Ziet u een fout in deze regeling? Meld het ons op regelgeving@overheid.nl!
Nieuwegein

Verordening regelende de wijze waarop kennisgevingen van (ontwerp)besluiten, aanvragen en meldingen dan wel berichten anderszins elektronisch worden verzonden door plaatsing in het gemeenteblad

Wetstechnische informatie

Gegevens van de regeling
OrganisatieNieuwegein
OrganisatietypeGemeente
Officiële naam regelingVerordening regelende de wijze waarop kennisgevingen van (ontwerp)besluiten, aanvragen en meldingen dan wel berichten anderszins elektronisch worden verzonden door plaatsing in het gemeenteblad
CiteertitelVerordening elektronische publicatie Nieuwegein
Vastgesteld doorgemeenteraad
Onderwerpbestuur en recht
Eigen onderwerp

Opmerkingen met betrekking tot de regeling

Geen.

Wettelijke grondslag(en) of bevoegdheid waarop de regeling is gebaseerd

  1. Gemeentewet, art. 149
  2. Algemene wet bestuursrecht, art. 2:14, lid 2

Regelgeving die op deze regeling is gebaseerd (gedelegeerde regelgeving)

Geen.

Overzicht van in de tekst verwerkte wijzigingen

Datum inwerkingtreding

Terugwerkende kracht tot en met

Datum uitwerkingtreding

Betreft

Datum ondertekening

Bron bekendmaking

Kenmerk voorstel

03-06-2014nieuwe regeling

24-04-2014

Gemeenteblad 2014, 30517

2014-104

Tekst van de regeling

Intitulé

Verordening elektronische publicatie Nieuwegein

De raad van de gemeente Nieuwegein;

gelezen het voorstel van burgemeester en wethouder van 18 maart 2014;

gelet op artikel 149 van de Gemeentewet en artikel 2:14, tweede lid, van de Algemene wet bestuursrecht;

besluit vast te stellen

de navolgende verordening:

Verordening regelende de wijze waarop kennisgevingen van (ontwerp)besluiten, aanvragen en meldingen dan wel berichten anderszins elektronisch worden verzonden door plaatsing in het gemeenteblad (Verordening elektronische publicatie Nieuwegein)

 

Artikel 1

In deze verordening wordt verstaan onder:

  • a.

    gemeentebestuur: ieder bevoegd orgaan van de gemeente;

  • b.

    publicatie: een kennisgeving van een ontwerpbesluit, een besluit, een aanvraag, een melding of een bericht anderszins.

Artikel 2

Publicaties van het gemeentebestuur die niet tot een of meer geadresseerden zijn gericht, kunnen uitsluitend elektronisch worden verzonden, tenzij een wettelijk voorschrift zich daartegen verzet. De elektronische verzending geschiedt door plaatsing in het gemeenteblad.

Artikel 3
  • 1.

    Het gemeenteblad wordt uitgegeven op https://zoek.officielebekendmakingen.nl

  • 2.

    Indien uitgifte van het elektronische gemeenteblad op de in het eerste lid voorziene wijze geheel of gedeeltelijk onmogelijk is, voorziet het gemeentebestuur in een vervangende uitgave.

Artikel 4

Aan een ieder wordt op zijn verzoek een papieren afschrift van een publicatie in het gemeenteblad verstrekt tegen ten hoogste de kosten van het maken van een zodanig afschrift.

Artikel 5

Deze verordening treedt in werking met ingang van de dag na die van de bekendmaking.

Artikel 6

Deze verordening wordt aangehaald als: Verordening elektronische publicatie Nieuwegein.

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 24 april 2014,

de griffier, de voorzitter,

Toelichting bij de Verordening elektronische publicatie Nieuwegein

Algemene toelichting

Inleiding

Sinds de inwerkingtreding van Wet elektronische bekendmaking worden bepaalde besluiten van de decentrale overheden digitaal bekend gemaakt dan wel digitaal beschikbaar gesteld. Een goed voorbeeld van de digitale beschikbaarstelling is dat algemeen verbindende voorschriften (verordeningen) van gemeenten worden door middel van de Centrale Voorziening Decentrale Regelgeving (CVDR) in geconsolideerde vorm op overheid.nl gepubliceerd.

Met ingang van 1 januari 2014 zijn gemeenten op grond van artikel 139 van de Gemeentewet verplicht hun regelgeving elektronisch bekend te maken in een digitaal gemeenteblad. Dit gebeurd door middel van de daarvoor ontwikkelde digitale module Gemeenschappelijke Voorziening voor Officiële Publicaties (GVOP). Regelgeving zal na invoering in het gemeenteblad in werking treden en raadpleegbaar zijn via de gemeentelijke website en overheid.nl (lokale regelingen).

In vele wettelijke bepalingen is sprake van bekendmaking, kennisgeving, mededeling en zelfs van niet benoemde publicaties. Deze verordening is bedoeld om al die vormen van publicaties ook onder te brengen in het gemeenteblad, althans voor zover dat wettelijk mogelijk is. Het digitaal gemeenteblad voorziet in deze mogelijk. Wanneer het gemeenteblad in elektronische vorm wordt uitgegeven, wordt daarmee bereikt dat zo veel mogelijk publicaties op een centrale plaats te vinden zijn en dat zij ook elektronisch doorzocht kunnen worden.

Wettelijk kader

Elektronisch verzenden van berichten

Voor de kennisgeving van een ontwerpbesluiten, besluiten, aanvragen en andere berichten is artikel 2:14 Algemene wet bestuursrecht van belang. Dat artikel gaat over de mogelijkheid tot het elektronisch verzenden van berichten (berichten kunnen de tekst van een besluit bevatten, maar ook heel andere zaken, zoals aanvragen, ontwerpbesluiten, mededelingen, aankondigingen en dergelijke). De tekst van deze bepaling luidt als volgt:

Artikel 2:14

1. Een bestuursorgaan kan een bericht dat tot een of meer geadresseerden is gericht, elektronisch verzenden voor zover de geadresseerde kenbaar heeft gemaakt dat hij langs deze weg voldoende bereikbaar is.

2. Tenzij bij wettelijk voorschrift anders is bepaald, geschiedt de verzending van berichten die niet tot een of meer geadresseerden zijn gericht, niet uitsluitend elektronisch.

3. Indien een bestuursorgaan een bericht elektronisch verzendt, geschiedt dit op een voldoende betrouwbare en vertrouwelijke manier, gelet op de aard en de inhoud van het bericht en het doel waarvoor het wordt gebruikt.

Het doel van deze verordening is het bieden van een wettelijke grondslag als bedoeld in artikel 2:14, tweede lid, van de Awb, zodat juridisch kan worden volstaan met uitsluitend elektronische publicatie (waaronder kennisgeving) in de gevallen waarin aanvullende kennisgeving op andere wijze niet nodig is om degenen voor wie de kennisgeving bedoeld is, voldoende te bereiken.

Voor de goede orde wordt erop gewezen dat deze verordening alleen de kennisgeving (publicatie) van diverse berichten betreft en het niet gaat over het bekendmaken van besluiten, nodig voor het in werking treden daarvan (artikel 3:40 van de Awb). Dat is uitputtend geregeld in wetten als de Bekendmakingswet, de Gemeentewet, de Awb en dergelijke. Het gaat hier alleen om de publicatie van allerhande berichten die bestemd zijn voor ‘het publiek’ – die soms besluiten kunnen inhouden – om te bewerkstelligen dat het publiek ervan kan kennisnemen.

Verschillende gemeentebesturen zijn aangelopen tegen het ‘tenzij’ van het tweede lid, omdat ze kennisgevingen uitsluitend elektronisch hadden gepubliceerd zonder dat er een wettelijk voorschrift bestond waarin was bepaald dat daarmee kon worden volstaan. De jurisprudentie geeft daarvan verschillende voorbeelden.

Jurisprudentie in het kader van uniforme openbare voorbereidingsprocedure

Een voorbeeld biedt de uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van 15 augustus 2012 (ECLI:NL:RVS:2012:BX4676). Daarin overweegt de Afdeling:

‘Ingevolge artikel 2:14, tweede lid, van de Algemene wet bestuursrecht (hierna: de Awb) geschiedt de verzending van berichten die niet tot een of meer geadresseerden zijn gericht, niet uitsluitend elektronisch, tenzij bij wettelijk voorschrift anders is bepaald.

Ingevolge artikel 3:11, eerste lid, legt het bestuursorgaan het ontwerp met de daarop betrekking hebbende stukken die redelijkerwijs nodig zijn voor een beoordeling van het ontwerp, ter inzage.

Ingevolge artikel 3:12, eerste lid, geeft het bestuursorgaan, voorafgaand aan de terinzagelegging, in een of meer dag-, nieuws-, of huis-aan-huisbladen of op een andere geschikte wijze kennis van het ontwerp. Volstaan kan worden met het vermelden van de zakelijke inhoud.

Ingevolge artikel 3:15, eerste lid, kunnen belanghebbenden bij het bestuursorgaan naar keuze schriftelijk of mondeling hun zienswijze over het ontwerp naar voren brengen.

Wat de kennisgeving via de website van de gemeente betreft, overweegt de Afdeling dat kennisgeving via het internet een geschikte wijze van kennisgeving als bedoeld in artikel 3:12, eerste lid, van de Awb kan zijn. Zoals wordt bevestigd in de memorie van toelichting bij de Wet elektronisch bestuurlijk verkeer (Kamerstukken II 2001-2002, 28 483, nr. 3, blz. 24 en 38), is op de kennisgeving als bedoeld in artikel 3:12, eerste lid, echter tevens artikel 2:14, tweede lid, van de Awb van toepassing. Artikel 2:14, tweede lid, en artikel 3:12, eerste lid, van de Awb dienen in onderlinge samenhang aldus te worden uitgelegd dat op grond daarvan vereist is dat, in verband met de artikelen 3:11, eerste lid, en 3:15, eerste lid, van een ontwerpbesluit op ten minste één niet-elektronische, geschikte wijze als bedoeld in artikel 3:12, eerste lid, kennis wordt gegeven, tenzij bij wettelijk voorschrift anders is bepaald. Het college heeft desgevraagd schriftelijk medegedeeld dat in de gemeente … ten tijde van de kennisgeving van het ontwerpbesluit niet een wettelijk voorschrift, als bedoeld in artikel 2:14, tweede lid, gold. Het college had derhalve op ten minste één niet-elektronische, geschikte wijze kennis moeten geven van het ontwerpbesluit. Gelet op hetgeen onder 2.3.4 is overwogen, heeft het college dit niet gedaan.’

De uitspraak van de Afdeling heeft aldus betrekking op de kennisgeving van ontwerpbesluiten. Deze kennisgevingen mogen niet uitsluitend elektronisch worden gepubliceerd, tenzij een wettelijk voorschrift anders bepaalt (art 2:14 Awb). Met de onderhavige verordening wordt voldaan aan de voorwaarde van een wettelijk voorschrift. De ter inzagelegging van een ontwerpbesluit, die volgens art. 3:11 Awb verplicht is bij toepassing van de uniforme openbare voorbereidingsprocedure dient fysiek te geschieden. Dat kan niet elektronisch.

Toegankelijkheid gemeentelijke publicaties

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek had in 2012 94% van de Nederlandse huishoudens een internetaansluiting. Daarmee kan veilig gezegd worden dat met elektronische publicaties van gemeenteberichten vrijwel elke inwoner wordt bereikt. In gemeenten met een uitgestrekt buitengebied zelfs meer dan met een huis-aan-huisblad. Bovendien worden met elektronische publicatie ook inwoners buiten de gemeente bereikt.

Desalniettemin blijft er bij een bepaalde groep burgers behoefte bestaan om de kennisgeving van publicaties van de gemeente via het huis-aan-huisblad te kunnen blijven vernemen. Het gemeentebestuur is voornemens om een ieder tijdig op de hoogte te stellen van de veranderingen in wijze waarop publicaties wordt kennis gegeven.

In bepaalde gevallen kan het verstandig zijn om niet te volstaan met de elektronische publicatie (zoals bedoeld in artikel 1 van deze verordening), maar bovendien te voorzien in of meer andere wijzen van publicatie/kennisgeving (als een extra service). Dit omdat er een beperkt aantal inwoners is die geen toegang hebben tot het internet, of althans die deze toegang in theorie wel hebben, maar die daar niet gemakkelijk hun weg kunnen vinden en die in elk geval niet dagelijks het gemeenteblad raadplegen. Het gemeentebestuur zal hier telkens een belangenafweging in moeten maken en maatwerk verrichten.

Na de datum van publicatie van gemeenteberichten (zakelijke mededelingen) blijven deze in het digitale archief van het Gemeenteblad raadpleegbaar. In dit artikel wordt als het aanvullend mogelijk gemaakt om afschriften van een publicatie uit het Gemeenteblad te verkrijgen (zo nodig tegen betaling van kosten voor het verkrijgen van een afschrift)

Artikelsgewijze toelichting

Artikel 1

De definitie van gemeentebestuur is overgenomen uit artikel 5 Gemeentewet om artikel 3, tweede lid, identiek te houden aan artikel 139 Gemeentewet (zoals dat luidt na 1 januari 2014).

In onderdeel b is een definitie opgenomen van publicatie opgenomen. Dit begrip wordt als een containerbegrip gehanteerd om de verschillende vormen van publicaties daaronder te vatten.

Het betreft vooral de andere berichten die gepubliceerd worden om de burgers effectief te informeren (verwezen wordt naar de paragraaf Kennisgeven). Het woord "berichtgeving" bedoelt te verwijzen naar artikel 2:14 Awb.

Voor elektronische publicatie van besluiten van algemene strekking is niet nodig dat daarvoor bij gemeentelijke verordening een grondslag wordt geschapen: artikel 3:42, tweede lid Awb biedt die grondslag al. Vanzelfsprekend behoort op een goede manier gecommuniceerd te worden over het moment waarop de gemeente besluit over te gaan tot elektronische bekendmaking van deze besluiten, als ook de vindplaats van de bekendmakingen.

Voor gemeentelijke algemeen verbindende voorschriften geeft artikel 139 Gemeentewet een meer specifieke regeling. Met ingang van 1 januari 2014 luidt het artikel als volgt:

Artikel 139

1. Besluiten van het gemeentebestuur die algemeen verbindende voorschriften inhouden, verbinden niet dan wanneer zij zijn bekendgemaakt in het gemeenteblad.

2. De uitgifte van het gemeenteblad geschiedt elektronisch op een algemeen toegankelijke wijze. Na de uitgifte blijft het gemeenteblad elektronisch op een algemeen toegankelijke wijze beschikbaar. Indien elektronische uitgifte geheel of gedeeltelijk onmogelijk is, voorziet het gemeentebestuur in een vervangende uitgave. Bij of krachtens algemene maatregel van bestuur worden omtrent het bepaalde in de eerste en tweede volzin nadere regels gesteld.

3. In afwijking van het eerste lid kan een besluit als bedoeld in dat lid bepalen dat een bij het besluit behorende bijlage wordt bekendgemaakt door terinzagelegging.

4. Voor het inzien van een overeenkomstig het eerste lid bekendgemaakt besluit worden geen kosten in rekening gebracht.

Kennisgeven

Kennisgeven is de algemene term voor diverse vormen van openbaarmaking van besluiten maar ook van andere documenten, die erop is gericht dat alle potentieel belanghebbenden daar effectief kennis van kunnen nemen.

Bij beschikkingen zijn vaak meer belanghebbenden betrokken dan alleen degene tot wie de beschikking is gericht (‘derdebelanghebbenden’). Daarom is toezending of uitreiking aan de geadresseerden niet altijd voldoende en is er een ruimere kennisgeving voorgeschreven dan die welke nodig is voor de ‘bekendmaking’ (art. 3:40 Awb). Ook voor aanvragen om een beschikking is kennisgeving aan potentieel belanghebbenden vaak verplicht of, hoewel niet wettelijk verplicht, staand beleid. Datzelfde geldt voor veel ontwerpplannen en voor allerlei andere stukken waarvan het van belang is dat ‘het publiek’ erop wordt geattendeerd en er zodoende kennis van kan nemen. Bij besluiten die tot stand worden gebracht met de uniforme openbare voorbereidingsprocedure, is kennisgeving van het ontwerpbesluit voorgeschreven (art. 3:12, eerste lid Awb).

Doel van deze kennisgeving (publicatie) is dus niet de inwerkingtreding van een besluit, maar ervoor te zorgen dat alle potentieel geïnteresseerden effectief kennis kunnen nemen van besluiten, ontwerpen en andere berichten die voor hen van belang kunnen zijn. Dat kan zijn in verband met mogelijke inspraak (zienswijzen), met een mogelijkheid om in bezwaar of in beroep te komen, maar het kan ook om een meer algemene voorlichtingsfunctie gaan. Een klassieke methode is, die berichten of aankondigingen te plaatsen in een huis-aan-huisblad.

Mededelingen over bijvoorbeeld verzoeken van aankoop van grond of vergelijkbare mededelingen vallen ook onder de categorie kennisgeven met de bedoeling om te informeren.

Artikel 2

Uitgangspunt is dat publicaties in het gemeenteblad plaatsvinden (eerste lid). Publicatie in het gemeenteblad dient als invulling voor de publicatie in een van overheidswege uitgegeven blad of op "andere geschikte wijze". Zij kan niet de publicatie in een huis-aan-huisblad of de Staatscourant vervangen. Het kan echter wettelijk onvoldoende zijn om alleen elektronisch te publiceren. Dat is bijvoorbeeld het geval bij toepassing van de uniforme openbare voorbereidingsprocedure; dan is art. 3:12 Awb van toepassing. Daar wordt de materiële eis gesteld van een geschikte wijze van kennisgeving. Blijkens de geciteerde Afdelingsuitspraak betekent ‘geschikt’ hier, dat moet worden voldaan aan de voorwaarde dat de kennisgeving daadwerkelijk al diegenen kan bereiken die naar verwachting bedenkingen kunnen hebben tegen het ontwerpbesluit.

Aanvullende dan wel afwijkende publicatieverplichtingen blijven ongewijzigd van toepassing (eerste lid). Indien in een wettelijke bepaling slechts staat opgenomen dat kennisgeving slechts in ‘dag-, nieuws- of huis-aan-huisblad’ plaatsvindt dan dient de kennisgeving hierin te geschieden. Voorbeelden van andere wettelijke bepalingen die zich verzetten tegen uitsluitend publicatie in het elektronische gemeenteblad zijn:

  • ·

    art. 1.9 van het Besluit algemene regels voor inrichtingen milieubeheer,

  • ·

    art. 78 Onteigeningswet,

  • ·

    artikel 7.17 Wet milieubeheer (kennisgeving milieu-effectrapportages)

  • ·

    artikel 26 Besluit administratieve bepalingen inzake het wegverkeer.

  • ·

    art. 7 Wet voorkeursrecht gemeenten,

  • ·

    de Wabo (zie onder meer art. 3:12) en

  • ·

    de Wet ruimtelijke ordening (zie onder meer artikel 3. 8 lid 1 en lid 3). De Wet ruimtelijke ordening schrijft bijvoorbeeld voor dat de mededeling van de vaststelling van een bestemmingsplan ook moet plaatsvinden in de Staatscourant en op www.ruimtelijkeplannen.nl.

Ook voor algemeen verbindende voorschriften is een uitzondering opgenomen, omdat de bekendmaking daarvan uitputtend is geregeld in artikel 139 Gemeentewet.

Artikel 3

Het gemeentebestuur heeft ervoor gekozen het gemeenteblad te publiceren met gebruikmaking van de Gemeenschappelijke Voorziening voor Officiële Publicaties (GVOP) en daarmee op https://zoek.officielebekendmakingen.nl.

Het tweede lid ziet op omstandigheden waarin het gemeenteblad door technische oorzaken niet kan worden uitgegeven. Een dergelijke regeling staat ook in artikel 9 Bekendmakingswet. Zie de toelichting bij artikel 1. Zeker bij noodverordeningen kan men zich dergelijke omstandigheden voorstellen.

Artikel 4

In dit artikel wordt geregeld dat een ieder de mogelijkheid heeft om een afschrift van uitgaven uit het gemeenteblad te verkrijgen. Uiteraard blijven de gemeentebladen permanent beschikbaar op https://zoek.officielebekendmakingen.nl.