliteit van het project te waarborgen moet de aanvraag dan wel worden ondersteund door een culturele instelling.

2. Het project vindt plaats in de gemeente Heerlen.

Subsidiemiddelen worden ingezet ten behoeve van Heerlen en zijn inwoners. Subsidie voor community arts moet worden ingezet om wijken en buurten van Heerlen te ondersteunen.

3. Projectaanvragen moeten worden ingediend door volledige invulling van het aanvraag-formulier.

Via het aanvraagformulier kan de gemeente zien of de aanvrager aan de voorwaarden voldoet.

Daarnaast is het van belang om projectaanvragen met elkaar te kunnen vergelijken en daarom is het van belang dat dezelfde informatie per aanvraag beschikbaar is. Met behulp van het aanvullende activiteitenplan kan de gemeente beoordelen of en in welke mate de aanvrager aan de criteria voldoet. Als een subsidieaanvraag wordt ingediend zonder gebruik te maken van het aanvraagformulier krijgt de aanvrager de gelegenheid dit formulier alsnog in te vullen.

4. De maximaal mogelijke subsidie per aanvraag bedraagt € 7.500 en maximaal 50% van de subsidiabele kosten.

Onder subsidiabele kosten verstaan wij begrotingsposten die voor subsidie in aanmerking komen. Structurele organisatiekosten, oprichtingskosten van verenigingen en stichtingen en onvoorziene kosten horen niet tot de subsidiabele kosten. Bij de beoordeling van de kosten gaat de gemeente ook uit van wat redelijk geacht wordt als het gaat om bijv. personeelskosten, vrijwilligers-vergoedingen, etc.. Ook als de subsidiabele kosten hoger zijn dan € 15.000, wordt het te ontvangen subsidiebedrag niet hoger dan € 7.500. Uit het beschikbare budget kunnen dan per tranche minimaal 2 projecten gesubsidieerd worden, per jaar minimaal 4.

5. In het geval een subsidie wordt toegekend, dient in de publiciteit de gemeente Heerlen te worden vermeld, waarbij het actuele logo moet worden gebruikt.

Projecten die mogelijk worden gemaakt door een financiële bijdrage van de gemeente, moeten dat in hun publicaties laten zien door opname van het logo met de vermelding mede mogelijk gemaakt door de gemeente Heerlen. Met publicaties worden poster, flyers, programmaboekjes, nieuwsbrieven e.d. bedoeld.

Toelichting op artikel 3

Geen financiële bijdrage wordt verstrekt voor activiteiten die:

1. Primair of overwegend een niet-cultureel doel hebben, bijvoorbeeld projecten voor een goed doel, projecten van commerciële aard met een beperkte culturele component, projecten met een levensbeschouwelijk of politiek doel.

Het betreffende subsidiebudget is geoormerkt voor culturele activiteiten en doelen. Subsidie is bedoeld voor dekking van het tekort bij een subsidiabel project, waarbij aangetoond wordt dat het om noodzakelijke kosten gaat, nodig om het project te realiseren. Projecten dienen daarnaast een publiek doel te hebben, politieke en levensbeschouwelijke vorming bijvoorbeeld is geen publiek doel. Projecten dienen ook toegankelijk te zijn voor alle wijkbewoners, c.q. voor de gehele beoogde doelgroep, waarbij geen personen uitgesloten mogen worden op basis van levensbeschouwing of politieke richting. Dat kan uitsluiting zijn op basis van de voorwaarden voor deelname, maar ook omdat het karakter van het project levensbeschouwelijk of politiek is.

2. Een verzoek voor ondersteuning van structurele organisatiekosten inhouden.

De verleende subsidie moet volledig ten goede komen van het project en zijn deelnemers. Het is niet de bedoeling om hier structurele organisatiekosten mee te betalen, zoals bijvoorbeeld huisvestingskosten van de organisatie. Het gaat dus om additionele kosten, die niet gemaakt zouden worden als het project niet zou plaatsvinden.

Toelichting op artikel 5

Criteria

1. Projecten ontstaan vanuit een urgentie, en vanuit (inwoners van) een wijk of buurt.

De gemeente vindt het belangrijk dat projecten ontstaan vanuit de behoefte van (de inwoners van) een wijk of buurt. Projecten kunnen alleen succesvol zijn als ze van onderop en breed gedragen worden.

2. Projecten leveren een blijvende bijdrage aan:

a verbetering van de leefbaarheid en/of

b verbetering van het maatschappelijk functioneren van de deelnemers en/of

c sociale cohesie.

Community art projecten zijn bedoeld om met name de leefomgeving en het maatschappelijk functioneren van de gemeenschap waar deelnemers deel van uitmaken te stimuleren, waarbij een blijvende (duurzame) verbetering het uiteindelijke doel is. Sociale cohesie duidt op de samenhang in een wijk/buurt. De gemeente wil graag projecten ondersteunen die ervoor zorgen dat er meer onderlinge samenhang en verbondenheid in een wijk ontstaan. Een project waarbij na afloop een bewonerscommissie ontstaat, die voor de wijk blijvend culturele activiteiten organiseert is een voorbeeld hiervan.

3. Het proces van de samenwerking bevordert integratie tussen de deelnemers onderling en tussen de deelnemers en hun leefomgeving.

Integratie is in deze context een term voor de mate waarin verschillende bevolkingsgroepen in staat zijn duurzaam samen te leven. Hiertoe kunnen de traditionele sociale organisaties met hun plaatselijke werking, allerlei sociale bewegingen en verenigingen alsmede informele netwerken bijdragen. Community art organisatoren kunnen deze organisaties betrekken bij hun project.

4 De projecten maken gebruik van kunstzinnige middelen om het beoogde doel te bereiken.

De projecten zijn gebaseerd op een of meerdere kunstdisciplines en de doelen worden met inzet van deze disciplines gerealiseerd. Het gaat dan om theater, dans, beeldende kunst, fotografie, film, etc.

5. De doelgroepen per project maken deel uit van eenzelfde gemeenschap (buurt, wijk, organisatie).

Community art projecten zijn wijk- en gemeenschapsgericht, dus de gemeente vindt het belangrijk dat de deelnemers aan een project deel uitmaken van de gemeenschap waarvoor het project wordt georganiseerd.

6. Themajaar de Mijnen 2015

Projecten in het door de raad aangewezen themajaar 2015 sluiten aan bij minimaal een van de thema’s van het Jaar van de Mijnen:

a ‘Kolen en Kennis’ verbeeldt de kracht van de mijnstreek

b ‘Veelheid aan Gemeenschappen’ vraagt aandacht voor de unieke sociale structuur van de streek

c ‘Transitie als Traditie’ thematiseert de vernieuwingskracht en progressieve blik van de streek.

Als een project in 2015 aansluit bij minimaal één van deze thema’s en ook voldoet aan de andere criteria heeft het voorrang boven een project dat niet aansluit bij het Jaar van de Mijnen. Voor verdere informatie kunt u de website www.jaarvandemijnen.nl raadplegen.

Toelichting op artikel 5

Aanvragen

Aanvragers moeten gebruik maken van het aanvraagformulier Tenderregeling community arts. Bij aanvragen die niet door middel van dit formulier worden ingediend of waarbij het aanvraagformulier niet volledig wordt ingevuld, krijgt de aanvrager een termijn van vier weken om de aanvraag aan te passen conform de vereisten van de gemeente. Aanvragen die te laat worden ingediend, en aanvragen die na rappel nog niet aan de vereisten voldoen, worden niet in behandeling genomen. De aanvrager ontvangt daarover bericht.

Toelichting op artikel 6

Toekenning

De in behandeling genomen subsidieaanvragen worden ambtelijk beoordeeld op voorwaarden en criteria. Bij het college wordt een integraal voorstel ingediend, waarbij wordt aangegeven welke aanvragen subsidiabel zijn. Het college besluit op basis van dit voorstel, welke subsidieaanvragen worden gehonoreerd en voor welk bedrag. Indien het budget voldoende is om alle subsidiabele projecten te honoreren, wordt per project separaat een besluit genomen.

Toelichting op artikel 7

Subsidieplafond

Het subsidieplafond wordt vastgesteld door het college. Per tranche is een bedrag van 50% van dit budget beschikbaar. Als het bedrag van de eerste halfjaarlijkse tranche niet volledig wordt besteed, dan wordt het overgebleven budget toegevoegd aan het budget voor de tweede halfjaarlijkse tranche. Indien er voor een hoger bedrag aanvragen worden ingediend dan er per tranche beschikbaar is, wordt op basis van de weging besloten welke projecten worden gesubsidieerd.

Toelichting op Artikel 8

Inwerkingtreding

Zodra de beleidsregel is gepubliceerd in het elektronisch gemeenteblad is de beleidsregel van toepassing. De oude beleidsregel is dan niet meer van toepassing en wordt ingetrokken.